Τρίτη 13 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΙΝΣΚ.-- Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο επικράτησε για άλλη μια φορά στη Λευκορωσία, στις προεδρικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή, με 83,49% κι έτσι εξασφάλισε την πέμπτη θητεία του στο αξίωμα. Η Τατιάνα Κορότκοβιτς πήρε 4,42%, ο Σεργκέι Γκαϊντούκεβιτς 3,2% και ο Νικολάι Ουλακχοβίτς 1,67%, τα άκυρα - λευκά ήταν 6,4% και η συμμετοχή στις εκλογές στο 87,2%. Η αστική κυβέρνηση υπό τον Λουκασένκο, που έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως «η τελευταία δικτατορία στην Ευρώπη», πάντως, πιστώνεται τη διαμεσολάβηση που προσφέρει για τις συνομιλίες σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι πιο συχνά τα ανοίγματα προς την ΕΕ.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές την Κυριακή στο ομόσπονδο κρατίδιο και στο δήμο της Βιέννης (η τοπική βουλή 100 εδρών είναι και δημοτικό συμβούλιο), οι Σοσιαλδημοκράτες που παραδοσιακά επικρατούν, επικράτησαν και πάλι με 39,5% (το 2010 είχαν 44,3%), έναντι των ακροδεξιών του Κόμματος των Ελευθέρων με 31% (είχε 25,8%), κόμμα το οποίο «σήκωσε» πολύ το ζήτημα της μη εισόδου προσφύγων. Στην τρίτη θέση, με 11,7%, ήταν οι Πράσινοι που συνεργάζονται με τους Σοσιαλδημοκράτες, στην τέταρτη το Λαϊκό Κόμμα με 9,3% (14% το 2010), ενώ το νεοεμφανιζόμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ απέσπασε ποσοστό 6,2%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 74%, ενώ τα δημοσκοπικά προγνωστικά που ήθελαν «ντέρμπι» διαψεύστηκαν πλήρως.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Πέντε συλλήψεις διέταξε ο εισαγγελέας σχετικά με τα γεγονότα που σημειώθηκαν την περασμένη βδομάδα, στη διάρκεια κινητοποίησης κατά των χιλιάδων απολύσεων που σχεδιάζει η «Air France». Η διοίκηση της εταιρείας απέδωσε την οργή που αντιμετώπισαν τα στελέχη της σε «μεμονωμένα άτομα» και ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν πάλι οι διαπραγματεύσεις που έκανε με συνδικάτα για το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» που είχε καταρτίσει.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Η επιτροπή της σουηδικής ακαδημίας για την απονομή του Νόμπελ Οικονομίας απένειμε το φετινό βραβείο στον 69χρονο Σκοτσέζο οικονομολόγο Ανγκους Ντίτον, για τις έρευνές του πάνω στην καταναλωτική συμπεριφορά ειδικότερα των φτωχών στρωμάτων. Ο Ντίτον ειδικεύεται στον κλάδο της Μικροοικονομίας, ο οποίος περιλαμβάνει τη βιομηχανική οργάνωση, την ευημερία, τη θεωρία αποφάσεων, τη θεωρία δημοπρασιών και το σχεδιασμό μηχανισμών, τη θεωρία γενικής ισορροπίας και τη θεωρία δημοσίου αγαθού.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ελικόπτερο με τρεις επιβάτες και διμελές πλήρωμα χάθηκε χτες στη Σουμάτρα της δυτικής Ινδονησίας, 17 λεπτά μετά την απογείωσή του από το νησί Σαμοσίρ. Σε έρευνες που ξεκίνησαν, συμμετείχαν 200 διασώστες.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το θάνατο των πέντε επιβαινόντων προκάλεσε η συντριβή ενός ΝΑΤΟικού ελικοπτέρου, χτες, στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Δύο από αυτούς ήταν Βρετανοί. Για τα αίτια δεν ανακοινώθηκε κάτι. Στο μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε σχετικά με τον αμερικανικό βομβαρδισμό νοσοκομείου στην πόλη Κουντούζ, πως «η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν θα συνεργαστεί με όσους επλήγησαν, για να καθορίσει τις κατάλληλες αποζημιώσεις».

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Τουλάχιστον πέντε βομβιστές αυτοκτονίας, για λογαριασμό της νιγηριανής οργάνωσης τζιχαντιστών «Μπόκο Χαράμ», πυροδότησαν το Σάββατο εκρηκτικούς μηχανισμούς σε μεθοριακό χωριό του Τσαντ, προκαλώντας το θάνατο 36 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 50.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ενόψει του προγραμματισμένου δημοψηφίσματος, πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα, με την επωνυμία «Η Βρετανία ισχυρότερη στην Ευρώπη», με επικεφαλής της τον επιχειρηματία Στιούαρτ Ρόουζ, βουλευτή των Συντηρητικών και πρώην επικεφαλής της αλυσίδας καταστημάτων «Marks and Spencer». Η εξέλιξη γίνεται στον αντίποδα δύο άλλων εκστρατειών («Vote Leave», «Leave EU») που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε τη διακοπή της παρακολούθησης της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει από το 2012 ο ιδρυτής της ιστοσελίδας «Wikileaks», Τζούλιαν Ασάνζ.

ΚΑΪΡΟ.-- Αιγυπτιακό δικαστήριο αποφάσισε χτες την απελευθέρωση δύο γιων του πρώην Προέδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, των Γκαμάλ και Αλάα Μουμπάρακ, που κρατούνταν από τον Απρίλη του 2011, θεωρώντας ότι εξέτισαν την τριετή ποινή κάθειρξης για διαφθορά που είχε επιβληθεί σε βάρος τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ