Παρασκευή 31 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

Ποιος ο ρόλος και το περιεχόμενο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ποιες οι αρμοδιότητές της;

Απάντηση:

Η ΝΑ έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που έχουν να κάνουν αφ' ενός με τη δημιουργία, τη λειτουργία και την εξέλιξή της και αφ' ετέρου με το μέγεθός της σε σχέση με την πρώτου βαθμού ΤΑ. Σ' αυτήν επιβεβαιώνεται πιο ορατά η βασική διαπίστωση που έχει κάνει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή οι εξελίξεις, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στην ΤΑ ως θεσμός του κράτους, την έχουν μετατρέψει σε μοχλό και μέσο προώθησης και εφαρμογής της πολιτικής της κεντρικής εξουσίας.

Ηδη από τη δημιουργία της ΝΑ έγινε φανερό ότι δεν πρόκειται για Αυτοδιοίκηση, αλλά για ένα διοικητικό, γραφειοκρατικό μηχανισμό, μακριά από το λαό.

Γενική είναι η εκτίμηση ότι στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων η λειτουργία των Νομαρχιακών Συμβουλίων ταυτίζεται με τη λειτουργία ενός καθαρά κυβερνητικού οργάνου, που δεν έχει ουσιαστική αρμοδιότητα, διεκπεραιώνει τρέχοντα καθήκοντα, τα οποία ανατίθενται από το κράτος.

Αποτελούν ουσιαστικά μηχανισμούς επικύρωσης ειλημμένων αποφάσεων. Βρίσκονται καθηλωμένα στα πλαίσια και στη σκιά του διοικητικού μηχανισμού του κράτους, όπου κυριαρχεί η Περιφέρεια.

Για παράδειγμα οι Διευθύνσεις Γεωργίας και Κτηνιατρικής, που μεταφέρθηκαν στις ΝΑ, είχαν και ένα διαχειριστικό αντικείμενο που λειτουργεί με γενικού χαρακτήρα υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους των κεντρικών κρατικών διαχειριστικών οργανισμών. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο σχετικά μ' αυτές τις υπηρεσίες περιορίζεται αναγκαστικά σε οργανωτικά διοικητικά καθήκοντα, όπως έλεγχος κανονικής προσέλευσης και παρουσίας στην υπηρεσία των εργαζομένων και έλεγχος στην έγκαιρη υλοποίηση των αποφάσεων του Υπ. Γεωργίας και των εγκυκλίων των κεντρικών διαχειριστικών οργανισμών.

Μέσα από τη ΝΑ περνούν επίσης, για αποφάσεις γνωμοδοτικού χαρακτήρα, επιλογές για ζητήματα που έχουν να κάνουν με έργα και υπηρεσίες ευρύτερης σημασίας που απασχολούν ευρύτερες περιοχές από ένα δήμο, όπως: Υγεία, παιδεία, πρόνοια σε επίπεδο νομού. Παραγωγική δραστηριότητα. Συγκοινωνίες και Μεταφορές. Τεχνικές και κοινωνικές υποδομές. Ευρύτερος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός επεκτάσεων, χρήσεων γης, χωροθέτησης βιομηχανιών, ΒΙΠΑ και ΒΙΟΠΑ, κλπ. Λειψυδρία και διαχείριση υδάτινων πόρων. Αντιπλημμυρική, αντισεισμική και αντιπυρική προστασία. Προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος. Απασχόληση και ανεργία. Πολιτισμός, αθλητισμός. Ετσι εμφανίζεται και το άλλοθι της σύμφωνης γνώμης της ΝΑ προκειμένου να εφαρμόζεται η αντιλαϊκή πολιτική σ' αυτούς τους τομείς. Επομένως λειτουργεί ως ένας επιπλέον μοχλός στην εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής, αλλά και σαν μέσο που βοηθά την κυβέρνηση να αποποιείται τις ευθύνες της για τη μη ικανοποίηση των μεγάλων λαϊκών προβλημάτων.

Είναι λοιπόν γεγονός ότι και η ΝΑ είναι συνυφασμένη με τα γενικότερα προβλήματα του λαού, αλλά και με την πολιτική που τα δημιουργεί, τα αναπαράγει και τα οξύνει. Αντικειμενικά λοιπόν για το λαό η ανάδειξη διοικήσεων στη ΝΑ που να αντιτίθενται στο σημερινό ρόλο και το περιεχόμενό της, να αντιπαλεύουν την κυρίαρχη πολιτική και που να διεκδικούν αγωνιστικά μαζί με κίνημα τη λύση των δικών του προβλημάτων είναι το βασικό κριτήριο σ' αυτές τις εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ