Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Ο Αλμπερτ Ρέινολντς, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και βασικός αρχιτέκτονας της ιστορικής εκεχειρίας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) τo 1994, πέθανε χτες σε ηλικία 81 ετών, μετέδωσε η ιρλανδική τηλεόραση. Ο Ρέινολντς εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1977 με το Φιάνα Φάιλ, το κόμμα της ιρλανδικής κεντροδεξιάς, και κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του κατείχε πολλές υπουργικές θέσεις.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αποζημίωση 10.000.000 δολάρια αναμένεται να λάβει από την πόλη της Ν. Υόρκης στις ΗΠΑ ο 42χρονος Αφροαμερικανός Τζαμπάρ Κόλινς, επειδή φυλακίστηκε επί 16 χρόνια για έναν φόνο που δεν έκανε ποτέ αλλά καταδικάστηκε με βάση κάποιες «μαρτυρίες» ατόμων που ισχυρίστηκαν ότι είχαν δει από μακριά τη σκηνή του εγκλήματος...

ΣΟΦΙΑ.-- Συνολικά 22 κόμματα και επτά συνασπισμοί θα συμμετάσχουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 5 Οκτώβρη, στη Βουλγαρία. Η προθεσμία για την υποβολή σχετικών αιτημάτων στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έληξε χτες και από εδώ και στο εξής θα γίνει έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όλοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Η Κεντρική Επιτροπή της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μακεδονίας» στα Σκόπια (SDSM) αποφάσισε χτες ομόφωνα την κομματική διαγραφή των βουλευτίνων Σόλζα Γκρίτσεφα και Λιούμπιτσα Μπουραλίεφα, οι οποίες δεν υπάκουσαν στην κομματική απόφαση να αποποιηθούν οι βουλευτές του κόμματος τις έδρες τους. Ο αρχηγός του κόμματος Ζόραν Ζάεβ διέψευσε ότι διεξάγονται συζητήσεις για την επιστροφή της αντιπολίτευσης στη Βουλή, η οποία συνεχίζει την αποχή από τις κοινοβουλευτικές εργασίες μην αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 27ης Απρίλη.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Η Πρίστινα και το Βελιγράδι δεν μπορούν να διεξάγουν διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων χωρίς τη διαμεσολάβηση των Βρυξελλών, δήλωσε χτες η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσόβου Εντίτα Ταχίρι, σχολιάζοντας πληροφορίες εφημερίδων του Βελιγραδίου περί συνέχισης των συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας, χωρίς διαμεσολάβηση, στο μέλλον.

ΡΙΑΝΤ.-- Η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην εκτέλεση 19 ανθρώπων από την 4η Αυγούστου, ανακοίνωσε χτες η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», προσθέτοντας ότι οι οκτώ θανατώθηκαν για μη βίαια εγκλήματα και ένα πρόσωπο διότι ασκούσε «μαγεία», βάσει του κατηγορητηρίου.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ενοπλοι της ισλαμικής εγκληματικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» κατέλαβαν χτες την πόλη Μπούνι Γιάντι, στην πολιτεία Γιόμπε της βορειοανατολικής Νιγηρίας, επιδιδόμενοι σε λεηλασίες, σφαγές, καταστροφές και εμπρησμούς κτιρίων και υψώνοντας το μαύρο λάβαρό τους στο δημαρχείο της πόλης. Μεταξύ των πολλών νεκρών, αναφέρθηκε πως είναι τουλάχιστον δύο άνθρωποι που εκτελέστηκαν επειδή κάπνιζαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ