Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.- Δύο άμαχοι και δύο άνδρες της δοσιλογικής «αστυνομίας» σκοτώθηκαν χτες σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων εναντίον κατοχικών οχημάτων στο νότιο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Στο μεταξύ, το καναδικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ένας Καναδός και ένας Αφγανός στρατιώτης τραυματίστηκαν προχτές στην επαρχία Ζάρι από όλμους των Ταλιμπάν.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Τουλάχιστον 31 νεκροί και 63 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός των κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων στο δυτικό Νεπάλ, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ. Στο μεταξύ, σε μια εξέλιξη χωρίς πολιτικό προηγούμενο, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι ειδική εξεταστική επιτροπή θα «ανακρίνει» τον βασιλιά Γκιανέντρα για το ρόλο του στις σφαγές διαδηλωτών νωρίτερα φέτος - όταν προσπαθούσε να διατηρήσει την χούντα του στην εξουσία.

ΚΕΤΑ.- Τρίτη μέρα ταραχών στην πλούσια σε φυσικό αέριο επαρχία Μπαλουχιστάν ήταν η χτεσινή: αγωγός αερίου και πυλώνες ηλεκτροδότησης ανατινάχτηκαν από αγνώστους που οι αρχές του Πακιστάν εικάζουν ότι ήταν αυτονομιστές. Μετά το θάνατο του τοπικού φυλάρχου Ναουάμπ Ακμπαρ Μπούγκτι σε ιδιαίτερα αιματηρές μάχες, σημειώνονται συνεχείς ταραχές.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Την επίσημη ειδοποίηση της κυβέρνησης του Τσαντ προκειμένου να εγκαταλείψει τη χώρα, ανακοίνωσε πως πήρε χτες η αμερικανική πετρελαϊκή «ChevronTexaco», αποφεύγοντας να διευκρινίσει εάν διέκοψε ήδη τη συμμετοχή της στην παραγωγή πετρελαίου...

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Ο επικεφαλής των ισλαμιστών στη Σομαλία, σεΐχης Χασάν Νταχίρ Αουεγς, κάλεσε χτες την Αιθιοπία να αποσύρει τις δυνάμεις της απ' τη χώρα προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει «να ετοιμαστεί για πόλεμο».

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.- «Θα αυξηθεί ο αριθμός τρομοκρατικών επιθέσεων» στην Αφρική όσο αναζητούν εκεί καταφύγιο «παγκόσμιες τρομοκρατικές ομάδες» δήλωσε χτες ο περιφερειακός διευθυντής του ΟΗΕ για την Αφρική, Ντέιβιντ Ράντκλιφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ