Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ου να χαθούν...

Καπνίζαμε σιωπηλοί. Η παραγωγή πάει. Το χαλάζι την κατάστρεψε. Αχ μωρέ, ξέσκεπο μαγαζί ο κάμπος. Κιεμείς, πού αλλού; Στο καφενείο.

Του χρόνου. Ετσι δε λέμε σε κάθε καταστροφή;

Η τηλεόραση κάτι έλεγε, θα μπει, δε θα μπει στην ΕΕ η Τουρκία; Σκοτίστηκα, είπε κάποιος. Βρε δώσε αυτί. Χαλάζια αλλιώτικα φοβάμαι μην έχουμε. Ολα εσύ τα ξέρεις, τον αποπήρε, τρίτος.

Χωρίς να το καταλάβουμε, απ'το χαλάζι περάσαμε στην πολιτική. Είναι και οι εφημερίδες που φέρνει ο καφετζής κι όλο κάτι διαβάζουμε. Αλλιώτικα τα γράφει ο «Ρ» κι αλλιώτικα οι άλλες εφημερίδες. Το καταλαβαίνουμε, αλλά δεν έχουμε χρόνο να το σκεφτούμε.

Τι είναι τέλος πάντων αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο; Ολο ερωτήματα είσαι, παρατήρησε ένας. Εσύ που καταλαβαίνεις, πες μου, τι είναι αυτό το κεκτημένο; Α, κομπιάζεις. Τι διάολο είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και μας πρήζουν;

Παλιό συνήθειο. Σα δε νογάμε, τρίβουμε με το δάχτυλο το κεφάλι, εκεί που μας είπαν ότι είναι ο νους. Το παράξενο είναι, παίρνει μπρος. Αυτό έγινε και εκείνη τη μέρα.

Να σας πω, μίλησε κάποιος. Κεκτημένο είναι η Εθνική ν' αγοράζει τουρκική τράπεζα. Και τι με νοιάζει εμένα; Σε νοιάζει, του απάντησε. Η αγορά αυτή, και δεν ξέρω πόσες άλλες, απ' εδώ κι από εκεί, επιβάλλει να τελειώνουμε με όλα. Κατάλαβες; Βρε κατάλαβα, αλλά τι σχέση έχουν αυτά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο; Ζεβζέκης είσαι. Λες καταλαβαίνω και συνεχίζεις να ρωτάς.

Μπήκαμε και οι άλλοι στην κουβέντα. Κεκτημένο είναι να αλωνίζεις. Καλά, αν αυτό είναι σωστό, τότε γιατί πουλάει νταηλίκι η Τουρκία; Γιατί κι αυτή έχει το δικό της κεκτημένο. Στρώνεται τραπέζι κι ο καθένας θέλει να πιάσει την καλύτερη θέση. Ανάλογα με το μπόι του, βέβαια, σχολίασε κάποιος.

Σιωπήσαμε. To χαλάζι το καταλαβαίνουμε. Την πολιτική όχι. Ακούς τους δικούς μας και σου 'ρχεται να πανηγυρίσεις για τη νίκη. Μόνο γιατί έχεις πικρή πείρα, κρατάς πισινή. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν τακτοποίησε το Κυπριακό. Δεν επέβαλε τη λήξη της κατοχής. Διαπραγματεύεται με κατοχική δύναμη. Διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία. Πετσόκοψε τη Σερβία. Ιδιωτικοποιεί τα πάντα. Αυξάνει την ανεργία. Ου να χαθούν αυτοί και το κεκτημένο τους, είπε ένας με οργή.

Οχι, όχι τέτοια λόγια. Πώς να χαθούν, αφού ανεμίζουν την ψήφο σου; Ποιος να χαθεί τελικά;

Μίλησε αργά, χωρίς να κοιτάει κανένα. Κι εμείς σιωπήσαμε. Ακούσαμε την ένοχη συνείδησή μας. Δε μιλάτε. Και τι να πείτε; Εκλογές θα γίνουν και ξανά τα ίδια. Στη στρούγκα εσείς. Και μετά ρωτάτε τι είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ω ρε, ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι να σου βγάζουν τα μάτια πατώντας στη δύναμη της ψήφου σου. Αυτή η μέγιστη απάτη είναι το κεκτημένο τους. Δέστε στη Γερμανία. Συμπεθέριασαν και κυβερνάει το σκότος με το φως, όπως θα 'λεγε κι ένας πασόκος. Προεκλογικά κανείς δε μίλησε για το συμπεθεριό. Και δώσ' του οι ζεβζέκηδες Γερμανοί, εργάτες, αγρότες, άνθρωποι σαν κι εμάς, να φωνάζουν, ανεμίζοντας τις σημαίες των κομμάτων τους. Και τι βγήκε; Κοινή κυβέρνηση, γιατί ίδια είναι η πολιτική τους. Μπορεί να γίνει το ίδιο κι εδώ. Δεν είναι ίδια η πολιτική τους;

Παράξενο που είναι. Σα μιλάει κάποιος έτσι, ο νους ξαστερώνει κι όλα καθαρίζουν. Το άσχημο είναι που ξαναθολώνει, αφού χωρίσουμε. Είχε δίκιο εκείνο το καλόπαιδο, ο φοιτητής, που μια μέρα, εδώ στο καφενείο, είπε εκείνο το στίχο του Σολωμού - πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε. Για το λαό το έγραψε.


Ιορδ. Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ