Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το «Ζενίθ» και το μελεκούνι

Στην ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου «Γοργόνες και μάγκες» οι τοπικοί άρχοντες και οι παράγοντες της Υδρας, έχοντας «παραμυθιαστεί» από τους τουριστικούς πράκτορες, στήνουν μια μεγάλη φιέστα στο λιμάνι, περιμένοντας το καράβι με τους τουρίστες που θα τους αφήσει λεφτά. Αντ' αυτού καταπλέει το καράβι με ένα «τσούρμο» χίπηδες οι οποίοι όχι μόνο λεφτά δεν άφησαν στους μικροεπαγγελματίες αλλά έφτασαν στο σημείο να κάνουν και πλιάτσικο στους μπαχτσέδες για να βρουν φαΐ.

Τριάντα χρόνια μετά οι τοπικοί άρχοντες και παράγοντες της Ρόδου πραγματοποίησαν μια ανάλογη υποδοχή στους τουρίστες του κρουαζιερόπλοιου «Ζενίθ» που κατέπλευσε στο νησί. Οπως μετέδιδε σε απευθείας σύνδεση ο τηλεοπτικός σταθμός «Σκάι» και συγκεκριμένα οι Λυριτζής - Οικονόμου, η κουστωδία των τοπικών αρχόντων (δήμαρχος, νομάρχης, εκπρόσωποι του εμπορικού επιμελητηρίου κλπ.) υποδέχτηκε τους τουρίστες με παραδοσιακό μελεκούνι (παστέλι που δίνεται στους γάμους), ενώ γυναίκες φορούσαν παραδοσιακές στολές. Χαρούμενος ο δήμαρχος, χαρούμενοι και οι Λυριτζής - Οικονόμου που ...κατάφερε το «Ζενίθ» να φτάσει στο νησί. Πολλές ευχές δόθηκαν ώστε να πυκνώνουν τέτοιες εικόνες που μόνο να προσφέρουν έχουν στον τουρισμό, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά τους.

Σημειώνεται βεβαίως ότι το κρουαζιερόπλοιο «Ζενίθ» στέκεται στη Ρόδο λίγες μόλις ώρες. Αξίζει επίσης να υπενθυμιστεί ότι η συγκεκριμένη κρουαζιέρα είναι «all inclucive» δηλαδή στην τιμή που πληρώνει ο κάθε επιβάτης περιλαμβάνονται τα πάντα: Το φαΐ πρωί, μεσημέρι, βράδυ, το ποτό, ο καφές, το αναψυκτικό κλπ. Πληθώρα επίσης τα καταστήματα εντός του κρουαζιερόπλοιου για να εξυπηρετήσουν τις καταναλωτικές διαθέσεις και ανάγκες, αν υπάρχουν, των επιβατών. Μπορεί λοιπόν οι επιβάτες του «Ζενίθ» να μην κάνουν πλιάτσικο στους μπαχτσέδες των Ροδιτών, όπως στην ελληνική ταινία, αλλά προκύπτει αβίαστα και το ερώτημα τι μπορεί να «αφήνουν» στους μικροεπαγγελματίες της Ρόδου οι επιβάτες του «Ζενίθ» στις ελάχιστες ώρες παραμονής του στο λιμάνι;

Αυτό το ερώτημα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους αυτοαπασχολούμενους της Ρόδου αλλά και όλων των νησιών της χώρας που τους πιπιλίζουν το μυαλό από το πρωί μέχρι το βράδυ για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από τις κινητοποιήσεις τους για τα δικαιώματά τους. Οι τοπικοί άρχοντες, η κυβέρνηση, το τουριστικό κεφάλαιο και τα παπαγαλάκια τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξυπηρετούν τον δικό τους «τουρισμό». Την μονοπώληση της τουριστικής αγοράς από μια χούφτα πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στις κρουαζιέρες, που κατέχουν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της χώρας, που δεν αφήνουν να βγει από το κατώφλι τους ούτε ένα ευρώ. Και μάλιστα επιβάλλοντας τους χειρότερους όρους απασχόλησης στους ναυτεργάτες, στους ξενοδοχοϋπάλληλους και συνολικά σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Γι' αυτό ακριβώς και τρελαίνονται. Οταν οι εργάτες σηκώνουν κεφάλι, όταν το μέτωπο εργατών - αυτοαπασχολούμενων ολοένα και δυναμώνει, τους πιάνει πανικός. Το χτύπημα του «τουρισμού» τους είναι αναπόφευκτο όσο δυναμώνουν οι αγώνες της εργατικής τάξης και συνολικά του λαού. Οσο αυτοί οι αγώνες αποκτούν αντιιμπεριαλιστικά - αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά. Οσο αυτοί οι αγώνες έρχονται σε ρήξη με την εξουσία τους. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να είναι προετοιμασμένοι. Το ζήτημα του «τουρισμού» και των «επιπτώσεων» θα είναι συνεχώς στο προσκήνιο, όσο οι αγώνες τους ενισχύονται.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ