Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το χρέος

Η Διαμαρτυρία των Ελλήνων λογοτεχνών τον Ιούνη του 1946 για το Γ' ψήφισμα δεν είναι επίκαιρη μόνο εξαιτίας των 60χρονων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Ούτε και για το γεγονός ότι και σήμερα ψηφίζονται νόμοι που περιορίζουν τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Είναι επίκαιρο γιατί θυμίζει το χρέος των πνευματικών ανθρώπων να δίνουν μαζί με το λαό τη μάχη για τη λευτεριά, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανθρωπιά, τον πολιτισμό.

Με το συγκεκριμένο νόμο το αστικό κράτος, προκειμένου να αμυνθεί και να αποτρέψει την ανατροπή του, καθιέρωσε τα έκτακτα στρατοδικεία μέσω των οποίων στέλνονταν στο εκτελεστικό απόσπασμα όσοι το κοινωνικό καθεστώς θεωρούσε ότι ήταν αντίπαλοί του όχι μόνο με πράξεις, αλλά και στο φρόνημα.

Οι λογοτέχνες στάθηκαν στο ύψος τους και δεν αρνήθηκαν τις ευθύνες τους. Ενώθηκαν, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές προτιμήσεις τους και υπέγραψαν τη Διαμαρτυρία προς τη Βουλή και τη διεθνή κοινή γνώμη. Εκαναν το Ιστορικό Χρέος τους. Εδωσαν μια μάχη και την κέρδισαν, τόσο στη συνείδηση του λαού όσο και στις σελίδες της Ιστορίας μας:

«Η ευθύνη που ενώνει την στιγμήν αυτή τον Ελληνικό Πνευματικό κόσμο και τον θέτει ομόφωνα αντιμέτωπο με τους κινδύνους που εγκυμονούνται για τον τόπο από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο "περί εκτάκτων μέτρων κατά των επιβουλευομένων την Δημόσιαν τάξιν και την ακεραιότητα της χώρας" εμπνέεται από την οδυνηρότατη συναίσθηση ότι με το νόμο αυτόν απειλείται ένας από τα βάθρα κλονισμός του ίδιου μας Πανάρχαιου Εθνικού Πολιτισμού.

Κατά τη μακραίωνη πολιτική ιστορία μας η εκτελεστική εξουσία ποτέ δεν εμφανίστηκε στην ελληνική συνείδηση της πολιτείας ως δικαιούμενη να υπεξαιρέσει το προβάδισμα στις ενέργειές της, είτε από την αξιοπρέπεια του συνόλου, είτε από τις στοιχειώδεις του Ελληνα πολίτη ελευθερίες (ελευθερία του συνέρχεσθαι, ελευθερία της σκέψης και του τύπου) είτε από την αδιαφιλονίκητη ιερότητα του οικογενειακού ασύλου.

Η κατάργηση των στοιχειωδών αυτών δικαιωμάτων του Ελληνα πολίτη και η απόσβεσή τους από τον Συνταγματικό μας χάρτη είτε αυθαίρετη είτε στη μορφή μιας οποιασδήποτε συμβατικής τους νομιμοποίησης, καταργεί αυτά τούτα τα θεμέλια του αυθεντικού ιστορικού πολιτισμού μας.

Για όλα αυτά, ο Ελληνικός Πνευματικός μας κόσμος, συσσωματωμένος τη στιγμή αυτή σε μια και μόνη οργανική συνείδηση και σ' ένα μόνο Ιστορικό του Χρέος, την προάσπιση του ΥΠΕΡΤΑΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΑΓΑΘΟΥ αυτών των ίδιων διαιώνιων ηθικών θεμελίων του Εθνους μας, υψώνει ομόθυμη φωνή διαμαρτυρίας για τους σκοπούς και για το πνεύμα του σημερινού υπό συζήτηση νομοσχεδίου κι επικαλείται την επείγουσαν αφύπνιση της καθαρής Ελληνικής συνείδησης όλων εκείνων όπου σταματούν αμφίρροποι, αν πρέπει ή όχι να πλησιάσουν τον θερμοκαυτήρα της απόφασής των για να καταστρέψουν ένα πιθανόν ιστορικό καρκίνωμα από το οποίο η Ελλάδα κινδυνεύει να φθαρεί στις υψηλότερές της ηθικές κληρονομιές και να αναχαιτισθεί ανεπανόρθωτα στον υψηλότερο μελλοντικό της προορισμό».

Υπογράφουν 73 λογοτέχνες, μεταξύ αυτών οι Αγγ. Σικελιανός, Κ. Βάρναλης, Γ. Θεοτοκάς, Κ. Δημαράς, Η. Βενέζης, Κοσμάς Πολίτης, Ν. Βρετάκος, Στρ. Δούκας, Μ. Λουντέμης, Μέλπω Αξιώτη.

Δεν πέρασαν 24 ώρες από τη δημοσίευση της Διαμαρτυρίας και αποκαλύφτηκε όλο το μίσος για την ελευθερία της σκέψης και τους πνευματικούς ανθρώπους. Οι λογοτέχνες δημόσιοι υπάλληλοι κλήθηκαν σε απολογία και τους δηλώθηκε ότι δεν επιτρέπεται να έχουν γνώμη. Το αστικό κράτος θεωρούσε ότι με το μισθό εξαγόραζε την ψυχή, το πνεύμα και την πένα των λογοτεχνών. Τότε λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο... Στις μέρες μας όμως;


Ηρακλής ΚΑΚΑΒΑΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ