Σάββατο 7 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Ινστιτούτο του βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα»: Ζακλίν ντε Ρομιγί «Ανοδος και πτώση των κρατών κατά τους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς» (μετάφραση Μίνα Καρδαμίτσα - Ψυχογιού. Μελέτη της διάσημης ελληνίστριας για το πώς ερμήνευαν οι αρχαίοι ιστορικοί την επιτυχία και τους κινδύνους ενός κράτους). Ούβο Χόλσερ «Οδύσσεια» (Ενα έπος ανάμεσα στο παραμύθι και το μυθιστόρημα)» (μετάφραση Αγγελική Στασινοπούλου - Σκιαδά. Ο συγγραφέας θεωρώντας την ομηρική «Οδύσσεια» προϊόν μετάβασης από την προλογοτεχνική μορφή του παραμυθιού στην έντεχνη λογοτεχνία, αναλύει τις ιδιαιτερότητες του έπους: Αρχαϊκή σκέψη για το γεωγραφικό χώρο, το περιβάλλον, τον ψυχικό κόσμο, το πεπρωμένο, την πορεία του ανθρώπου, τον κόσμο θεών - ηρώων - μάγων - τεράτων). Μισέλ Φεϊγιέ «Λεξικό χριστιανικών συμβόλων» (μετάφραση Αλεξάνδρα Λάππα, επιμέλεια Αντουανέττα Καλλέγια. Αλφαβητικό λεξιλόγιο της χριστιανικής θρησκείας, με την κυριολεκτική και μεταφορική σημασία και χρήσης κάθε λέξης).

-- «Καστανιώτης»: Γιάννης Μπαδογιάννης «Χρονο-λόγια. (Αναφορές στο χρόνο από την αρχαιότητα στις μέρες μας)» (Ανθολογία κειμένων και ρήσεων με θέμα το χρόνο, από «θησαυρούς» της αρχαιοελληνικής Γραμματείας, ιερά κείμενα θρησκειών και διανοητών από το μεσαίωνα έως σήμερα. Περιλαμβάνονται βιβλιογραφία, ευρετήριο και πηγές των παρατιθέμενων κειμένων). Λύσσανδρος Παπανικολάου «Η καθημερινή ιστορία του Εικοσιένα» (μελέτη για την ελληνική επανάσταση, τα ήθη, έθιμα, συνήθειες, τις κρίσεις και εξελίξεις στη ζωή των Ελλήνων και τις πολιτικοκοινωνικές ανακατατάξεις που συνέβαλαν στην εξέγερση). Ερνεστ Χεμινγουέι «Ο κήπος της Εδέμ» (μετάφραση Αννα Παπασταύρου, μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στις ακτές των Γαλλίας και Ισπανίας). Ιταλο Καλβίνο «Η συλλογή της άμμου» (μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης. Το τελευταίο βιβλίο του Ιταλού συγγραφέα, με εντυπώσεις του από εκθέσεις, βιβλία, ταξίδια). Ισμήνη Καπάνταη «Εμείς έχουμε εμάς» (μυθιστόρημα).

-- «Κέδρος»: Στη σειρά «Θέατρο» κυκλοφόρησαν σε ένα βιβλίο τρία θεατρικά μονόπρακτα με θέμα τους μετανάστες, που παίχτηκαν στο «Ανοιχτό Θέατρο». Πρόκειται για τα: «Μπλε μελαγχολία» του Μάνου Ελευθερίου, «Σας αρέσει ο Μπραμς;» της Μάρως Δούκα και «Αλτιν» του Μένη Κουμανταρέα. (Τα μονόπρακτα σκηνοθέτησε ο Γιώργος Μιχαηλίδης). Ρούλα Κακλαμανάκη «Η γυναίκα χτες και σήμερα (Ισονομία, ισότητα αλλά και διαφορετικότητα)» (μελέτη). Γιώργος Βέης «Ερωτες τοπίων (Κίνα, Ινδονησία, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη)» (ταξιδιωτικό, με σκέψεις για τον πολιτισμό των χωρών αυτών). Κεν Κάλφους «Ο κομισάριος του διαφωτισμού» (μετάφραση Ουρανία Παπακωνσταντίνου. Ιστορικο-πολιτικό μυθιστόρημα για την προεπαναστατική Ρωσία, τη γέννηση και το διαφωτιστικό ρόλο του ρωσικού κινηματογράφου από τα χρόνια της Οκτωβριανής Επανάσταση και μετά). Κρίστοφερ Φίλιπς «Καφέ "Σωκράτης" (νέα γεύση φιλοσοφίας)» (μετάφραση Τζένη Καραβίτη. Μελέτη για τη φιλοσοφία ως καθημερινή εμπειρία, τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης της ζωής). Βόλφγκανγκ Χολμπάιν «Η φωτιά της θάλασσας» (μετάφραση Μαρία Σπανού. Παιδικό βιβλίο στη σειρά βιβλίων «Επιχείρηση Ναυτίλος»). Κιμ Ντόνγκσου «Πώς κρυολόγησα» (παιδικό βιβλίο).

-- «Στοχαστής»: Ανν Ράντκλιφ «Τα κάστρα του Αθλιν και του Ντανμπέιν» (μετάφραση Κατερίνα Μαυρομμάτη. Γοτθικό, φαντασιακό μυθιστόρημα).

-- «Πολύτροπον»: Σοφία Αντωνακάκη «Από το σύμπτωμα στο βίωμα (ψυχολογικές οπτικές της οδοντιατρικής)» (μελέτη για την ψυχολογία και την οδοντιατρική).

-- Διευρυμένη Κοινότητα Νεράιδας Τρικάλων (Καλαμάτα 1, 42100 Τρίκαλα, 24340.31377): Ηλίας Γ. Προβόπουλος «Ορεινή πατρίδα (Στην Πίνδο, στον Ασπρο)» (φωτογραφικό και κειμενικό οδοιπορικό του γνωστού δημοσιογράφου στα χωριά Νεράιδα, Κορυφή, Λαφίνα, Παχτούρι, Αετό, Αρκατολικό, που αποτελούν τη Διευρυμένη Κοινότητα Νεράιδας Τρικάλων. Η έκδοση αφιερωμένη στους «Χειμωνιάτες» κατοίκους αυτών των πανέμορφων χωριών στη Νότια Πίνδο, κοντά στον ποταμό Ασπρο - γνωστό ως Αχελώο - αποδείχνει την ερήμωσή τους από 70% έως και 95%, λόγω εγκατάλειψής τους από την πολιτεία και της βλάβης στην κοίτη του, σχεδόν, στεγνού πια ποταμού, λόγω του εγκαταλειμμένου εργοστασίου που κατασκεύασε το «φράγμα της Μεσοχώρας»).

-- «Τα "βακχικά όργια" της ελληνικής θάλασσας» (λεύκωμα με εικαστικές κατασκευές της Νίκης Παπαθεοχάρη, εμπνευσμένες από το βυθό των ελληνικών θαλασσών και φιλοτεχνημένες σε επιχρωματισμένες συνθέσεις πάνω σε θαλάσσιους οργανισμούς: κοχύλια, πέτρες, φυτά κλπ).

-- Γαβριηλίδης: Γιάννης Κυριόπουλος «Ο ποιητής με το όνομα Ιωάννης Ντελής» (ποιητική συλλογή).

-- «Οιωνός» (Κολοκοτρώνη 11, Λαμία): Μαρία Σφήκα «Ο υποκειμενικός κήπος» (ποιήματα). Βασιλική Νικοπούλου «Ηλος ύλης» (ποιήματα). Τάκης Τσαντάλας «Ανιχνεύοντας ουρανό» (ποιήματα).

-- «Highlights» (περιοδικό για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Τεύχη 27, 29).

-- «Μονόπολη» (περιοδικό για τις τέχνες. Τεύχος 62).

-- «Φιλελεύθερη έμφαση» (περιοδικό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής», τεύχη 30, 31).

-- «Monthly Review» (μηνιαία πολιτική επιθεώρηση. Τεύχος 29).

-- «Πεμπτουσία» (περιοδικό για τον πολιτισμό και τη θρησκεία. Τεύχος 23).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ