Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ευθύνες και ενοχές...

Και άγχος, πολύ άγχος. Φουρτουνιασμένες ψυχές, σ' ένα αφρισμένο πέλαγος απόγνωσης και δυστυχίας. Πάνε να μας κάνουν να ντρεπόμαστε που είμαστε άνθρωποι, που έχουμε ανάγκες, που ζούμε και αναπνέουμε και πως πάνω μας κουβαλάμε όλες τις αμαρτίες του κόσμου. Λες και πήραμε δίχως γυρισμό το δρόμο της κατηφόρας.

Δηλητηριάζουν τη σκέψη, το πνεύμα, την ψυχή και τα όνειρά μας. Μαστιγώνουν τις αντοχές και τις πεποιθήσεις μας φορτώνοντάς μας ενοχές κι ευθύνες.

Φαρμακερά φίδια στο προσκεφάλι μας εκπέμπουν τα ΜΜΕ με την πλύση εγκεφάλου με στόχο να μας τρομάξουν. Εκβιασμοί, συμπεριφορές και καμώματα με τη θηλιά πάνω στην κρεμάλα που μας ετοιμάζουν, αδρανοποιώντας με σύριγγες νερωμένης αδρεναλίνης τις αντιδράσεις και τη δύναμή μας για αντίσταση κι αντεπίθεση. Καμιά έκπτωση, όσο πικρό κι αν είναι το φαρμάκι. Στη χαμένη μίζερη και δουλική ζωή που σκαρφίζονται για μας, ο οργανωμένος αγώνας και οι όποιες θυσίες του είναι το μοναδικό, αποτελεσματικό κι ελπιδοφόρο αντίδοτο.

Δε ζητάμε πολλά. Ανθρώπινη ζωή ζητάμε. Να εκπληρώνουμε με κάποια άνεση τις καθημερινές μας ανάγκες.

Το αυτοκίνητο σήμερα δεν είναι μέσον πολυτελείας κι αναψυχής, είναι εργαλείο δουλειάς και κυνήγι μεροκάματου (μια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι σε άθλια κατάσταση - πάνω από δυο χρόνια τώρα δε λειτουργεί κανονικά ένας βασικός πνεύμονας μεταφοράς, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος. Γεφύρι της Αρτας κατάντησε, όλο φτιάχνεται κι όλο τελειωμό δεν έχει). Και συ, ο δόλιος, πρέπει να αισθάνεσαι μπρούκλης με το σαραβαλάκι σου, να το πληρώνεις πανάκριβα και να απολογείσαι κι από πάνω.

Η οικογένειά σου έχει κάποιες άμεσες ανάγκες και εσύ πρέπει να ντρέπεσαι γι' αυτό. Να θέλεις να έχεις πάντοτε το μεροκάματο σε μόνιμη και σταθερή βάση και με ωράριο που να σου επιτρέπει να 'χεις και κάποιο χρόνο ελεύθερο και μια στέγη να βάλεις το κεφάλι σου. Να έχεις εξασφαλισμένη πρόσβαση στην Υγεία, δημόσια και δωρεάν Παιδεία για τα παιδιά σου, κάποιες μέρες να χαίρεσαι τις διακοπές σου, ν' ασχοληθείς αν θέλεις με κάποια πνευματική ή καλλιτεχνική δημιουργία και όταν έρθει η ώρα να γίνεις απόμαχος της δουλειάς, να 'χεις μια δεκάρα στην μπάντα και μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή σύνταξη.

Ζητάς πολλά; Οχι! Ζητάς σοσιαλισμό και γι' αυτό είσαι υπόλογος και φταίχτης στις ορέξεις τους.

Κι εσύ, ενώ, όπως πάντα, ασφυκτιάς και πνίγεσαι στις ενοχές και τις ευθύνες που σου φορτώνουν... «Κι όπως πάντα μέσα στο φως της Ανοιξης άνθισαν και πάλι οι νεραντζιές κάτω από το παράθυρό μου και μοσκοβόλησεν ο τόπος...».


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ