Σάββατο 21 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών): Θόδωρος Χατζηπανταζής «από τον Νείλον μέχρι του Δουνάβεως (το χρονικό της ανάπτυξης του ελληνικού επαγγελματικού θεάτρου στο ευρύτερο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου από την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους ως τη Μικρασιατική Καταστροφή)». Πρόκειται για δίτομο (τόμος Α1 και τόμος Α2) - μεγάλου σχήματος - σύγγραμμα, έργο ζωής του συγγραφέα - καθηγητή Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Θεατρολογικού Συγγράμματος της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (2003). Ο Θ. Χατζηπανταζής, συγγραφέας δύο επίσης σπουδαίων θεατρολογικών συγγραμμάτων για την ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης και του Καραγκιόζη, με αυτή τη μακρόχρονη έρευνα - μελέτη του, καλύπτει ένα τεράστιο κενό της ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου. Ο τόμος Α1 αφορά στα χρόνια 1828-1875, ενώ ο τόμος Α2, αποτελεί παράρτημα με φωτογραφικά ντοκουμέντα και λεπτομερείς καταγραφές των έργων που παίχτηκαν όπου ζούσαν και δρούσαν Ελληνες την παραπάνω περίοδο. Αναμένεται η συνέχεια του έργου για τα χρόνια 1875-1922. Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφόρησε και ο τόμος «Θυμέλη», έργο μαθητών και φίλων του καθηγητή του ΑΠΘ Νίκου Χ. Χουρμουζιάδη, αφιερωμένο στη φιλολογική και σκηνοθετική του δουλιά. Τον τόμο επιμελήθηκαν οι Δανιήλ Ιακώβ και Ελένη Παπάζογλου.

- «Εστία»: Μαρία Κακούρη - Βουδούρογλου «ΠΑΤΡΑ Παλαιά σπίτια, κτίσματα και μνημεία» (δίγλωσσο λεύκωμα, με σκίτσα και έγχρωμους πίνακες 46 κτιρίων της Πάτρας από το 1821 έως το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, φιλοτεχνημένα από τη Μ. Κακούρη - Βουδούρογλου). Μιριάμ Ρεβό ντ' Αλόν «Πρέπει η πολιτική να γίνει ηθική; (μετάφραση Νίκος Ζαρταμόπουλος, μελέτη για την ηθικοποίηση της πολιτικής).

- Πατάκης: Ραμόν δελ Βάλιε - Ινκλάν «Τα κέρατα του δον Φριολέρα» (απόδοση Νίκος Γκάτσος). Ποιητική θεατρική σάτιρα του μεγάλου, άγνωστου σχεδόν στο ελληνικό κοινό, Ισπανού ποιητή και δραματουργού, που έζησε από το 1866 - 1936 μια ζωή γεμάτη περιπέτειες και φυλακίστηκε από το δικτάτορα της Κούβας Πρίμο Δε Ριβέρα, γιατί υπερασπίστηκε τη φτωχή αγροτιά της Κούβας και εναντιώθηκε στον Ισπανό μονάρχη. Δέσποινα Μπογδάνη - Σουγιούλ «Πώς να διδάξω μουσική; (15 ενότητες για τη διδασκαλία της μουσικής στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο)» (χρήσιμο βοήθημα για τη μουσική αγωγή των παιδιών). Στη σειρά «Αντιθέσεις» κυκλοφόρησαν δύο όμορφα εικονογραφημένα γνωστικά βιβλία για παιδιά με τίτλους «Ζώα σε θερμά και ψυχρά οικοσυστήματα» (τα ερωτήματα που θέτουν τα βιβλία στο παιδί - αναγνώστη το βοηθούν να προσδιορίσει τα ζώα κάθε οικογένειας). Για νήπια μέχρι 1,5 ετών κυκλοφόρησαν τα βιβλία - εικονογραφημένες χοντρές χαρτονένιες σελίδες για να μην καταστρέφονται από τα νήπια: «Τα χρώματα», «Τα σχήματα», «Οι αριθμοί», «Οι τέσσερις εποχές», «Τα μωρά των ζώων», «Τα ζώα του ζωολογικού κήπου». Επίσης, κυκλοφόρησε το 5ο τεύχος της εξαμηνιαίας επιθεώρησης για τη σύγχρονη λογοτεχνία «να ένα μήλο» (διευθύνεται από τη δημοσιογράφο Λώρη Κέζα).

- «Πολύτροπον»: Μάικλ Φίτζατρικ «Η τυραννία της υγείας (Οι γιατροί και οι κανόνες για το σύγχρονο τρόπο ζωής)» (μετάφραση Ασπα Πολέμη, επιμέλεια Βαγγέλης Γεωργίου, Θανάσης Παπαγεωργίου. Δοκίμια για κινδύνους της υγείας μας αλλά και την «υστερία» περί υγιεινού τρόπου ζωής).

- Α.Α. Λιβάνη: Πίτερ Ακρόιντ «Τα οράματα μιας μοναχής» (μετάφραση Κατερίνα Χαλμούκου, ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο τέλος του 14ου αιώνα, στην Αγγλία). Γιώργος Λεονάρδος «Μιχαήλ ή Παλαιολόγος ο ελευθερωτής» (ιστορικό μυθιστόρημα).

- Αδελφοί Βλάσση: Γιώτα Κουλούρη - Κανέλλου «Α να χαθείς μπούφο!» (αυτοβιογραφία από το 1965 έως σήμερα).

- Στέφανος Δ. Βασιλόπουλος: Ηρακλής Καρυώτης «Οταν βραδιάζει...» (ποιήματα).

- «Αλφειός»: Σταύρος Καμπάδαης «Διαπόμπευση» (ποιήματα).

- «συλλογές»: Δέσποινα Ν. Μπόγρη «Αυτοδύναμη ποίηση» (ποιήματα).

- Κεντρικό Ισραηλίτικο Συμβούλιο: Δαμιανός Π. Κοκκινίδης «Βιβλιογραφία Ιούλιου Καΐμη (1926-1940 και 1947-2004)» (μελέτη για τη βιβλιογραφία που αφορά στο έργο του Τζούλιο Καΐμη).

- Σπύρου Αθ. Κανίνια «Αναμνήσεις από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο» (αναμνήσεις του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Σπ. Κανίνια από τη γνωριμία του με τον Π. Κανελλόπουλο. Μεσολόγγι 2004).

- Χρήστου Χριστοδουλάκη «Τα νεογέννητα του αγώνα» (ποιήματα, Αθήνα 2005).

- Γιάννης Γρηγ. Σκαλόπουλος «Ποίηση» (Μυτιλήνη 2004).

- «Νέα Πορεία» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 596-598).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ