Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Ι. Β. Στάλιν «Απαντα» (τόμος 13). (Η ΚΕ του ΚΚΕ επανεκδίδει τα «Απαντα» του Ι. Β. Στάλιν, καθώς εξαντλήθηκαν και οι τόμοι από τον 1ο ως τον 13ο που είχε πρωτοεκδόσει στο εξωτερικό η ΚΕ από τον Απρίλη 1952 έως τον Οκτώβρη 1953, όπως και η φωτογραφική αναπαραγωγή τους, αργότερα, από τις εκδόσεις «Γνώσεις». Η παρούσα επανέκδοση των «Απάντων» του Στάλιν αρχίζει αντίστροφα από τον 13ο τόμο και θα καταλήξει στον 1ο τόμο. Θυμίζουμε ότι ο 14ος και ο 15ος τόμος εκδόθηκαν από τη «Σύγχρονη Εποχή» το 2004 και το 2008, αντίστοιχα. Τα κείμενα του 13ου τόμου γράφτηκαν στο διάστημα Ιούλης 1930 - Γενάρης 1934). Η «Σύγχρονη Εποχή», με την ευκαιρία των 58 χρόνων από τη θυσία του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη, κυκλοφόρησε το αφιερωματικό βιβλίο της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ «Νίκος Μπελογιάννης (Ντοκουμέντα και επίκαιρα διδάγματα)». Η εισαγωγή είναι του Κ. Λάζαρη.

-- Πάνος Πετρίτης «Αλφαβητάριο Πολιτικής για μεγάλους». Μετά το βιβλίο του «Αλφαβητάριο αισθητικής για μεγάλους (εισαγωγή στις βασικές αρχές της Τέχνης και της Αισθητικής)», που εκδόθηκε το 1992 από τη «Σύγχρονη Εποχή», ο συγγραφέας καταθέτει μια μελέτη - εισαγωγή στην έννοια «πολιτική», συγκροτημένη σε τέσσερα κεφάλαια. Το πρώτο αφορά τι είναι πολιτική, στην πολιτική γνώση και γνώμη, στις πολιτικές ιδεολογίες και τα πολιτικά συστήματα και στις δύο μεγάλες επαναστάσεις, τη Γαλλική και την Οχτωβριανή. Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά στην αστική ιδεολογία και τον καπιταλισμό. Το τρίτο στη σοσιαλιστική ιδεολογία και στο σοσιαλιστικό σύστημα. Το τέταρτο, θέτοντας το ερώτημα «Καπιταλισμός ή σοσιαλισμός;», καταλήγει στο διαλεκτικό συμπέρασμα ότι «ο σοσιαλισμός είναι το βέβαιο μέλλον της ανθρωπότητας». Το βιβλίο περιλαμβάνει πλούσια βιβλιογραφία. (Εκδόσεις Κράτση, 210-9817.047-8).

-- «Μεταίχμιο»: «Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι - Ερωτικές επιστολές» (επιμέλεια Φρανσίν ντι Πλεσί Γκρέι. Μετάφραση από τα αγγλικά Σοφία Σκουλικάρη, θεώρηση - μετάφραση ποιημάτων από τα ρωσικά Σταυρούλα Αργυροπούλου. Το βιβλίο περιλαμβάνει ερωτικές επιστολές και τα τελευταία ποιήματα του Μαγιακόφσκι προς την νεαρή Ρωσίδα Τατιάνα Γιάκοβλεβα που την γνώρισε στο Παρίσι και του ενέπνευσε τα τελευταία ποιήματά του). «Ντίλαν Τόμας - Ερωτικές επιστολές» (μετάφραση - επίμετρο Γιώργος - Ικαρος Μπαμπασάκης. Ποιητικού αισθήματος επιστολές του μεγάλου Ουαλού ποιητή και δραματουργού. Η έκδοση συμπληρώνεται με βιοεργογραφικό χρονολόγιο του ποιητή). Μέλανι Μπέντζαμιν «Εγώ η Αλίκη μια φορά κι έναν καιρό» (μετάφραση Βασίλης Μανουσάκης. Μυθιστόρημα της Μέλανι Χάουζερ, όπως είναι το πραγματικό όνομα της συγγραφέα). Κριστιάν Πονσόν - Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ «Ο μονόκερος στη φάρμα... περιμένει ένα γράμμα» (βιβλίο για παιδιά 6-8 ετών).

-- «Εντός»: Φοίβος Τσέκερης «Η περιπέτεια (ιστορική διήγηση)». Ο γνωστός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, επίτιμος γραμματέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΦΕ, αφηγείται αναμνήσεις του από αγώνες του λαού μας μέσα από τα εξής κεφάλαια: «Από τον Πέτρο Κόκκαλη στους λύκους», «Εξόριστος στη Λήμνο και τη Μακρόνησο», «Νοσηλεία στη Μόσχα», «Βασίλης Ρώτας», «Νίκος Τερζόγλου - "Πύραυλος"», «Τα μετάλλια».

-- Καστανιώτης: Ανδρέας Μήτσου «Ο αγαπημένος των μελισσών» (νέο μυθιστόρημα του διακεκριμένου με Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το Βραβείο Αναγνωστών).

-- Σαββάλας: Πολ Κνοξ - Στίβεν Πιντς «Κοινωνική γεωγραφία των πόλεων» (εισαγωγή - επιμέλεια Θωμάς Μαλούτας. Συλλογική μετάφραση πανεπιστημιακών. Μελέτη με θέμα τη συγκέντρωση του μισού πληθυσμού της Γης σε μεγάλες πόλεις, όπου συγκεντρώνεται και το σύνολο των οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών εξελίξεων).

-- «Ιωλκός»: Γιάννης Πέτσας «Το "έβδομο" ανακοινωθέν» (μυθιστόρημα). Γιώργος Καπράνος «Η δοκιμασία (1922-1945. Από το διωγμό στην κατοχή)» (ιστορικό μυθιστόρημα). Ελένη Β. Πίππα «Το μεγάλο μυστικό» (μυθιστόρημα).

-- «Χαραμάδα» (Ρήγα Φεραίου 168, Πάτρα, Τ.Κ. 26222, τηλ. 2610/342.886): Κριστιάν Μπομπέν «Αιχμάλωτος του λίκνου» (μετάφραση Μαρία Χρηστίδου. Αυτοβιογραφική νουβέλα). Ορέστης «Στη μυστικιστική ησυχία της νύχτας» (παραμυθική αφήγηση. Εικονογράφηση Γιώργος Γούσης).

-- «Η φωνή των Βαλκανίων» (τριμηνιαία εφημερίδα του Συλλόγου Βολιμιατών Ζακύνθου με ενδιαφέροντα, πάντα, θέματα που αναδεικνύουν τα προβλήματα των κατοίκων, του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βολίμας. Φύλλα 85 και 86).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ