Κυριακή 29 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Μοναχική και αβέβαιη αναμένεται εφεξής η πορεία του 84χρονου Ρόμπερτ Μουγκάμπε στον προεδρικό θώκο της Ζιμπάμπουε, όπου παραμένει τα τελευταία 28 χρόνια. Ως μοναδικός υποψήφιος στο δεύτερο γύρο των προχτεσινών προεδρικών εκλογών, έμοιαζε προορισμένος να χάσει... Οχι μόνον τις εντυπώσεις αλλά και την πολιτική ουσία, αφού τα όποια περιθώρια υποστήριξής του από μερίδα του ζιμπαμπουέζικου λαού έχουν «καεί»: α) από το πρωτοφανές κύμα προεκλογικής βίας που εξαπέλυσε κατά της (εξόφθαλμα... δυτικόφιλης) αντιπολίτευσης, β) από τη δεινή οικονομική κατάσταση που μαστίζει μια χώρα που πριν από μερικά χρόνια χαρακτηριζόταν σιτοβολώνας της Αφρικής.

Η πραγματικότητα έδειξε πως η πολιτική επιλογή που έκανε πριν μια οκταετία με τον αναδασμό των τσιφλικιών της λευκής μειοψηφίας ήταν μία καλή ιδέα με απώτερο στόχο τη δίκαιη αναδιανομή γης, που εντούτοις εφαρμόστηκε πρόχειρα, με ολέθρια αποτελέσματα στην εθνική οικονομία. Μία οικονομία που μαστίζεται από έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό (πάνω από 160.000% το μήνα!), μια άνευ προηγουμένου ανεργία και φτώχεια, που προκάλεσε τη μαζική μετανάστευση εκατομμυρίων Ζιμπαμπουέζων.

Ετσι, οι μάλλον ανεπιτυχείς προσπάθειες του ηγέτη - που καθοδήγησε το κίνημα ανεξαρτησίας από τη βρετανική αποικιοκρατία - να αγκιστρωθεί στην εξουσία με κάθε κόστος, αναμένεται να αμαυρώσουν τον πολιτικό του επίλογο. Ενώ παράλληλα, με τη στάση του, δίνει πολιτικό επίχρισμα στον 56χρονο ηγέτη του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικών Αλλαγών», Μόργκαν Τσβανγκιράι, και ενθαρρύνει τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις ΗΠΑ, Βρετανίας και ΕΕ...


Δ. ΟΡΦ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ