Τρίτη 9 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Η πολιτική που οδηγεί στα χρέη και τα λουκέτα δεν διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται!

Ανακοίνωση για τη «ρύθμιση οφειλών» που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Από κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών ενάντια στην αντιλαϊκή φοροληστεία
Από κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών ενάντια στην αντιλαϊκή φοροληστεία
Το γεγονός ότι η πολυδιαφημισμένη «ρύθμιση οφειλών» που έφερε με ΚΥΑ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (βλ. αναλυτικότερα στον «Ριζοσπάστη» 29/12/2017) απορρίπτει εξαρχής αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη, τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, που «πνίγονται» στα χρέη και αδυνατούν να βγουν στη σύνταξη, καταγγέλλει η ΠΑΣΕΒΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και για όσους καταφέρουν να ενταχθούν σε αυτήν, η όποια προσωρινή ανάσα δεν πρόκειται να αντιστρέψει τον Γολγοθά που βιώνουν από την αντιλαϊκή πολιτική.

Η νέα «ρύθμιση» αφήνει εκτός αυτούς που την έχουν περισσότερη ανάγκη

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕΒΕ υπογραμμίζει τα εξής:

«Οσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να "χρυσώσει το χάπι" της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί, με τη νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεων για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, δεν μπορεί να διαγράψει τις ευθύνες της για τη σκληρή καθημερινότητα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνάδελφοι.

Από τη νέα ρύθμιση άλλωστε, που είχε ανακοινωθεί εδώ και μήνες με τις αντίστοιχες τυμπανοκρουσίες περί "δίκαιης ανάπτυξης", απορρίπτονται εξαρχής αυτοί που την έχουν περισσότερο ανάγκη. Χιλιάδες συνάδελφοι που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και πνίγονται στα χρέη, χιλιάδες άλλοι που λόγω χρεών προς το Ταμείο αδυνατούν να βγουν στη σύνταξη.

Για όλους τους υπόλοιπους που θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις συμπληγάδες των προϋποθέσεων που θέτει η νέα ρύθμιση (κριτήρια βιωσιμότητας της επιχείρησης, λόγος χρεών προς το εισόδημα κ.λπ.), η όποια προσωρινή ανάσα μιας ακόμα ρύθμισης δεν θα αντιστρέψει το Γολγοθά της ταυτόχρονης πληρωμής παλιών και νέων υποχρεώσεων. Αυτό επιβεβαιώνει και η εμπειρία προηγούμενων ρυθμίσεων από τις οποίες έχουν ήδη αποβληθεί χιλιάδες συνάδελφοι που είχαν αρχικά ενταχθεί σε αυτές.

Καμιά ανοχή! Κανένα συγχωροχάρτι στην πολιτική που μας οδηγεί στα χρέη και τα λουκέτα. Δεν διορθώνεται! Μόνο ανατρέπεται!

Καλούμε τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία των αυτοαπασχολούμενων να μην συναινέσουν στο πανηγυρικό κλίμα περί "επιστροφής στην κανονικότητα" που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση. Επιδιώκει να συνεχίσει χωρίς εμπόδια την επίθεση στα δικαιώματα αυτοαπασχολούμενων, μισθωτών, συνταξιούχων, προκειμένου να ενισχύσει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων. Αυτό επιβεβαιώνει και η κατάθεση νέου γύρου προαπαιτούμενων στη Βουλή τις αμέσως επόμενες μέρες, η εφαρμογή παλιών και νέων μέτρων που είναι σε εξέλιξη.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία να δυναμώσουν την πάλη τους για την ανατροπή αυτή της πολιτικής. Να δυναμώσουν τις πρωτοβουλίες τους ενάντια στη βαριά φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τη συνεχή περικοπή παροχών, δικαιωμάτων, συντάξεων κ.λπ. Να παλέψουν αποφασιστικά ενάντια στις κατασχέσεις και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να καταργήσουν στην πράξη την ποινικοποίηση των αγώνων ενάντια σε αυτούς, που η κατά τα άλλα "φιλεύσπλαχνη" κυβέρνηση ψήφισε στα κλεφτά με χριστουγεννιάτικη τροπολογία».

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά - Δυναμώνουμε τους αγώνες μας

«Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά.

Μαζικοποιούμε τα Σωματεία μας - Δυναμώνουμε τους αγώνες μας.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Την άμεση ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο, όπως ισχύει για όλους. Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος, ο ΕΝΦΙΑ. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας για το μεγάλο κεφάλαιο στο 45%.
 • Τον άμεσο τερματισμό των κατασχέσεων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, επαγγελματική στέγη, υποθηκεύσεις δανείων κ.λπ. Αμεση διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, τμήματος των χρεών στις τράπεζες.
 • Τέρμα στις νέες περικοπές σε συντάξεις - παροχές - επιδόματα. Αμεση ανάκτηση των απωλειών σε συντάξεις και παροχές Υγείας - Πρόνοιας, δωρεάν για όλους. Σύνταξη σε όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση των νόμων που "απελευθερώνουν" τα ωράρια».
«ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΛΑΡΚΟ
Καταγγέλλει μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου

Τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, στη συγκεκριμένη περίπτωση τη ΔΑΚΕ, που προσπαθεί να εμποδίσει τη συμμετοχή υποψηφίων απολυμένων στις εκλογές αντιπροσώπων για το ΔΣ της ΛΑΡΚΟ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» ΛΑΡΚΟ.

Το ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ δήλωσε ως υποψηφίους πρόσφατα απολυμένους εργαζόμενους στην επιχείρηση. Αρχικά η πλειοψηφία της Εφορευτικής Επιτροπής δεν είχε το μητρώο μελών σφραγισμένο από το Σωματείο, το οποίο τελικά το πήρε από την εργοδοσία. Ομως το μητρώο αυτό δεν είχε μέσα «τους συναδέλφους που απολύθηκαν παράνομα και καταχρηστικά παραμονή Πρωτοχρονιάς».

Το ΕΑΜ ζήτησε να γραφτούν επιτόπου, με βάση το καταστατικό του Σωματείου που ορίζει ότι παραμένουν μέλη του όσοι έχουν απολυθεί, «δεν εργάζονται αλλού και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους, μέχρι την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης». Η απάντηση που πήρε είναι ότι... «δεν γνωρίζουν αν οι απολυμένοι διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους». Μετά από αυτό, το ΕΑΜ προσκόμισε σχετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν, ωστόσο «με την καθοδήγηση της ΔΑΚΕ, οι τέσσερις από τους έξι της Εφορευτικής Επιτροπής» ζήτησαν παράταση της διαδικασίας «για να "πάρουν", όπως είπαν, "νομική άποψη"»!

Το ΕΑΜ υπογραμμίζει ότι «η λογική της ΔΑΚΕ (...) ξεπερνά τα όρια επικινδυνότητας για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Στο τέλος θα δώσουν και τη σφραγίδα του Σωματείου στις διοικήσεις». Ακόμα, αναφερόμενο στη στάση της πλειοψηφίας σε σχέση με τους αντεργατικούς σχεδιασμούς, σημειώνει ότι ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός στηρίζει «το στρατηγικό στόχο των διοικήσεων» για αντικατάσταση του προσωπικού από φθηνότερους, χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους.

«Η ΛΑΡΚΟ έχει ήδη σχέδια χρυσοπληρωμένα από "ειδικές εταιρείες" που μειώνουν και τον αριθμό και τους μισθούς των εργαζομένων. Η ΔΑΚΕ, μέσω του αντιπροσώπου στη διοίκηση, τα ξέρει αυτά τα σχέδια (...). Καλούμε την πλειοψηφία της Εφορευτικής Επιτροπής, τη ΔΑΚΕ, να σταματήσει τον εκφυλισμό (...) Ενόψει εκλογών για αντιπροσώπους στη διοίκηση, καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, να συσπειρωθούν με τον Συνδυασμό μας, να είναι υποψήφιοι όποιος θέλει, όποιος συμφωνεί σε αυτή την βάση. Στόχος μας είναι να εκπροσωπούνται οι εργαζόμενοι από συνδικαλιστή που θα τους ενημερώνει, που θα θέτει τεκμηριωμένα στον εργοδότη μέσα από συλλογικές αποφάσεις τα αιτήματα και τις θέσεις των εργαζομένων».

Αποστολή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς

Τη βοήθεια την οποία συγκέντρωσε για τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας Αττικής απέστειλε χτες το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στο Σωματείο των εργαζομένων του δήμου Μάνδρας, το οποίο ανέλαβε να την παραδώσει στους πληγέντες.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Καλεί στις κινητοποιήσεις

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δώσουν απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, συμμετέχοντας στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες. Σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση «κουτσουρεύει κι άλλο το αφορολόγητο, παραμένει ο φόρος με τα τεκμήρια διαβίωσης, αυξάνει τα ασφάλιστρα του ΕΦΚΑ. Εισπράττει τσουχτερά ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, αρνείται να αποζημιώσει ζημιές (βροχοπτώσεις). Δεν παίρνει κανένα μέτρο για την απώλεια εισοδήματος λόγω του εμπάργκο. Ποινικοποιεί τους αγώνες, στέλνει εκατοντάδες συνδικαλιστές και αγρότες στα αγροτοδικεία, όπως και πρόσφατα στο νομό μας. (...) Την ίδια ώρα στενάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις απλήρωτες παραγωγές, τις εξευτελιστικές τιμές, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και τα απανωτά χαράτσια».

ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΣ ΣΑΜΟΥ
Χωρίς γιατρούς τα περιφερειακά - αγροτικά ιατρεία

Καταγγελία της Λαϊκής Επιτροπής

Την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας στη Σάμο, όπως και σε όλη τη χώρα, καταγγέλλει η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθόκαμπου, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα στον Μαραθόκαμπο. Σύμφωνα με την καταγγελία, τα περισσότερα περιφερειακά - αγροτικά ιατρεία του νησιού δεν έχουν γιατρούς, αλλά και εκείνα που έχουν μόνιμο ή υπόχρεο αγροτικό γιατρό, αρκετές μέρες της βδομάδας παραμένουν κλειστά όλο το 24ωρο, όπως αυτό του Μαραθόκαμπου.

Ο Μαραθόκαμπος, που είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό από το νοσοκομείο, ενώ στα χαρτιά τουλάχιστον έχει δύο γιατρούς, στην πραγματικότητα δεν έχει κανέναν. «Αυτό γιατί η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση, με αποφάσεις τους έχουν συναινέσει στη μετακίνηση των λιγοστών αυτών γιατρών για κάλυψη αναγκών στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου. Ανάγκες που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει με την αντιλαϊκή πολιτική τους. Την πολιτική των περικοπών, που στον τομέα της Υγείας δεν χρηματοδοτεί επαρκώς τα νοσοκομεία και δεν προσλαμβάνει μόνιμους γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό. Κάπως έτσι λοιπόν δημιουργούνται τα περιβόητα πλεονάσματα (...)».

Η Λαϊκή Επιτροπή θυμίζει τις κινητοποιήσεις που οργάνωσε το προηγούμενο διάστημα και το μάζεμα 700 υπογραφών μόνο από τον Μαραθόκαμπο, απέναντι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, «που δεν πήρε κανένα μέτρο για την επίλυση του καυτού προβλήματος της μόνιμης παρουσίας γιατρού στο χωριό μας». Η Λαϊκή Επιτροπή διεκδικεί: Την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Σάμου και του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου με μόνιμους γιατρούς και το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, για την ασφαλή λειτουργία τους και εφημέρευσή τους. Κατά συνέπεια, να μη μετακινούνται οι γιατροί από τον Μαραθόκαμπο για εφημερίες στο Νοσοκομείο της Σάμου και να εφημερεύουν στο χωριό, όπου είναι η οργανική τους θέση.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Εντατικές προετοιμασίες για το δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης

Πανελλαδικός συντονισμός στα τέλη Γενάρη, ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα κυβέρνησης και Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ

Από παλιότερες κινητοποιήσεις των αγροτών

Eurokinissi

Από παλιότερες κινητοποιήσεις των αγροτών
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ, στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, στην εκμετάλλευση του μόχθου τους από τους εμποροβιομήχανους και τους μονοπωλιακούς ομίλους, ξεκινούν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι όλης της χώρας.

Με πρωτοβουλίες των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, καθώς και Επιτροπών Αγώνα, αμέσως μετά τις γιορτές, άρχισαν οι προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό παναγροτικό αγωνιστικό δεκαήμερο στα τέλη του Γενάρη, που αποφασίστηκε στην τελευταία πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις 17 Δεκέμβρη 2017, στη Λάρισα.

Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνονται, σε καθημερινή βάση, περιοδείες κλιμακίων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και συσκέψεις στα χωριά, όπου γίνεται ενημέρωση για παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ και αναπτύσσεται ανοιχτή και γόνιμη συζήτηση για τα αιτήματα - διεκδικήσεις.

Στα μέσα του μήνα που διανύουμε, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για να εξετάσει την πορεία των προετοιμασιών και να πάρει αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα. Σταθμός σ' αυτήν την αγωνιστική πορεία θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Εκθεσης AGROTICA, που θα πραγματοποιηθεί από την 1 μέχρι τις 4 Φλεβάρη.

Οι νέες, πανελλαδικά συντονισμένες αγροτικές κινητοποιήσεις έρχονται ως συνέχεια και κλιμάκωση των αγωνιστικών δράσεων που οργάνωσαν κατά τόπους οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι, καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, στη βάση του συνολικού και ενιαίου για όλη την Ελλάδα πλαισίου αιτημάτων - διεκδικήσεων, όπως έχει καθοριστεί στα μπλόκα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος τα τελευταία χρόνια, με τις αναγκαίες επικαιροποιήσεις και τον εμπλουτισμό, ώστε να απαντά και στα κατά τόπους ιδιαίτερα ζητήματα.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, από χτες Δευτέρα, ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες καθημερινές περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά των νομών, ενώ γίνονται και προετοιμασίες για τον πανθεσσαλικό συντονισμό του αγώνα.

Στην σύσκεψη που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τους 20 Αγροτικούς Συλλόγους του νομού, αποφασίστηκε την Παρασκευή 12 Γενάρη, τα τρακτέρ να βγουν στις πλατείες των χωριών, ενώ τη Δευτέρα 15 Γενάρη, να συγκληθεί παγκαρδιτσιώτικη αγροτική σύσκεψη, στις 6.30 μ.μ., στον Παλαμά. Από χτες ξεκίνησαν περιοδείες κλιμακίων της Ομοσπονδίας σε χωριά. Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών περιλαμβάνει:

 • Τρίτη 9/1, στα χωριά Μαγούλα (7 μ.μ.), Νέο Ικόνιο (7 μ.μ.), Γεφύρια (7.30 μ.μ.), Κρανιά (8 μ.μ.).
 • Τετάρτη 10/1, στα χωριά Κοσκινάς (1 μ.μ.), Προάστειο (7 μ.μ.), Μαραθέα (8 μ.μ.), Φύλλια (8 μ.μ.), Καππαδοκικό (8.30 μ.μ.).
 • Πέμπτη 11/1, στα χωριά Καρδιτσομαγούλα (7 μ.μ.), Λεοντάρι (7 μ.μ.), Καλλιφώνι (8 μ.μ.), Λεύκη (7 μ.μ.), Ορφανά (7.30 μ.μ.), Φύλλο (8 μ.μ.).
 • Παρασκευή 12/1, στα χωριά Αμπελος (7 μ.μ.), Δασοχώρι (7.30 μ.μ.), Παλαμάς (8 μ.μ).

Πρόγραμμα συσκέψεων σε κεφαλοχώρια της περιοχής έχει ξεκινήσει από χτες και στο νομό της Λάρισας από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, το οποίο για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει:

 • Τρίτη 9/1, στις 6.30 μ.μ., στη Νίκαια.
 • Τετάρτη 10/1, στις 6.30 μ.μ., στον Πλατύκαμπο, στην αίθουσα του συνεταιρισμού.
 • Πέμπτη 11/1, στις 7 μ.μ., στην Τερψιθέα, στο Πολιτιστικό Κέντρο.
 • Παρασκευή 12/1, στις 6.30 μ.μ., στον Τύρναβο, στο Εμμανουήλειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Αιτήματα αιχμής

Αιτήματα - διεκδικήσεις αιχμής των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων είναι:

 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν' αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.
 • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.
 • Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μη γίνει καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
 • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
 • Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας.
 • Εξόφληση των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Κι αυτήν τη μάχη η μικρομεσαία αγροτιά θα τη δώσει σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που, όπως αποδείχτηκε, δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org