Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παμβαλκανικό αντιπολεμικό κίνημα

Το σκηνικό της επέμβασης των ιμπεριαλιστών, όπως τότε στις 78 μέρες του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας, αναβιώνει αυτή τη φορά στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στη θέση της «ανθρωπιστικής βοήθειας στους Κοσσοβάρους» σήμερα βρίσκεται η λεγόμενη «απαραίτητη συγκομιδή». Η απόφαση επέμβασης που ήδη έχει παρθεί από το ΝΑΤΟ, ενεργοποιήθηκε και τυπικά χτες και έτσι οι δυνάμεις του θα αναπτυχθούν πολύ σύντομα στην περιοχή. Βέβαια, μιλάμε για μια χώρα που ήδη το ΝΑΤΟ έχει πατήσει πόδι εδώ και καιρό και με την ανοχή της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Ως στόχος της επιχείρησης που υπέγραψε και υποστηρίζει και η δική μας, συμμέτοχη στη «νέα τάξη», κυβέρνηση, διακηρύσσεται ο αφοπλισμός του UCK και η ειρήνευση της περιοχής. Είναι ολοφάνερο βέβαια, το στημένο της όλης υπόθεσης, αφού είναι γνωστό τοις πάση ότι ο UCK δεν προέκυψε από παρθενογένεση αλλά έχει την πλήρη στήριξη, πολιτική και στρατιωτική, των ιμπεριαλιστών. Αν ΝΑΤΟ και ΕΕ ήθελαν τον αφοπλισμό του - δηλαδή να απενεργοποιήσουν το πρόσχημά τους για νέες επεμβάσεις - δε θα διευκόλυναν και ενίσχυαν τη λειτουργία βάσεων του UCK στο Κοσσυφοπέδιο και εκτός αυτού. Θα εφάρμοζαν έστω την απόφαση 1244 του ΟΗΕ που προβλέπει την ανάπτυξη σερβικών δυνάμεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και ΠΓΔΜ. Και επειδή όλα αυτά δε γίνονται, προδικάζουν κατά πολύ το μέλλον και της μικρής γειτονικής μας χώρας, ενώ είναι τουλάχιστον πρόκληση προς την κοινή λογική να προσπαθούν οι ευρωατλαντικοί να πείσουν για τις... ειρηνευτικές τους προθέσεις.

Η παραμονή του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και με τη νέα επέμβαση των 3.500 στρατιωτών από διάφορες χώρες, τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Το αντίθετο. Διατηρεί ανοιχτούς τους «Ασκούς του Αιόλου» που οδηγούν σε νέους διαμελισμούς, αλλαγή συνόρων, προσφυγιά, δυστυχία και καταστροφή για τους λαούς. Το παζλ του «αγώνα δρόμου» για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, συμπληρώνεται σιγά σιγά για τη διαμόρφωση ιδανικών συνθηκών για το άνοιγμα του δρόμου για το κεφάλαιο, είτε αυτό είναι πέρασμα αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου είτε η καταλήστευση πλουτοπαραγωγικών πηγών των υπό διάλυση χωρών. Η κατάσταση για τη χώρα μας γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, με δεδομένη την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Η μετατροπή της χώρας, χρόνια τώρα, σε εφαλτήριο για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά με τη μετατροπή του Γ' Σώματος Στρατού σε ΝΑΤΟικό τμήμα και την προετοιμαζόμενη αποστολή τουλάχιστον 350 Ελλήνων στρατιωτικών στη «ζώνη πυρός».

Αυτή την κρίσιμη ώρα πρέπει να μείνει ζεστή και ετοιμοπόλεμη η «φλόγα» του λαϊκού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Η συνέχιση με κάθε τρόπο των ενωτικών αγωνιστικών πρωτοβουλιών εναντίωσης στον πόλεμο, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Οι κομμουνιστές δεν είναι χτεσινοί, ήταν οι πρωτεργάτες της αντίστασης στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και απευθύνουν και σήμερα με συνέπεια πλατύ κάλεσμα στον ελληνικό λαό και τις οργανώσεις του, να μην δεχτεί την ελληνική εμπλοκή στο μπουρλότο που εξελίσσεται δίπλα μας, να απαιτήσουν την επιστροφή όλων των στρατιωτών από τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο και κυρίως να συμβάλουν στην ενίσχυση του παμβαλκανικού φιλειρηνικού κινήματος για να κουρελιάσουν οι λαοί το δήθεν «Σύμφωνο Σταθερότητας», για να ξεκουμπιστούν οι ΝΑΤΟικοί από τα Βαλκάνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ