Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινός ο αγώνας

Καθώς οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπαίνουν στα γεμάτα στη μάχη για τα εργατικά συλλαλητήρια, στις 9 Δεκέμβρη, μαζί τους συμπορεύονται και οι αγρότες, που την ίδια μέρα, με απόφαση της ΠΑΣΥ, προχωράνε σε κινητοποιήσεις και αγροτικές συγκεντρώσεις σε αγροτικές περιοχές της χώρας. Εργαζόμενοι και αγρότες, με τις σημαίες των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων βρίσκουν κοινό βηματισμό, ενάντια στην πολιτική που γεννά την ακρίβεια και την ανέχεια, τις απολύσεις για την εργατιά και το ξεκλήρισμα των ξωμάχων.

Μαζί, λοιπόν, εργάτες και αγρότες, γιατί δεν πάει άλλο με την ακρίβεια και τη λιτότητα, τη βαριά φορολογία, την ανεργία και την υποαπασχόληση, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το ξεζούμισμα αγροτών και εργατών από τους μεγαλομεσάζοντες και τους βιομήχανους. Μαζί, ενάντια στην πολιτική που χτες εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ και σήμερα συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Μαζί, ενάντια στην πολιτική που υπαγορεύει το μεγάλο κεφάλαιο και κανοναρχεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μαζί, γιατί ο ιδρώτας και των δύο γίνεται κέρδος και υπερκέρδος στο ταμπλό της Σοφοκλέους και χρυσός στα θησαυροφυλάκια της πλουτοκρατίας.

Και αυτό το «μαζί» έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα, καθώς πληθαίνουν τα σημάδια ότι εργάτες και μικρομεσαίοι αγρότες έχουν απέναντί τους την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Ηδη με τον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση έκανε καθαρό ότι δεν κάνει «διακρίσεις» ανάμεσα σε εργάτες και αγρότες, σε γυναίκες και άντρες, σε νεολαίους και συνταξιούχους, σε άνεργους και εργαζόμενους. Ολοι μαζί θα πληρώσουν τη βαριά φορολογία στα λαϊκά εισοδήματα, όλοι θα φορτωθούν τα βάρη από την έμμεση φορολογία στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Ολοι μαζί θα επωμιστούν τα βάρη από την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Σε όλους καταλήγει το κόστος των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων. Και οι δύο, εργάτες και αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την πολιτική της Ευρωένωσης, την επιβολή της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις οι πρώτοι, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα οι δεύτεροι. Και οι δύο παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας και τους τον κλέβει το ίδιο χέρι.

Μέσα στην κοινή αυτή πορεία, μπορούν να βρουν την απαιτούμενη ανάδειξη τα ιδιαίτερα προβλήματα του κάθε χώρου, βρίσκουν ευρύτερη στήριξη και προβολή οι όποιες ιδιαίτερες διεκδικήσεις. Εδώ, στην κοινή κάθοδο στους αγώνες, θα γίνεται πιο ισχυρό το μέτωπο της αντίστασης, θα μεγαλώνει η αλληλεγγύη, θα ανοίγει πιο εύκολα ο δρόμος για μια άλλη πολιτική, που στο κέντρο της θα έχει τα συμφέροντα και τις ανάγκες εργατιάς και αγροτιάς.

Τα συλλαλητήρια στις 9 Δεκέμβρη δεν είναι μόνο μια απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική. Είναι - πρέπει να γίνουν - το πρόπλασμα για μια άλλη πολιτική με μια άλλη εξουσία. Τη λαϊκή εξουσία. Πρωτοβουλίες και συλλαλητήρια, σαν και αυτά του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, είναι κομμάτι από το μέλλον μας. Είναι οι ρίζες, για έναν κόσμο που κουμάντο στον τόπο θα κάνουν οι άνθρωποι του μόχθου. Ανθρωποι σαν και αυτούς, που στις 9 Δεκέμβρη θα διαδηλώνουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ