Τρίτη 8 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μετακινήσεις

Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καινούριες μετακινήσεις στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ προς ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. Τελευταία τέτοια περίπτωση είναι ο πρώην διευθυντής του «ΙΣΤΑΜΕ - Α. Παπανδρέου», Γιώργος Σιακαντάρης. Είχαν προηγηθεί στελέχη του «παπανδρεϊκού» περιβάλλοντος, όπως οι Μπεγλίτης, Κοππά κ.ά. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, είναι καλοδεχούμενοι και στη ΔΗΜΑΡ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα αν αυτή η ροή θα διακοπεί πριν τις εκλογές του Μάη και συνεχιστεί μετά. Ετσι μπορεί να εξηγηθεί το ότι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ δεν διαψεύστηκαν τα όσα φέρεται να είπε σε δημοσιογράφους ο Π. Λαφαζάνης όταν θύμωσε για όσα είπε η Χριστοφιλοπούλου στον Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο, και του ήρθε να της δώσει σφαλιάρα αφού δεν μιλάνε έτσι σε έναν πρώην πρωθυπουργό!!

Η ανένδοτη... στάση εργασίας

«Είναι προφανές πως το έργο που έχουν αναλάβει οι διορισμένες κυβερνήσεις να επιτελέσουν προς όφελος των διεθνών και ντόπιων κεφαλαίων δεν έχει ακόμα τελειώσει (...) Ο αγώνας παραμένει ανένδοτος. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για τις ζωές μας (...) Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων. Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε. Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο την Τετάρτη 09/04/14 με Στάση Εργασίας». Η ανακοίνωση ανήκει στην πλειοψηφία του γνωστού Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, η οποία αποτελείται από συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις που προέρχονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η πλειοψηφία, αφού καταγγέλλει το διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο και υψώνει αγωνιστικές κορόνες, στη συνέχεια κηρύσσει σε μέρα πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας μόλις μια τετράωρη στάση εργασίας! Ετσι οργανώνουν αγώνες ηγεσίες που βάζουν πλάτη στο κεφάλαιο. Αυτή η ίδια πλειοψηφία υποκλίθηκε, για άλλη μια φορά, προσφάτως, στην εργοδοσία, συμφωνώντας και προβάλλοντας συμφωνία για πάγωμα των βασικών μισθών για μια τριετία, περικοπές των παροχών και εξάρτηση των αυξήσεων από τα κέρδη της εταιρείας...

Ανάκαμψη με εξαθλίωση...

Σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» 6/4/2014, ο υπουργός Οικονομικών γράφει ότι «η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ισορροπίας και ανάκαμψης». Πού το αποδίδει; Στο ότι «κατά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα έχει υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερες αυτές στην αγορά εργασίας, στο ασφαλιστικό, στο σύστημα Υγείας και στη φορολογική διοίκηση». Ποια τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής; Το λέει ο ίδιος: «Η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα για τους νέους, αν και δείχνει σημάδια σταθεροποίησης (σ.σ. 1,5 εκατομμύριο λένε τα επίσημα στοιχεία). Επιπλέον, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει συρρικνωθεί κατά ένα τρίτο, ενώ το 35% του ελληνικού πληθυσμού είναι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού» (σ.σ. ξεχνά εντελώς τους άστεγους και όσους σιτίζονται με συσσίτια). Ετσι, για να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση, πλήρωσαν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ζώντας στην εξαθλίωση.

... για να αυγαταίνει το κεφάλαιο

Μήπως, όμως, τώρα που η οικονομία περνά σε ανάκαμψη ο λαός θα δει καλύτερες μέρες; Να τι γράφει στο ίδιο άρθρο ο υπουργός Οικονομικών: «Η οικονομική πολιτική, παρά τις πρόσφατες επιτυχίες, πρέπει να παραμείνει αφοσιωμένη στην ανάπτυξη του νέου εξωστρεφούς παραγωγικού προτύπου, στη δημοσιονομική πειθαρχία, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος και την κοινωνική πολιτική, με έμφαση σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η πολιτική σταθερότητα». Λέει ευθαρσώς ότι θα συνεχιστούν οι περικοπές σε Υγεία, Πρόνοια, Ασφάλιση, η φοροληστεία, με δεδομένο και το στόχο μείωσης της φορολογίας του κεφαλαίου (δημοσιονομική πειθαρχία). Ερχονται νέα μέτρα διευκόλυνσης της κερδοφορίας σε βάρος των εργαζομένων (μεταρρυθμίσεις). Ενώ ως «κοινωνική πολιτική» εννοούν τα ψίχουλα στους εξαθλιωμένους. Ταυτόχρονα, απαιτεί ανοχή και υποταγή του λαού σ' αυτήν την πολιτική (πολιτική σταθερότητα). Ο λαός να μην «τσιμπήσει». Με την ανάκαμψη θα έρθουν καλύτερες μέρες για το κεφάλαιο, όχι για τον ίδιο.

Μεθοδεύσεις για τις συντάξεις

Δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν λόγο για συζητήσεις που γίνονται στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με τα αντίστοιχα των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών για νέες μεθοδεύσεις και σχέδια σε βάρος των συντάξεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτή τη φορά οι μεθοδεύσεις αυτές σχετίζονται με το μοντέλο σύνδεσης της αποδιδόμενης σύνταξης με τα περιουσιακά στοιχεία του συνταξιούχου. Σημειώνεται ότι τέτοιες «ιδέες» δεν είναι καινούριες. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ συνέδεε το ύψος της σύνταξης με την κατοχή ιδιόκτητης κατοικίας ή όχι και πως αυτό εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένες χώρες. Υπενθυμίζεται ότι και στη χώρα μας το νέο σύστημα υπολογισμού και απόδοσης των επικουρικών συντάξεων από το 2015 θα συνδέεται και με το αν η σύνταξη θα συνεχίσει να καταβάλλεται σε δικαιούχους του συνταξιούχου μετά το θάνατό του. Από το αν υπάρχει δικαιούχος ή όχι θα εξαρτάται και το ύψος της επικουρικής σύνταξης. Ολα τούτα μαρτυρούν, για μία ακόμα φορά, ότι η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση όχι μόνο δεν έχει τελειώσει αλλά θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1798 Γεννιέται ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

1896 Στην Καμάριζα του Λαυρίου πραγματοποιείται γενικευμένη εξέγερση των εργατών στα ορυχεία. Θύματα υπήρχαν τόσο απ' τους απεργούς εργάτες, όσο και απ' τους φύλακες της Γαλλικής Εταιρείας του Λαυρίου. Η μεγάλη αυτή απεργία διήρκεσε 18 μέρες. Κύρια αιτήματα των εργατών ήταν η κατάργηση των εργολάβων ως ενδιάμεσων μισθωτών, η πληρωμή των εργατών κατ' ευθείαν απ' την εταιρεία, η αύξηση του μεροκάματου σε 3,5 δραχμές (ήταν 2,5), η δημιουργία νοσοκομείου ή φαρμακείου στην Καμάριζα και η διάθεση σούστας στους εργάτες για τη μεταφορά των τραυματιών στο νοσοκομείο του Θορικού, καθώς μεταφερόμενοι με το κάρο πέθαιναν στη διαδρομή. Εκτός απ' τα παραπάνω, οι εργάτες ζητούσαν απ' την εταιρεία να μένουν σε σπίτια, διότι μέχρι τότε κατοικούσαν σε σπήλαια (!) ή σε αυτοσχέδιες καλύβες.

Το Δεκέμβρη του 1896, πραγματοποιήθηκε η δίκη 15 απεργών, οι οποίοι αθωώθηκαν και επανήλθαν στη δουλειά τους χωρίς όρους. Ωστόσο, μετά την απεργία, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Καμάριζα στρατιωτικό σώμα, όχι μακριά από τους χώρους δουλειάς, προκειμένου να αποτρέψει νέες εργατικές εξεγέρσεις.

1941 Από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου δραπετεύουν 12 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Ανάμεσά τους οι Σπ. Κωτσάκης, Βαγγ. Βασβανάς κ.ά.

1945 Παραιτείται η κυβέρνηση Πλαστήρα και διορίζεται από τον Αντιβασιλέα Δαμασκηνό (τον Αρχιεπίσκοπο) η κυβέρνηση του ναυάρχου Βούλγαρη. Η παραίτηση του Πλαστήρα ήρθε έπειτα από δημοσίευση της επιστολής που είχε συντάξει κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και ζητούσε τη συνθηκολόγηση με τη φασιστική Ιταλία.

1954 Κυρώνεται το Ν.Δ. 2799/1954, με το οποίο ρυθμιζόταν το νομικό καθεστώς των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που έδρευαν στην Ελλάδα.

1963 Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα, πρόδρομο της ΕΟΚ και της ΕΕ.

1972 Ο Πολ Μακάρτνεϊ, μετά τη Ματωμένη Κυριακή στη Βόρειο Ιρλανδία (κατά την οποία ο βρετανικός στρατός άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών σκοτώνοντας 14 εξ αυτών), κυκλοφορεί το τραγούδι Give Ireland Back To The Irish (Δώστε την Ιρλανδία πίσω στους Ιρλανδούς). Το τραγούδι θα απαγορευτεί από το BBC.

1973 Πεθαίνει ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, δημιουργός της «Γκουέρνικα» κ.ά. έργων (όπως το περίφημο σκίτσο του Νίκου Μπελογιάννη). Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρίσκει στο Παρίσι, όπου εντάσσεται στη Γαλλική Αντίσταση. Το 1944 γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, στο οποίο θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του.

1985 Η κυβέρνηση της Ινδίας καταθέτει στα αμερικανικά δικαστήρια αγωγή κατά της πολυεθνικής εταιρείας «Γιούνιον Καρμπάιτ», ζητώντας την αποζημίωση των θυμάτων της διαρροής δηλητηριωδών αερίων στην πόλη Μποπάλ, το Δεκέμβρη του 1984. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τις 3.787, ενώ άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 8.000 νεκρούς.

1990 Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, με ποσοστό 46,89% και 150 έδρες, στις τρίτες βουλευτικές εκλογές που έγιναν μέσα σ' ένα χρόνο. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 38,61% και ο ενιαίος Συνασπισμός με 10,28%. Επειτα από συμφωνία με τον Κωστή Στεφανόπουλο της ΔΗΑΝΑ που εξέλεξε ένα βουλευτή, σχηματίστηκε τελικά κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κ. Μητσοτάκη.

1990 Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Απόστολος Καλδάρας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ