Τρίτη 9 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της

Σε ζεστό συντροφικό κλίμα, με φροντισμένο λαϊκό πρόγραμμα και πολύ κέφι, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ έκοψε την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Περιστερίου.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν οι πρώτες μαθητικές Οργανώσεις στην άμιλλα για τη στρατολογία: Πρώτη βγήκε η μαθητική ΟΒ Βριλησσίων - Μελισσίων, στη δεύτερη θέση η μαθητική ΟΒ 2ου Διαμερίσματος Αθήνας και την τρίτη θέση μοιράστηκαν η ΟΒ Γυμνασίων Περάματος και η ΟΒ 12ου ΓΕΛ Δραπετσώνας. Τα βραβεία τους ήταν αναμνηστικές πλακέτες με παραστάσεις από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Αντίστοιχα, το φλουρί της βασιλόπιτας το κέρδισε η Τομεακή Οργάνωση Τηλεπικοινωνιών.

Το γλέντι που ακολούθησε «έντυσε» μουσικά ο Νίκος Φάκαρος με το συγκρότημά του, καθώς και συγκρότημα της Οργάνωσης, που έδωσαν το ρυθμό για ασταμάτητους χορούς.


Για το πρόγραμμα κολύμβησης στα σχολεία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σε ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος κολύμβησης στα Δημοτικά Σχολεία αναφέρεται Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού - Αθλητισμού. Φέτος, η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος αποφασίστηκε με την υπ' αριθ. 188128/Δ5/02-11-2017 εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, ενώ η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη πρόσληψη 155 πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής με ειδικότητες υγρού στίβου έγινε αρκετά αργότερα, με ευθύνη του υπουργείου, σε ανύποπτο χρόνο και συγκεκριμένα στις 29 Δεκέμβρη με προθεσμία έως τις 3 Γενάρη.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί γυμναστές, κάποιοι μάλιστα που δούλεψαν και πέρυσι στο πρόγραμμα, να μην ενημερωθούν για την προκήρυξη, ενώ πολλοί άλλοι να μην προλάβουν να μαζέψουν όλα τα δικαιολογητικά, με κάποιους τελικά να μην καταθέτουν αίτηση, ενώ οι περισσότεροι να καταθέτουν λιγότερα δικαιολογητικά από αυτά που έχουν. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της ίδιας της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, στην Ερώτηση σημειώνεται ως αξιοπερίεργο το γεγονός ότι στη μοριοδότηση των υποψήφιων εξισώνονταν το πτυχίο ΤΕΦΑΑ τετραετούς Ανώτατης Εκπαίδευσης με το σεμινάριο 3 μηνών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ενώ δεν αναφερόταν καν η δευτερεύουσα ειδικότητα της κολύμβησης του Πανεπιστημίου, που σε όλες τις αντίστοιχες προκηρύξεις γίνεται δεκτή.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Δελής, Γ. Γκιόκας, Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Λαμπρούλης και Δ. Μανωλάκου, που υπογράφουν την Ερώτηση, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για να αποκατασταθεί η αδικία σε ό,τι αφορά τη χρονική προθεσμία της προαναφερόμενης προκήρυξης και να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό (πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής με ειδικότητες υγρού στίβου - κολύμβησης), με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για απόκτηση κολυμβητικής παιδείας - επάρκειας στους μαθητές/τριες, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στη μείωση των πνιγμών ετησίως, στους οποίους η Ελλάδα κατέχει αρνητική πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα

«Τώρα να δυναμώσει η πάλη ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της 3ης "αξιολόγησης"! Να παρθούν αποφάσεις παντού για απεργία τη μέρα ψήφισης των μέτρων στη Βουλή!», καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει το σχετικό πολυνομοσχέδιο για ψήφιση. Το ΠΑΜΕ καλεί όλες τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους να πάρουν στις πλάτες τους την ευθύνη για την οργάνωση του αγώνα.

Η Πανελλαδική Γραμματεία αναφέρεται στα μέτρα που έρχονται σημειώνοντας πως «στα προαπαιτούμενα της 3ης "αξιολόγησης" βρίσκεται και το Συμπληρωματικό Μνημόνιο για την Παιδεία που υπέγραψε η κυβέρνηση με το κουαρτέτο και περιλαμβάνει: Αύξηση ωραρίου, αποχαρακτηρισμό της ώρας σίτισης, συγχωνεύσεις σχολείων, αξιολόγηση, νέο τρόπο πρόσληψης (δηλαδή κριτήρια απολύσεων)».

Οπως τονίζει, «έχουμε τη δύναμη και τη θέληση να επιβάλουμε το δίκιο μας!

Να παλέψουμε για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων μας. Μόνο οι οργανωμένοι, μαζικοί αγώνες μπορούν να βάλουν εμπόδια. Αυτό φοβούνται. Μόνη δύναμη η οργάνωση και η συμμετοχή μας.

  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού, ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων.
  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, από το δικαίωμα στην απεργία.
  • Κατάργηση της τροπολογίας που ποινικοποιεί τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς.
  • Μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των σχολείων.
  • Εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και συμβασιούχων - αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  • Σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το "νέο Λύκειο".
  • Εδώ και τώρα δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά. Καμιά σκέψη για πέρασμα των νηπιαγωγείων στους δήμους. Δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλο το λαό, όχι Παιδεία με κουπόνια και voucher.
  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών για τη μόρφωση των παιδιών. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία.
  • Λεφτά για τη μόρφωση των παιδιών, όχι για το ΝΑΤΟ και τους πολεμικούς εξοπλισμούς».
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ»
Καλεί σε παιδική θεατρική παράσταση

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης» καλεί τα παιδιά των μελών του να παρακολουθήσουν δωρεάν, την Κυριακή 4 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., την εξαιρετική παιδική παράσταση «Το αγόρι με τη βαλίτσα», του Μάικ Κένι, σε σκηνοθεσία Ηλία Καρελλά, στην παιδική σκηνή του θεάτρου «Κάππα» (Κυψέλης 2). Η μετάφραση - διασκευή είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου, τον πρωταγωνιστικό ρόλο του αγοριού ενσαρκώνει ο Δημήτρης Μακαλιάς, ενώ τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει ζωντανά η Αρετή Κετιμέ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 6984206096 (Δέσποινα Χούτα), 6974319565 (Μαρία Σφυρή), 6978896216 (Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος).

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής προχωρούν αύριο, Τετάρτη, στη 1.30 το μεσημέρι, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών του Λεκανοπεδίου. Πρόκειται για μια πρώτη απάντηση στο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση.

Στα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης», σε ό,τι αφορά την Παιδεία περιλαμβάνονται υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία για 30 ώρες τη βδομάδα, κριτήρια για τη συγχώνευση σχολικών μονάδων, αποχαρακτηρισμός της ώρας σίτισης, «αξιολόγηση».

«Σημαίνουμε συναγερμό για να μην περάσει η πολιτική των περικοπών, των απολύσεων, της υποβάθμισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας. Εχουμε τη δύναμη και τη θέληση να επιβάλουμε το δίκιο μας. Να παλέψουμε για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων μας. Μόνο οι οργανωμένοι, μαζικοί αγώνες μπορούν να βάλουν εμπόδια. Αυτό φοβούνται. Μόνη δύναμη η οργάνωση και η συμμετοχή μας», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης» καλώντας στην αυριανή κινητοποίηση. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν επίσης οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σεφέρης» και «Πλουμπίδης» καθώς και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων, που τονίζουν την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης με συμμετοχή στην απεργία.

27 χρόνια από τη δολοφονία του Τεμπονέρα

27 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη δολοφονία του εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα, στις 8 Γενάρη του 1991, στην Πάτρα, καθώς υπερασπιζόταν τις μαθητικές καταλήψεις εκείνη την περίοδο στο σχολείο του, κόντρα στη δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσε η ΟΝΝΕΔ.

Στη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα, η ΟΛΜΕ καλεί σήμερα, Τρίτη, σε συγκέντρωση - διαδήλωση, στις 6 μ.μ., στο σχολικό συγκρότημα που πήρε το όνομά του, στην πλατεία Βουδ, στα Ψηλά Αλώνια, στην Πάτρα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org