Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αντιστροφή των ρόλων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και στην υπόθεση «Novartis»

INTIME NEWS

«Το βασικό σκάνδαλο είναι το ίδιο το σύστημα που υπηρετείτε», το οποίο εμπορευματοποιεί την Υγεία του λαού, το Φάρμακο, πυροδοτεί τους σφοδρότατους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι εκτός των άλλων είναι πρόθυμοι και να εξαγοράσουν, όταν πρόκειται να διεκδικήσουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς και κέρδη, επισήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη Βουλή.

Οπως τόνισε, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τη στείρα αντιπαράθεσή τους όσον αφορά την υπόθεση «Novartis», αυτό που επιδιώκουν είναι να πολώσουν το λαό και να συγκαλύψουν την τεράστια συμφωνία ανάμεσά τους όσον αφορά «τα ιερά και τα όσια» του κεφαλαίου, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα οποία όλοι μαζί υπηρετούν, για τη συνέχιση και ένταση της ταξικής, αντιλαϊκής πολιτικής, που κάνει όλο και πιο δύσκολη τη ζωή και τη θέση συνολικά των λαϊκών στρωμάτων.

Αλλωστε, όπως ανέφερε, η «Novartis» κάνει ό,τι και οι άλλοι μονοπωλιακοί όμιλοι προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά, πατώντας στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, οι οποίες τους εξασφαλίζουν διαρκώς νέα πεδία κερδοφορίας, μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες και αυξάνοντας την ιδιωτική δαπάνη, δηλαδή τη δαπάνη που καταβάλλουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα για την αγορά των φαρμάκων και συνολικά για την Υγεία.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν ουσιαστική διερεύνηση

Τόνισε ότι «το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για το σκάνδαλο "Novartis", ανέδειξε τα ζητήματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν τόσο στη διαλεύκανση της υπόθεσης όσο και στην απόδοση των πολιτικών και των όποιων ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, όπου υπήρχαν. Χωρίς βεβαίως να έχουμε αυταπάτες γιατί έχουμε πολλές εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές που συγκάλυψαν τα θέματα».

Στο πλαίσιο αυτό, στην προανακριτική επιτροπή που δημιουργήθηκε το Φλεβάρη του 2018 με απόφαση της τότε κυβερνητικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, το ΚΚΕ υποστήριξε ότι το σκάνδαλο πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως και ότι «η ουσιαστική έρευνα περιλαμβάνει εκ των ων ουκ άνευ και την αυτοπρόσωπη εμφάνιση όλων των μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των προστατευόμενων».

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που έκανε ήταν να τροφοδοτήσει τον καβγά με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που όλοι μαζί υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική στο Φάρμακο, να κλείσει στα γρήγορα την επιτροπή, χωρίς να εξετάσει μάλιστα κανέναν μάρτυρα και να φράξει το δρόμο για τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Βουλή.

«Τώρα, με την πρόταση της ΝΔ για προανακριτική επιτροπή, έχουμε απλή αντιστροφή των ρόλων στις σημερινές συνθήκες», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, φέρνοντας ως απόδειξη ότι στην πρότασή της η ΝΔ κάνει λόγο μόνο για σκευωρία και «δεν υπάρχει κουβέντα για να διερευνηθεί το ίδιο το σκάνδαλο "Novartis" από την προανακριτική. Αρα η πρότασή της αυτή εξυπηρετεί άλλους στόχους στο πλαίσιο της γενικότερης δικομματικής αντιπαράθεσης, αλλά και τις γενικότερες διεργασίες που γίνονται για την αναδιάταξη και αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Εξυπηρετεί τη συστηματική προσπάθεια που κάνει η ΝΔ να συσκοτίσει τον αντιλαϊκό, ταξικό, αντεργατικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής που αποκαλύπτεται ανάγλυφα και με το "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020».

Υποκρισία για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Σημείωσε ακόμα ότι είναι υποκριτικές οι αναφορές για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη όταν η ηγεσία της διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και όλα τα κόμματα μαζί απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από εκλεκτορικό σώμα.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι «αυτήν την τακτική δεν μπορούμε να τη νομιμοποιήσουμε και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δεν θα πάρουμε μέρος στη διαδικασία της ψηφοφορίας για τη συγκρότηση της επιτροπής».

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ αν συγκροτηθεί επιτροπή θα πάρει μέρος στις εργασίες της «επαναφέροντας τη θέση μας για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης με την εξέταση όλων των στοιχείων και όλων των μαρτύρων, χωρίς καμία εξαίρεση, ούτε των λεγόμενων προστατευόμενων. Προειδοποιούμε ότι αν αυτό δεν συμβεί, εμείς σε παιχνίδια και κάλπικες αντιπαραθέσεις δεν θα παίξουμε και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο και το ρόλο του στην υπόθεση «Novartis». Η διαδικασία αναμενόταν να ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία, της οποίας το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, αφού για τη σύσταση της Επιτροπής απαιτείται η ψήφος 151 βουλευτών.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, μετά τις ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ Δ. Κουτσούμπα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν. Καραθανασόπουλου, αποχώρησε από την ψηφοφορία, κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει «κάλπικες αντιπαραθέσεις και παιχνίδια». Δήλωσε επίσης ότι θα συμμετέχει στην προανακριτική επιτροπή, όπως διαφαινόταν ότι θα συγκροτηθεί, επαναφέροντας τη θέση του Κόμματος για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Με τη χτεσινή συζήτηση και τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα δίνουν συνέχεια στο γαϊτανάκι της αποπροσανατολιστικής κοκορομαχίας, κάτω από την οποία γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθεί η στρατηγική τους σύμπλευση στα κύρια ζητούμενα του κεφαλαίου, καθώς μένει σταθερά έξω από το κάδρο της σκανδαλολογίας η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στο Φάρμακο και συνολικά σε βάρος της Υγείας του λαού. Αλλωστε, από κοινού ψηφίζουν προνόμια και δωράκια στους φαρμακοβιομήχανους.

Μετά την αντιπαράθεση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για υπουργούς και στελέχη των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που φέρονταν να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, σ' αυτή τη φάση ο καβγάς γίνεται για το αν υπήρξε σκευωρία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος τους, με κύριο υπεύθυνο τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «πολιτική δίωξη σε βάρος μου». Υπενθυμίζεται ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στήνοντας ανάλογο «σόου» στη Βουλή, ψήφισε Προανακριτική Επιτροπή για «ευθύνες πολιτικών προσώπων», την οποία έκλεισε άδοξα μετά από λίγες μέρες, χωρίς να εξεταστεί κανένας μάρτυρας.

Από την πλευρά της ΝΔ η χτεσινή αντιπαράθεση δόθηκε σε επίπεδο βουλευτών, αφού πρωθυπουργός και υπουργοί δεν εμφανίστηκαν στη διάρκεια της συζήτησης, ως ένδειξη ...«σεβασμού στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης»! Εννοείται βέβαια ότι στην πρότασή της η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ δεν αφήνει κανένα περιθώριο ...παρανόησης πως αυτή η Προανακριτική θα ασχοληθεί σε βάθος με το ίδιο το σκάνδαλο «Novartis», αφού δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Το πραγματικό σκάνδαλο είναι ότι ενώ το κράτος πληρώνει λιγότερα για το Φάρμακο οι ασφαλισμένοι πληρώνουν περισσότερο

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Eurokinissi

Δεν είναι η πρώτη φορά, και σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία, που μια υπόθεση που εμφανίζεται ως σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει άλλα, επίσης σημαντικά ζητήματα και προβλήματα της επικαιρότητας.

Στην προηγούμενη Βουλή είχαμε το σκάνδαλο «Novartis» - το υπαρκτό σκάνδαλο - σήμερα έχουμε την αντίστροφη εκδοχή του, τις καταγγελίες που γίνονται για παράνομες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης.

Καταφεύγετε στη σκανδαλολογία για να κρύψετε τις πολύ σοβαρές εξελίξεις

Ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης, κατά τη γνώμη μας δεν είναι καθόλου τυχαίος ο πολιτικός χρόνος που η κυβερνητική πλειοψηφία επιλέγει να φέρει το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή κι αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο ελληνικός λαός.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο με πολύ σοβαρές εξελίξεις στο επίπεδο τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής πολιτικής.

Από τη μια μεριά έχουμε την επικείμενη κατάθεση ενός πολυνομοσχεδίου, που στην ουσία συνιστά μια ευθεία επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις, σε μισθούς, σε εργασιακά δικαιώματα, σε όσα τέλος πάντων έχουν απομείνει όρθια από τις παλιότερες κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ.

Και μάλιστα αυτό το πολυνομοσχέδιο κάνει ένα βήμα παραπάνω, βάζοντας στο στόχαστρο την ίδια τη λειτουργία και την αυτονομία των συνδικάτων, το δικαίωμα στην απεργία, που ξεκίνησε βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ με τη γνωστή τροπολογία Αχτσιόγλου.

Εχουμε τη νέα επίθεση που σχεδιάζεται στην Κοινωνική Ασφάλιση, που με όχημα το νόμο Κατρούγκαλου και τους περιβόητους 3 πυλώνες, προχωράτε στην ιδιωτικοποίηση τώρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με πρώτο βήμα τις επικουρικές.

Από την άλλη μεριά έχουμε τα απόνερα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις.

Οι πανηγυρισμοί τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που προετοίμασε άλλωστε αυτήν τη Συμφωνία, είναι εκτός πραγματικότητας και στην κυριολεξία βιάζουν την αλήθεια.

Η επικίνδυνη Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις μετατρέπει τη χώρα μας σε ένα ορμητήριο με μεγάλους κινδύνους για το λαό μας, υπηρετεί το στόχο των ΗΠΑ, που είναι η αναβάθμιση της παρέμβασής τους στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στη Β. Αφρική, στον Περσικό Κόλπο, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και αγωγών, σε σκληρό ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα.

Τα περί «προστασίας απ' την Τουρκία», «ασφάλειας», «σταθερότητας» στην περιοχή είναι προπέτασμα καπνού και διαψεύδονται καθημερινά από τις ίδιες τις εξελίξεις, από την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, την καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες ζήτησαν προχτές τη συμμετοχή ελληνικού πολεμικού πλοίου στην πολυεθνική δύναμη των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, πριν καλά καλά αναχωρήσει ο Πομπέο από την Αθήνα, έδωσαν το πράσινο φως στην Τουρκία για νέα πολεμική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία κατά του συριακού λαού, κατά των Κούρδων, με μαζικές δολοφονίες αμάχων και νέα διόγκωση του προσφυγικού ρεύματος.

Τη συζήτηση για όλα αυτά ακριβώς είναι που θέλετε να αποφύγετε. Την ενημέρωση του ελληνικού λαού για όλα αυτά προσπαθείτε να εμποδίσετε.

Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός είναι αντίθετος σε τέτοιους σχεδιασμούς. Το απέδειξε με δύο μαζικές απεργίες, όσο κι αν προσπαθήσατε να μειώσετε την απήχησή τους. Το απέδειξε και με την προχτεσινή μεγάλη διαδήλωση στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Και θα εναντιωθεί ακόμα περισσότερο, αν μάθει την αλήθεια για τους πραγματικούς στόχους και τις πραγματικές συνέπειες της πολιτικής σας.

Οπότε καταφεύγετε στη γνωστή σκανδαλολογία, καταφεύγετε σε έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, αποπροσανατολισμό, αντί να συζητάμε για όλα αυτά, να συζητάμε πάλι για τη «Novartis», τον Παπαγγελόπουλο κ.ο.κ.

Βολική ατζέντα, βολική αντιπαράθεση. Την είδαμε ακριβώς και λίγο πριν, από τον κ. Τσίπρα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ. Και για την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και για τα άλλα κόμματα, που στρατηγικά συντάσσονται μαζί της, και κυρίως για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη όμως και η συζήτηση γύρω από τα σκάνδαλα γίνεται με τέτοιον τρόπο που συσκοτίζει αντί να βοηθά στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Πεδίο σφοδρών επιχειρηματικών ανταγωνισμών το Φάρμακο - εμπόρευμα

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για το σκάνδαλο «Novartis», είχε τονίσει ότι, πέρα από την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, θα πρέπει να διερευνηθούν και οι βαθύτερες αιτίες των σκανδάλων ειδικά στο χώρο του Φαρμάκου, οι βαθύτερες αιτίες που έφεραν το συγκεκριμένο σκάνδαλο στην επιφάνεια. Και αυτές οι αιτίες βρίσκονται στο ότι το Φάρμακο αποτελεί ένα προσοδοφόρο εμπόρευμα - ιδιοκτησία ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και κατ' επέκταση στους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεγάλων ομίλων για μεγαλύτερα κέρδη.

Αυτοί οι ανταγωνισμοί δεν αφορούν βέβαια μόνο το χώρο του Φαρμάκου, αλλά όλους τους τομείς της οικονομίας και φτάνουν στο σημείο - ιδιαίτερα σήμερα - να διεξάγονται και ολόκληροι εμπορικοί πόλεμοι ανάμεσα σε διάφορα κράτη, σε διάφορες συμμαχίες.

Είχαμε πει και τότε ότι είναι μεγάλη αφέλεια, έως πολιτική ανευθυνότητα, να θεωρήσει κάποιος, για παράδειγμα, ότι δεν είχε σχέση η ανάδειξη του σκανδάλου «Novartis» με την ενόχληση των ΗΠΑ για τα κέρδη της Γερμανίας σε βάρος των δικών τους εταιρειών και η κόντρα που αυτές αναπτύσσουν στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας επίσης και σε άλλους πάρα πολλούς τομείς.

Δεν έπιασε τους Αμερικανούς ο πόνος για τη διαφθορά ή για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης που πληρώνει ο λαός μας.

Αρα υπάρχει η αντικειμενική βάση για ένα ατέλειωτο «δούναι και λαβείν», μεταξύ ομίλων, του πολιτικού προσωπικού τους, κυβερνήσεων. Και στο έδαφος αυτό οι μίζες, η διαφθορά, τα σκάνδαλα αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, επιχειρηματικών, έως και γεωπολιτικών παιχνιδιών, ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, ανάμεσα σε κορυφαία μονοπώλια και καπιταλιστικά κράτη.

Γι' αυτό άλλωστε και δεν υπάρχει ούτε ένα κράτος που να μην είχε, να μην έχει τα δικά του αντίστοιχα σκάνδαλα, όσοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ή δήθεν ανεξάρτητες αρχές κι αν υπάρχουν σε αυτό.

Με αφορμή την υπόθεση «Novartis» υπήρξε και το εξής: Μια συζήτηση κι αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων που κυβέρνησαν αυτήν τη χώρα, για το ποιος μείωσε περισσότερο την κρατική φαρμακευτική δαπάνη, και μάλιστα αυτό επιχειρήθηκε να εμφανιστεί και ως πειστήριο καταπολέμησης της διαπλοκής.

Τα στοιχεία, όμως, αποκαλύπτουν ότι οι κυβερνήσεις, οι οποίες προχώρησαν στη μείωση της δημόσιας δαπάνης, δεν το έκαναν για να πλήξουν τα μεγάλα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά για να πετύχουν τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής και να φορτώσουν βέβαια το οικονομικό βάρος κυρίως στους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τη δραστική μείωση που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, η αποτύπωση στις λιανικές τιμές είναι πάρα πολύ μικρή.

Δηλαδή, μπορεί η κρατική δαπάνη για το Φάρμακο να μειώνεται, όμως δεν μειώνεται το κόστος των φαρμάκων. Με αποτέλεσμα ο ασθενής να επιβαρύνεται επιπρόσθετα για την αγορά του.

Συγκριτικά μεταξύ 2009 - '10 και 2016 η δημόσια δαπάνη, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν κατά 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι την ίδια ώρα πληρώνουν συμμετοχή κατά 43,1% περισσότερα.

Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών

Στην επιτροπή που συστάθηκε για την υπόθεση της «Novartis» καταθέσαμε προτάσεις για να είναι ουσιαστική η έρευνα. Προτείναμε να γίνει εξέταση όλων των αδικημάτων, να γίνει εξέταση όλων των μαρτύρων και τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονταν σε συνθήκες δημοσιότητας και διαφάνειας, μόνο θετική συμβολή θα είχαν στη διερεύνηση συνολικά της υπόθεσης, που προχωρούσε παράλληλα με τις δικαστικές αρχές.

Η πορεία, όμως, της επιτροπής και ο σύντομος βίος της θα μείνει στην κοινοβουλευτική ιστορία ως ένα ακόμα μνημείο εκφυλισμού.

Σήμερα, έχουμε - όπως είπαμε - μια αντίστροφη εκδοχή της υπόθεσης «Novartis» με καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, που αφορά σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Και αύριο μπορεί βέβαια να έχουμε και μια τρίτη εκδοχή της υπόθεσης «Novartis», ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται κάθε φορά ο πολιτικός συσχετισμός.

Ποια θα μπορούσε να είναι μια κάποια λύση σε αυτόν τον φαύλο κύκλο του αποπροσανατολισμού, της σκανδαλολογίας και των πολιτικών παιχνιδιών που παίζονται και μέσα στο Κοινοβούλιο;

Να γίνει επιτέλους πράξη αυτό που είναι και λαϊκό αίτημα, αλλά και σύνθημα πολιτικών δυνάμεων - από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής μόνο στα λόγια - και να καταργηθεί τελείως αυτός ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Και κυρίως να καταργηθεί, πέρα από τη μειωμένη παραγραφή, ο βασικός πυρήνας αυτού του νόμου, σύμφωνα με τον οποίο την απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την άσκηση ποινικής δίωξης ή για την ανάκληση της ποινικής δίωξης, την έχει η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι υπουργοί πρέπει να ελέγχονται και να δικάζονται όπως όλοι οι πολίτες, χωρίς την εμπλοκή της Βουλής.

Ούτε αυτό όμως δεν τολμάτε, και οι μεν και οι δε, όπως δείχνουν και οι θέσεις σας στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Οπως δεν τολμάτε - και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ - να καταργήσετε τη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, κάτι το οποίο βέβαια ζητούν και οι ίδιες οι ενώσεις των δικαστικών.

Και μετά κόπτεσθε δήθεν για παρεμβάσεις στο έργο των δικαστικών, που είμαστε σίγουροι ότι έκαναν, κάνουν και θα κάνουν όλες οι κυβερνήσεις και οι εκάστοτε υπουργοί τους.

Θα μου πείτε: Θα σταματούσαν αυτά τα φαινόμενα αν γίνονταν αυτές οι αλλαγές;

Ξέρετε ότι δεν έχουμε τέτοιες αυταπάτες, όμως τουλάχιστον δεν θα ήταν και τόσο εύκολο να παίζονται όλα αυτά τα πολιτικά παιχνίδια, τα οποία τώρα παίζονται επί μονίμου βάσεως.

Το ΚΚΕ δεν νομιμοποιεί παιχνίδια και την προσπάθεια αποπροσανατολισμού

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται με τη συμμετοχή του στη διαδικασία της ψηφοφορίας να νομιμοποιήσει όλα αυτά τα παιχνίδια και όλη αυτήν την προσπάθεια συγκάλυψης, είτε αφορά το σκάνδαλο στο χώρο του Φαρμάκου είτε τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.

Θα αποχωρήσουμε λοιπόν από την ψηφοφορία. Θα πάρουμε βεβαίως μέρος στην προανακριτική επιτροπή - εφόσον συγκροτηθεί - θα καταθέσουμε ξανά τις προτάσεις μας, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική και σε βάθος διερεύνηση της όλης υπόθεσης και θα εκτιμήσουμε και εκεί τη στάση μας.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να σας ακολουθήσουμε σε όλο αυτό το γαϊτανάκι αποπροσανατολισμού που παίζετε όλοι σας, πάνω στις πλάτες και τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού.

Τα υπόλοιπα κόμματα

Τις θέσεις τους βγαλμένες επίσης από τα συρτάρια της αστικής τάξης βρήκαν ευκαιρία να παρουσιάσουν στη Βουλή και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί των αστικών κομμάτων, χωρίς κανένας να βγάλει άχνα για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων στο Φάρμακο και συνολικά στην Υγεία.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, υποστήριξε πως το κόμμα της θα υπερψηφίσει την πρόταση γιατί θα πρέπει τάχα να σταλεί το μήνυμα ότι «κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη Δικαιοσύνη, με το Κράτος Δικαίου». Εξέφρασε εξάλλου την αγωνία της για την «εικόνα που αντλεί ο πολίτης για τους βασικούς θεσμούς του Κράτους Δικαίου», όπως το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και συνολικά της «πολιτικής τάξης». Προβάλλοντας την ανάγκη για λίφτινγκ, σημείωσε ότι «χρέος της πολιτικής τάξης προς τους πολίτες είναι να εγγυηθούμε ότι αυτά τα πλήγματα θα αποκατασταθούν. Οτι οι θεσμοί του Κράτους Δικαίου θα μείνουν όρθιοι και η δικαιοσύνη θα κάνει την επιβαλλόμενη αυτοκάθαρση». Σημείωσε προσπαθώντας να δημιουργήσει και τις ανάλογες αυταπάτες ότι το κόμμα της «θα υπερψηφίσει την πρόταση για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης, για να αποκαλυφθούν οι ευθύνες και οι υπεύθυνοι όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Και το ΚΙΝΑΛ θα συμβάλει αποφασιστικά σε αυτήν τη διαδικασία».

Στην προσπάθειά της να διαφοροποιηθεί από το δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων, χρησιμοποιώντας ένα «πρόθυμο παραδικαστικό σύστημα» και τοποθετώντας στη θέση του αν. υφυπ. Δικαιοσύνης τον Παπαγγελόπουλο, «τον άνθρωπο που ήταν γνωστός τοις πάσι ότι ανήκε και ανήκει ιδεολογικά στο χώρο της Δεξιάς», ενώ εγκάλεσε τη ΝΔ ότι «δεν βρήκε να πει τίποτα για τη σκευωρία και την παράνομη διαδικασία σε βάρος του» Ανδ. Λοβέρδου.

Ο Κ. Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση συνολικά για «δειλία» επειδή δεν κατηγορεί και τον πρώην πρωθυπουργό, δεν υπογράφουν οι βουλευτές της το αίτημα του κόμματός του να κατηγορηθεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοτζιάς «για εσχάτη προδοσία σε βάρος της Μακεδονίας», αλλά και για να αντιμετωπίσει τους «λαθρομετανάστες». Συνολικά η παρέμβασή του ήταν ένα ακόμα ρατσιστικό παραλήρημα, ενώ δεν έλειψαν και οι αντικομμουνιστικές αθλιότητες με διάφορα αισχρά υπονοούμενα, όπως ότι «στο μοναδικό δήμο που δεν υπάρχει hot spot είναι στην Αχαΐα, στο δήμο Πάτρας και έχουν κομμουνιστή δήμαρχο και είναι φιλάνθρωποι». Ο ίδιος δήλωσε ότι το κόμμα του αποχωρεί από τη διαδικασία.

Ο δεν επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, πρότεινε «να δημιουργηθεί ένα σώμα δίωξης πολιτειακού και μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος, ένα δικό μας FBI, το οποίο να είναι ανεξάρτητη αρχή υπό την επιτήρηση του Κοινοβουλίου, το οποίο να έχει τα μέσα να κάνει αυτό που κάνει το FBI», χαρακτήρισε όλη τη διαδικασία κοκορομαχία και δήλωσε και εκείνος ότι αποχωρούν.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Κουρνιαχτός σκανδαλολογίας μακριά απ' το πραγματικό σκάνδαλο

Eurokinissi

Την επιβεβαίωση ότι η «βολική» δικομματική παράσταση, που επιχείρησαν να στήσουν στη Βουλή, αξιοποιείται ως «πολυεργαλείο» για τον αποπροσανατολισμό του λαού από τα καυτά προβλήματα, για την τόνωση του διπολισμού και για τη συγκάλυψη των ομοιοτήτων τους και στο πραγματικό «σκάνδαλο» της εμπορευματοποίησης του Φαρμάκου, έδωσαν με τις τοποθετήσεις τους τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Την πρόταση της ΝΔ για την προανακριτική επιτροπή, που αφορά στη διερεύνηση 4 αδικημάτων όσον αφορά τον Δ. Παπαγγελόπουλο και συγκεκριμένα την ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία, παρουσίασε στη χτεσινή συζήτηση ο εισηγητής της ΝΔ, Θ. Πλεύρης.

Σημείωσε ότι μπορεί η προανακριτική να αφορά τον Δ. Παπαγγελόπουλο για τον οποίο, όπως είπε, υπάρχουν «επαρκή στοιχεία», όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμπλακούν και άλλα πρόσωπα, προκειμένου προφανώς να διατηρείται η άσφαιρη και βολική αντιπαράθεση για την υπόθεση «Novartis» στον «αφρό».

«Το κατηγορητήριο είναι ανοικτό και για άλλα αδικήματα, εφόσον προκύψουν στοιχεία στην πορεία και για άλλα πρόσωπα εφόσον υπάρξουν στοιχεία, για να λογοδοτήσουν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Αυτή είναι η θεσμικότητα», ισχυρίστηκε, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση να εξεταστούν στην Προανακριτική και οι λεγόμενοι προστατευόμενοι μάρτυρες, λέγοντας ότι «θα εξεταστούν όλοι, η κουκούλα δεν θα εμποδίσει την απόδοση της αλήθειας, έχουμε όλες τις δικονομικές δυνατότητες να το κάνουμε».

Αυτήν τη φορά ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που έδωσε όρκους πίστης στην «ανεξαρτησία» της Δικαιοσύνης. Εξηγώντας ο ίδιος τον λόγο που απουσίαζαν από τα κυβερνητικά έδρανα πρωθυπουργός και υπουργοί, ισχυρίστηκε ότι «η πρωτοβουλία ανήκει στους βουλευτές και γι' αυτόν τον λόγο δεν βλέπετε υπουργούς στα έδρανα» και ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση τάχα δεν θέλει να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, όταν η ίδια έχει διορίσει την ηγεσία της.

Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπ. Λιβανός ανέφερε ότι το γεγονός πως στην πρόταση της ΝΔ γίνεται λόγος μόνο για την κατηγορία της σκευωρίας «δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε την ύπαρξη του σκανδάλου της "Novartis". Είναι υπαρκτό και διεθνές. Είναι άλλο όμως το εταιρικό σκάνδαλο με πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που ερευνάται και άλλο η ύπαρξη πολιτικών ευθυνών και δωροδοκιών πολιτικών. Μόνο στην Ελλάδα η έρευνα καθοδηγήθηκε σε έρευνα ανύπαρκτων πολιτικών ευθυνών και σε ανύπαρκτο πολιτικό σκάνδαλο».

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Πάντως διευκρίνισε με τη σειρά του ότι «αν στο πλαίσιο της διαδικασίας προκύψουν και άλλα ζητήματα για πρόσωπα, αυτά θα εξεταστούν».

«Συμπαίκτης» στον αποπροσανατολισμό

Την υπεράσπιση του Δ. Παπαγγελόπουλου πήρε πάνω του ο τέως πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ρεβανσισμό και δίωξη ενός πολιτικού της αντιπάλου, επειδή αυτός είχε, όπως είπε, το «θράσος» να αναδείξει το σκάνδαλο της «Novartis».

Ο Αλ. Τσίπρας, όπως αναμενόταν, περιορίστηκε στη σφαίρα της σκανδαλολογίας και της αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, αποφεύγοντας να ακουμπήσει το μεγάλο σκάνδαλο της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ και από κυβερνητικές θέσεις και στη βάση του οποίου «φύεται» το ατελείωτο δούναι και λαβείν μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων και κυβερνήσεων.

Κατηγόρησε ακόμα τη ΝΔ ότι επιχειρεί να τρομοκρατήσει τη Δικαιοσύνη και ότι «στήνει ειδικά δικαστήρια αξιοποιώντας την πλειοψηφία που έχετε στη Βουλή», μιλώντας για «μέγιστη προσβολή και βαναυσότητα απέναντι στη Δικαιοσύνη, στο ίδιο το πολιτικό σύστημα» και «συνειδητή ποινικοποίηση» της πολιτικής ζωής.

Ερμήνευσε την απουσία του πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης ως τον «πιο δειλό ρεβανσισμό στην πολιτική ιστορία του τόπου», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι «δύο φορές δειλή», γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, ερμηνεύοντας την εξαίρεσή του σαν φόβο της ΝΔ μπροστά στον «πολιτικό διασυρμό και τον διεθνή εξευτελισμό».

«Ο Παπαγγελόπουλος είναι το εξιλαστήριο θύμα. Το πρόβλημά σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ», ανέφερε στη συνέχεια, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της Κουμουνδούρου να αξιοποιήσει μέχρι τέλους αυτή την υπόθεση για την παραπέρα κάλπικη «πόλωση». Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας επιστράτευσε και κάθε είδους κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, ισχυρίστηκε ότι η δική του κυβέρνηση άνοιξε «μέτωπο κατά της διαφθοράς» στην οποία χρέωσε τη «χρεοκοπία», δηλαδή την καπιταλιστική κρίση, βγάζοντας απ' το κάδρο το μεγάλο κεφάλαιο και την καπιταλιστική οικονομία. Μάλιστα, επιχείρησε να εμφανίσει το κόμμα του σαν θύμα που δέχεται τον πόλεμο από έναν «εσμό συμφερόντων», τα οποία δήθεν πολέμησαν απ' τη θέση τους στη διακυβέρνηση.

Εξάλλου, ειδικότερα για την υπόθεση «Novartis» ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μηχανισμό υπερτιμολόγησης των φαρμάκων», την ώρα που ο ελληνικός λαός στέναζε από τη λιτότητα και από «μέτρα του σοκ» και για «σκανδαλώδη διαδικασία», η οποία έφερε τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα από τα 0,3 δισ. ευρώ το 1989 στα 7,3 δισ. το 2010 και επικαλέστηκε μέχρι και τις έρευνες του FBI - ενδεικτικές κι αυτές του σφοδρού επιχειρηματικού πολέμου που αποτέλεσε και υπόβαθρο των «αποκαλύψεων» - ως στοιχείο που επιβεβαιώνει, όπως είπε, ότι δεν πρόκειται περί σκευωρίας.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στην τοποθέτησή του, υποστήριξε πως μια εγκληματική ομάδα με πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, της Δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης επιχειρούν την πολιτική του δίωξη «για να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες». Συμπλήρωσε πως η κατηγορία για σκευωρία «είναι γελοία» και «θα αποδειχθεί φιάσκο», καθώς η πρόταση της ΝΔ δεν περιέχει κανένα στοιχείο εναντίον του, «παρά μόνο εκθέσεις ιδεών». Επίσης, δήλωσε πως αφού καταθέσει τα στοιχεία που διαθέτει στην Προανακριτική, θα τα παραδώσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει την προστασία της Δικαιοσύνης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ