Παρασκευή 29 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι φήμες για τους σεισμούς και η ουσία

Οργιάζει τις τελευταίες μέρες η φημολογία ότι σύντομα κάπου στη χώρα θα γίνει ένας «ισχυρός σεισμός», με αφορμή τη σεισμική διέγερση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Συνεχή δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά και εμφανίσεις ειδικών και μη στα τηλεοπτικά «παράθυρα» ενισχύουν ένα κλίμα φοβίας για το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού. Δεν έχουν λείψει και αναφορές σε συγκεκριμένες περιοχές, που υποτίθεται ότι είναι «υψηλού κινδύνου».

Η υπόθεση της πρόβλεψης των σεισμών δεν είναι καινούρια. Θυμίζουμε την περίπτωση της Κίνας, το 1975 και το 1976, όταν επιστήμονες, εκμεταλλευόμενοι κάποια πρόδρομα φαινόμενα του σεισμού, εκκένωσαν δύο πόλεις τις οποίες στη συνέχεια χτύπησε ο Εγκέλαδος. Η ίδια ομάδα ερευνητών, όμως, δεν προέβλεψε το σεισμό του Ταγκσάν της Κίνας στις 27 Ιούλη 1976 στον οποίο έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι.

Οι επιστήμονες, βέβαια, έχουν κάθε δικαίωμα να προωθούν την έρευνα. Εχουν υποχρέωση να επιδιώκουν την εξέλιξη της επιστήμης τους και να αναζητούν ακόμη και μεθόδους ασφαλούς πρόγνωσης του σεισμού. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι και η έρευνα στον καπιταλισμό υπόκειται στους νόμους της αγοράς - δηλαδή πρέπει να αποκομίζει κέρδη για το κεφάλαιο.

Σήμερα, πάντως, όλοι οι επιστήμονες φαίνεται να συμφωνούν στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η ασφαλής πρόβλεψη σεισμού. Σχετικά με αυτό, για παράδειγμα, αναφέρουν πως η βασική δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης παρατήρησης του φαινομένου εκεί όπου γεννιέται (σε βάθη μέχρι 700 χλμ στο εσωτερικό της γης). Πόσο μάλλον, όταν δεν υπάρχει μια κοινά αποδεκτή επιστημονική θεωρία για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται ένας σεισμός.

Ολη αυτή η συζήτηση, λοιπόν, που έχει ξεσπάσει στα τηλεοπτικά «παράθυρα», για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού, είναι άκρως αποπροσανατολιστική. Στην πράξη, όχι μόνο φοβίζει τον κόσμο, αλλά επιπλέον φέρνει το κέντρο βάρους της υπόθεσης «πρόληψη» όχι στην αντισεισμική θωράκιση, αλλά στην... πρόβλεψη.

Η Ελλάδα είναι πράγματι η πιο σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης και η 6η στον κόσμο. Το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού είναι βέβαιο. Οι επιστήμονες της χώρας σε ένα πράγμα συμφωνούν απόλυτα: Καμιά περιοχή του ελληνικού χώρου δεν μπορεί να θεωρηθεί «ασεισμική».

Κατά συνέπεια, η καλύτερη πρόληψη είναι η αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Ο λαός δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί από την «προγνωσιολογία», αλλά να διεκδικήσει ουσιαστική και πλήρη θωράκιση. Η αναγκαιότητα αυτή δεν προβάλλει για κάποιο μακρινό μέλλον. Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη για την υπεράσπιση όχι μόνο του μόχθου και της περιουσίας του λαού, αλλά και για την ίδια του τη ζωή.

Αν κάτι, λοιπόν, μπορεί πράγματι να προσφέρει στον τόπο, αυτό είναι η άμεση εξάλειψη των φαινομένων - που δυστυχώς είναι πάρα πολλά - της επικινδυνότητας σχολείων, παιδικών σταθμών, δημόσιων κτιρίων, νοσοκομείων, εργοστασίων, χώρων όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος και νεολαία. Και μέτρα αντιμετώπισης των όποιων συνεπειών, όπως ελεύθεροι χώροι, οργανωμένη εγκατάσταση σεισμοπλήκτων κλπ. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται το ίδιο το λαϊκό κίνημα να απαιτήσει και να διεκδικήσει ουσιαστική και πλήρη αντισεισμική θωράκιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ