Κυριακή 9 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10

Αντρές Λόπες Ομπραδόρ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αμφισβητεί το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στο Μεξικό και απειλεί πως θα προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Εκλογοδικείο για να δικαιωθεί ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ένας από τους υποψήφιους της άρχουσας τάξης, του υποτίθεται αριστερού συνασπισμού «Για το Καλό Ολων». Ο άλλος, του συντηρητικού, ο Φελίπε Καλντερόν, που ανακηρύχτηκε νικητής, πανηγυρίζει αλλά και καλεί τον συνυποψήφιό του να τα βρουν.

Μετά τις προεδρικές και γενικές εκλογές στις 2 Ιούλη, και με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μετά την ανακαταμέτρηση των ψήφων από την Εκλογικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο (που ζήτησε ο Ομπραδόρ) η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι μικρότερη της τάξης του 0,58%. Ο Καλντερόν λαμβάνει το 35,89% των ψήφων έναντι του 35,31% του Ομπραδόρ, ενώ το συνολικό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές στην αχανή χώρα των 100 και πλέον εκατομμυρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις λαϊκών οργανώσεων, μόλις ξεπέρασε το 40%. Φυσικά υπάρχουν καταγγελίες ότι ψήφισαν και... πεθαμένοι, ενώ αποκλείστηκαν ουκ ολίγοι.

Πάντως η κατάσταση για το λαό, όποια και αν είναι η κατάληξη στα εκλογοδικεία, μετά τη νέα αμφισβήτηση του αποτελέσματος από τον Ομπραδόρ, δεν πρόκειται να αλλάξει. Γι' αυτό γίνεται όλο και πιο επιτακτικά αναγκαίο αυτό που προβάλλει η «Αλλη Καμπάνια». Το σχήμα που συσπειρώνει λαϊκές αγωνιστικές δυνάμεις της χώρας, τον Εθνικοαπελευθερωτικό Στρατό των «Ζαπατίστας», το Κόμμα των Κομμουνιστών του Μεξικού και εκατοντάδες αριστερές, αντικαπιταλιστικές οργανώσεις: Η οργάνωση της λαϊκής πάλης για τη δημιουργία των προϋποθέσεων ανατροπής του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος...


Κ. Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ