Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι ανισότητες

«Δεν υπάρχω παρά μόνο για να συντροφεύω/τον πόνο/ όσων πονάνε: είναι δικός μου πόνος. Γιατί δεν μπορώ να 'μαι δίχως να είμαι αλλωνών, των καταπιεσμένων και βουβαμένων». (Πάμπλο Νερούντα)

Στοιχεία από την Εκθεση του ΟΗΕ το 2008, φανερώνει ότι, μεγαλώνει η «ψαλίδα» φτωχών και πλούσιων: οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, ζουν μέσα στη μιζέρια. Ενώ οι πλούσιοι διευρύνουν τις περιουσίες τους, κι ευημερούν. Η άλγεβρα της ανισότητας, παγκοσμίως. Το συμπέρασμα αυτό, προκύπτει, από έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δείχνει ξεκάθαρα ότι η «ψαλίδα» ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους, ανοίγει με ταχύτατους ρυθμούς. Αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα».

Οι αριθμοί των στατιστικών μιλούν. Μόνο την πενταετία 2004-2008 το ποσοστό αύξησης της παγκόσμιας ανισότητας έφτασε το 10%. Το χάσμα είναι πλέον τόσο μεγάλο, ώστε το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων, δηλαδή περίπου 52 εκατ. νοικοκυριά στην υφήλιο, βγάζει περισσότερα χρήματα απ' ό,τι το 60% των πιο φτωχών ανθρώπων, δηλαδή 2,7 δισ. νοικοκυριά! - σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας. Στα πέντε χρόνια που διήρκεσε η καταγραφή των στοιχείων, το κατά κεφαλήν εισόδημα σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά 6%. Ωστόσο, την αύξηση αυτή καρπώθηκε μόνο το 20%, των πιο πλούσιων ανθρώπων, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται συνολικά κατά 14%! Αντίθετα, το 14% των πιο φτωχών ανθρώπων, είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται κι άλλο, και μάλιστα κατά 30%. Δύο περιοχές, με υψηλό ποσοστό ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, είναι η Ανατολική Ευρώπη, κυρίως οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και η υπό-σαχάρια Αφρική, που μαστίζεται διαρκώς από πολέμους, λιμούς και ασθένειες.

Το 12% των πιο πλούσιων ανθρώπων κερδίζει 127 φορές περισσότερα απ' αυτά που κερδίζει το 12% των πιο φτωχών κατοίκων της Γης... Φρίκη, από τη διευρυνόμενη καπιταλιστική προϊστορική βαρβαρότητα, όποιοι δείκτες κι αν αναλυθούν...

Οι λαοί επιμένουν. Αγωνίζονται. Η προοπτική στο διεθνές μέτωπο των λαών. Στην αυγή του 21ου αιώνα τα ιστορικά γεγονότα, η ανάπτυξη των ιδεών της ελευθερίας, της ισότητας, δικαιοσύνης, αποτελούν τη μεγαλύτερη οικουμενική χάρτα όλης της ανθρωπότητας. Η εξάπλωση αυτών των ιδεών, δεν ήταν ούτε αυτόματη, ούτε ευθύγραμμη. Μόνο μέσα από τη φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, μέσα από πολλές «παλινωδίες» ιστορικές, ο κόσμος τις κατέκτησε με το αίμα του. Σήμερα ένας άλλος παγκόσμιος οικουμενικός πόλεμος είναι σε διαρκή κίνηση υπέρ των πλουσίων κατά των αδυνάτων. Γι' αυτό η ανυπακοή, σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) είναι μονόδρομος.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ