Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Τζέιμς Πάρκινσον.

1878 Γεννιέται ο Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι), ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) και ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης.

1940 Γεννιέται ο Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης Φρανκ Ζάπα.

1944 Οι βρετανικές δυνάμεις προωθούν συστηματικά τις θέσεις τους στην Αθήνα και τον Πειραιά. Επιμέρους νίκες, όπως το τσάκισμα της προέλασης μονάδας αποικιακών στρατευμάτων προς τη Δραπετσώνα, δεν ήταν πλέον ικανές να ανατρέψουν τη γενική ροή των πραγμάτων.

Την ίδια μέρα πραγματοποιείται σε βάρος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ μια από τις μεγαλύτερες προβοκάτσιες της περιόδου. Εκτελέστηκε από μέλη της πολιτοφυλακής Γαλατσίου - Πατησίων η πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου Ελένη Παπαδάκη, που τότε φιλοξενούσε ο ηθοποιός και στέλεχος του ΕΑΜ Καλλιτεχνών Δημήτρης Μυράτ. Αμέσως ο καπετάνιος του Α' ΣΣ του ΕΛΑΣ Σπ. Κωτσάκης έδωσε εντολή στον ΕΛΑΣίτη λοχαγό και διαμερισματάρχη Νίκο Ανδρικίδη για τη σύλληψη των υπευθύνων, οι οποίοι παραδέχθηκαν ενώπιον ανταρτοδικείου πως ενήργησαν κατ' εντολή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι υπαίτιοι της δολοφονίας καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν δημόσια στην πλατεία Κολιάτσου.

1951 Ψηφίζεται από τη Βουλή το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.

1963 Τα ξημερώματα της 21ης Δεκέμβρη του 1963 αρχίζουν επεισόδια στη Λευκωσία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα οποία κορυφώνονται με εκατέρωθεν νεκρούς τη μέρα των Χριστουγέννων.

1968 Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν την πρώτη επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη («Απόλλο 8»).

1988 Αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 747 της αμερικανικής εταιρείας «Pan-Am» συντρίβεται στο Λόκερμπι της Σκοτίας με αποτέλεσμα τον θάνατο 259 επιβατών και 11 κατοίκων της πόλης. Το γεγονός αποδόθηκε σε Λίβυους τρομοκράτες.

...και σαν χτες

1821 Συνέρχεται σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων η Α' Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου).

1930 Επικυρώνεται από τη Βουλή το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Βενιζέλου - Κεμάλ).

1933 Πραγματοποιείται πανελλαδική απεργία των τριατατικών (Ταχυδρομεία, Τηλέγραφοι, Τηλέφωνα) για οικονομικά αιτήματα. Η κυβέρνηση κηρύσσει επιστράτευση των εργαζομένων, ενώ ενεργούνται και πολλές συλλήψεις.

1944 Με τη δυνατότητα αναπλήρωσης των απωλειών σε μαχητές και πολεμοφόδια να έχει εξαντληθεί από καιρό για τον ΕΛΑΣ, η επιθετική πρωτοβουλία περνούσε ολοένα και περισσότερο στις αντίπαλες δυνάμεις.

1947 Το Αρχηγείο Ρούμελης συγκροτεί μια ταξιαρχία χιλίων άοπλων (εκ των οποίων 300 γυναίκες) με σκοπό την αποστολή τους στη Μακεδονία. Οι άοπλοι βάδισαν επί 42 μέρες, μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες (εχθρικά πυρά, πείνα, κούραση, κρύο). Ωστόσο, τίποτε δεν στάθηκε ικανό να τους σταματήσει ωσότου τελικά φτάσουν στον προορισμό τους.

1949 Το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ καθιερώνει το Διεθνές Βραβείο «Στάλιν» (από το 1956 Βραβείο «Λένιν») «για την ισχυροποίηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς».

1950 Συλλαμβάνεται στην Αθήνα το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης, καθώς και δεκάδες άλλα μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ.

1954 Στις 20-21/12/1954 πραγματοποιείται στο Κακουργιοδικείο Πειραιά η δίκη του «παράνομου Ριζοσπάστη». Δικάστηκαν με βάση τον Α.Ν. 509/1947 οι Γιώργος και Μαρία Γεωργίου, Αναστάσης Γεωργίου (ερήμην), Νίκος Σαλιαγιάννης, Νίκος Κορολής, Γιάννης Πίσπας, Αντώνης Φωτίου, Μανόλης Κοτσιφάκης, Χρήστος Ρήγας και Δημήτρης Υδραίος. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Γ. Γεωργίου σε δεκαετή φυλάκιση και δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

1972 Ο Κώστας Κολιγιάννης αντικαθίσταται στη θέση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Χαρίλαο Φλωράκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ