Τρίτη 8 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1798 Γεννιέται ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

1896 Στην Καμάριζα του Λαυρίου πραγματοποιείται γενικευμένη εξέγερση των εργατών στα ορυχεία. Θύματα υπήρχαν τόσο απ' τους απεργούς εργάτες, όσο και απ' τους φύλακες της Γαλλικής Εταιρείας του Λαυρίου. Η μεγάλη αυτή απεργία διήρκεσε 18 μέρες. Κύρια αιτήματα των εργατών ήταν η κατάργηση των εργολάβων ως ενδιάμεσων μισθωτών, η πληρωμή των εργατών κατ' ευθείαν απ' την εταιρεία, η αύξηση του μεροκάματου σε 3,5 δραχμές (ήταν 2,5), η δημιουργία νοσοκομείου ή φαρμακείου στην Καμάριζα και η διάθεση σούστας στους εργάτες για τη μεταφορά των τραυματιών στο νοσοκομείο του Θορικού, καθώς μεταφερόμενοι με το κάρο πέθαιναν στη διαδρομή. Εκτός απ' τα παραπάνω, οι εργάτες ζητούσαν απ' την εταιρεία να μένουν σε σπίτια, διότι μέχρι τότε κατοικούσαν σε σπήλαια (!) ή σε αυτοσχέδιες καλύβες.

Το Δεκέμβρη του 1896, πραγματοποιήθηκε η δίκη 15 απεργών, οι οποίοι αθωώθηκαν και επανήλθαν στη δουλειά τους χωρίς όρους. Ωστόσο, μετά την απεργία, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Καμάριζα στρατιωτικό σώμα, όχι μακριά από τους χώρους δουλειάς, προκειμένου να αποτρέψει νέες εργατικές εξεγέρσεις.

1941 Από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου δραπετεύουν 12 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Ανάμεσά τους οι Σπ. Κωτσάκης, Βαγγ. Βασβανάς κ.ά.

1945 Παραιτείται η κυβέρνηση Πλαστήρα και διορίζεται από τον Αντιβασιλέα Δαμασκηνό (τον Αρχιεπίσκοπο) η κυβέρνηση του ναυάρχου Βούλγαρη. Η παραίτηση του Πλαστήρα ήρθε έπειτα από δημοσίευση της επιστολής που είχε συντάξει κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και ζητούσε τη συνθηκολόγηση με τη φασιστική Ιταλία.

1954 Κυρώνεται το Ν.Δ. 2799/1954, με το οποίο ρυθμιζόταν το νομικό καθεστώς των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που έδρευαν στην Ελλάδα.

1963 Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα, πρόδρομο της ΕΟΚ και της ΕΕ.

1972 Ο Πολ Μακάρτνεϊ, μετά τη Ματωμένη Κυριακή στη Βόρειο Ιρλανδία (κατά την οποία ο βρετανικός στρατός άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών σκοτώνοντας 14 εξ αυτών), κυκλοφορεί το τραγούδι Give Ireland Back To The Irish (Δώστε την Ιρλανδία πίσω στους Ιρλανδούς). Το τραγούδι θα απαγορευτεί από το BBC.

1973 Πεθαίνει ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, δημιουργός της «Γκουέρνικα» κ.ά. έργων (όπως το περίφημο σκίτσο του Νίκου Μπελογιάννη). Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρίσκει στο Παρίσι, όπου εντάσσεται στη Γαλλική Αντίσταση. Το 1944 γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, στο οποίο θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του.

1985 Η κυβέρνηση της Ινδίας καταθέτει στα αμερικανικά δικαστήρια αγωγή κατά της πολυεθνικής εταιρείας «Γιούνιον Καρμπάιτ», ζητώντας την αποζημίωση των θυμάτων της διαρροής δηλητηριωδών αερίων στην πόλη Μποπάλ, το Δεκέμβρη του 1984. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τις 3.787, ενώ άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 8.000 νεκρούς.

1990 Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, με ποσοστό 46,89% και 150 έδρες, στις τρίτες βουλευτικές εκλογές που έγιναν μέσα σ' ένα χρόνο. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 38,61% και ο ενιαίος Συνασπισμός με 10,28%. Επειτα από συμφωνία με τον Κωστή Στεφανόπουλο της ΔΗΑΝΑ που εξέλεξε ένα βουλευτή, σχηματίστηκε τελικά κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κ. Μητσοτάκη.

1990 Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Απόστολος Καλδάρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ