1943 Η σφαγή των Καλαβρύτων. Γερμανικές δυνάμεις κατοχής και ταγματασφαλίτες συγκεντρώνουν όλους τους άνδρες των Καλαβρύτων στην πλατεία και κατόπιν στον λόφο του Καπή, όπου τους εκτελούν ομαδικά. Στο τέλος πυρπολούν και την ηρωική κωμόπολη. Ηταν ένα από τα μεγαλύτερα ναζιστικά εγκλήματα κατά αμάχων στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
1944 Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει τα αεροδρόμια Τατοΐου και Ελευσίνας, ενώ συνεχίζει να περισφίγγει τον κλοιό γύρω από το κέντρο της Αθήνας. Οι εμπροσθοφυλακές του έχουν διεισδύσει έως τις οδούς Σόλωνος και Σωκράτους, στην περιοχή της αγοράς, και βρίσκονται πλέον μόλις 1.000 μέτρα από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» και το μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, όπου ήταν εγκατεστημένα τα επιτελεία των εγχώριων αστικών και των βρετανικών δυνάμεων. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην Καισαριανή ενεργούν αντεπίθεση προς τα Κουπόνια, σταθεροποιώντας το μέτωπο έως τα τέλη Δεκέμβρη.
1959 Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (που υποστηρίχθηκε από το Ενιαίο Δημοκρατικό Μέτωπο Δημιουργίας) εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της Κύπρου με ποσοστό 66,85%. Ο Ιωάννης Κληρίδης (υποψήφιος της Δημοκρατικής Ενωσης, που υποστηρίχθηκε και από το ΑΚΕΛ) έλαβε το 33,15%.
1968 Κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος του Μάνου Λοΐζου με τίτλο «Ο σταθμός».
1986 Διαπιστώνεται ότι στον ΟΤΕ λειτουργεί υπηρεσία υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και το θέμα λαμβάνει μείζονες πολιτικές διαστάσεις.
1825 Ξεσπά στη Ρωσία η εξέγερση των Δεκεμβριστών, η οποία γρήγορα καταστέλλεται από τον τσάρο. Ηταν η πρώτη ανοιχτή ένοπλη εξέγερση με σκοπό τη συντριβή της απολυταρχίας και την κατάργηση της δουλοπαροικίας.
1895 Γεννιέται ο Γάλλος κομμουνιστής ποιητής Πολ Ελιάρ.
1911 Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν κατακτά τον Νότιο Πόλο.
1911 Γεννιέται ο αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης Γεώργιος Ιβάνωφ, που στη διάρκεια της Κατοχής εκτελέστηκε για την αντιστασιακή του δράση.
1944 Η ΚΕ του ΕΛΑΣ, με προκήρυξή της προς τον «ηρωικό λαό της Αθήνας, του Πειραιά και των Περιχώρων» τόνισε: «Ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Γιατί σύσσωμος ο λαός είναι επί ποδός πολέμου... Εξω από το κέντρο της Αθήνας κυριαρχούμε παντού απόλυτα... Γεμίστε την Αθήνα και τον Πειραιά από οδοφράγματα. Εμπρός για τον αποφασιστικό Παλλαϊκό Πόλεμο».
1955 Το ΑΚΕΛ τίθεται εκτός νόμου από τους Βρετανούς.
1987 Πεθαίνει ο ηθοποιός Νίκος Σταυρίδης.
2000 Ξεκινά τις εργασίες του το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ (14-17/12/2000).