Τετάρτη 28 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ο ινδονησιακός στρατός ανακοίνωσε ότι σταματά τις έρευνες για τις άλλες σορούς και τα συντρίμμια του αεροσκάφους της «AirAsia» που συνετρίβη στα τέλη Δεκέμβρη, ενώ μετέφερε 162 επιβάτες. «Η επιχείρηση διεξαγόταν επί 30 μέρες κι έτσι η κοινή ομάδα αποσύρθηκε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υποναύαρχος Ουιντόντο. Εχουν ανασυρθεί μόλις 70 σοροί. Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους έχουν βρεθεί και εξετάζονται στα εργαστήρια.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Τουλάχιστον 26 αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας τέθηκαν υπό κράτηση, καθώς η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει την επιχείρηση «κάθαρση» του κρατικού μηχανισμού, στο πλαίσιο της εντεινόμενης ενδοαστικής «κόντρας» που εκδηλώνεται και με την αντιπαράθεση με τον ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Γκιουλέν με την κατηγορία ότι ηγείται εγκληματικής οργάνωσης.

ΣΑΝΑΑ.-- Οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη ανακοίνωσε χτες ότι ένα από τα τρία θύματα της προχτεσινής αμερικανικής επιδρομής κατά φερόμενων μελών της «Αλ Κάιντα» ήταν ο 12χρονος μαθητής δημοτικού, Μοχάμεντ Σάλεχ Καγέντ Τάεμαν. Κατά τραγική σύμπτωση, ο μεγαλύτερος αδελφός του και ο πατέρας του είχαν σκοτωθεί το 2011 σε άλλη επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ενώ ένας τρίτος αδελφός του έχει τραυματιστεί σε άλλο παρόμοιο επεισόδιο.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα παραστεί την Παρασκευή στη διάσκεψη κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας και θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ενωσης για το Νότιο Σουδάν, την «Μπόκο Χαράμ» και τον «Εμπολα».

ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ.-- Ο 47χρονος Τζέφρι Στέρλινγκ πρώην αξιωματούχος της CIA καταδικάστηκε από δικαστήριο της Βιρτζίνια για διαρροή λεπτομερών πληροφοριών στον δημοσιογράφο Τζέιμς Ράισεν αναφορικά με το απόρρητο πρόγραμμα «Μέρλιν», που διατάχθηκε επί προεδρίας Κλίντον και είχε στόχο την παροχή ελαττωματικού εξαρτήματος πυρηνικού όπλου στο Ιράν, με στόχο να επιβραδυνθεί το λεγόμενο τότε πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων στην Τεχεράνη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το διπλασιασμό της χρηματοδότησης για την έρευνα πάνω στην καταπολέμηση της αντίστασης μικροβίων και ιών σε φαρμακευτικές αντιβιώσεις, ώστε να φθάσει τα 1,2 δισ. δολάρια θα ζητήσει η κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από το νέο κογκρέσο, καθώς κάθε χρόνο πεθαίνουν από μολύνσεις και αναποτελεσματική αντιβίωση πάνω από 23.000 Αμερικανοί.

ΚΑΪΡΟ.-- Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε χτες το πρωί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε αστυνομικό τμήμα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οι αρχές στρέφουν τις υποψίες τους σε ισλαμιστές ενόπλους.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- «Οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν», δήλωσε χτες ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ, ισχυριζόμενος πως το ζήτημα ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου αφορά τάχα στην «αξιοπιστία της χώρας».

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Τη χρηματοδότηση προγραμμάτων «απο-ριζοσπαστικοποίησης» φανατικών ισλαμιστών, εκ των οποίων ορισμένοι πολέμησαν στο πλευρό τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, με 9.200.000 δολάρια την επόμενη τριετία αποφάσισε χτες η κυβέρνηση της Δανίας.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Περίπου 3.000 παιδιά στρατιώτες θα απελευθερωθούν σταδιακά από το «Νοτιοσουδανικό Δημοκρατικό Στρατό Cobra» ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στο Νότιο Σουδάν, με αφορμή την απελευθέρωση των πρώτων 280 ανήλικων στρατιωτών. Στοιχεία της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ αναφέρουν ότι πέρσι χρησιμοποιήθηκαν σαν στρατιώτες πάνω από 12.000 παιδιά στο Νότιο Σουδάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ