Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανεξέλεγκτη διασπορά όπλων στην Ουκρανία

Ολοένα και μεγαλύτερες ανησυχίες εκφράζονται σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την ανεξέλεγκτη διασπορά όπλων που προκαλούν οι τεράστιες ποσότητες οπλισμού και πυρομαχικών τα οποία εισρέουν από το ευρωατλαντικό στρατόπεδο στην Ουκρανία και για τις επικίνδυνες προεκτάσεις του φαινομένου αυτού που έρχονται να προστεθούν στις συνέπειες από την ίδια την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ενδεικτικά των μεγεθών τα όσα ανακοινώθηκαν στα τέλη Μάη, οπότε οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στρατιωτική βοήθεια αξίας 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε στρατιωτική βοήθεια αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ η ΕΕ έχει δηλώσει στρατιωτική στήριξη ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επικαλούμενο στοιχεία του Φόρουμ για το Εμπόριο Οπλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει την Πολωνία και τη Γερμανία ως τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων της ΕΕ στην Ουκρανία από οικονομική άποψη, ύψους 1,47 και 1,34 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα.

Μόνο ο «κατάλογος» των ΗΠΑ περιλαμβάνει 1.400 αντιαεροπορικά «Stinger», 6.500 αντιαρματικά «Javelin», 20.000 άλλα αντιαρματικά όπλα και πάνω από 7.000 όπλα και 50.000.000 σφαίρες.

«Τα όπλα εξαφανίζονται πριν φτάσουν στο μέτωπο»

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρώην υπεύθυνος του ΝΑΤΟ για την επιχείρηση ενάντια στη διάδοση των φορητών όπλων, συνταγματάρχης Ζακ Μποντ, «δεν είναι γνωστό πού πηγαίνουν πραγματικά τα όπλα που παραδίδονται στην Ουκρανία. Ακόμα και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παραδέχονται ότι δεν ξέρουν. Ωστόσο, είναι σαφές ότι όλα αυτά τα όπλα εξαφανίζονται πριν φτάσουν στο μέτωπο. Υπάρχουν αναφορές για αύξηση της εγκληματικότητας στο Κίεβο. Στην πραγματικότητα, οι δυτικές χώρες τροφοδοτούν αυτό που ο Παγκόσμιος Δείκτης Οργανωμένου Εγκλήματος αποκαλεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές εμπορίου όπλων στην Ευρώπη».

Η κατάσταση αυτή δεν είναι νέα στην Ουκρανία, καθώς έκθεση της οργάνωσης «Small Arms Survey» ανέφερε τον Απρίλη του 2018 πως «αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι τουλάχιστον 300.000 μικρά όπλα και ελαφρά όπλα λεηλατήθηκαν ή χάθηκαν μεταξύ 2013 και 2015. Από αυτά 200.000 χάθηκαν κυρίως στην ανατολική ζώνη συγκρούσεων και άλλα 100.000 στην Κριμαία. Από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο 4.000 όπλα ανακτήθηκαν». Επίσης προσθέτει πως «άτομα και από τις δύο πλευρές λεηλάτησαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων που ανήκουν στην υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, καθώς και τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του «Stimson Centre», μιας «δεξαμενής σκέψης» στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ έστειλαν όπλα συνολικής αξίας περίπου 2,7 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία μεταξύ 2014 και 2021.

Αναμένεται συρροή όπλων στη μαύρη αγορά

«Εχουμε ακριβή γνώση για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά όταν τα όπλα εισέρχονται στην ομίχλη του πολέμου, έχουμε σχεδόν μηδενική», ανέφερε πηγή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που μίλησε στο CNN στις 19 Απρίλη. «Πέφτουν σε μια μεγάλη μαύρη τρύπα (σ.σ. τα όπλα) και μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα δεν έχουμε σχεδόν καμία αίσθηση του πού καταλήγουν», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πληροφορίες που παρέχονται από την κυβέρνηση της Ουκρανίας και οι αξιωματούχοι «αναγνωρίζουν ότι η Ουκρανία έχει κίνητρο να παρέχει μόνο πληροφορίες που θα ενισχύσουν την υπόθεσή τους για περισσότερη βοήθεια, περισσότερα όπλα και περισσότερη διπλωματική βοήθεια».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμα και για όπλα όπως οι πύραυλοι «Javelin» που διαθέτουν σειριακούς αριθμούς, δεν υπάρχει τρόπος να παρακολουθήσει κανείς τη μεταφορά και τη χρήση τους σε πραγματικό χρόνο.

Πριν από λίγες μέρες, στις 2 Ιούνη, ο επικεφαλής της Ιντερπόλ, Γιούργκεν Στοκ, εξέφρασε τις ίδιες ανησυχίες στον «Guardian», τονίζοντας πως «από τη λήξη της σύγκρουσης, ένα κύμα όπλων και βαρέων όπλων θα πλημμυρίσει τη διεθνή αγορά (...) Μόλις τα όπλα σιωπήσουν (στην Ουκρανία), θα έρθουν τα παράνομα όπλα. Το γνωρίζουμε αυτό από πολλά άλλα θέατρα συγκρούσεων. Οι εγκληματίες επικεντρώνονται ακόμα και τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σε αυτά».

Η εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Κάθριν ντε Μπολ, δήλωσε επίσης σε συνέντευξή της στα τέλη Μάη στη γερμανική «Welt am Sonntag» πως η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία, όπου ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει πού καταλήγουν τα όπλα και τα πυρομαχικά μόλις περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας, είναι παρόμοια με αυτή που ακολούθησε μετά τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία: «Εκτοτε πολλά όπλα εμφανίστηκαν στην Ευρώπη και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από εγκληματικές ομάδες μέχρι σήμερα». Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, τα όπλα αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη Γιουγκοσλαβία κυριαρχούν μέχρι και σήμερα στη μαύρη αγορά όπλων της Ευρώπης, πράγμα που «σπρώχνει» τα όπλα που πέφτουν στη «μαύρη τρύπα» της Ουκρανίας προς το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, αλλά και την Τουρκία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπαθεί να κρατήσει στο σκοτάδι τον ελληνικό λαό για την εμπλοκή στον πόλεμο που όλο βαθαίνει

Αντί να δώσει στοιχεία για τις «εν κρυπτώ» παραδόσεις στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, η κυβέρνηση στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή επικαλέστηκε το απόρρητο, την ώρα που προανήγγειλε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στην αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Copyright 2022 The Associated

Την «μπάλα στην κερκίδα» σχετικά με το στρατιωτικό υλικό που η κυβέρνηση έχει στείλει στην Ουκρανία, στην πρώτη γραμμή της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας, προσπάθησε να πετάξει χτες ο υπουργός Αμυνας, γεννώντας ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Η «επιχείρηση» αυτή έγινε στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που ο ίδιος ζήτησε υποτίθεται για να ενημερώσει τα μέλη της σχετικά με την αποστολή του στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, ενημέρωση που να σημειωθεί είχαν ζητήσει και οι βουλευτές του ΚΚΕ που είναι μέλη της Επιτροπής.

Στο διά ταύτα, όμως, ο υπουργός αντί για πλήρη ενημέρωση αρκέστηκε να επαναλάβει όλο το ευρωατλαντικό «ποίημα» και τα προσχήματα για τη συμμετοχή στον πόλεμο και ορισμένα στοιχεία από αυτά που ήδη έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο, ζητώντας μάλιστα όποιος θέλει περαιτέρω ενημέρωση... να περάσει από το γραφείο του. Επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί απαρχαιωμένων και άχρηστων συστημάτων - που ωστόσο μέχρι πολύ πρόσφατα αποτελούσαν κομμάτι της άμυνας και σε κρίσιμους τομείς - επιστράτευσε έννοιες περί «τρίτων αποθεμάτων» και πλεονάζοντος υλικού, που «δεν αφορά σε εξοπλισμό κρίσιμο για την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας», ενώ «φοβέρισε» και αξιωματικούς για τα όσα έχουν δημοσιευτεί σχετικά, λέγοντας πως «θα εγείρω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί που είναι το σύστημα πληροφοριών που διαρρέουν από τα Επιτελεία ή από τις μονάδες. Δεν έχει νόημα η αντικατασκοπεία. Τα συζητούν στο καφενείο. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί;», την ώρα που τα όσα έχουν δημοσιευτεί κι ακόμα παραπάνω είναι γνωστά τοις πάσι, ακόμα και δημοσιευμένα π.χ. από την πρεσβεία της Ουκρανίας.

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα της Ουκρανίας, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι η κυβέρνηση Ζελένσκι έχει αιτηθεί πυροβόλα με τα πυρομαχικά τους, κυρίως πυροβόλα διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 122 χιλιοστών και πυρομαχικά, καθώς και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών, λέγοντας ότι «δεν έχουμε δώσει πυροβόλα ή εκτοξευτές ρουκετών», άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ, καθώς και προμήθεια παντός είδους ανταλλακτικών για οχήματα και εξοπλισμό σοβιετικής κατασκευής, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ραντάρ, συστοιχίες βλημάτων εδάφους επιφανείας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει και από αυτά.

Επί της ουσίας επιβεβαίωσε τα όσα έγραψε ο «Ριζοσπάστης» τις προηγούμενες μέρες και επανέλαβε χτες στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάσης, για την αποστολή χιλιάδων πυρομαχικών και μέσων στην Ουκρανία, ενώ σε σχέση με την αποστολή των τεθωρακισμένων BMP-1 και την αντικατάστασή τους από τα γερμανικά TOMA Marder 1A3, ενδεικτικές για το πόσο έωλες είναι οι διαβεβαιώσεις για δήθεν αναβάθμιση και οι αναφορές του υπουργού όπως ότι «πρέπει να είναι σε κατάσταση λειτουργική και να δύνανται αυτά να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά άμεσα ή σε ελάχιστο χρόνο», ότι «ο δικός μας σκοπός είναι να μην υπάρξει ούτε μία ώρα κενού στην αμυντική διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή να μην τα παραχωρήσουμε σήμερα και τα πάρουμε σε ένα διάστημα από τώρα. Αυτό, τουλάχιστον, θα διαπραγματευτούμε και θα ζητήσουμε να επιτευχθεί και να ισχύσει κατά την τελική συμφωνία» κ.ο.κ.

Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι επί της ουσίας προανήγγειλε την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και νέες αποστολές, μιλώντας περί «δυναμικής κατάστασης» και μακροχρόνιου πολέμου.

Μάλιστα, όχι μόνο προανήγγειλε ότι θα συνεχιστεί η πολύμορφη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, αλλά επικαλέστηκε τις ΝΑΤΟικές προβλέψεις για ενδεχόμενο απειλής από τη Ρωσία σε άλλες «σύμμαχες» χώρες στην περιοχή, για να προετοιμάσει το έδαφος για στρατιωτικές αποστολές όπως αυτή που εξελίσσεται στη Βουλγαρία και όπου αλλού προσδιορίσουν οι σύμμαχοι.

«Το ΝΑΤΟ - είπε - έχει ενεργοποιήσει τα σχέδια κλιμακούμενης αντίδρασης», καθώς «παραμένει διάχυτη η ανησυχία στους κόλπους της συμμαχίας για ενδεχόμενη απόπειρα της Ρωσίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και άλλων συμμάχων» και πρόσθεσε: «Ετσι αποφασίστηκε και αυτή τη στιγμή τυγχάνει επεξεργασίας η σημαντική ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αμυντικής και αποτρεπτικής διάταξης συμμαχίας. (...) πρόκειται για στρατιωτική παρουσία στο όριο σε προκεχωρημένη άμυνα, αναβάθμιση δηλαδή του στάτους, μέσω, μεταξύ άλλων, της αναβάθμισης μάχιμων μονάδων υψηλής ετοιμότητας, επιπέδου ταξιαρχίας σε 8 χώρες της ανατολικής πτέρυγας. Σε αυτό το επίπεδο της σταδιακής ανάπτυξης δυνάμεων με αμυντική διάταξη, στους ΝΑΤΟικούς συμμάχους εντάσσονται και οι ενέργειες της Ελλάδας να στείλει κάποια στοιχεία στη Βουλγαρία, για την ενίσχυση της άμυνας της Βουλγαρίας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Κατά τ' άλλα επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι «αποφασίστηκε η παροχή συνδρομής στην Ουκρανία σε πλήρη εναρμόνιση με σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ» και πως πρόκειται για πόλεμο... υπέρ της δημοκρατίας και του αναθεωρητισμού - από τους «πρώτους διδάξαντες» ΝΑΤΟικούς - ενώ για να δικαιολογήσει το «έγκλημα» είπε πως «κανείς δεν πίστευε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα συνέβαινε στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, αλλά συνέβη», όταν η εύφλεκτη ύλη είχε συσσωρευτεί εδώ και χρόνια στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για τη μοιρασιά της «λείας», όπως και των σχεδιασμών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για περικύκλωση της Ρωσίας, και η Ελλάδα με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ είχε συμβάλει αποφασιστικά.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το όλο πρόβλημα, σύμφωνα με την τοποθέτηση του εισηγητή του, Θ. Δρίτσα, ήταν τα... διαδικαστικά. Ετσι θεώρησε δεδομένο ότι, όπως είπε, «η Ελλάδα είναι χώρα του ΝΑΤΟ, είναι χώρα της ΕΕ, έχει δεσμεύσεις, έχει και δικαιώματα», με τους προβληματισμούς του να είναι του τύπου αν «όταν ο καγκελάριος Σολτς δίπλα στον κύριο Μητσοτάκη, που είχε προηγηθεί, ανακοίνωνε αυτή την ανταλλαγή (των τεθωρακισμένων BMP-1, με τα γερμανικά Marder) είχε πάρει τη γνώμη των Επιτελείων;».

Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, σε σύντομη παρέμβασή του στην Επιτροπή, είπε σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού πως «είναι σε κάθετη αναντιστοιχία με το θέμα που ορίστηκε να συζητήσουμε σήμερα. Το θέμα αφορά την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και αυτό το κατεξοχήν βασικό θέμα της σημερινής συζήτησης ο κύριος υπουργός το παρέπεμψε σε κάποια επικοινωνία στο ΥΠΕΘΑ. Γιατί είναι σε αναντιστοιχία; Γιατί το θέμα που πρέπει να συζητήσουμε σήμερα είναι πολύ σοβαρό, άπτεται της επικίνδυνης εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο και στα αμερικανοΝΑΤΟικά επιθετικά σχέδια. Αυτή η εμπλοκή και όπως εκφράζεται με την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού πρέπει να συζητηθεί, όχι κατ' ιδίαν, αλλά εδώ σήμερα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, απαντώντας αρχικά στην αναφορά του υπουργού περί «απρόσμενης» επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να κάνει τέτοιες αναφορές και συμπλήρωσε ότι η επέμβαση «ήταν προδιαγεγραμμένη, βάλατε το χέρι σας, όταν στήνατε ΝΑΤΟικές βάσεις στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας, 500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, 80 χιλιόμετρα από το Λένινγκραντ, αυτό που λένε σήμερα Αγία Πετρούπολη, βάλατε το χεράκι σας λοιπόν».

Επισήμανε ότι ως ΚΚΕ «από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι τα συγκρουόμενα μπλοκ σε αυτόν τον πόλεμο είναι από τη μια η Ρωσία και από την άλλη οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και ότι ο πόλεμος αυτός είναι ιμπεριαλιστικός».

Για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία ανέφερε ότι «στέλνονται όπλα που τα έχει ακριβοπληρώσει ο Ελληνας εργαζόμενος με τον ιδρώτα του, που καλύπτουν επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και ας αφήσουμε τα παραμυθάκια περί αποθέματος», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αξιωματικός που να αναγνωρίζει τη λέξη «απόθεμα». «Ξέρουμε και γνωρίζουμε, και εγώ στρατιωτικός είμαι, για μέρες αγώνα. Συγκεκριμένα υπολογίζονται. Αλλά, το απόθεμα το άχρηστο δεν το αντιλαμβάνομαι», σημείωσε.

Οσο για τα περί απόρρητων στοιχείων σχετικά με τα οπλικά συστήματα που πάνε στην Ουκρανία, ο Ν. Παπαναστάσης σημείωσε: «Απόρρητο τι; Αυτό που έχει βγάλει η εδώ πρεσβεία, της Ουκρανίας στα τουίτ της; Αυτό που έχει βουίξει ο Τύπος; Αυτά είναι κοροϊδία. Για άλλη μια φορά, προσπαθείτε να κρατήσετε στο σκοτάδι τον ελληνικό λαό», τόνισε.

Ανέδειξε την συνολικότερη και όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς, με ευθύνη όχι μόνο της σημερινής αλλά και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που αναβάθμισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ συνεχίζει και τώρα με τη στάση του να σιγοντάρει την κυβερνητική πολιτική, ενώ από κοινού με την κυβέρνηση κρύβουν «ότι η κυρίαρχη συνέπεια αυτής της αποστολής των όπλων στην Ουκρανία είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση με εντολή, εντός ή εκτός εισαγωγικών, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετατρέπει τη χώρα, την Ελλάδα εν τοις πράγμασι, σε εμπόλεμο εταίρο της κυβέρνησης Ζελένσκι. Αυτό είναι το πρωτεύον, αυτό κρύβετε όλοι σας. Και το κάνετε γιατί είστε με το πλευρό της ελληνικής αστικής τάξης, που είναι δεμένη με το ΝΑΤΟ. Εκεί εκπροσωπούνται τα συμφέροντά της και η αύξηση της κερδοφορίας της».

Και παρέθεσε στοιχεία για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, όπως π.χ. για τις 2.100 ρουκέτες του σοβιετικού πυραυλικού συστήματος RM70, τους 1.100 αντιαρματικούς πυραύλους RPG, που είναι επιχειρησιακοί, τα 3.200.000 φυσίγγια 762, τους 60 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, τα 17.000 βλήματα 155 χιλιοστών, μαζί με - ρητορικά όπως επεσήμανε - ερωτήματα όπως από ποιες αποθήκες βγήκαν και ποιο μέτωπο αποδυναμώθηκε. Επεσήμανε δε πως τα ερωτήματα είναι ρητορικά, αφού όπως σημείωσε, «αποσύρονται από περιοχές κρίσιμες, για να συνδράμουν τα τάγματα του Αζόφ και τον "Δεξιό τομέα", τους πυλώνες του στρατού του Ζελένσκι, που είναι δεκανίκι στην υλοποίηση της πολιτικής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, στη διαπάλη τους με τη Ρωσία».

«Αυτός ο πόλεμος δεν είναι του λαού μας, δεν θα τον πληρώσει ο λαός μας, δεν θα τον πληρώσει ο Ελληνας εργαζόμενος, δεν θα συμμετάσχουν στο αιματοκύλισμα άλλων λαών. Μπροστά σε αυτό το έγκλημα, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία. Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας, να κλείσουν αμέσως όλες οι βάσεις στη χώρα μας, να δυναμώσει η πάλη του λαού για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του», τόνισε.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ορόσημο» στα Ελληνοτουρκικά η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Με τη συμμετοχή των ΗΠΑ ολοκληρώνεται σήμερα η άσκηση «EFES» που προβλέπει σενάρια κατάληψης μικρού νησιού και ναυτικό αποκλεισμό μεγαλύτερου!

Ολοκληρώνεται σήμερα η μεγάλη τουρκική άσκηση «EFES 22», την οποία θα παρακολουθήσουν ο Ερντογάν και ο κυβερνητικός του εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, θα μεταβούν από κοινού στη Σμύρνη και αναμένεται ότι «θα στείλουν και διάφορα μηνύματα».

Σημειωτέον, ένα από τα σενάρια της άσκησης είναι η κατάληψη μικρού νησιού και ο ναυτικός αποκλεισμός μεγαλύτερου. Δεν περνά απαρατήρητο ότι στην τουρκική άσκηση μετέχουν - άρα συνδράμουν τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις στην ...εμπέδωση του σεναρίου - και οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά το 2016, με το αποβατικό «USS Arlington» και με την 22η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών. Θυμίζουμε ότι το αμερικανικό πολεμικό πλοίο, πριν πάει στη Σμύρνη, είχε καταπλεύσει για «αναψυχή» του πληρώματος στην Αλεξανδρούπολη, περιοχή που έχει μετατραπεί σε άλλη μια αμερικανοΝΑΤΟική βάση, η οποία, κατά τα κόμματα του αμερικανοΝΑΤΟικού τόξου, παρέχει δήθεν ασφάλεια στη χώρα.

Στο μεταξύ, η τουρκική αστική τάξη εντείνει τις προκλήσεις ως κομμάτι και του ιμπεριαλιστικού παζαριού, όπως έδειξαν και οι προχτεσινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, στην Αγκυρα, κατά την υποδοχή του ομολόγου του από τη Βόρεια Μακεδονία, Μπουγιάρ Οσμάνι. Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Αθήνας για παραβίαση Συνθηκών που «εάν δεν εγκαταλείψει (...) η κυριαρχία των νησιών θα αμφισβητηθεί» και την ίδια στιγμή απέδωσε στην Αθήνα επιλογές «που δεν ταιριάζουν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Ακόμα είπε: «Εχουμε διαφορές απόψεων με την Ελλάδα, υπάρχουν ζητήματα στα οποία διαφωνούμε, η ένταση άλλοτε αυξάνεται, άλλοτε υπάρχει ύφεση, άλλοτε αναβιώνουμε διερευνητικές και συμβουλευτικές συνομιλίες (...) Φυσικά, κάθε χώρα πρέπει να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα και τις δικές της αλήθειες (...) Είναι απαραίτητο να ενεργούμε πιο προσεκτικά στο πλαίσιο του νόμου και εντός μιας συγκεκριμένης κατανόησης».

Εξάλλου, χτες, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 43 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

«Στρατηγικός εταίρος» της ΕΕ η Τουρκία

Νέα ορμή στο παζάρι για την αξιοποίηση της Τουρκίας στην «αναχαίτιση» αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων δίνει και η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία που, παρά τις διαφωνίες και αντιθέσεις τις οποίες ανέδειξε και η συζήτηση στην Ολομέλεια, αναγνωρίζει την «ακλόνητη πεποίθηση» ότι «η Τουρκία είναι χώρα στρατηγικής σημασίας όσον αφορά την πολιτική, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, εταίρος καίριας σημασίας για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και σημαντικός σύμμαχος, μεταξύ άλλων εντός του ΝΑΤΟ».

Η έκθεση τονίζει μεταξύ άλλων «τη ζωτική σημασία της ισχυρής συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας στους σημερινούς δύσκολους καιρούς και χαιρετίζει εν προκειμένω τη σταθερή ευθυγράμμιση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ενώ «τονίζει ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και στρατηγικός εταίρος με τον οποίο μας ενώνουν σημαντικά συμφέροντα».

Από τη μεριά του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε στην έκθεση εκφράζοντας δυσαρέσκεια για «στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό» που «δεν ωφελούν», αλλά την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι «η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ μέσω αμοιβαίων προσπαθειών είναι εμφανής» και γι' αυτό «δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στην έκθεση, το οποίο αγνοεί αυτή την ανάγκη με μια ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση». Καταλήγει δε μεταξύ άλλων ότι «η πρωταρχική μας προσδοκία από το ΕΚ είναι να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Με φόντο τη ΝΑΤΟική Σύνοδο οι επόμενες κινήσεις

Μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, τόνισε ότι «το ορόσημο της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ (σ.σ. η Σύνοδος Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στα τέλη Ιούνη) είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αγνοηθεί. Εκεί υπάρχουν διάφορα ζητήματα που έχει η Τουρκία, και για την είσοδο της Φινλανδίας, και της Σουηδίας. Προφανώς, αυτό είναι ένα ορόσημο που πρέπει κανείς να το λάβει υπόψη του σοβαρά. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και μια σειρά από άλλα πράγματα. Εχουν εκλογές, έχουν μια οικονομία που καταρρέει», πρόσθεσε, στη γνωστή προσπάθεια εφησυχασμού.

Θυμίζουμε ότι, όπως δημοσίευσε ήδη από την προηγούμενη βδομάδα ο «Ριζοσπάστης», σε αρμόδιες υπηρεσίες συζητείται το σενάριο η Αγκυρα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις αρχές Ιούλη να στείλει νότια της Γαύδου πλωτό της γεωτρύπανο (συνοδευόμενο από πολεμικά της πλοία) για έρευνες, πάνω στη θαλάσσια ζώνη που ορίζεται από το περιλάλητο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο τέμνει την ελληνική ζώνη δικαιοδοσίας, όπως χαράχτηκε από τη Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Σημειωτέον, η Αγκυρα έχει ήδη ανακοινώσει ότι το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανό της, «Cobalt Explorer» (θα μετονομαστεί σε «Αλπ Αρσλάν»), το οποίο απέκτησε πρόσφατα, θα σταλεί τον Ιούλη στην Ανατολική Μεσόγειο, με Αθήνα και Λευκωσία να εξετάζουν μια σειρά περιπτώσεων για το πού μπορεί να αναπτυχθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, σε μια πρώτη αντίδραση, η Αθήνα με ΝΟΤΑΜ δέσμευσε σχεδόν όλη την περιοχή στο τρίγωνο Ρόδου - Καρπάθου - Καστελόριζου από τις 21 Ιούνη έως τις 7 Σεπτέμβρη για ασκήσεις Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντείνονται οι κόντρες και τα παζάρια για τις εξαγωγές σιτηρών

Ενώ συνεχίζονται η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς και οι αποστολές όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία

Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Τουρκίας στην Αγκυρα, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα παζάρια για την εξαγωγή σιτηρών

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Τουρκίας στην Αγκυρα, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα παζάρια για την εξαγωγή σιτηρών
Τα γεωπολιτικά παζάρια γύρω από την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση και τις εξαγωγές σιτηρών έρχονται τις τελευταίες βδομάδες όλο και περισσότερο στο προσκήνιο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, την ώρα που εντείνονται οι μάχες στην ανατολική και νότια Ουκρανία και ενισχύεται συνεχώς η αποστολή ΝΑΤΟικών όπλων στο Κίεβο.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι εμποδίζει την εξαγωγή σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια - κυρίως της Οδησσού - και ότι έχει κατάσχει τόνους σιτηρών, τα οποία πουλάει σε διάφορες χώρες. Η δε Ρωσία καλεί την Ουκρανία να αποναρκοθετήσει την περιοχή γύρω από την Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα, και επιπλέον παζαρεύει την άρση ορισμένων κυρώσεων που σχετίζονται με τις ρωσικές εξαγωγές, τα ρωσικά πλοία κ.ά.

Την ετοιμότητα της Μόσχας να εγγυηθεί «την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων που θα μεταφέρουν σιτηρά από τα λιμάνια της Ουκρανίας» δήλωσε για μια ακόμα φορά ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ κατά τη συνάντηση που είχε χτες στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, με την Τουρκία να διεκδικεί κεντρικό διαμεσολαβητικό ρόλο και σ' αυτό το μέτωπο.

«Για την επίλυση του προβλήματος, το μόνο που πρέπει να κάνουν οι Ουκρανοί είναι να επιτρέψουν στα πλοία να αποπλεύσουν από τα λιμάνια τους, είτε αποναρκοθετώντας τα, είτε ορίζοντας ασφαλείς διαδρόμους», σημείωσε ο Λαβρόφ. Ωστόσο - συνέχισε - ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι «έχει ταχθεί κατά των εργασιών αποναρκοθέτησης στη Μαύρη Θάλασσα. Το πρόβλημα είναι απ' αυτούς, όχι από μας». Εξήρε δε τις προσπάθειες της Τουρκίας, που κάνει «ό,τι καλύτερο μπορεί για να φύγουν τα πλοία από τα λιμάνια».

Η Ρωσία στο μεταξύ έχει αποναρκοθετήσει τις θαλάσσιες περιοχές που ελέγχει και έχει ανακοινώσει ότι τα ουκρανικά λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ λειτουργούν κανονικά με εμπορικά πλοία, ενώ άνοιξε και χερσαίο σιδηροδρομικό διάδρομο που συνδέει τη Χερσώνα με την Κριμαία.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι «κορυφαία προτεραιότητα είναι να αρθούν τα εμπόδια για τα προϊόντα που θα εξάγονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Ακόμα κι αν δεν μπορούν να καθαριστούν οι νάρκες, πρέπει να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος».

«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι τα πλοία δεν θα έχουν οπλισμό», πρόσθεσε, καθώς Ρωσία και Ουκρανία ανησυχούν για επιθέσεις και μεταφορά εξοπλισμών. «Με την ύπαρξη μηχανισμού ελέγχου τους, όμως, αίρονται και τα εμπόδια μπροστά στις εξαγωγές και οι ανησυχίες των δύο χωρών», ισχυρίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η Ουκρανία απορρίπτει τις ρωσικές διαβεβαιώσεις

«Κούφια λόγια» χαρακτηρίζει η Ουκρανία τις διαβεβαιώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ ότι η Μόσχα δεν θα εκμεταλλευτεί στρατιωτικά την κατάσταση αν το Κίεβο αποναρκοθετήσει την περιοχή ή επιτρέψει στα φορτία σιτηρών να αποπλεύσουν.

«Απαιτείται στρατιωτικός εξοπλισμός για την προστασία της ακτογραμμής και μία ναυτική αποστολή που θα περιπολεί τις θαλάσσιες οδούς των εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν μπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τους διαδρόμους των σιτηρών για να επιτεθεί στη νότια Ουκρανία», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ Ολ. Νικολένκο, καθώς το Κίεβο «βλέπει» μια ευκαιρία ακόμα και για την είσοδο πολεμικών πλοίων τρίτης χώρας - π.χ. της Βρετανίας - στη Μαύρη Θάλασσα.

Αν η Ουκρανία αποναρκοθετήσει το κύριο λιμάνι της χώρας, την Οδησσό, η Ρωσία «θα θελήσει να επιτεθεί. Ονειρεύεται να αποβιβάσει στρατεύματα», δήλωσε ο Νικολένκο. «Ο ρωσικός στόλος θα προσποιηθεί ότι αποσύρεται προς την προσαρτημένη Κριμαία, αλλά μόλις αποναρκοθετήσουμε την πρόσβαση στο λιμάνι της Οδησσού θα βρίσκεται εκεί», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ η ένωση των Ουκρανών παραγωγών γεωργικών προϊόντων UAC καταγγέλλει ότι η Ρωσία έχει κλέψει περίπου 600.000 τόνους σιτηρών από τα ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε και προχώρησε στην εξαγωγή μιας ποσότητας. Το Κίεβο θα ζητήσει από τη Ρωσία αποζημίωση, τόσο για την κλοπή της σοδειάς όσο και για την καταστροφή της περιουσίας των αγροτών, είπε ο αντιπρόεδρος της UAC.

Διαπραγματεύσεις για το σχέδιο του ΟΗΕ

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, έχουν συζητηθεί διάφορα σχέδια για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στην αγορά. «Θεωρούμε λογικό και εφικτό το σχέδιο του ΟΗΕ, το οποίο περιλαμβάνει έναν μηχανισμό μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και κάλεσε σε περαιτέρω συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Οποιαδήποτε συμφωνία θα ενέπλεκε πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να συνοδεύσουν τα ουκρανικά στην έξοδό τους από τη Μαύρη Θάλασσα προς τον Βόσπορο.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, πάντως, η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη για μια συνάντηση με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, αλλά η συνάντηση θα ήταν μάλλον συμβολική παρά επίλυση του ζητήματος των σιτηρών.

Από την πλευρά της η ΕΕ κατηγορεί τη Ρωσία ότι εκβιάζει για ανταλλάγματα μέσω των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών: Η τροφή έχει γίνει μέρος του «οπλοστασίου του τρόμου» της Ρωσίας, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια ψυχρή, σκληρή και υπολογισμένη πολιορκία του Πούτιν σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου». Η ίδια ευχαρίστησε τον ΟΗΕ για τις «προσπάθειές» του να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, επαναλαμβάνοντας ότι «η πλειονότητα των ουκρανικών σιτηρών μπορεί να εξαχθεί μόνο» μέσω αυτών των οδών.

Τουρκία: «Λογική» η άρση των κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές

Η Αγκυρα από την πλευρά της θεωρεί «εύλογο» το αίτημα της Ρωσίας για άρση των κυρώσεων που εφαρμόζονται επί των ρωσικών αγροτικών εξαγωγών, ώστε να διευκολυνθούν οι ουκρανικές εξαγωγές, δήλωσε ο Τσαβούσογλου: «Αν είναι να ανοίξουμε την διεθνή ουκρανική αγορά, θεωρούμε ότι η άρση των εμποδίων για τις ρωσικές εξαγωγές είναι νόμιμο αίτημα».

«Ο κόσμος χρειάζεται τα προϊόντα που εξάγονται τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία, και λέμε ότι αυτό πρέπει να εξεταστεί από κοινού», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο δε Λαβρόφ δήλωσε από την Αγκυρα ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία «δεν είναι η αιτία ή ο καταλύτης της επισιτιστικής κρίσης». «Εχουμε δώσει μεγάλη προσοχή στο πρόβλημα της εξαγωγής ουκρανικών δημητριακών, το οποίο οι Δυτικοί συνάδελφοί μας και οι Ουκρανοί προσπαθούν να παρουσιάσουν ως παγκόσμια κρίση, όταν το μερίδιο αυτών των δημητριακών αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας παραγωγής σε σιτάρι και άλλα δημητριακά», είπε, «δείχνοντας» προς τις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων που εμποδίζονται από τις δυτικές κυρώσεις.

«Προκειμένου οι ποσότητες των ρωσικών σιτηρών να σταλούν στις διεθνείς αγορές, οι άμεσες και έμμεσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να αρθούν», επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, ενώ «δεν έχουν γίνει ουσιαστικές συζητήσεις» για την άρση των κυρώσεων.

Πολωνία: Μεγάλο συμβόλαιο πώλησης όπλων στην Ουκρανία

Η Πολωνία υπέγραψε συμβόλαιο με την Ουκρανία αξίας περίπου 650 εκατ. δολαρίων για την πώληση αυτοκινούμενων πυροβόλων «AHS Krab» στο Κίεβο, «ένα από τα μεγαλύτερα αμυντικά συμβόλαια εξαγωγών τα τελευταία 30 χρόνια - αν όχι το μεγαλύτερο», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι.

Η Ουκρανία λαμβάνει κεφάλαια για την αγορά αυτών των όπλων εν μέρει από την ΕΕ και εν μέρει από τον δικό της προϋπολογισμό.

Αυτά τα όπλα θα είναι «πολύ σημαντικά» στο πεδίο στην ανατολική Ουκρανία, καθώς το πυροβολικό παίζει βασικό ρόλο στον πόλεμο, τόνισε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας.

Η Νορβηγία θα αποστείλει 22 αυτοκινούμενα αεροσκάφη M109, καθώς και εξοπλισμό, ανταλλακτικά και πυρομαχικά για όπλα μεγάλης εμβέλειας στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αμυνας, που επιπλέον έχει εκπαιδεύσει στη χρήση αυτού του οπλισμού Ουκρανούς στρατιώτες στη Γερμανία.

«Η εξέλιξη στον πόλεμο στην Ουκρανία υποδηλώνει τώρα ότι είναι απαραίτητο να δοθούν και βαρύτερα συστήματα πυροβολικού και όπλων», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Αμυνας και πρόσθεσε ότι το Οσλο ενδέχεται να μη δημοσιοποιήσει περαιτέρω δωρεές στο μέλλον.

Ουκρανός αξιωματούχος είπε προχτές στο «Politico» ότι «αυτό που μας λείπει είναι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς. Χρειαζόμαστε πυροβόλα όπλα». Πρόσθεσε δε ότι ενώ ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία είχαν στείλει κάτι παραπάνω από 100 οβίδες, η Ουκρανία χρειαζόταν άλλες 700 για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

«Για κάθε έξι οβίδες που εκτοξεύονται εναντίον μας υπάρχει μόνο μία οβίδα που επιστρέφει. Οι Ρώσοι κυριαρχούν όσον αφορά την ποσότητα όπλων που μπορούν να αναπτύξουν εναντίον των Ουκρανών», είπε.

Μια ειρηνική διευθέτηση «δεν αποτελεί επιλογή για τη Δύση»

Το Κίεβο, εν αναμονή των νέων δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς και καθώς έχει υποστεί σημαντικές απώλειες εδαφών, δηλώνει ότι δεν είναι έτοιμο ακόμα για ειρηνευτικές συνομιλίες, αν και ο Ζελένσκι εμφανίζεται να επιμένει σε μια συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, κάτι που η Μόσχα δεν συζητά επί του παρόντος.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε «τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων» και ισχυρίστηκε πως «τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρχει βάση για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις».

«Η ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία» αποκλείεται επί του παρόντος από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τις δυτικές χώρες γενικά, επεσήμανε ξανά το ρωσικό ΥΠΕΞ. Οι ΗΠΑ παρεμπόδισαν τις προσπάθειες διευθέτησης από την έναρξη της σύγκρουσης, πριν από οκτώ χρόνια, είπε η εκπρόσωπός του, Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το καθεστώς του Κιέβου, κάνοντας τα πάντα για να εμποδίσουν τον πρώην Πρόεδρο Ποροσένκο και τώρα τον Ζελένσκι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συμφωνιών» του Μινσκ, και αυτό κάνουν και σήμερα, συμπλήρωσε η Ζαχάροβα.

Η Μέρκελ υπερασπίζεται τη στάση της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία

Στην πρώτη της συνέντευξη μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία, η Αγκελα Μέρκελ καταδίκασε προχτές το βράδυ τη «βάναυση επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, που όπως είπε παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι κυβερνήσεις της άσκησαν πολιτική κατευνασμού της Μόσχας.

Ερωτηθείσα αν θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τον σημερινό πόλεμο στην Ουκρανία, ασκώντας διαφορετική πολιτική, η πρώην καγκελάριος δήλωσε ότι «δεν ήταν δυνατό να δημιουργηθεί αρχιτεκτονική ασφαλείας που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την επίθεση».

«Αν δεν είχε επιτευχθεί τότε η Συμφωνία του Μινσκ, η κατάσταση πραγματικά θα είχε κλιμακωθεί. Το ίδιο θα ίσχυε αν η Ουκρανία είχε γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», επιχειρηματολόγησε η Μέρκελ, θυμίζοντας ότι η Ουκρανία τότε ήταν διαφορετική χώρα. Επιπλέον, τόνισε, η ένταξή της στο NATO θα ισοδυναμούσε για τον Πούτιν με κήρυξη πολέμου. «Δεν θεωρώ ότι ήταν λάθος και δεν θα ζητήσω συγγνώμη γι' αυτό (...) Η Συμφωνία του Μινσκ το 2015 μπορεί να μην ανταποκρινόταν απολύτως στα συμφέροντα της Ουκρανίας, αλλά είχε στόχο να τερματίσει την ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία. Αυτό δεν επιτεύχθηκε», ανέφερε και έκρινε ότι έπρεπε να είχαν επιβληθεί από τότε πιο αυστηρές κυρώσεις.

Υπενθύμισε δε ότι τον Ιούνη του 2021, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Πούτιν, εκείνη είπε στον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν ότι πρέπει να επιδιωχθεί ευρωπαϊκός διάλογος με τη Μόσχα.

«Ενιωθα ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά σχετικά με τις Συμφωνίες του Μινσκ. Αλλά στο εσωτερικό της ΕΕ δεν υπήρχε τότε συναίνεση γι' αυτό. Υπήρχε η πανδημία, στη Γαλλία θα γίνονταν εκλογές. Τότε σκέφτηκα ότι όλοι γνώριζαν πως φεύγω σύντομα. Μερικά χρόνια πριν ίσως να το είχα καταφέρει», σημείωσε.

Το Κίεβο δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις της Μέρκελ και ο Μ. Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, κατηγόρησε την πρώην καγκελάριο για τον αγωγό «Nord Stream 2», για την εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες κ.λπ.

Στο προσκήνιο εγκλήματα πολέμου και ενδεχόμενες προβοκάτσιες

Επανέρχεται παράλληλα το ζήτημα των εγκλημάτων πολέμου, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για φρικαλεότητες και ενδεχόμενες προβοκάτσιες.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα εγκαινιάσει ένα «Βιβλίο εκτελεστών», προκειμένου να συγκεντρώνει στοιχεία για τα «εγκλήματα πολέμου από Ρώσους».

Οι Ουκρανοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι από τη ρωσική εισβολή μέχρι σήμερα έχουν καταγράψει περισσότερα από 1.200 φερόμενα εγκλήματα πολέμου, στα οποία εμπλέκονται περισσότεροι από 600 ύποπτοι.

Η Κομισιόν ξεκίνησε νέο έργο, ύψους 7,25 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Εξωτερικής Πολιτικής, για τη στήριξη των ερευνητικών ικανοτήτων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, με τον Μπορέλ να τονίζει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν υπό ρωσική κατοχή».

Πάνω από 1.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί και ξένοι μισθοφόροι, που παραδόθηκαν στη χαλυβουργία «Αζοφστάλ» της Μαριούπολης, μετήχθησαν στη Ρωσία για να περάσουν από δίκη.

Στο μεταξύ και ενώ εξελίσσονται σφοδρές μάχες για τον έλεγχο του Σεβεροντονέτσκ στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, περίπου 800 άμαχοι έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο χημικών «Αζότ», μεταξύ τους και 200 εργαζόμενοι του εργοστασίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ομίλου, οι 200 εργαζόμενοι παραμένουν στο εργοστάσιο «για να διασφαλίσουν την προστασία των χημικών προϊόντων» που υπάρχουν εκεί και θα μπορούσαν να εκραγούν.

Οπως ισχυρίστηκε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, «Ουκρανοί εθνικιστές ετοιμάζουν μια προβοκάτσια, σχεδιάζουν να ανατινάξουν δεξαμενές με τοξικά χημικά» σε εργοστάσιο στο Σεβεροντόνετσκ και κρατούν περίπου «1.000 εργάτες και πολίτες στις υπόγειες εγκαταστάσεις του».

«Σύμφωνα με το σχέδιο του Κιέβου, η έκρηξη δεξαμενών με περισσότερους από 100 τόνους νιτρικού οξέος θα καθυστερήσει την προέλαση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και σχεδιάζουν να κατηγορήσουν τη Ρωσία για την τεχνητή καταστροφή με ανθρώπινα θύματα, όπως πάντα», είπε η Ζαχάροβα.

Ρωσικές κινήσεις για προσάρτηση εδαφών

Στο μεταξύ η Ρωσία συνεχίζει κινήσεις για προσάρτηση ορισμένων εδαφών που ελέγχει στη νότια Ουκρανία.

Στη Μελιτόπολη από τη νέα σχολική χρονιά τα μαθήματα θα γίνονται στα Ρωσικά, ανακοίνωσε η επικεφαλής της στρατιωτικής και πολιτικής διοίκησης της πόλης. Επίσης, οι επιχειρήσεις θα ξαναρχίσουν τις εμπορικές συναλλαγές με ρωσικές εταιρείες, εξάγοντας εξαρτήματα, είδη οικιακής χρήσης κ.λπ. Η ίδια αξιωματούχος επεσήμανε ότι πάνω από το 80% των ειδών που κατασκευάζονται στη Μελιτόπολη έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στη Ρωσία και στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Επίσης ότι πολλές εταιρείες και εργοστάσια επαναλειτουργούν ήδη στην πόλη και καταστήματα ανοίγουν ξανά, καθώς «η Μελιτόπολη μοιάζει όλο και περισσότερο με μια ειρηνική πόλη».

Επιπλέον, οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν χτες ότι στο εξής θα μπορούν κάτοικοι από όλη την Ουκρανία να υποβάλλουν αίτηση για ρωσικό διαβατήριο στην περιοχή της Χερσώνας.

Η Ρωσία διευκολύνει την απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας για κατοίκους των κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών, όπως είχε κάνει και το 2019 στο Ντονμπάς, εκδίδοντας εκατοντάδες χιλιάδες ρωσικά διαβατήρια στους κατοίκους.

Οι φιλορωσικές αρχές στη Ζαπορίζια «σίγουρα κινούμαστε προς την ένταξη στη Ρωσία, γιατί η τρέχουσα κατάσταση καθιστά σαφές ποιος είναι φίλος ή εχθρός», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, και το δημοψήφισμα είναι ένας τρόπος που εξετάζεται.

Στο μεταξύ, στη Μόσχα η πλατεία μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ θα ονομαστεί «πλατεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», μετά από ψηφοφορία των κατοίκων, και σύντομα θα επιλεγεί μια πλατεία ή ένας δρόμος που θα ονομαστεί προς τιμήν της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», ανέφερε ο ιστότοπος του δημάρχου της Μόσχας.

Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ο πόλεμος στην Ουκρανία «κλήση αφύπνισης» απέναντι στη Ρωσία

Στην περιοχή περιοδεύει ο Γερμανός καγκελάριος που έρχεται και στην Ελλάδα

Από πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ των Δυτικών Βαλκανίων με τον Ζ. Μπορέλ στις Βρυξέλλες

Copyright 2022 The Associated

Από πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ των Δυτικών Βαλκανίων με τον Ζ. Μπορέλ στις Βρυξέλλες
«Ο πόλεμος που η Ρωσία άρχισε στην Ευρώπη αποτελεί κλήση αφύπνισης για την ανάγκη να επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία» των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτελεί «γεωστρατηγική επένδυση στη σταθερότητα και την ασφάλεια όλης της Ευρώπης». Αυτά δήλωσε ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Ολ. Βαρχέλι, πριν πάρει μέρος στη Σύνοδο των «Ανοιχτών Βαλκανίων», που ολοκληρώθηκε χτες στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας.

Στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία συμμετέχουν Σερβία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας καταρχάς σε τομείς της οικονομίας. Στη συγκεκριμένη συνάντηση συμμετείχε ως παρατηρητής και το Μαυροβούνιο. Ακόμα παραβρέθηκε και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Ο Βαρχέλι καλωσόρισε «την ανανεωμένη ορμή των ηγετών στα Δυτικά Βαλκάνια για να προχωρήσει η περιφερειακή ενσωμάτωση».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια ξεκινάει αύριο και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, που αφού βρεθεί σε Κόσοβο και Σερβία, θα πάει στη Θεσσαλονίκη για να πάρει μέρος στη Σύνοδο για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία.

Εντείνεται ο «ειδικός πόλεμος» κατά της Σερβίας

Στο μεταξύ, καθώς εντείνονται πολύμορφες πιέσεις στη Σερβία για τη στάση της απέναντι στη Ρωσία, περισσότερα από 200 σχολεία στο Βελιγράδι δέχθηκαν προειδοποίηση για βόμβα και έμειναν κλειστά. Ανάλογες προειδοποιήσεις είχαν διατυπωθεί και στα μέσα Μάη.

Τους τελευταίους τρεις μήνες υπήρξαν περίπου 1.250 προειδοποιήσεις για τοποθέτηση βόμβας σε σχολεία, νοσοκομεία, κυβερνητικά κτίρια, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα, αλλά και γέφυρες. Σύμφωνα με έρευνα των αρχών, μόνο οχτώ από τα μηνύματα στάλθηκαν από τη Σερβία και οι αποστολείς συνελήφθησαν, ενώ τα άλλα μηνύματα φέρεται να έχουν σταλεί από το εξωτερικό.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Αννα Μπρνάμπιτς, δήλωσε πρόσφατα ότι «πρόκειται για έναν "ειδικό πόλεμο" που γίνεται κατά της Σερβίας. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία και οι πιέσεις από το εξωτερικό γίνονται όλο και πιο έντονες».

Την ίδια στιγμή, αν και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν ανοίξει πάνω από 1.000 ρωσικές επιχειρήσεις στη Σερβία, η ιστοσελίδα «Serbian Monitor» μετέδωσε ότι «νέες επιχειρήσεις, αλλά και οι πολιτικές συνθήκες και η αυξανόμενη πίεση επί της Σερβίας αναφορικά με τις σχέσεις με τη Ρωσία έχουν πρόσφατα κάνει τους Ρώσους να επανεξετάσουν την εγκατάστασή τους στη Σερβία (...) Η Σερβία γίνεται τώρα ένας ενδιάμεσος σταθμός γι' αυτούς καθ' οδόν προς το Ντουμπάι (...) Σχεδόν όλοι οι κτηματομεσίτες λένε ότι το Ντουμπάι προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στους Ρώσους και αποτελεί καλό προορισμό για τις επιχειρήσεις. Πολλοί φοβούνται τώρα την αυξανόμενη πολιτική πίεση στη Σερβία».

«Κυβερνητική κρίση» στη Βουλγαρία;

Το κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» ανακοίνωσε χτες ότι αποσύρεται από την κυβέρνηση συνασπισμού στη Βουλγαρία. Ο πρωθυπουργός, Κ. Πέτκοφ, δήλωσε ότι το κόμμα του, «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», είναι έτοιμο για μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο συμπρόεδρος της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» (που συμμετείχε στον συνασπισμό), Χρ. Ιβάνοφ, δήλωσε ότι τα κόμματα του συνασπισμού πρέπει να επανεξετάσουν το σχήμα και τη συμφιλίωση του συνασπισμού «γιατί έχουμε ευθύνη στη χώρα αυτή».

ΡΩΣΙΑ
Προωθεί τη δική της στρατιωτική συμμαχία ως «αντίβαρο» στο ΝΑΤΟ

Την πρόθεση της Ρωσίας να ισχυροποιήσει τον Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (ΟΣΣΑ), ως «αντίβαρο» στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, καθώς η ρωσική αστική τάξη προχωρά τα σχέδια της καπιταλιστικής ενοποίησης σε εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, εδραιώνοντας τη θέση των μονοπωλίων της, στη διαπάλη για ενεργειακό πλούτο, δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, μερίδια αγορών.

Τέτοιες «συμμαχίες» αποτελούν σε οικονομικό επίπεδο η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, σε πολιτικό επίπεδο το «Ενωσιακό Κράτος» Ρωσίας - Λευκορωσίας και σε στρατιωτικό το «αμυντικό» σύμφωνο ΟΣΣΑ, στο οποίο συμμετέχουν Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν.

Σε συνέντευξή του σε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σύμμαχοι ΟΣΣΑ - 30 χρόνια σε ετοιμότητα για τη συλλογική ασφάλεια», ο Λαβρόφ είπε ότι η συγκεκριμένη ιμπεριαλιστική στρατιωτική συμμαχία, στην οποία η Μόσχα έχει ηγετικό ρόλο, θα πρέπει να είναι ένας «παράγοντας εξισορρόπησης στην ευρωατλαντική περιοχή».

«Ενας έντονος διάλογος βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΟΣΣΑ για την εξασφάλιση αδιαίρετης ασφάλειας», είπε.

«Θέτουμε αυτά τα ζητήματα στους συνομιλητές μας διότι εκτός από τη δέσμευση να μην ενισχύουμε την ασφάλεια κανενός σε βάρος των άλλων, όλοι έχουν αναλάβει τη δέσμευση να εμποδίσουν οποιαδήποτε οργάνωση - στην προκειμένη περίπτωση, το ΝΑΤΟ - να διεκδικήσει έναν εξαιρετικό ρόλο σε γεγονότα και διαδικασίες που σχετίζονται με την ασφάλεια στην ευρωατλαντική περιοχή», συνέχισε ο Λαβρόφ.

Η ανάπτυξη του ΟΣΣΑ «δεν αρέσει στο ΝΑΤΟ»

Ολα αυτά τα σχέδια, βέβαια, έρχονται σε αντίθεση με αντίστοιχους σχεδιασμούς δυτικών μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών ενώσεων στις ίδιες κρίσιμες περιοχές, κάτι που παραδέχθηκε ο Λαβρόφ, λέγοντας ότι η ανάπτυξη του ΟΣΣΑ δεν αρέσει στις χώρες του ΝΑΤΟ. «Ο ΟΣΣΑ θα αναπτυχθεί ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στην πρακτική ζωή. Δεν αρέσει σε όλους η ανάπτυξη του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων μας στο ΝΑΤΟ», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο ΟΣΣΑ καλεί το ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν μηχανισμούς διαβουλεύσεων, ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας σε διάφορους τομείς της ευρωατλαντικής ασφάλειας, κυρίως στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. «Τα μέλη του ΝΑΤΟ, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν άλλα κράτη και οργανισμούς με αλαζονεία, αγνόησαν αυτά τα αιτήματα», ανέφερε ο Λαβρόφ.

Να σημειωθεί ότι ενδεικτικό για τον χαρακτήρα και αυτής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας είναι το γεγονός ότι η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκε το σχετικό άρθρο για παρέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων του ΟΣΣΑ ήταν τον περασμένο Γενάρη, όταν στρατεύματά του κλήθηκαν να επέμβουν στο Καζακστάν, προκειμένου να καταστείλουν τις μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην ακρίβεια, στην ανεργία και στα άλλα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, που μαστίζουν τη χώρα, 30 χρόνια μετά την αντεπαναστατική ανατροπή και τη διάλυση της ΕΣΣΔ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ