Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κουρνιαχτός αποπροσανατολισμού

Η διαρροή του «πορίσματος Ζορμπά» στον Τύπο σήκωσε νέο «κουρνιαχτό σκανδαλολογίας». Τι κρύβεται, όμως, πίσω από τη δικομματική αντιπαράθεση για τη ρεμούλα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων; Μα η ανάγκη των κομμάτων της άρχουσας τάξης να ανασύρουν τα υπαρκτά τους σκάνδαλα και να τα χρησιμοποιούν για να συγκαλύπτουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στους βασικούς άξονες της εφαρμοζόμενης πολιτικής τους. Το σκάνδαλο των «δομημένων ομολόγων» είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθεί σ' αυτή την προεκλογική περίοδο, όπως το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου την προηγούμενη, για να μονοπωλήσει τις κάλπικες «αντιπαραθέσεις» τους, «θάβοντας» τους κοινούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ σηκώνει τους φραστικούς τόνους αλλά στέκεται στην εισαγγελική και δικαστική πλευρά της υπόθεσης, αφού συμφωνεί με τη ΝΔ στον τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Οι εταίροι του δικομματισμού συμφωνούν με τη θέση ότι τα χρήματα των ασφαλισμένων θα πρέπει να τζογάρονται στο Χρηματιστήριο και στα διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα, προκειμένου να τροφοδοτούν με ζεστό χρήμα τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό ομολογεί και η κοινή τους πορεία. Με δικούς τους νόμους (2042/92 και 2676/99) θεσμοθέτησαν να παίζεται το 23% των αποθεματικών των Ταμείων στο Χρηματιστήριο. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν την περίοδο 1999 - 2002, επί ΠΑΣΟΚ, να «κλαπούν» στη Σοφοκλέους 3,5 δισ. ευρώ από τα Ταμεία και αργότερα η «ληστεία» να συνεχιστεί με τα «δομημένα ομόλογα» της ΝΔ. Τα δύο κόμματα, λοιπόν, ταυτίζονται στο τζογάρισμα των αποθεματικών, αλλά όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση σηκώνουν τη σημαία της «διαφάνειας» και αναζητούν ενόχους.

H σημερινή ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ποιος ήταν ο ικανότερος ληστής βοηθά και τους δύο πόλους του δικομματισμού να «μονομαχούν» μεταξύ τους για τα υπαρκτά τους σκάνδαλα φιλοδοξώντας ότι πίσω απ' αυτά θα κρύψουν τους κοινούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους. Τους συμφέρει πολιτικά να τσακώνονται για το «πόρισμα Ζορμπά» και να εξαντλούν σ' αυτό το επίπεδο τη συζήτηση για την Κοινωνική Ασφάλιση, για να συγκαλύψουν τις κοινές προγραμματικές αντιασφαλιστικές προτάσεις τους, τις οποίες θα προωθήσουν από τις 17 του Σεπτέμβρη, όποιο κόμμα και αν είναι στην κυβέρνηση, και που προβλέπουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων. Εκτοξεύοντας κατηγορίες για «βαλίτσες» και «μαύρο χρήμα» επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τα λαϊκά στρώματα στην παρακολούθηση μιας ανούσιας «κοκορομαχίας» για σκάνδαλα, κρύβοντας την πλήρη ταύτισή τους στην προώθηση νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, στο παραπέρα ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Για να κρύψουν ότι τα προγράμματά τους, είτε ως μεταρρυθμίσεις είτε ως εκσυγχρονισμός, υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα σκάνδαλα είναι φυσική απόρροια της καπιταλιστικής διαχείρισης που ασκούν οι εταίροι του δικομματισμού διαχρονικά. Τα λαϊκά στρώματα μπροστά στην κάλπη δεν πρέπει να παραπλανηθούν από τις κορόνες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που θα διεκδικήσουν την ψήφο τους θέτοντας το ψευτοδίλημμα του «καλύτερου διαχειριστή» και των λιγότερων σκανδάλων, γιατί πλέον έχουν πολλές εμπειρίες από την πολιτική και των δυο τους. Η καταδίκη τους σ' αυτές τις εκλογές και η ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί μονόδρομο για το λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ