Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Από 10 Σεπτέμβρη οι εγγραφές των πρωτοετών

Ηλεκτρονικά από 10 μέχρι και 17 Σεπτέμβρη θα γίνουν οι εγγραφές των πρωτοετών στα Τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης. Στις παραπάνω ημερομηνίες, οι επιτυχόντες μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr καλούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση προεγγραφής τους. Μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη 2015 (ταχυδρομική σφραγίδα), πρέπει να αποστείλουν στη γραμματεία του Τμήματος που πέτυχαν, την αίτηση προεγγραφής και τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

-- Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων για τους μαθητές την Παρασκευή.

-- Κέρκυρα: Εκδήλωση τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» γι' αυτή τη βδομάδα.

-- Ρεπορτάζ από το Θεατρικό Διήμερο της ΚΝΕ.

-- Θέμα για το άθλιο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα Κέντρα Πρόληψης και τον εμπαιγμό των μέχρι τώρα κυβερνήσεων προς τους εργαζόμενους.

Το Σεπτέμβρη κάθε χρόνου

που ανοίγουν τα σχολεία

Οι μανάδες στέκουν στα συνοικιακά χαρτοπωλεία

Τετράδια ν' αγοράσουν για τα μικρά τους

και βιβλία.

Κι απ' τα λιωμένα πορτοφόλια τους

μ' απόγνωση ψαρεύουν

Τα τελευταία τους νομίσματα

με δάκρυα στα μάτια

Που η γνώση τόσο είναι ακριβή.

Χωρίς ιδέα να 'χουν

Πόσο βρώμικη κι ελεεινή

αυτή η γνώση είναι

Που ήδη έχει προοριστεί

για τα μικρά παιδιά τους.

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Εκλογικός ο «Οδηγητής» του Σεπτέμβρη

Ο «Οδηγητής» του Σεπτέμβρη, που κυκλοφορεί ήδη, είναι ένα φύλλο αφιερωμένο στις εκλογές και στη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι νέοι και οι νέες των λαϊκών στρωμάτων μπροστά στις κάλπες της 20ής του μήνα.

Στις σελίδες του, ο αναγνώστης μπορεί να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα που συχνά θέτουν οι νέοι για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, αλλά και για τις θέσεις άλλων κομμάτων, αναλυτική ενημέρωση για το 3ο μνημόνιο και την ανάγκη αντίστασης του λαού και της νεολαίας, αποκαλυπτικά θέματα για πλευρές της επικαιρότητας και φυσικά, όπως πάντα, εύστοχα σχόλια, κολάζ και σκίτσα, βιβλιοπροτάσεις, ενημέρωση για τις εκδηλώσεις της ΚΝΕ κ.ά.

Καταδίκασε τα κόμματα που θέλουν η Παιδεία να δίνεται ανάλογα με την τσέπη

Ανακοίνωση του ΚΚΕ με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς

MotionTeam

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς την ερχόμενη Παρασκευή βρίσκει τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ να εξορμούν στα σχολεία, καλώντας γονείς κι εκπαιδευτικούς να αξιοποιήσουν και τις βουλευτικές εκλογές για να δυναμώσουν την πάλη για τη μόρφωση και τη ζωή των παιδιών του λαού.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ για την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχει ως εξής:

«Αυτοί που μας κλέβουν τον ιδρώτα, δε θα μας δώσουν τη μόρφωση που δικαιούμαστε. Κάνουμε υπόθεση δική μας το μέλλον και τη μόρφωση που θα 'χουν τα παιδιά μας!

Αγαπητέ γονιέ, αγαπητέ εκπαιδευτικέ,

Το ΚΚΕ σου εύχεται καλή σχολική χρονιά. Οι αγωνίες σου, οι ελπίδες σου για να μάθει το παιδί σου γράμματα, να προκόψει, να γίνουν δύναμη διεκδίκησης, να συναντηθούν με τους αγώνες του λαού μας για να γίνει αφέντης στον τόπο του, στον πλούτο που παράγει.

Μπούχτισες από λόγια μεγάλα για αλλαγές στην Παιδεία. Τελικά, όμως, τα ίδια και τα ίδια. Πάνω από 20.000 εκπαιδευτικοί λείπουν, τα παιδιά μας θα στοιβαχτούν σε 30άρια τμήματα, απλήρωτες καθαρίστριες, σχολεία χωρίς υποδομές, χωρίς σεισμολογικό έλεγχο. Σχολικά βιβλία που μπερδεύουν τα παιδιά μας και εσύ να προσπαθείς να κάνεις το δάσκαλο στο σπίτι, να βρεις χρήματα για φροντιστήρια, για εξωσχολικές δραστηριότητες...

Παρ' το απόφαση. Μη χάνεις άλλο χρόνο σε ψεύτικα λόγια και κούφιες υποσχέσεις. Ξεπέρασε την απογοήτευση που μπορεί να νιώθεις. Τα δοκίμασες όλα! Δοκίμασε τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα! Στο σχολείο, στο σωματείο, στη λαϊκή επιτροπή, στη γειτονιά, οργάνωσε την πάλη σου, βάλε μπροστά τις ανάγκες τις δικές σου, των παιδιών σου.

Πάλεψε για:

  • Αμεση κάλυψη των κενών, καμία διδακτική ώρα χαμένη. Εναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
  • Ειδικά μέτρα ανακούφισης για τις φτωχές οικογένειες, τους ανέργους, για υλικά αναλώσιμα κ.ά.
  • Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μαθητές, άμεση υποδομή για δωρεάν δελτία υγείας.
  • Δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.

Σε καλούμε να σκεφτείς, να αναρωτηθείς: Σήμερα που ο πλούτος και η γνώση αυξάνονται ραγδαία, πώς είναι δυνατόν η αρχή της σχολικής χρονιάς να συνοδεύεται από άγχος για το αν "θα τα βγάλεις πέρα", γιατί η τσέπη του καθενός να καθορίζει τη μόρφωση των παιδιών του;

Απάντηση υπάρχει! Τα κόμματα που κυβερνούν, δουλεύουν για λογαριασμό αυτών που κατέχουν τον πλούτο που εμείς, οι εργαζόμενοι, παράγουμε. Δίνουν στα παιδιά μας με το σταγονόμετρο όση γνώση χρειάζεται, για να αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Και λύση υπάρχει! Είναι ο δρόμος της πάλης και της ανατροπής και τον ανοίγουμε από σήμερα.

Σκέψου την πείρα που έχεις. Το ΚΚΕ βρίσκεται πάντα μπροστά στους καθημερινούς αγώνες για την Παιδεία του λαού μας.

Πρόσφατα, στη Βουλή το ΚΚΕ έφερε προτάσεις για την παροχή ενός γεύματος ημερησίως στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και για τη διαγραφή χρεών των σχολείων στις ΔΕΚΟ (ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, θέρμανση). Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (μαζί και αυτοί που έφυγαν και έφτιαξαν τον ΣΥΡΙΖΑ 2) - ΑΝΕΛ τις αρνήθηκε!

Αγαπητέ εκπαιδευτικέ,

Ζεις από πρώτο χέρι τις συνέπειες της κρίσης. Τις βλέπεις και στους μαθητές σου. Εζησες και εσύ την "κοσμογονία" που επαγγελλόταν ο ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία. Και τώρα, αυτό που βλέπεις είναι να βαδίζει η Παιδεία στον ίδιο δρόμο, της κατηγοριοποίησης των σχολείων, της αντιδραστικής αξιολόγησης, των συγχωνεύσεων.

Πάρε την υπόθεση της πάλης ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια στα χέρια σου! Στήριξε τις προσπάθειες λαϊκής αλληλεγγύης. Εχεις τη δυνατότητα να μην αφήσεις κανένα παιδί στα "αζήτητα", αλλά να σκύψεις πάνω του, για να αγαπήσει τη γνώση, τη ζωή και τον αγώνα.

Πλούτος και γνώση υπάρχει για να μπορούν όλοι οι νέοι να μορφώνονται ολόπλευρα και να μπορούν να δουλεύουν σε αυτό που έχουν σπουδάσει. Για ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με σύγχρονες υποδομές γνώσης, άθλησης και πολιτισμού, για να μπορούν οι μαθητές να παίζουν, να αθλούνται, να δημιουργούν.

Αξιοποίησε τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη για να δυναμώσεις την πάλη σου για τη μόρφωση και τη ζωή των παιδιών σου.

Καταδίκασε όλα τα άλλα κόμματα που θέλουν η Παιδεία να δίνεται ανάλογα με την τσέπη.

Τους δοκίμασες...

Τώρα με το ΚΚΕ υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Η συμπόρευση της νεολαίας με το ΚΚΕ οδηγεί σε μια ζωή με υψηλό σκοπό και όραμα

Με μεγάλη επιτυχία έγιναν οι εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Κέρκυρα. Ενα πρώτο ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε ήδη στο «Ριζοσπάστη» της Τρίτης. Παραθέτουμε σήμερα ένα εκτενές απόσπασμα από την ομιλία του Δ. Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Χρόνο το χρόνο, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" ρίχνει τα φώτα του στα μεγάλα εκείνα γεγονότα που καθορίζουν και οδηγούν τις εξελίξεις μπροστά και αναδείχνουν υψηλές αξίες, ιδανικά, μεγάλους σκοπούς και μεγάλα έργα που γράφονται στις σελίδες της Ιστορίας με ανεξίτηλα γράμματα. Γεγονότα που εμπνέουν, παραδειγματίζουν και αποτελούν κίνητρο στις νέες γενιές για νέα και πιο μεγάλα έργα, για νέες κατακτήσεις, για τη δικαίωση και την ολοκλήρωση του αγώνα, των θυσιών και της προσφοράς των προηγούμενων γενιών.

Πολύ εύστοχα το φετινό Φεστιβάλ έχει ως σύνθημά του: "Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές" (...) Το σύνθημα αυτό πατάει στέρεα στην πραγματικότητα και έχει ατράνταχτες αποδείξεις (...) Τα ιστορικά γεγονότα της προηγούμενης περιόδου είναι ο προάγγελος των μεγάλων ανατροπών και επαναστάσεων που ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια μας. Το φετινό Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι αφιερωμένο στους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Εδώ στην Κέρκυρα είναι αφιερωμένο στις φυλακές της Κέρκυρας και το Λαζαρέτο. Στους αλύγιστους της ταξικής πάλης που πέρασαν και θυσιάστηκαν σε αυτά τα κολαστήρια και τιμάμε σήμερα. Τα κολαστήρια αυτά δεν αφορούν το παρελθόν. Η ιστορία που κρύβουν δεν είναι ξεπερασμένη. Οι φυλακές των πολιτικών κρατουμένων, μελών, στελεχών και οπαδών του ΚΚΕ, στην Κέρκυρα και το Λαζαρέτο, τόπο εκτέλεσης, δολοφονίας περίπου 200 αγωνιστών, είναι ένα από τα σύμβολα της σύγχρονης ταξικής πάλης.


Από την ώρα που η εργατική τάξη άρχισε να οργανώνεται, με την ίδρυση του ΚΚΕ και κάτω από την καθοδήγησή του, σε τάξη για τον εαυτό της και διακήρυξε την πάλη των τάξεων ως το μόνο δρόμο για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης, ανθρώπινης ζωής, ως την κατάκτηση της εξουσίας, η αστική τάξη και το κράτος της επέλεξε τότε ως κύριο μέσο την ωμή βία έως τη φυσική εξόντωση για να αναχαιτίσει την επαναστατική ορμή της.

Σε αυτήν την τιτάνια σύγκρουση και αναμέτρηση εδώ στην Κέρκυρα ανάμεσα στον παλιό κόσμο της εκμετάλλευσης και της σαπίλας και στο νέο κόσμο του σοσιαλισμού, νικητές βγήκαν οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές του ΚΚΕ και θα βγούμε οριστικά νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές.

Με αυτήν την πίστη και τη μεγάλη αυτή κληρονομιά συνεχίζουμε σήμερα πιο έμπειροι και πιο δυνατοί καθώς το Κόμμα μας συμπληρώνει σε 3 χρόνια έναν αιώνα ζωής και δράσης. Προετοιμαζόμαστε για νέους, μεγάλους και νικηφόρους αγώνες.

Η νεολαία, τα παιδιά των εργαζομένων έχουν κάθε συμφέρον να συνταχθούν με το ΚΚΕ σε αυτόν τον αγώνα. Είναι δρόμος που οδηγεί σε μια ζωή: Με υψηλό σκοπό και όραμα. Αξιοπρεπή στάση και περηφάνια. Οσοι επιλέγουν την υιοθέτηση των θέσεων, των προτάσεων και της πολιτικής του ΚΚΕ και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ έχουν πολλά να κερδίσουν. Θα αποκτήσουν σκοπό και περιεχόμενο στη ζωή τους, θα είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα στην κατάκτηση μιας ελεύθερης σκέψης και δράσης. Θα απαλλαγούν από τις ψεύτικες ελπίδες και τις εξαρτήσεις που τους δημιουργούν οι κάθε λογής πολιτικάντηδες και τα τσιράκια της εργοδοσίας. Η συμπόρευση με το ΚΚΕ είναι η μόνη επιλογή που φοβάται η εξουσία του κεφαλαίου».


Φεστιβαλικά ραντεβού σε πολλές πόλεις

Φεστιβάλ γίνονται αυτή τη βδομάδα σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη

Καλαμάτα, πάρκο Λιμενικού, με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συναυλίες με τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα Blue jeans, KAZOOR, συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη, λαϊκό γλέντι.

Καβάλα, πάρκο Φαλήρου, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συναυλίες με τον Αγάθωνα και τους Red Way.

Κομοτηνή, Αλσος Αγίας Παρασκευής.

Καστοριά, 8 μ.μ., πλατεία Μακεδονομάχων, με ομιλητή τον Μιχάλη Καραμπατζιά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και συναυλία με μαθητικό συγκρότημα και λαϊκό γλέντι.

Γιάννενα, πάρκο Λιθαρίτσια, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και συναυλία με τον Στέλιο Κοτίδη και την μπάντα του και παραδοσιακό γλέντι με τον Ηλία Πλαστήρα.

Χανιά, πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, από τις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλία - αφιέρωμα στα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη (ερμηνεύουν: Τάσος Ψαλλιδάκης, Βιργινία Ντοκάκη, πιάνο - ενορχήστρωση και διεύθυνση συναυλίας: Γιώργος Σαλτάρης), λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα «Εντέχνως Λαϊκοί».

Ηράκλειο, 6 μ.μ., μουσική σκηνή «ΝΥΝ κι ΑΕΪ», με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και κουκλοθέατρο από την ομάδα ΚΟΥ-ΚΛΟ, συναυλία από τους ΑΛΜΑ, The Sushi Killers, Nefalla και κρητικό γλέντι με τους Γιώργη Φασουλά και Κώστα Καλλέργη.

Λέσβος, 8 μ.μ., πάρκο Επάνω Σκάλας (ΙΚΑ) στη Μυτιλήνη, με ομιλητή τον Σταύρο Τάσσο, βουλευτή του Κόμματος και συναυλία με τους Rebellion Connexion - Afaza και λαϊκό γλέντι με τον Ντίνο Αλεξανδρή και την ορχήστρα του.

Σάββατο 12 Σεπτέμβρη

Αλεξανδρούπολη, πάρκο Ακαδημίας, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συναυλία με τον Αγάθωνα.

Χαλκίδα, «Κόκκινο σπίτι», από τις 8.30 μ.μ., με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα «Ocean Drive», συναυλία με τους «Sober» (Στέλιος Μαγαλιός) και λαϊκό γλέντι.

Πάτρα, ΤΕΙ, με ομιλήτρια την Μαρία Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και: Συναυλία με νεανικά συγκροτήματα, λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη, έκθεση με θέμα: «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης... Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη», παιδότοπο κ.ά.

Κοζάνη, 8 μ.μ., Πάρκο (Γήπεδο), με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ στα Μακρονησιώτικα τραγούδια και συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα.

Γρεβενά, 8 μ.μ., πλατεία Λαχαναγοράς (Ρολόι), με ομιλητή τον Θανάση Χαστά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και συναυλία με έντεχνο σχήμα και λαϊκό γλέντι.

Κυριακή 13 Σεπτέμβρη

Ρέθυμνο, στην πλατεία Μικρασιατών, με ομιλητή τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και μουσικό αφιέρωμα από ομάδα της ΚΝΕ και γλέντι με τον Μανωλιούδη.

Ολοκληρώθηκε το διήμερο θεατρικών εκδηλώσεων

Από το θεατρικό «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών»
Από το θεατρικό «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών»
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο θεατρικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η ΚΝΕ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ενταγμένο στις εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ- «Οδηγητή».

Καλωσορίζοντας τον κόσμο η Αλεξάνδρα Προυσανίδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στην προσπάθεια, που ξεκίνησε από πέρσι και είχε ως στόχο ακόμα πιο επισταμένα να αγκαλιάσουν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ περισσότερα είδη τέχνης και να δοθούν όλες οι απαραίτητες συνθήκες, ώστε και να αναδειχθούν, αλλά και να δοθεί χώρος έκφρασης σε νέες καλλιτεχνικές ομάδες με ριζοσπαστικό περιεχόμενο στη δουλειά τους.

Την πρώτη μέρα παρουσιάστηκε η παράσταση της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ, βασισμένη στο θεατρικό του Γιάννη Ρίτσου «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών». Με μια λιτή, καλοδουλεμένη και γεμάτη συγκίνηση παράσταση, η ομάδα της ΚΝΕ μετέφερε στο κοινό την ουσία του έργου, την πορεία δηλαδή συνειδητοποίησης απλών γυναικών του λαού την περίοδο της Κατοχής.

Ηθοποιοί: Αβακιάν Μαράλ, Ασημενίδης Σωτήρης, Βαρλά Ευτυχία, Βούτου Διονυσία, Βεχλίδης Νίκος, Γιουτλάκη Βάλια, Ελευθερίου Δήμητρα, Καπετανοπούλου Μαρία, Καταχανά Μαρίνα, Κωβαίος Δημήτρης, Λαγκαδινού Αθηναΐς, Μπουλής Σπύρος, Νικολέτου Γεωργία, Ποζατζίδης Τάσος, Ραζή Αλεξανδράτου Αργυρώ Αγγελική, Σπανού Γιώτα, Τζαναβάρη Αγγελίνα, Τσαγκάρη Ιωάννα. Σκηνοθεσία: Ρόκου Ηρα. Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστοδουλέα Αλεξάνδρα., Κινησιολογία: Μουσγά Πηνελόπη. Διασκευή κειμένου: Γουγής Αντώνης, Πρωτότυπη μουσική: Γουγής Α., Μπουλής Σ., Video: Τσίτσικας Κώστας.


Η ομάδα Gras παρουσίασε την παράσταση Τερεζιέσταντ. Ηθοποιοί μας υποδέχονται. Μας καλούν να παραστούμε σε ένα πάρτι γενεθλίων. Καθένας από το κοινό λαμβάνει και μια ιδιότητα, άλλος κοινωνικός λειτουργός, άλλος δημοσιογράφος. Και τελικά, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Μια παράσταση, με έντονες συναισθηματικές εναλλαγές, εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία του στρατοπέδου Τερεζιέσταντ που το λειτουργούσαν οι ναζί, ως βιτρίνα, ότι δήθεν δε γίνονται βασανιστήρια.

Ηθοποιοί: Ξένια Αλεξίου, Ελια Ζαχαριουδάκη, Λία- Αγλαΐα Καράμπελα, Ιωάννα Κυρίτση, Ελισάβετ Λουμπαρδιά, Δήμητρα Τζιμούρτου, Λήδα Τουλουμάκου. Επιμέλεια Μουσικής: Μάνος Καρακατσάνης, Ενδυματολόγος: Εβελίνα Δαρζέντα, Φωτισμοί: Γιώργος Μπούχρας.

Η ομάδα Εκτός Σχεδίου παρουσίασε το εξαιρετικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Τα 4 πόδια του τραπεζιού», που φωτίζει με εξαίρετο τρόπο τις αντιθέσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της αστικής τάξης.

Ηθοποιοί: Μαρία Ρούσση, Παναγιώτης Παπαντώνης, Σήφης Μανταδάκης, Ελένη Μπλέτα, Αλέξανδρος Γεροκόμης, Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Κλαούντια Τσιόχον, Ιωάννα Τράπαλη, Κατερίνα Τράπαλη. Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Βαγγέλης Πιτσιλός, Κίνηση: Β. Πιτσιλός, Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης, Κοστούμια: Ελένη Κοκουλάρη, Σκηνικά: Σ. Μανταδάκης, Ζωγραφιές: Γιώργος Ταρουνάς - Γεωργία Τζωρτζάκη, Σχεδίαση φωτισμού: Αρης Σιγανός.

Η ομάδα Anima παρουσίασε την παράσταση Εξοδος, που στοχεύει να αναδείξει τις αντιφάσεις, τους δισταγμούς, τις αποφάσεις, αλλά και τις πράξεις εν τέλει των γυναικών στη διάρκεια της Νεοελληνικής Ιστορίας.

Ηθοποιοί: Νικολίνα Καραθύμιου, Κατερίνα Μπιλάλη, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Γιώτα Τσιότσκα, Στέλλα Γρίβα. Σκηνοθεσία - Διασκευή: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη. Κείμενο: Θεατρική ομάδα «Anima». Δραματουργική επεξεργασία: Κυριακή Σπανού. Σκηνογραφία - Κοστούμια: Μάρθα Φωκά. Επιμέλεια Κίνησης - Χορογραφίες: Κάλλια Θεοδοσιάδη, Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος.

Την Παρασκευή στη Λάρισα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, θα μιλήσει και στην εκδήλωση του 41ου Φεστιβάλ στη Λάρισα, που θα γίνει την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη, στην Κοίτη του Πηνειού. Η ομιλία θα γίνει στις 21.30.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμα: Στις 8 μ.μ., συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα Strength of Deniel. Στις 8.30 μ.μ., συναυλία με τους ΕΔΕΜ. Στις 10.30 μ.μ. παραδοσιακό και λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα του Κώστα Κωστούλη και τους Φώτη Παπανικολάου, Γιάννη Σωτήρη, Δημήτρη Πατούλια και άλλους μουσικούς.

Αύριο ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από το περσινό Φεστιβάλ
Από το περσινό Φεστιβάλ
Με μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα κορυφωθούν οι τριήμερες εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που ανοίγει τις πύλες του αύριο, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», με σύνθημα «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...».

Το Φεστιβάλ θα απλωθεί σε δύο μεγάλες σκηνές, όπου θα γίνουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις και συναυλίες. Ταμπλό, εκθέσεις και ιδιαίτεροι χώροι θα είναι αφιερωμένοι στα θέματα των νέων εργαζομένων, των μαθητών, των φοιτητών κ.ά. Παράλληλα, με ένα πλούσιο και ειδικά φροντισμένο πρόγραμμα θα λειτουργήσει ο Παιδότοπος του Φεστιβάλ.

Οι πολιτικοί πρόσφυγες από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες μαζί με την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα έχουν το δικό τους χώρο στο Φεστιβάλ, όπου θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφικό υλικό και προβολές από τα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., θα γίνει συζήτηση με θέμα «Παιδοσώσιμο - Αλήθειες και ψέματα», όπου θα μιλήσουν μάρτυρες από το Παιδοσώσιμο, ενώ θα προβληθεί και σχετικό βίντεο.

Αύριο, Πέμπτη

Σκηνή Α

Συναυλίες με τους: Γιώργο Αετόπουλο, Κώστα Καρμπά, Κώστα Μακεδόνα, Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Χρονίρ.


Σκηνή Β

Στέλιος Κοτίδης και η Μπάντα. Εκδήλωση - συζήτηση των κλαδικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με θέμα: «Ενας δρόμος υπάρχει: Δυνάμωμα της αντίστασης ενάντια στην πολιτική που μας τσακίζει», όπου θα συμμετάσχουν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και ο Γιάννης Δελής, δημοτικός σύμβουλος, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Ηχοι και σκοποί του Πόντου με τους Θ. Μπαϊρακτάρη και Γ. Δασκουλίδη. Συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

Παιδότοπος

«Καλοκαιρινές»... Χειροτεχνίες. «Μαθαίνουμε ..."κόλπα" από ζογκλέρ σε ξυλοπόδαρα». «Αθλοπαιδιές», ομαδικά παιχνίδια. Επίδειξη ενόργανης γυμναστικής από αθλητές του ΟΡΦΕΑ Καλαμαριάς.

  • Και τις τρεις μέρες, στο χώρο του Παιδότοπου θα λειτουργούν: «Η γωνιά του επιστήμονα» - πειράματα, «Εργαστήρι lego», Facepainting, Χειροτεχνίες - κατασκευές, «Παιχνίδι: ο τροχός της τύχης...».
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη

Σκηνή Α

Συναυλίες με τους: Β. Πετρίδη και τους Γκαϊλέ, Μπάμπη Στόκα, Φωτεινή Βελεσιώτου, Λιζέτα Καλημέρη, Σοφία Νάτσιου.

Σκηνή Β

Συγκρότημα του ΠΑΜΕ. Συζήτηση με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις», όπου θα συμμετάσχουν ο Σάκης Βαρδαλής, υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και ο Γιώργος Μαργαρίτης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ. Συναυλίες με τους: Koza Mostra, Λεωνίδα Μουλαγιαννιό, Νίκο Ταλέα, Μαρία Φραγκούλη.

Παιδότοπος

Χειροτεχνίες. «Καιρικά φαινόμενα και οι ήχοι τους», όπου ομάδα μουσικών μαθαίνει πώς μπορούμε να μιμηθούμε με το σώμα μας και με απλά καθημερινά αντικείμενα τους ήχους του αέρα, της βροχής, της βροντής κ.ά. Μάθημα χορού ζούμπα και λάτιν. Πάρτι.

Σάββατο 12 Σεπτέμβρη

Σκηνή Α

Αφιέρωμα στους αλύγιστους του στρατοπέδου «Παύλου Μελά». Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Συναυλία με τους: Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλη Ανδρουλιδάκη και Δημήτρη Μπάση.

Σκηνή Β

Συναυλία από μαθητικό συγκρότημα. Imam Baildi. Βασίλης Κασσούρας.

Παιδότοπος

Επίδειξη ξιφασκίας. Θέατρο σκιών «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ».

Η θέση του ΚΚΕ για την Πρόληψη

Το ΚΚΕ πιστεύει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Σ' αυτή την κατεύθυνση, είναι αντίθετο με τις πολιτικές της νομιμοποίησης και των υποκατάστατων, με τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των υπαρχουσών υπηρεσιών απεξάρτησης και πρόληψης.

Στηρίζει ταυτόχρονα τη μόνη ρεαλιστική λύση, που είναι η ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης - θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.

Διεκδικεί τη δημιουργία πανελλαδικού δημόσιου φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης, στο πλαίσιο του υπουργείου Υγείας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και επαρκές επιστημονικό προσωπικό, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών. Ολοι οι εργαζόμενοι να είναι μόνιμοι, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Στις άμεσες διεκδικήσεις σχετικά με την πρωτογενή πρόληψη, το ΚΚΕ απαιτεί την εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης και αγωγής υγείας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ειδικά προγράμματα κοινωνικής και εκπαιδευτικής ενίσχυσης των μαθητών που κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν πρόωρα το σχολείο. Στελέχωση των σχολικών βαθμίδων με εκπαιδευμένους κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, σχολικούς γιατρούς. Εκπαίδευση των καθηγητών σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Δημιουργία σχολών που θα εκπαιδεύουν τους γονείς στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών.

ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Δομές - «φαντάσματα» με θύματα εργαζόμενους κι αποδέκτες υπηρεσιών

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου
Στο ζωτικής σημασίας αίτημα για άμεση επίλυση του άθλιου θεσμικού πλαισίου που διέπει από τη γέννησή τους τα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και ταλανίζει πάνω από δέκα χρόνια 400 εργαζόμενους και το σημαντικότατο - παρά τις δυσκολίες - έργο που προσφέρουν, επικεντρώθηκε το Σωματείο Εργαζομένων στα ΚΠ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν τις προηγούμενες μέρες. Ενα από τα πρώτα πράγματα που έσπευσαν να καταγγείλουν οι εργαζόμενοι, είναι ο εμπαιγμός που υπέστησαν κι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ «έσκιζε τα ιμάτιά του», μοιράζοντας υποσχέσεις για άμεση επίλυση του θεσμικού προβλήματος. Τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου, Νίκος Λάιος, Αλέξανδρος Σταθακιός, Γιώργος Λεχουρίτης, Ιωάννα Μαρίνου και Σπύρος Σασσάνης, υπογράμμισαν ότι η επίλυση του θεσμικού δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος, «αλλά και να είχε, πάλι δίκαιο θα ήταν να λυθεί», ωστόσο «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έκανε αυτό για το οποίο είχε δεσμευτεί, αλλά δεν έκανε ή καν πρότεινε τίποτα».

Η εκτίμηση του ΔΣ του Σωματείου είναι πως όλες οι «καθυστερήσεις» (για την έκδοση και υπογραφή ΚΥΑ, συγκρότηση και σύγκληση της Επιτροπής Παρακολούθηση των ΚΠ, για τα οποία αναφερόμαστε αναλυτικά παρακάτω) οφείλονται μεν σε διάφορους λόγους, ωστόσο κεντρικός λόγος είναι ότι μια σειρά διαχρονικών συμφερόντων επιθυμούν να μην υπάρχει στέρεος, ενιαίος, αυτόνομος και δημόσιος πυλώνας πρόληψης της εξάρτησης, αλλά να παραμείνουν οι ξεχωριστές, χαώδεις, εξαρτημένες και χειριζόμενες 67 αστικές εταιρείες - μαγαζιά ή όσες από αυτές αντέξουν στις πολιτικές των μνημονίων.

Η σκληρή κοινωνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, έχει ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό της δουλειάς σε υποστελεχωμένες δομές, οδηγώντας τους εργαζόμενους στην επαγγελματική εξουθένωση. Να σημειωθεί ότι το ίδιο ισχύει για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε δομές που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ), καθώς οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να υπονομεύουν το δημόσιο χαρακτήρα αλλά και την ουσία του έργου και των υπηρεσιών που αφορούν την πρόληψη, την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη, ακόμη κι αυτών των κουτσουρεμένων δομών που υπάρχουν και την ίδια στιγμή η στρατηγική και η πολιτική τους συμπλέει στην εξαθλίωση του λαού, ενδυναμώνοντας τις αιτίες που γεννούν κι αναπαράγουν την τοξικοεξάρτηση.

Η πρόληψη αφορά τη στάση ζωής που πρέπει να διαμορφωθεί κόντρα στο κλίμα «ανθρωποφαγίας» κι ατομικισμού που καλλιεργείται στις συνεχιζόμενες συνθήκες διάρρηξης των δεσμών, φτωχοποίησης, αποξένωσης, έλλειψης νοήματος και προοπτικών, είπαν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι. Συνέχεια όλων αυτών φαίνεται να είναι η συνέχιση των καθυστερήσεων στην επιχορήγηση των Κέντρων Πρόληψης. Οπως σημείωσε το ΔΣ του Σωματείου, «η 3η δόση του υπουργείου Εσωτερικών, που βάσει Προγραμματικής Σύμβασης έπρεπε να έχει καταβληθεί τον Ιούλη του 2015, δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί, εντείνοντας τα ήδη σωρευμένα προβλήματα (απλήρωτοι/-ες εργαζόμενοι/-ες, οφειλές σε ΙΚΑ και Εφορίες)». Υπενθυμίζουμε ότι το Κέντρο Πρόληψης Πιερίας δε λειτουργεί λόγων οφειλών στο ΙΚΑ και στη ΔΟΥ. Αντίστοιχο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και τα 72 Κέντρα Πρόληψης, καθώς η πλειοψηφία των προβλημάτων είναι απόρροια του θεσμικού πλαισίου που τα διέπει.

Παράλληλα, κατηγόρησαν την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το γραφείο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας για την καθυστέρηση έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), που όφειλε να έχει ολοκληρωθεί - σε συνέχεια διάταξης νόμου ψηφισμένου το Μάρτη του 2015 - και αφορά τον ορισμό μιας νομότυπης και ενιαίας διαδικασίας ένταξης των εργαζομένων σε κοινό μισθολόγιο. Χωρίς αυτήν την ΚΥΑ δεν υφίσταται καν ενιαίος τρόπος υπαγωγής σε μισθολόγιο, δεν προσδιορίζονται προϋπηρεσίες και αρμοδιότητες, δε ρυθμίζονται κρίσιμα ζητήματα που συσσωρεύτηκαν ως την ψήφιση του νόμου. Ως συνέπεια, δεν μπορούν να προϋπολογιστούν και να απολογιστούν οι δαπάνες των δομών και καθυστερούν περαιτέρω οι υπογραφές διμερών συμβάσεων μεταξύ ΟΚΑΝΑ και κάθε Κέντρου Πρόληψης, καθιστώντας τα Κέντρα Πρόληψης δομές - «φαντάσματα», στα όρια του νόμου. Παρότι και το υπουργείο Υγείας (εποπτεύων φορέας πια) και ο ΟΚΑΝΑ (επιστημονικός επόπτης και συμβαλλόμενος στις ανύπαρκτες συμβάσεις συνεργασίας) είναι ολοφάνερα έκθετοι, ωστόσο η ΚΥΑ κλείστηκε στα συρτάρια. «Δε ζητάμε κάτι παράλογο, να εφαρμόσουν το νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν», είπαν οι εργαζόμενοι χαρακτηριστικά.

Μόνο την τελευταία βδομάδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά από πιέσεις του Σωματείου, υπήρξε ξεμπλοκάρισμα. Το αποκορύφωμα του εμπαιγμού σε βάρος των εργαζομένων έγινε στις 27 Αυγούστου, όταν η ΚΥΑ υπογράφηκε από τους τότε υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, αλλά δεν έγινε δεκτή από το Εθνικό Τυπογραφείο, λόγω ...προθεσμίας κατάθεσης εγγράφων στο όριο της αντικατάστασης της κυβέρνησης από υπηρεσιακή.

Βαρύτατες ευθύνες καταλόγισαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου στην κυβέρνηση και για την καθυστέρηση συγκρότησης και σύγκλησης της Επιτροπής Παρακολούθησης για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης (συνεδρίασε μόνο μία φορά στους 7 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), καθώς και της συγκρότησης ομάδας εργασίας για την επεξεργασία Ενιαίου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης (προβλεπόμενου από νόμο του... 2011 και από την τρέχουσα κεντρική Προγραμματική Σύμβαση που το υπουργείο Υγείας έχει υπογράψει). Με τις καθυστερήσεις αυτές, το μόνο όργανο που μπορεί να ασκεί πραγματικά κάποια εποπτεία στα Κέντρα Πρόληψης δε λειτουργεί, ενώ οι 67 αστικές εταιρείες αφήνονται να λειτουργούν η καθεμιά όπως επιθυμεί το δικό της ΔΣ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έκλεισαν, καλώντας την υπηρεσιακή κυβέρνηση να εκδώσει την ΚΥΑ για το μισθολογικό των Κέντρων Πρόληψης και να συγκροτήσει την ομάδα εργασίας για τον Εσωτερικό Κανονισμό, ως όφειλε αλλά δεν έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αγωνιστούν από κοινού με τους εργαζόμενους των υπόλοιπων δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης, ενώ η εργαζόμενη στο 18 ΑΝΩ, Μαρία Χλωρού, εκτίμησε ότι η επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης, αλλά και του 18 ΑΝΩ, παρότι δεν έχει οικονομικό κόστος, δεν προχωρά διότι οι ασκούμενες πολιτικές δε θέλουν να έχουν δημόσιες υπηρεσίες υγείας με έμπειρο προσωπικό, πάγια παροχή υπηρεσιών και άρα πάγια έξοδα, αλλά μόνο ιδιωτικές εταιρείες και ΜΚΟ, με κακοπληρωμένο και «ευέλικτο» προσωπικό και υπηρεσίες «μιας χρήσης».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ