Σάββατο 7 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Λένε στη ζωή το μέγα ΝΑΙ»

Σμίγει αυτό το Σαββατοκύριακο στην εργατούπολη του Λαυρίου το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του εργατικού λαϊκού, κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας. Χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, αλλά και του ΚΚΕ καταφτάνουν εκεί στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της Οργάνωσης, για να δώσουν και να πάρουν μαθήματα αγωνιστικής διεκδίκησης του μέλλοντος που τους ανήκει, του μέλλοντος που οραματίστηκαν δεκαετίες πριν χιλιάδες αγωνιστές, που εκεί στον ίδιο τόπο, στη Μακρόνησο, το υπερασπίστηκαν με το αίμα τους, αρνούμενοι να «αναμορφωθούν» κατά τα πρότυπα του συστήματος.

Στο Λαύριο και τη Μακρόνησο θα 'μαστε πολλοί αυτό το διήμερο. Περήφανοι υπερασπιστές των πιο λαμπρών σελίδων της ιστορίας του Κόμματός μας και του λαϊκού κινήματος. Γιατί «Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε, με ισχυρό ΚΚΕ!» όπως διατρανώνει μέρες τώρα το κεντρικό σύνθημα του 16ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ.

Είναι πολύτιμο αυτό το ετήσιο συναπάντημα. Πέρσι στο Γράμμο. Φέτος στο Λαύριο και στη Μακρόνησο. Ηλεκτρισμένα τα φορτία των τόπων αυτών. Η ιστορία τους μάθημα αναντικατάστατο. Η ιστορία της καπιταλιστικής ανάπτυξης του Λαυρίου, που εξαιτίας της έγινε συνώνυμο της ανεργίας και της υποβάθμισης για το λαό του. Αλλά και που εξαιτίας της «φιλοξένησε» τα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος. Σ' αυτόν τον τόπο χιλιάδες νέοι, των οποίων τα όνειρα δε χωρούν στο στενό κοστούμι της «ανταγωνιστικότητας», θα διαδηλώσουν για το μέλλον που τους ανήκει, θα επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στον αγώνα μέχρι να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση. Τα όνειρα των σκλάβων του Σερπιέρη. Τα όνειρα των Μακρονησιωτών, το παράδειγμα των οποίων θα τιμήσουν και με την επίσκεψή τους στο κολαστήριο της Μακρονήσου την Κυριακή το πρωί.

Δεν είναι μόνο «χτες» τα Διήμερα της ΚΝΕ. Είναι η σκιαγράφηση του αύριο μέσα από το χτες. Είναι κατάθεση της άλλης πρότασης γι' αυτό. Αυτή η πρόταση προβάλλει μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών και πολιτικών δραστηριοτήτων, με προβολή ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικά αφιερώματα, γλέντια, ομιλίες, συζητήσεις... Προβάλλει κι από τη διεθνή διάσταση του Διημέρου, στο οποίο θα βρεθούν αντιπροσωπείες νεολαιών από γειτονικές χώρες για να υπογραμμιστεί η ανάγκη του συντονισμού της δράσης, της ανταλλαγής πείρας και απόψεων, της διεθνιστικής αλληλεγγύης και η σημασία τους για την επιτυχία του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Θα 'μαστε όλοι εκεί. Να είμαστε όλοι εκεί. Να συζητήσουμε, να χορέψουμε, να γλεντήσουμε, γιατί γλέντι είναι ο αγώνας, γλέντι για την πεποίθηση ότι το αύριο που μας αξίζει κι ονειρευόμαστε έρχεται. Η φωνή μας να φτάσει βαθιά στα έγκατα της λαυρεωτικής γης, εκεί όπου σκοτώθηκαν και σακατεύτηκαν εργάτες, απέναντι στη Μακρόνησο όπου βασανίστηκαν σκληρά κομμουνιστές αγωνιστές: Είμαστε εδώ, είμαστε πολλοί, είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε την παρένθεση του καπιταλισμού και να ανοίξουμε το μεγάλο κεφάλαιο του σοσιαλισμού, της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ