Σάββατο 7 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης των δημοσίων...

Γρηγοριάδης Κώστας

Τις τελευταίες ημέρες αναζωπυρώθηκε ο θόρυβος για την εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, με αφορμή την αναμενόμενη παραπομπή της χώρας μας στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) μέσα στο μήνα. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ άσκησε δήθεν κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα που έχει προκύψει. Μόνο που αυτή η κριτική είναι άσφαιρη και δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες που έχουν και τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Και εξηγούμαστε: Αυτό που διακυβεύεται στην προκειμένη περίπτωση από την προσφυγή της Κομισιόν στο ΔΕΚ είναι αν η Κοινωνική Ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων παραμείνει ως «ασφάλιση» ή αν θεωρηθεί ως ετεροχρονισμένη αμοιβή - όπως ισχυρίζεται η Κομισιόν - και ως εκ τούτου υπαχθεί στο άρθρο 141 της Συνθήκης. Στη δεύτερη περίπτωση, αυτό θα έχει ως συνέπεια η «κοινωνική ασφάλιση» των δημοσίων υπαλλήλων να περάσει στο καθεστώς των επαγγελματικών ταμείων και τις αντίστοιχες οδηγίες και αυτόματα να τεθεί στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει ότι η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων οδεύει προς ιδιωτικοποίηση και πως αποκλειστικό κουμάντο στην παραπέρα διαμόρφωσή της θα έχουν τα ευρωπαϊκά όργανα με όλες τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγονται.

... και οι σκοπιμότητες

Είναι αλήθεια ότι από τη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τίποτα ουσιαστικά για να αποτρέψει δυσμενείς εξελίξεις. Αλλά άλλο τόσο είναι αλήθεια πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της απόδοσης εξουσιών στα ευρωπαϊκά όργανα, όπως δηλαδή επιδιώκει να κάνει με την προσφυγή της η Κομισιόν, στο ζήτημα των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων. Ομως, το πιο σημαντικό είναι ότι και τα δύο κόμματα είναι υπέρ της αύξησης των ορίων ηλικίας για όλους τους εργαζόμενους και για τις γυναίκες στο Δημόσιο και ας επιδίδονται τώρα σε προεκλογικά καμώματα. Αλλωστε, και οι δύο έχουν συμφωνήσει και τηρούν με ευλάβεια το νόμο που αύξησε το όριο ηλικίας των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα στα 65 χρόνια για τους εργαζόμενους που μπαίνουν στην παραγωγή μετά το 1993. Αλήθεια, αν τόσο κόπτονται για τις γυναίκες γιατί δεν καταργούν αυτό το εξάμβλωμα; Είναι συνένοχοι, λοιπόν, και οι δύο και ας στήνουν καυγάδες μόνο για προεκλογικές σκοπιμότητες.

Προς επιλήσμονες...

Λάβρος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Παπαδόπουλος, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, επιτέθηκε κατά πάντων, πλην ΠΑΣΟΚ, για το άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που διαμορφώθηκε από το 1989. Να μιλάει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ως τιμητής για ...το άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να επιρρίπτει ευθύνες κατά πάντων, μάλλον παραπάει... Εχουν περάσει βέβαια αρκετά χρόνια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε ξεχάσει κιόλας... Το 1995 το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση και ο κ. Α. Παπαδόπουλος υπουργός Οικονομικών. Οπως είχε αποκαλύψει τότε ο «Ρ», με δική του εντολή το περιβόητο ΣΔΟΕ είχε πραγματοποιήσει φορολογικούς ελέγχους σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, αλλά τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν ήρθαν ποτέ στη δημοσιότητα. Τα κρατούσε ο υπουργός Οικονομικών στα συρτάρια του γραφείου του, σαν εφτασφράγιστο μυστικό. Ως σοφός άνδρας και πολιτικός και με όπλο τα δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια - ή μήπως δισεκατομμύρια, δεν το μάθαμε ποτέ - της φοροδιαφυγής που είχε προκύψει από τους ελέγχους, προφανώς διαπραγματευόταν με τους ...άναρχους καναλάρχες! Και ο νοών νοείτω.

Οι «μαύροι» ανάδοχοι

Πόσοι επιχειρηματίες βλέπουν τα δάση ως πνεύμονες πρασίνου, ως φύση και ως ζωή;.. Πόσοι επιχειρηματίες βλέπουν τα δάση ή τα αποκαΐδια τους, ως μπίζνες και ως κέρδη;.. Με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνώντων και των νόμων του αστικού κράτους τα δάση καίγονται και ξανακαίγονται προς μεγάλη μάλλον ικανοποίηση των οικονομικών συμφερόντων, που έχουν πολλά να κερδίσουν και σε πολλά επίπεδα, απ' αυτή την υπόθεση. Οι νόμοι του κέρδους είναι γνωστό ότι δε σηκώνουν συναισθηματισμούς και περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τα καμένα δάση.

Η Ελλάδα κατακάηκε, ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας καταστράφηκε και έρχονται τώρα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να δείξουν... ευαισθητοποίηση και να... συμβάλλουν στην αναδάσωση. Τους βάζει στο παιχνίδι η ίδια η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκας, που προτείνει 25 μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες να αναλάβουν ως «ανάδοχοι» την αναδάσωση στην Πάρνηθα για να υπάρξει, όπως είπε, «το καλύτερο και συντομότερο δυνατό αποτέλεσμα». Από 1.000 στρέμματα αναδάσωσης για κάθε επιχείρηση - ανάδοχο κι όλα καλά δηλαδή... Ομως εδώ και χρόνια δε δίνονται τα απαιτούμενα χρήματα για αναδάσωση ούτε από αυτή, ούτε την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ποιος κοροϊδεύει ποιον τώρα! Ποιους πήρε ο πόνος για την Πάρνηθα μόνο και γιατί;.. Η δήλωση του Π. Δούκα αποτελεί σκέτη πρόκληση. Η κυβέρνηση πάει να αποκρύψει τις ευθύνες της για ό,τι δεν έκανε πριν κατακαεί η Ελλάδα και ό,τι δε θα κάνει αφού κατακάηκε, με τέτοιου είδους τερτίπια. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι από την πλευρά τους, θα κάνουν και το επικοινωνιακό κομμάτι τους (η περιβόητη εταιρική κοινωνική ευθύνη), τη διαφημισούλα τους και κάποιοι από αυτούς, οπωσδήποτε, και κάποιες δουλίτσες... Η Πάρνηθα επιλέχτηκε ως επικοινωνιακός - επιχειρηματικός στόχος δημιουργίας ψευτο - εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού του λαού.

Κρίμα, το δάσος κάηκε και τώρα να βοηθάμε όσο μπορούμε όλοι. Ξαναχτυπάνε τη χορδή της ευαισθησίας των λαϊκών στρωμάτων, αλλά στην ουσία, τους ρίχνουν στάχτη στα μάτια. Τα δάση κάηκαν με ευθύνη των κυβερνώντων και με ευθύνη τους πρέπει να γίνει η αναδάσωση και όλα τα απαιτούμενα έργα όπως πρέπει και όσο συντομότερα γίνεται. Ομως μια πολιτική που παραδίδει τα δάση, τα βουνά, τις παραλίες και ό,τι άλλο υπάρχει στους επίδοξους μπίζνεσμαν, δεν μπορεί να ζητάει από τους πολίτες να επιδείξουν ευαισθησία. Πρόκειται για πρόκληση και κοροϊδία.

Ειδικότερα για την Πάρνηθα έχει στηθεί ήδη ένα μεγάλο σόου για το φιλοθεάμον κοινό και από κανάλια και ραδιόφωνα καλούνται οι πολίτες να βάλουν μαύρες μπλούζες και να κάνουν πορεία στην Πάρνηθα... Από την άλλη βγαίνουν οργανώσεις που αυτοαποκαλούνται περιβαλλοντικές και κάνουν προτάσεις για την άμεση αποκατάσταση και προστασία του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Τέτοιο παράδειγμα είναι η «WWF Ελλάς». Ομως ο αντιπρόεδρός της τυγχάνει να είναι και ειδικός συνεργάτης σε θέματα περιβάλλοντος της Τράπεζας Πειραιώς, αν αυτό λέει τίποτα σε κάποιους. Κι αυτό είναι ένα μόνο τυχαίο παράδειγμα, για ό,τι συμβαίνει και ό,τι «παίζεται»...


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Πληροφορίες «από τα μέσα»;

Το επισημαίνουμε και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Την ώρα που έγινε η επίθεση των κουκουλοφόρων στο υπουργείο Πολιτισμού, η διμοιρία των ΜΑΤ δε βρισκόταν ως συνήθως στη θέση της στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Ηρακλείου. Δεύτερον, το διάστημα αυτό, δηλαδή τις πρωινές ώρες, δε γίνονται αστυνομικές περιπολίες. Το ερώτημα είναι εύλογο. Οι κουκουλοφόροι έχουν πληροφορίες «από τα μέσα» για τις ακριβείς κινήσεις των αστυνομικών οργάνων; Πάντως, δε θα μας εξέπληττε, γιατί έχουν δει πολλές φορές τα μάτια μας ποιοι κρύβονται πίσω από τις κουκούλες...

ΥΓ: Τυχαίο είναι ότι ούτε αυτή τη φορά δεν κατέβασαν μία κουκούλα;

Προεκλογικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ συνέδριο θα κάνουν εκεί στη Νέα Δημοκρατία, αν κρίνουμε από την εισαγωγική ομιλία του γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Ζαγορίτη. Αφού εκδήλωσε καμία 10αριά φορές τη βεβαιότητά του ότι θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, ξεκαθάρισε άλλες τόσες ότι ο αρχηγός του κόμματος είναι αδιαμφισβήτητος.

Από ό,τι καταλαβαίνουμε οι σύνεδροι θα κληθούν να προβληματιστούν και να δώσουν απαντήσεις σε κομβικά πολιτικά ερωτήματα και όχι να αναλωθούν σε εσωτερικές συγκρούσεις για κομματικές καρέκλες.

Ορισμένα από τα ερωτήματα είναι: «Πόσο καταπληκτικός πρωθυπουργός είναι ο Κώστας Καραμανλής;», «Είναι εξαιρετικός ή απλά ανεπανάληπτος ο ηγέτης της παράταξης;» και «Πού οφείλεται η μαεστρία και η μαγεία του πρωθυπουργού όταν χειρίζεται την κυβερνητική πολιτική;».

Σε αυτά προσθέστε ένα επιτελείο από σκηνοθέτες, φωτιστές, ηχολήπτες που δούλεψαν προκειμένου ο Καραμανλής να κάνει μια εντυπωσιακή είσοδο και ομιλία και έχουμε έτοιμη την υπερπαραγωγή.

Τον πρώτο ρόλο φυσικά έχει η νεολαία του κόμματος. Ακόμη και όσοι δε ...βολεύτηκαν ακόμη στη θέση ακριβώς που ήθελαν στον κρατικό μηχανισμό, είναι εκεί. Εκλογές έρχονται βλέπετε, μπορούν να ευελπιστούν.

ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΤΑ λέει στο μεταξύ ο Ευάγγελος Αντώναρος. Πολύ μεγάλο θέμα το κάναμε αυτό με τις πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, μας είπε ότι «όπως κάθε καλοκαίρι, υπάρχουν πυρκαγιές στην Ελλάδα. Σημασία έχει να αντιμετωπίζονται, να περιορίζονται και τελικά να ελέγχονται και να σβήνουν».

Δηλαδή, κριτική θα κάνουμε στην κυβέρνηση μόνον στην περίπτωση που αφήσει μια φωτιά να καίει επ' αόριστον και δε στείλει κανένα να τη σβήσει. Αλλιώς είμαστε κακόπιστοι και προκατειλημμένοι εναντίον της.

Ομως, μια και το ξέρουν οι κυβερνώντες (όπως και οι προηγούμενοι) ότι φωτιές μπαίνουν κάθε καλοκαίρι, όπως ξέρουν πολύ καλά και το τι γίνονται μετά από μερικά χρόνια οι καμένες εκτάσεις, γιατί να μην παίρνουν και τα αυτονόητα μέτρα;


Γρηγοριάδης Κώστας

Για το ... πάπλωμα

Ποιο είναι το κριτήριο των κομμάτων της πλουτοκρατίας για την ανάδειξη της κυβέρνησης της επόμενης τετραετίας; Μα το ποσο συνεπή είναι αυτά τα κόμματα στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, ποιο από τα δύο θα αναλάβει τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις απέναντι στην οικονομική ολιγαρχία της χώρας. Ποιο τελικά κόμμα θα αποσπάσει την εύνοια της αστικής τάξης. Το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ; Αυτό είναι το κριτήριο του ανταγωνισμού τους. Μόνο έτσι εξηγείται η επίθεση του Γ. Αλογοσκούφη σε κομματική ομιλία τις προηγούμενες μέρες με θέμα «Δυναμική οικονομία, Δίκαιη κοινωνία». Ο τελευταίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για κρατισμό και για καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος βέβαια γνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ, από το 1985 τουλάχιστον και δώθε, μόνο από ...κρατισμό δε διακατεχόταν. Στις ιδιωτικοποιήσεις τα πήγε μια χαρά. Οπως επίσης η οικονομία μόνο κατεστραμμένη δεν είναι. Το κεφάλαιο μεγαλώνει μαζί με τα κέρδη του. Τα λαϊκά εισοδήματα πάνε από το κακό στο χειρότερο με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οσο για τη... δίκαιη κοινωνία, που υπόσχονται, ας μην ξεγελαστεί κανείς. Η ...δίκαιη κοινωνία θα είναι το αποτέλεσμα της περαιτέρω ανάπτυξης του κεφαλαίου, που συνεπάγεται περαιτέρω χειροτέρευση της κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων, τόσο ...δίκαιη θα είναι. Αν όμως το κεφάλαιο μπορούσε να δημιουργήσει από μόνο του τη δίκαιη κοινωνία, τότε θα απαρνούνταν τον εαυτό του, εμείς δε θα ζούσαμε στον καπιταλισμό, αλλά στους κήπους του παραδείσου...

Δεν είδαν δεν άκουσαν

Σε τραμπούκικη επίθεση με προπηλακισμούς και βρισιές εναντίον συνδικαλιστών προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή ο εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ δήμαρχος στα Βίλλια Αττικής Παναγιώτης Ρούσης και ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πέππας. Επιτέθηκαν στον πρόεδρο Αλέξη Λεβεντέρη και τον γραμματέα Γιώργο Κορδή του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο και τους γύρω δήμους, μέσα στο εργοτάξιο του δήμου, αφήνοντας έκπληκτους τους εργαζόμενους που παραβρίσκονταν εκείνη την ώρα.

Οι δύο συνδικαλιστές είχαν βρεθεί στο εργοτάξιο αντιδρώντας για πολλοστή φορά στην απόφαση της δημοτικής αρχής να διώξει εργαζόμενο συμβασιούχο, που ακόμα και με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δικαιούνταν την «αοριστικοποίησή» του. Ο δήμαρχος, πριν δύο μήνες και για εκδικητικούς λόγους, όπως καταγγέλλεται, όταν έμαθε ότι έχει τη δυνατότητα να γίνει αορίστου, του ανακοίνωσε ότι τον διώχνει. Μετά από τριμερή, η Επιθεώρηση Εργασίας έχει καλέσει το δήμο να τον ξαναπροσλάβει και να του καταβάλει δεδουλευμένα δύο μηνών.

Το περιστατικό καταγγέλλεται από το σωματείο και είναι ενδεικτικό τού μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν οι πρασινογάλαζοι δήμαρχοι για να περάσουν τις αντιδραστικές και αντεργατικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οσο για την αντίδραση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα; Απόλυτη σιγή. Είχε άλλωστε να ασχοληθεί με σοβαρότερες «αποστολές». Οπως η καταγγελία του Δήμου Νίκαιας, που δίνει μάχη για να μη χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλιά του. Αλλά και η αποπομπή της ΔΑΣ από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, με τη βοήθεια και του ΣΥΝ, επειδή οι ταξικές δυνάμεις χαλούσαν τη σούπα της συναίνεσης. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να χαίρονται τους δημάρχους τους. Μαζί και τους συνδικαλιστές που τους κάνουν πλάτες.

Αρχισαν οι φιέστες

Ακούγεται σαν υπερβολή, αλλά δεν είναι. Ο Μ. Λιάπης κάθε μέρα διοργανώνει και από μια φιέστα. Ητοι εφτά φιέστες τη βδομάδα! Τις προάλλες έφτασε να... εγκαινιάσει ακόμα και κουβούκλια σε στάσεις λεωφορείων.

Παραδίδει αυτοπροσώπως τις επεκτάσεις του προαστιακού σιδηροδρόμου, εγκαινιάζει «εκστρατείες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης», εξαγγέλλει μεγαλόπνοα έργα για την επόμενη 10ετία κ.ο.κ. Και φυσικά, σε κάθε φιέστα υμνεί το... έργο της «νέας διακυβέρνησης», στη... βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Χτες κατηφόρισε στη Γλυφάδα και ενημέρωσε τους τοπικούς φορείς για τη λειτουργία «νέας κυκλικής λεωφορειακής γραμμής» και την παραχώρηση στο δήμο ανακατασκευασμένου λεωφορείου της ΕΘΕΛ. Σήμερα κάνει μια ανάπαυλα για να παρουσιάσει μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης το σχέδιο νόμου για την «ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διασφάλισης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας» και για αύριο βλέπουμε...

Φυσικά η εικόνα των αστικών συγκοινωνιών και ιδιαίτερα των λεωφορείων της ΕΘΕΛ, δεν είναι αυτή που παρουσιάζει ο Μ. Λιάπης στις φιέστες του. Αντίθετα, αρκετά λεωφορεία (σχεδόν ένα στα τέσσερα) παραμένουν ακινητοποιημένα, λόγω βλαβών και έλλειψης ανταλλακτικών, ενώ περισσότερα από 250 λεωφορεία καθημερινά παρουσιάζουν πρόβλημα στο σύστημα κλιματισμού.

Αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για έναν υπουργό ο οποίος εξαφανίζεται στα δύσκολα (τηλεφωνικές υποκλοπές, σιδηροδρομικά ατυχήματα, αναταράξεις στην «Ολυμπιακή» κλπ.) και είναι μακράν από τους πρώτους στις χαρές και τα πανηγύρια.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Λένε στη ζωή το μέγα ΝΑΙ»

Σμίγει αυτό το Σαββατοκύριακο στην εργατούπολη του Λαυρίου το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του εργατικού λαϊκού, κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας. Χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, αλλά και του ΚΚΕ καταφτάνουν εκεί στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της Οργάνωσης, για να δώσουν και να πάρουν μαθήματα αγωνιστικής διεκδίκησης του μέλλοντος που τους ανήκει, του μέλλοντος που οραματίστηκαν δεκαετίες πριν χιλιάδες αγωνιστές, που εκεί στον ίδιο τόπο, στη Μακρόνησο, το υπερασπίστηκαν με το αίμα τους, αρνούμενοι να «αναμορφωθούν» κατά τα πρότυπα του συστήματος.

Στο Λαύριο και τη Μακρόνησο θα 'μαστε πολλοί αυτό το διήμερο. Περήφανοι υπερασπιστές των πιο λαμπρών σελίδων της ιστορίας του Κόμματός μας και του λαϊκού κινήματος. Γιατί «Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε, με ισχυρό ΚΚΕ!» όπως διατρανώνει μέρες τώρα το κεντρικό σύνθημα του 16ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ.

Είναι πολύτιμο αυτό το ετήσιο συναπάντημα. Πέρσι στο Γράμμο. Φέτος στο Λαύριο και στη Μακρόνησο. Ηλεκτρισμένα τα φορτία των τόπων αυτών. Η ιστορία τους μάθημα αναντικατάστατο. Η ιστορία της καπιταλιστικής ανάπτυξης του Λαυρίου, που εξαιτίας της έγινε συνώνυμο της ανεργίας και της υποβάθμισης για το λαό του. Αλλά και που εξαιτίας της «φιλοξένησε» τα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος. Σ' αυτόν τον τόπο χιλιάδες νέοι, των οποίων τα όνειρα δε χωρούν στο στενό κοστούμι της «ανταγωνιστικότητας», θα διαδηλώσουν για το μέλλον που τους ανήκει, θα επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στον αγώνα μέχρι να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση. Τα όνειρα των σκλάβων του Σερπιέρη. Τα όνειρα των Μακρονησιωτών, το παράδειγμα των οποίων θα τιμήσουν και με την επίσκεψή τους στο κολαστήριο της Μακρονήσου την Κυριακή το πρωί.

Δεν είναι μόνο «χτες» τα Διήμερα της ΚΝΕ. Είναι η σκιαγράφηση του αύριο μέσα από το χτες. Είναι κατάθεση της άλλης πρότασης γι' αυτό. Αυτή η πρόταση προβάλλει μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών και πολιτικών δραστηριοτήτων, με προβολή ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικά αφιερώματα, γλέντια, ομιλίες, συζητήσεις... Προβάλλει κι από τη διεθνή διάσταση του Διημέρου, στο οποίο θα βρεθούν αντιπροσωπείες νεολαιών από γειτονικές χώρες για να υπογραμμιστεί η ανάγκη του συντονισμού της δράσης, της ανταλλαγής πείρας και απόψεων, της διεθνιστικής αλληλεγγύης και η σημασία τους για την επιτυχία του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Θα 'μαστε όλοι εκεί. Να είμαστε όλοι εκεί. Να συζητήσουμε, να χορέψουμε, να γλεντήσουμε, γιατί γλέντι είναι ο αγώνας, γλέντι για την πεποίθηση ότι το αύριο που μας αξίζει κι ονειρευόμαστε έρχεται. Η φωνή μας να φτάσει βαθιά στα έγκατα της λαυρεωτικής γης, εκεί όπου σκοτώθηκαν και σακατεύτηκαν εργάτες, απέναντι στη Μακρόνησο όπου βασανίστηκαν σκληρά κομμουνιστές αγωνιστές: Είμαστε εδώ, είμαστε πολλοί, είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε την παρένθεση του καπιταλισμού και να ανοίξουμε το μεγάλο κεφάλαιο του σοσιαλισμού, της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ