Κυριακή 10 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ιλκέρ Μπασμπούγ

Ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ είναι το νέο ισχυρό πρόσωπο του τουρκικού στρατού, καθώς διαδέχτηκε τον Γιασάρ Μπουγιούκανιντ στην ηγεσία του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, μετά την απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Μέχρι πρότινος, αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων του στρατού, χαρακτηρίζεται ως «σκληρός κεμαλιστής» και απόλυτος υπέρμαχος του «λαϊκού χαρακτήρα του κράτους».

Μετά την εκλογή του, δημοσιεύματα σημείωναν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται πλέον ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που σύμφωνα με αναλυτές θα δυσκολευτεί ιδιαιτέρως να κρατήσει τις ισορροπίες με το νέο ηγέτη του στρατεύματος.

Ωστόσο, λίγο πριν τις αρχαιρεσίες, πληροφορίες έφεραν τον Ι. Μπασμπούγ και το Ρ. Ερντογάν να έχουν μυστική συνάντηση, αναφορικά με τα πρόσωπα που συνελήφθησαν στην επιχείρηση - «σκούπα» για την παραστρατιωτική - υπερεθνικιστική οργάνωση Εργκένεκον, που πραγματοποιήθηκε τη μέρα έναρξης της εκδίκασης της προσφυγής εναντίον του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο ίδιος ο στρατηγός αρνήθηκε τα πάντα.

Η διαδοχή στο στράτευμα πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα περίεργη στιγμή για την Τουρκία, όπου επιχειρείται η «μετάλλαξή» της σε ένα ισλαμιστικό - κοσμικό μόρφωμα, που θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και τα σχέδια για τη «Νέα Ευρεία Μέση Ανατολή», με την επιλογή να δείχνει μια προσπάθεια διατήρησης και όχι διατάραξης των ισορροπιών στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ σιγά σιγά οι θεσμοί περνούν στα χέρια των λεγόμενων «ισλαμιστών» της κυβέρνησης Ερντογάν...


Α. Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ