Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΧΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΑΛΤΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ: Μεγάλη είναι η ζημιά που υπέστησαν οι ελαιοκαλλιεργητές και οι ρητινοσυλλέκτες της Βόρειας Εύβοιας μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή Λιχάδας και Γιάλτρων. Η πυρκαγιά προκλήθηκε από κολόνα της ΔΕΗ, έκαψε περίπου 5.000 στρέμματα πευκοδάσους στην περιοχή της Λιχάδας και αρκετά ελαιόδεντρα στα Γιάλτρα. Παράλληλα, οι καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες στην κεντρική Εύβοια, προειδοποιούν για λήψη άμεσων αντιπλημμυρικών έργων και την άμεση αναδάσωση της καμένης περιοχής. Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας και Γιώργος Μαυρίκος ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, τι προτίθενται να κάνουν ώστε να καταγραφούν οι καταστροφές και να δοθούν αποζημιώσεις που θα καλύπτουν το 100% της ζημιάς για τους παραγωγούς που καταστράφηκε η παραγωγή τους, σε τι ενέργειες θα προβούν ώστε να αποζημιωθούν οι ρητινοσυλλέκτες για το 100% της ζημιάς που υπέστησαν και να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση του απολεσθέντος εισοδήματος, αν θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την λήψη αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας καταστροφής σε περίπτωση κακοκαιρίας και αν σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναδάσωση της περιοχής, αλλά και στις υπόλοιπες καμένες περιοχές του νομού που ακόμα δεν έχουν αναδασωθεί.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΙΑΝΝΟΥ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Το λατομείο λειτουργεί παραβιάζοντας τις διατάξεις της λατομικής νομοθεσίας, ενώ κατά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΚΥΑ 101445/20-2-2004) δεν ελήφθη υπόψη ότι η λατομική ζώνη «Βαχού», όπως ονομάζεται, βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής ΝΑΤURA 2000, με κωδικό GR 4310006. Η χωροταξική αυτή τοποθέτηση της λατομικής ζώνης, με την έναρξη των εκεί λατομικών εργασιών (Ιούνιος του 2006) δημιούργησε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και στην ασφάλεια της ζωής των κατοίκων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, Γιάννης Γκιόκας και Σταύρος Σκοπελίτης ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει το καταστροφικό έργο που επιτελείται και να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων και το περιβάλλον της περιοχής και αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να παρέμβει ώστε να εφαρμοστούν οι διατάξεις της λατομικής νομοθεσίας και να γίνει δεχτό, από τη Νομάρχη Ηρακλείου, το αίτημα των κατοίκων, για την άμεση αναστολή των λατομικών δραστηριοτήτων και να αποτραπεί η ερημοποίηση μιας ολόκληρης περιοχής.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Διόδια «φωτιά» καλούνται να πληρώσουν μετά και τις νέες αυξήσεις, όσοι κάνουν το δρομολόγιο Βόλος - Αθήνα και Βόλος - Θεσσαλονίκη και Λάρισα και το αντίστροφο, με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι στη Λάρισα που διαμένουν στο Βόλο. Την ευθύνη για τις ληστρικές συμβάσεις παραχώρησης στις διάφορες κοινοπραξίες την έχουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στην πορεία σύναψής τους. Η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ» υποστηρίζει ότι όσοι πηγαίνουν προς Λάρισα μπορούν να πηγαίνουν μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού, η οποία όμως είναι πάρα πολύ επικίνδυνη λόγω της διέλευσης μεγάλων φορτηγών, τόσο για τους οδηγούς αυτοκινήτων, όσο και για τους κατοίκους των χωριών που βρίσκονται κατά μήκος της παλαιάς Εθνικής Οδού. Οι βουλευτές Αποστόλης Νάνος και Αντώνης Σκυλλάκος ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν θα επανεξετάσει η κυβέρνηση τις ληστρικές συμβάσεις παραχώρησης των διοδίων στις διάφορες κοινοπραξίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ