Σάββατο 7 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- «Ο πρέσβης ήρθε με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, αλλά απέτυχε οικτρά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάς Μαδούρο, με αφορμή την αναχώρηση του πρέσβη των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπράουνφιλντ από τη Βενεζουέλα και τη μετακίνησή του στην Κολομβία. Οσο για τον αντικαταστάτη του Πάτρικ Ντάντι, ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Γραφείο Λατινικής Αμερικής, ο Μαδούρο τόνισε ότι η «αποστολή του είναι επίσης καταδικασμένη».

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την επαρχία Τσιάπας στο Νότιο Μεξικό. Οι κάτοικοι της επαρχίας, στην πλειοψηφία τους αυτόχθονες Μάγια, ξεχύθηκαν πανικόβλητοι στους δρόμους. Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Μεγάλα τμήματα της επαρχίας παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ζαπατίστας.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Για τέταρτη ημέρα συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της πόλης Κούκουτα στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αύξηση αποδοχών και εξασφάλιση πληθώρας εργασιακών δικαιωμάτων.

ΡΩΜΗ.-- Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε αργά το βράδυ της Πέμπτης στην Πάντοβα δύο άνδρες ύποπτους για συμμετοχή σε μια οργάνωση προερχόμενη από τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες», μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «ANSA».

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε χτες ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο οποίος αφορά τα υπουργεία Δημόσιας Διοίκησης, Πολιτισμού, Στέγασης και Υγείας.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Την Κυριακή αναμένεται να διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία στο αλβανικό κοινοβούλιο για να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της χώρας, στη θέση του Αλφρεντ Μοϊσίου, που η θητεία του λήγει στις 24 Ιούλη. Σε περίπτωση που το κοινοβούλιο δε συμφωνήσει στην εκλογή του Προέδρου (χρειάζεται την ψήφο των 3/5 των βουλευτών), τότε, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, διαλύεται το κοινοβούλιο και πραγματοποιούνται πρόωρες εκλογές μέσα σε 60 μέρες.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς και την παράδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία έως το τέλος του χρόνου έθεσε ως στόχο η σερβική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του Σέρβου Προέδρου, Μπορίς Τάντιτς, μετά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους της ηγεσίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Στο δικαστήριο οδηγήθηκε χτες ένας Βέλγος, μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων της συζύγου του και του 11χρονου θετού του γιου στον καταψύκτη του σπιτιού του από προσκεκλημένη σε δείπνο που παρέθετε.

ΠΟΡΤ ΧΑΡΚΟΥΡΤ.-- Νιγηριανοί απαγωγείς της τρίχρονης Βρετανίδας, Μάργκαρετι Χιλ, που απήχθη την Πέμπτη το πρωί, στη Νιγηρία, διαμήνυσαν στους γονείς της ότι επιθυμούν ανταλλαγή της μικρής με τον πατέρα της, για να μην τη σκοτώσουν. Απαίτηση πρωτοφανής, καθώς συνήθως οι απαγωγείς απαιτούν χρηματικά λύτρα και τα θύματα απελευθερώνονται σώα.

ΣΕΟΥΛ.-- Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας, ανέφερε ότι η χώρα του εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει τον κεντρικό πυρηνικό της αντιδραστήρα, μόλις πάρει το 1/10 της ενεργειακής βοήθειας που της έχει υποσχεθεί.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά πλήθους διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο υπό ινδικό έλεγχο τμήμα του Κασμίρ, χτες, σκοτώνοντας έναν έφηβο και τραυματίζοντας έναν ακόμα διαδηλωτή. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της Ινδίας και να πετάνε πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ερευνα και στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν διεξήγαγε, χτες, η αστυνομία μετά από εισαγγελική εντολή, μία ημέρα μετά από ανάλογη έρευνα που έγινε και στο σπίτι του. Η όλη διαδικασία εντάσσεται στη συνεχιζόμενη εισαγγελική έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο Clearstream, το 2004, οπότε ο ντε Βιλπέν, όπως και άλλοι ανώτεροι Γάλλοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, φέρονται να διέρρευσαν έγγραφα, τα οποία, ψευδώς, ενέπλεκαν τον νυν Πρόεδρο Σαρκοζί σε κύκλωμα δωροδοκιών με μυστικούς λογαριασμούς.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Θα σταματήσει την παραγωγή πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, τις επόμενες 2 εβδομάδες, η ιρανική ηγεσία, όπως ανακοινώθηκε, χτες, μετατρέποντας όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στη χώρα σε διπλής λειτουργίας: πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα. Δε δόθηκε εξήγηση για την απόφαση, ενώ εκφράστηκαν πολλές απορίες για το κατά πόσο το Ιράν, που έχει έλλειψη βενζίνης, λόγω μη ανακαίνισης των διυλιστηρίων του, θα μπορέσει να καλύψει τις νέες ανάγκες, μία εβδομάδα μετά την αιφνίδια επιβολή δελτίου στους αυτοκινητιστές για το πετρέλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ