Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Μαύρα» Χριστούγεννα πέρασαν χιλιάδες νοικοκυριά σε πάνω από 50 περιοχές της Νοτιοανατολικής και Δυτικής Βρετανίας καθώς οι πλημμύρες και οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών προκάλεσαν καταστροφές και ζημιές σε πάνω από 1.200 σπίτια, ενώ περίπου 7.500 σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό. Μεγάλες καταστροφές είχαν και η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις Βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και το Νοτιοανατολικό Καναδά από το Σαββατοκύριακο, λόγω της χιονοθύελλας και του παγετού. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι, 17 στις ΗΠΑ και 10 στον Καναδά, έχουν χάσει τη ζωή τους κυρίως από τροχαία δυστυχήματα.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Οι καταρρακτώδεις βροχές που σαρώνουν σχεδόν όλο το Δεκέμβρη τη Νοτιοανατολική Βραζιλία έχουν ήδη προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 45 ανθρώπων και τον εκτοπισμό από τις εστίες τους άλλων 60.000 στις πολιτείες Εσπιρίτο Σάντο και Μίνας Γκεράις.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Η εκεχειρία που κηρύχθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα σε συνοικία της Δαμασκού αποδείχθηκε μικρής διάρκειας, ενώ η πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος συνέχισε χτες, για δέκατη ημέρα, να βομβαρδίζει τομείς που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις μισθοφόρων στο Χαλέπι και στην ευρύτερη περιοχή, στα βόρεια της χώρας. Επίσης σε ενέδρα του συριακού στρατού στο Καλαμούν στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, σκοτώθηκαν δεκάδες αντικαθεστωτικοί και μισθοφόροι, με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων «Sana» να κάνει λόγο για 150 νεκρούς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την Πέμπτη τη διετή συμφωνία για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ μετά τον προσωρινό συμβιβασμό των δύο αστικών κομμάτων Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Το νομοσχέδιο αυτό διευκολύνει την αυτόματη περικοπή των δαπανών και όπως παρουσιάζεται τη μείωση του κινδύνου της εκ νέου διακοπής λειτουργίας της κυβέρνησης όπως συνέβη τον περασμένο Οκτώβρη, δημιουργώντας σοβαρή αναστάτωση στη ζωή χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων από το κλείσιμο πολλών οργανισμών.

ΣΟΦΙΑ.-- Συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στη Σόφια, έξω από το κτίριο του βουλγαρικού κοινοβουλίου, ενώ το προηγούμενο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν δύο ταυτόχρονες διαδηλώσεις - η μία είχε ως αφετηρία τη γέφυρα Orlov Most και η άλλη την πλατεία μπροστά από τη Βουλγαρική Εθνική Τράπεζα, με κεντρικό αίτημα τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Σε συλλήψεις 10 ατόμων και τη δίωξη 6 εξ αυτών με την κατηγορία του βιασμού 21χρονης κοπέλας, προχώρησε η αστυνομία. Το νέο περιστατικό έρχεται με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το περιστατικό του ομαδικού βιασμού σε λεωφορείο 23χρονης φοιτήτριας που κατέληξε και ήταν η αφορμή να ξεσηκωθεί ένα μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα ενάντια στη μάστιγα των βιασμών και τη συχνά αποδεδειγμένη ανοχή των αστυνομικών αρχών. Το νέο περιστατικό συνέβη στην παραλιακή πόλη Καραϊκάλ στην επαρχία Ποντιτσερί. Κάτω από την πίεση των διαμαρτυριών θεσπίστηκε αυστηρότερη νομοθεσία που προβλέπει 20 χρόνια φυλακής για τους βιαστές.

ΣΑΝΑΑ.-- Σφαγή τουλάχιστον 13 αμάχων (ανάμεσά τους και παιδιά) προκάλεσε χτες η ρίψη οβίδων από άρμα μάχης του στρατού της Υεμένης σε μια σκηνή που είχε τοποθετηθεί για μια κηδεία σε σχολείο στην περιοχή Σάναχ στο νότιο τμήμα της χώρας (που απέχει περίπου 300 χλμ. από την πρωτεύουσα Σαναά).

ΡΙΑΝΤ.-- Ακόμη τέσσερις άνθρωποι στη Σαουδική Αραβία προσβλήθηκαν χτες από τον κορονοϊό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) εκ των οποίων ο ένας απεβίωσε. Τα νέα κρούσματα, στα οποία περιλαμβάνονται δύο εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στο Ριάντ, αυξάνουν το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της ασθένειας σε 170, εκ των οποίων τα 72 ήταν θανατηφόρα.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τουλάχιστον 40 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν τα Χριστούγεννα από ομάδα ενόπλων από την Ουγκάντα στο χωριό Καμάνγκο, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.

ΒΕΡΝΗ.-- Ο Ελβετός ειδικός που είχε αναλάβει να αναλύσει τα δείγματα που είχαν ληφθεί από το λείψανο του Γιάσερ Αραφάτ, καθηγητής Φρανσουά Μποσί (διευθυντής του Ινστιτούτου Ραδιοφυσικής της Λοζάνης) υποστήριξε προχτές ότι οι Ρώσοι επιστήμονες που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Παλαιστίνιου ηγέτη οφείλεται σε φυσιολογικά αίτια έκαναν μια «πολιτική δήλωση», χωρίς επιστημονική βάση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ