Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διαμορφώνουν συνείδηση σκλάβου

Ενα από τα πλέον δημιουργικά «εργαλεία» της κυβέρνησης για να υλοποιήσει τους αντεργατικούς της στόχους καθ' υπόδειξη του κεφαλαίου είναι και ο ΟΑΕΔ. Τα νέα ακόμα μεγαλύτερα χρηματικά πακέτα που χαρίζει η κυβέρνηση στο μεγάλο κεφάλαιο, με λεφτά των εργαζομένων και μια σειρά «απαλλαγές» από υποχρεώσεις που προσφέρει στους εργοδότες, σε βάρος των εργαζομένων, έχουν πολύ ξεκάθαρους στόχους. Αυτοί οι στόχοι περιγράφονται στη «Χάρτα Σύγκλισης». Είναι η ισοπέδωση κάθε εργασιακής κατάκτησης, κάθε εργατικού δικαιώματος, η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, η εξυπηρέτηση της «ανταγωνιστικότητας»...

Σε αυτή την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και στη συνεχή ανακύκλωση των ανέργων συμβάλλει η επιδότηση των 14 ευρώ ημερησίως για την απασχόλησή τους και η αύξηση αυτής της επιδότησης στα 18 ευρώ για την απασχόληση ανέργων σε «μειονεκτική θέση». Η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση του χρόνου επιδότησης, οπότε για δυο ολόκληρα χρόνια οι βιομήχανοι θα απασχολούν ανέργους ουσιαστικά τζάμπα. Ενώ είναι γνωστό ότι την ίδια στιγμή που χαρίζει δισεκατομμύρια με τα προγράμματα στην εργοδοσία, δεν έχει δημιουργηθεί ούτε μια πραγματική θέση εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις! Ακόμα χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα, καθώς με την κατάργηση του ορίου των επιδοτούμενων προσλήψεων και τη βάφτιση των απολύσεων σε «οικειοθελείς αποχωρήσεις» ανοίγει και άλλη πόρτα στο κεφάλαιο για μαζικές απολύσεις. Για ανατροπή της πλήρους και σταθερής απασχόλησης και αντικατάστασής τους από μερικώς απασχολούμενους και πάλι με χρήματα του ΟΑΕΔ.

Ολα αυτά, βεβαίως, δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση της ανεργίας. Βάζουν όμως τα θεμέλια για να γίνει συνείδηση στον εργάτη η απόλυτη υποταγή στα αφεντικά. Η εξάλειψη και των τελευταίων αντιστάσεών του και η προσαρμογή του στο νέο εργασιακό μοντέλο. Αυτό του διά βίου καταρτιζόμενου, απασχολήσιμου, σκλάβου. Η προσαρμογή της καθημερινής του διαβίωσης στα ξεροκόμματα που θα του προσφέρουν για μεροκάματο, σύνταξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ. Με αυτή τη λογική θέλουν να μπολιάσουν τις συνειδήσεις των εργατών.

Δεν περισσεύει ούτε δευτερόλεπτο σήμερα στους εργαζόμενους. Δεν πρέπει να έχουν ούτε μια αμφιβολία για το μαύρο μέλλον που τους ετοιμάζουν. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δίνει τη μάχη του απέναντι σε αυτή την πολιτική. Συγκρούεται καθημερινά με αυτές τις επιλογές. Σ' αυτόν τον αγώνα είναι η θέση του κάθε εργάτη. Κάθε μαχητής σ' αυτόν τον αγώνα βοηθά στο να χτίζονται γερά τα θεμέλια για το μέτωπο της ανατροπής αυτής της πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ