Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ενενήντα λεπτά διήρκεσε η πτήση του πειραματικού αεροσκάφους «Σόλαρ Ιμπαλς» που πέταξε προχτές από ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο έξω απ' τη Γενεύη της Ελβετίας με 45 χλμ. την ώρα κινούμενο αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια. Οι Ελβετοί κατασκευαστές του ευελπιστούν πως το 2012 θα μπορέσει να κάνει ακόμη και το γύρο του κόσμου.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Η πιθανότητα ανεύρεσης ενός χαμένου κρίκου στην πορεία εξέλιξης του Αυστραλοπίθηκου και του ανθρώπινου είδους γέμισε αισιοδοξία Νοτιοαφρικανούς ερευνητές μετά τον εντοπισμό σκελετών «ηλικίας» 1.950.000 ετών που ανήκουν σε άγνωστο είδος αυστραλοπίθηκου που είχε αρχίσει να βαδίζει στα δύο του πόδια. Το νέο είδος βαφτίστηκε «Australopithecus sebida» δηλαδή «νότιος πίθηκος της νερομάνας».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Σε τρία χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η κουρδικής καταγωγής πολιτικός Λέιλα Ζάνα, από το τουρκικό δικαστήριο, με την κατηγορία της διάδοσης της «ιδεολογίας της τρομοκρατίας», με αφορμή ομιλίες της στο Κουρδικό Συνέδριο και τη συμμετοχή της σε πορείες το 2008.

ΛΙΜΑ.-- Προσωρινή διακοπή των απεργιών και των κινητοποιήσεων των ανθρακωρύχων των μικρών ορυχείων του Περού, μετά την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης του Προέδρου Αλαν Γκαρσία να προσέλθει σε «διάλογο» εξαιτίας της κατακραυγής για την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων που είχε ως αποτέλεσμα να δολοφονηθούν 6 διαδηλωτές.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Για δύο ώρες παρέμεινε κλειστό το αεροδρόμιο Tegel του Βερολίνου μετά την εύρεση μιας βρετανικής βόμβας 226 κιλών η οποία είχε ριφθεί στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και δεν είχε εκραγεί, η οποία και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς.

ΡΩΜΗ.-- Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, επικύρωσε το νόμο που «παγώνει» για 18 μήνες όλες τις δίκες σε βάρος του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Εισαγγελείς του Μιλάνου ωστόσο ετοιμάζονται να προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Λογισμικό πρόγραμμα που ισχυρίζεται ότι μπορεί να «διαβάσει» το ανθρώπινο μυαλό, αφού «σκαναριστεί» ο εγκέφαλος από μαγνητικό τομογράφο, παρουσίασε χτες μεταξύ άλλων τεχνολογικών «καινοτομιών» η εταιρεία «Intel Corp» στη Ν. Υόρκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ