Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ισραηλινά κατασκοπευτικά μηχανήματα θαμμένα κάτω από το έδαφος εντόπισαν και ανατίναξαν δυνάμεις του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο, την Κυριακή. Τα μηχανήματα φαίνεται ότι είχαν τοποθετηθεί κατά την ισραηλινή εισβολή, το καλοκαίρι του 2006. Ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Σουλεϊμάν, κατηγόρησε το Ισραήλ για κατάφωρη παραβίαση της απόφασης 1701, με την οποία επιτεύχθηκε κατάπαυση του πυρός αλλά και για αλλεπάλληλες παραβιάσεις των εναέριων συνόρων της χώρας.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Περαιτέρω θα καθυστερήσει την αποστολή αντιπροσωπείας στο Κάιρο η «Χαμάς» προκειμένου να υπογραφεί ενδο-παλαιστινιακή συμφωνία «συμφιλίωσης», καταγγέλλοντας την αιγυπτιακή ηγεσία ότι εισήγαγε στο κείμενο της συμφωνίας σημεία και άρθρα που δεν έχουν συζητηθεί στους, μέχρι σήμερα, γύρους συνομιλιών. Η οργάνωση δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΣΑΝΑ'Α.-- Σε θάνατο καταδικάστηκαν δύο σιίτες μαχητές Χούθι και άλλοι εννιά σε 12ετή κάθειρξη, ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των συμπολεμιστών τους και των κυβερνητικών δυνάμεων στη βόρεια Υεμένη. Οι καταδικασθέντες είναι μεταξύ άλλων 190 που έχουν δικαστεί μαζικά, τις τελευταίες εβδομάδες (άλλοι 10 καταδικάστηκαν σε θάνατο) και είχαν συλληφθεί πριν την έναρξη των συγκρούσεων.

ΚΙΕΒΟ.-- Χτες ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική καμπάνια για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 17 Γενάρη στην Ουκρανία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ως επικρατέστερους τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς και την πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο. Υποψήφιοι για τις εκλογές είναι και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Αρσένι Γιάτσενιουκ, ο ΓΓ του ΚΚ Ουκρανίας Πετρ Σιμονένκο, ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Σέρχι Τιγκίπκο και ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής Βολοντιμίρ Λιτβίν..

ΣΟΦΙΑ.-- Τον Σεργκέι Στανίσεφ επανεξέλεξαν για πρόεδρο του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος οι συμμετέχοντες στο έκτακτο συνέδριο, όπου ακούστηκαν αρκετές επικρίσεις καθώς και απαιτήσεις για την παραίτησή του, ωστόσο συγκέντρωσε 455 ψήφους επί συνόλου 845.

ΡΩΜΗ.-- Προβληματισμούς προκαλεί η πρόταση του Ιταλού υφυπουργού Ανάπτυξης Αντόλφο Ούρσο να ενταχθεί στο πρόγραμμα των δημοσίων σχολείων, μια ώρα προαιρετικής διδασκαλίας της μουσουλμανικής θρησκείας για τους μαθητές που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Συνελήφθη χτες στη Γαλλία ο Αϊτόρ Ελιζαράν Αγκιλάρ, που θεωρείται αναπληρωτής πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ.

ΡΟΣΤΟΦ - ΟΝ - ΝΤΟΝ.-- Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας στο Βόρειο Καύκασο ανακοίνωσαν πως σκοτώθηκαν τέσσερις φερόμενοι ισλαμιστές μαχητές την Κυριακή και τη Δευτέρα, οι τρεις στο Νταγκεστάν και ο τελευταίος στην Τσετσενία.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Η Γενική Εισαγγελία της Κολομβίας διέταξε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του αντιπροέδρου Φρανσίσκο Σάντος Καλντερόν, όσον αφορά τις καταγγελίες και τα στοιχεία για τις σχέσεις του με ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Την εθνικοποίηση του ξενοδοχείου και των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου «Χίλτον» στο νησί της Μαργαρίτας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι οι αρχές προχώρησαν στην «αναγκαστική κατάσχεση» στο πλαίσιο της προσπάθειας να διασωθεί η βιομηχανία του τουρισμού και να στηριχτεί η οικονομία της χώρας.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ενόσω ένας νέος τυφώνας «Λούπιτ» πλησιάζει, ο αριθμός των νεκρών από το πέρασμα των τυφώνων «Κετσάνα» και «Πάρμα» συνεχώς αυξάνεται, έχοντας πια ξεπεράσει τους 1.000 νεκρούς.

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σομαλοί ισλαμιστές κατέρριψαν χτες αμερικανικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε πάνω από το λιμάνι Κισμάγιο, στα νότια της χώρας και κατέπεσε στη θάλασσα. Νωρίτερα, πειρατές κατέλαβαν κινεζικό σκάφος με 25μελές πλήρωμα, που έπλεε 700 ναυτικά μίλια ανατολικά της Σομαλίας.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ανεξέλεγκτες μαίνονταν ως χτες δεκάδες εστίες πυρκαγιάς στο κεντρικό Κούινσαλντ της Αυστραλίας, απειλώντας κατοικημένες περιοχές.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενα 11μηνο μωρό πέθανε προχτές από τη «νέα γρίπη» σε νοσοκομείο του Παρισιού, όπου χτες ξεκίνησε εκστρατεία εμβολιασμού του νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Υγείας αποφάσισε να κλείσουν χτες τέσσερα σχολεία στο Ντιγιάρμπακιρ, έπειτα από κρούσματα της ασθένειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ