Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΕΡΡΕΣ
«Ο θάνατός σου δεν θα ξεχαστεί - Αμέλεια του κράτους εγκληματική»
  • Ασφαλή σχολεία ζητούν μαθητές, φοιτητές, γονείς, εργαζόμενοι και φορείς της περιοχής
  • Σε κλίμα οδύνης έγινε χτες η κηδεία του 11χρονου Βασίλη

Τις εγκληματικές ευθύνες τους για την πολιτική υποχρηματοδότησης και την απουσία κανόνων προστασίας και ασφάλειας για τη λειτουργία των σχολείων προσπαθούν να αποποιηθούν κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση, μετά τον τραγικό θάνατο του 11χρονου μαθητή στις Σέρρες, από έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου και τον τραυματισμό δύο ακόμα μαθητών. Ενας εκ των δύο τραυματιών μαθητών υποβλήθηκε χτες σε χειρουργική επέμβαση στο κρανίο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, σύμφωνα με τον διευθυντή της Παιδοχειρουργικής κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Χτες το μεσημέρι, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σερρών δύο άτομα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, των σωματικών βλαβών κατά συρροή από αμέλεια και της έκρηξης από αμέλεια.

Πρόκειται για τους υπεύθυνους του έργου μετατροπής καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας με γεωθερμία. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

Οδύνη και οργή!

Λίγη ώρα αργότερα, από το Α' Νεκροταφείο Σερρών, μέσα σε κλίμα βαθιάς οδύνης, κηδεύτηκε ο 11χρονος Βασίλης. Με πόνο ανείπωτο τον αποχαιρέτησαν η οικογένειά του, οι φίλοι του και σύσσωμη η σχολική κοινότητα.

Τα σχολεία του δήμου δεν λειτούργησαν χτες, σε ένδειξη πένθους. Από νωρίς, συμμαθητές του 11χρονου, μαζί με τους γονείς τους, πήγαιναν στο σχολείο για να αφήσουν ένα λουλούδι, ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα... Σαν αυτό του μικρού Μάνου που έγραψε: «Κάντε χώρο εκεί ψηλά, έρχεται να παίξει ο Βασίλης»...

Την πρωτοβουλία πήραν αρχικά μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, μαζί με τον Σύλλογο Φοιτητών της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, που πήγαν στο σχολείο και στόλισαν την πόρτα με λουλούδια, στέλνοντας μήνυμα καταδίκης των υπευθύνων, αλλά και αγώνα για ασφαλή σχολεία.

Οι μαθητές κρέμασαν στα κάγκελα ένα πανό που έγραφε: «Ο θάνατός σου δεν θα ξεχαστεί. Αμέλεια του κράτους εγκληματική. Θέλουμε σχολεία ασφαλή». Και ο Σύλλογος Φοιτητών ανάρτησε στην πόρτα ένα σημείωμα που έγραφε: «Καμία κανονικότητα στον θάνατο! Δεν συμβιβαζόμαστε! Οργανώνουμε τον αγώνα μας για τις σύγχρονες ανάγκες μας και για να μη γίνει ξανά κανένα έγκλημα!».

«Μπαλάκι» οι ευθύνες

Το 9ο Δημοτικό Σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες των πραγματογνωμόνων της Ελληνικής Αστυνομίας και να καθαριστεί ο χώρος.

Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών. Η κυβέρνηση πρώτη πρώτη πετάει το μπαλάκι, με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, να δηλώνει προχτές ότι «θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει», αλλά... «η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης»... Επιχειρώντας να κρύψει ότι τέτοια τραγικά περιστατικά έχουν τη ρίζα τους στην εγκληματική πολιτική που έχει αφήσει σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς στο «έλεος» της υποβάθμισης, της υποχρηματοδότησης, των διαφόρων «υπευθυνο-ανεύθυνων» παραγόντων των δήμων και των υπουργείων, των ελλείψεων ακόμα και σε στοιχειώδεις κανόνες προστασίας και ασφάλειας, όπως το να μη γίνονται εργασίες σε καυστήρα σε μέρα και ώρα λειτουργίας του σχολείου... Στο ίδιο πνεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, σε χτεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη κάλεσε «να περιμένουμε να γίνει η έρευνα»...

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σερρών, Α. Χρυσάφης, μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς, υποστήριξε πως «δεν υπάρχει έγγραφο από τον διευθυντή του σχολείου ότι υπάρχει εργολάβος να κάνει εργασίες ενώ γίνονται μαθήματα», «δεν είχαμε ενημέρωση από κανέναν, ούτε από τον ανάδοχο ούτε από τον διευθυντή ότι θα κάνουν εργασίες με τους λέβητες γιατί δεν θα είχαμε δώσει άδεια». Επίσης, ανέφερε ότι το έργο δεν έχει παραληφθεί επισήμως. «Το αν είχε προβλήματα δεν μας είχε αναφερθεί. Το έργο θα τελείωνε μέσα στον Δεκέμβριο και θα γινόταν η τελική έκθεση του αναδόχου για να παραληφθεί από τον δήμο», υποστήριξε.

Θυμίζουμε ότι ο διευθυντής του σχολείου έχει δηλώσει ότι «ο εργολάβος έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δεν βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό, ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από τον δήμο. Ερχονταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν».

Αμέριστη στήριξη από σωματεία και φορείς του νομού Σερρών

Με ανακοίνωσή τους σωματεία και φορείς του νομού εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για τον άδικο χαμό του 11χρονου Βασίλη και τον τραυματισμό των άλλων δύο μαθητών. Δηλώνουν την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη στις οικογένειες και τονίζουν ότι θα είναι στο πλευρό τους για ό,τι χρειαστεί.

Υψώνουν όμως και φωνή καταγγελίας απαιτώντας «τα σχολεία των παιδιών μας να είναι ασφαλή για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν θα συμβιβαστούμε με το έγκλημα».

Το κείμενο υπογράφουν ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, τα Σωματεία Εργαζομένων Επεξεργασίας Μετάλλου, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Εργαζομένων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΣ, ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων και ο Φοιτητικός Σύλλογος Σχολής Μηχανικών (ΣΜΗ) ΔΙΠΑΕ.

Οχι άλλα εγκλήματα στις πλάτες των παιδιών μας!

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών περί αναζήτησης των ευθυνών σημειώνει: «Την κύρια ευθύνη φέρει τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που πέρασαν την ευθύνη για τη συντήρηση των σχολείων στους δήμους, περικόπτοντας κάθε χρόνο τη χρηματοδότηση. Φέρουν οι δημοτικές αρχές που αποποιούνται ευθυνών, με μοναδική απάντηση ότι τα ταμεία των σχολικών επιτροπών είναι άδεια.

Ρωτάμε: Θα μιλούσαμε σήμερα με τους ίδιους τραγικούς όρους αν ο στοιχειώδης έλεγχος / επισκευές για τη λειτουργία των σχολείων γίνονταν από το καλοκαίρι, όπως πάγια ζητούν γονείς και εκπαιδευτικοί; Αν γίνονταν με ευθύνη του κράτους ή τουλάχιστον σε μέρες που το σχολείο ήταν κλειστό; Τελικά ποιος αποφασίζει και ποιος παίρνει την ευθύνη για ζητήματα που αφορούν τα σχολικά κτίρια, δηλαδή τα κτίρια που τα παιδιά μας περνούν τη μισή τους μέρα;».

Στη συνέχεια καλεί όλους τους γονείς, τον κόμπο που νιώθουν στο στομάχι, να τον μετατρέψουν σε δημιουργική δράση. Να μαζικοποιήσουν τους Συλλόγους και τις Ενώσεις, να οργανώσουν τον αγώνα τους για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά.

Στήθηκε και πάλι το γνωστό σκηνικό επεισοδίων

Συγκέντρωση και πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, που ξεκίνησε από τα Προπύλαια, κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα και κατέληξε στην Ομόνοια. Προκλητική ήταν η παρουσία της αστυνομίας με πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ, στη συνέχεια στα Εξάρχεια και τους γύρω δρόμους δεν άργησε να στηθεί το γνωστό σκηνικό με χρήση χημικών και βομβών κρότου και λάμψης από την αστυνομία, κάψιμο κάδων και οδοφράγματα. Στα επεισόδια που στήθηκαν έγιναν και καταστροφές στο σταθμό του Ηλεκτρικού στην πλατεία Ομονοίας. Η αστυνομία προχώρησε σε 12 προσαγωγές.

Το γνωστό σκηνικό επεισοδίων στήθηκε και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, μεταξύ ομάδας ατόμων με καλυμμένα τα πρόσωπα και δυνάμεις των ΜΑΤ, μετά την πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της πορείας, στο ύψος του Τουρκικού Προξενείου στην οδό Αγίου Δημητρίου και μεταφέρθηκαν στις γύρω οδούς.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απεργία και συλλαλητήρια στις 15 Δεκέμβρη

Διεκδικώντας εργασία και μισθό με αξιοπρέπεια και ουσιαστική στήριξη του δημόσιου σχολείου, η αναγκαιότητα της οποίας αποδεικνύεται καθημερινά και ειδικότερα μετά τον τραγικό θάνατο μαθητή στις Σέρρες, οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρούν την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη σε απεργία και συλλαλητήρια.

Στην Αθήνα, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ καλούν σε συλλαλητήριο με συγκέντρωση στις 12 μ. στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών, με αίτημα για συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κήρυξε 24ωρη απεργία και το ΔΣ της ΔΟΕ τρίωρη στάση εργασίας, με δυνατότητα κήρυξης επιπλέον 3ωρης από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Συνεχίζουμε - δυναμώνουμε τον αγώνα για εργασία και μισθό με αξιοπρέπεια, υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα και το επιστημονικό μας έργο!», σημειώνει η ΔΟΕ. Σε ανακοίνωση για τον θάνατο του μικρού μαθητή στις Σέρρες και τον τραυματισμό των δύο συμμαθητών του, τονίζει πως «είναι ένας κρίκος που με τραγικό τρόπο δεν συνδέθηκε με την οδυνηρή αλυσίδα του "από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα" που συχνά ξεστομίζουμε στα σχολεία, ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο αυτά "συντηρούνται" και της ανευθυνότητας με την οποία λειτουργούν όλοι οι "υπεύθυνοι", από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ μέχρι και τις δημοτικές αρχές».

Τις ευθύνες για το τραγικό γεγονός τονίζουν εκπαιδευτικά σωματεία, καλώντας στην απεργιακή κινητοποίηση για επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες, για σύγχρονα ασφαλή σχολεία, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι και συντήρηση με ευθύνη του κράτους. Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν παράλληλα άμεση καταβολή του Δώρου, αυξήσεις στους μισθούς, άμεση μονιμοποίηση των νεοδιορισμένων χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις, εξίσωση του ωραρίου των νηπιαγωγών με των υπόλοιπων εκπαιδευτικών και κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί σε κατηγοριοποίηση των σχολείων, ενώ δηλώνουν και την αντίθεσή τους στον αυταρχισμό.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Αμεσες αντιδράσεις στις «περικοπές» στη θέρμανση των πανεπιστημίων
  • Κινητοποίηση αύριο στην Πρυτανεία του ΑΠΘ
  • Σε παραστάσεις διαμαρτυρίας καλούν φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε Γρεβενά και Φλώρινα

Σε κινητοποίηση προχωρούν αύριο Πέμπτη στην Πρυτανεία του ΑΠΘ οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ιδρύματος, διεκδικώντας θέρμανση καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας στις Σχολές αλλά και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για αναβάθμιση των υποδομών και των θερμαντικών σωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε στο διδακτικό προσωπικό του ΑΠΘ πως το σύστημα κεντρικής θέρμανσης για την πανεπιστημιούπολη θα λειτουργεί μόνο τις ώρες 6 π.μ. - 11 π.μ. και για τα περιφερειακά κτίρια 8 π.μ. - 11 π.μ., με την Πρυτανεία να επικαλείται «τις απαιτήσεις εξοικονόμησης Ενέργειας λόγω της ενεργειακής κρίσης» και το «ιδιαίτερα υψηλό κόστος καυσίμων» για την απόφαση αυτή.

«Πώς θα ζεσταίνονται οι φοιτητές που έχουν απογευματινά μαθήματα και εργαστήρια; `Η μήπως νομίζουν πως τα μαθήματα τελειώνουν στις 12 μ. και θα 'ναι όλα εντάξει;», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ και τονίζουν: «Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η λειτουργία του πανεπιστημίου με όρους επιχείρησης, με όρους κόστους - οφέλους είναι αυτή που μπαίνει εμπόδιο στην κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, εντείνει το χτύπημα στα μορφωτικά μας δικαιώματα».

Χωρίς θέρμανση σε Γρεβενά και Φλώρινα...

Χωρίς θέρμανση στις αίθουσες αναγκάζονται να κάνουν μάθημα οι φοιτητές σε Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) σε Γρεβενά και Φλώρινα.

Οπως κατήγγειλαν φοιτήτριες σε τοπικό Μέσο Ενημέρωσης στα Γρεβενά, οι φοιτητές δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα λόγω του κρύου που επικρατεί στις αίθουσες, ενώ δεν έχουν λάβει ξεκάθαρες απαντήσεις από τους υπευθύνους σχετικά με το πώς θα λυθεί το ζήτημα. Στη Φλώρινα, η θέρμανση λειτούργησε μετά από παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι φοιτητές στις Γραμματείες των Τμημάτων Νηπιαγωγών και Παιδαγωγών Δημοτικής Εκπαίδευσης

Σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» σε συλλόγους του ΠΔΜ καλούν τους φοιτητές σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στους προέδρους των Τμημάτων του Ιδρύματος αύριο, Πέμπτη, προκειμένου να διεκδικήσουν η διοίκηση να λάβει κάθε μέτρο για την εξασφάλιση της θέρμανσης στους χώρους του Πανεπιστημίου και των φοιτητικών εστιών, χωρίς καμία επιβάρυνση των φοιτητών, και να λειτουργήσουν τώρα οι λέβητες και να γεμίσουν όλες οι δεξαμενές πετρελαίου σε όλες τις πόλεις.

«Δεν ανεχόμαστε να κάνουμε μάθημα σε κρύες αίθουσες», τονίζουν σε αντίστοιχη ανακοίνωση, και προσθέτουν: «Η διοίκηση επιλέγει, στο όνομα της εξοικονόμησης Ενέργειας, να μην ανοίξουν ακόμα οι θερμοστάτες ή να κάνουμε σκόντο από τις ανάγκες που έχουμε ως φοιτητές. Αυτό συμβαίνει στα Τμήματα της Φλώρινας, αυτό καταγγέλλουν και φοιτητές στα Γρεβενά.

Γνωρίζουμε ότι η πάγια υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ μάς έχει φέρει σε αυτήν την κατάσταση, όμως δεν ανεχόμαστε να σπουδάζουμε με αυτούς τους όρους, όταν για κάποιους είναι καλοκαίρι, γι' αυτούς που αισχροκερδούν και πατούν πάνω στις ανάγκες μας για θέρμανση».

Η ασφάλεια στα σχολεία παραμένει ζητούμενο

Νέα περιστατικά σε σχολεία μαρτυρούν την ανεπάρκεια των σχολικών υποδομών

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στην είδηση της τραγωδίας στο 9ο Δημοτικό Σερρών με τον θάνατο του 11χρονου μαθητή από την έκρηξη στο σχολείο, μια σειρά ακόμα περιστατικά ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι το αυτονόητο, η ασφάλεια των σχολικών υποδομών, παραμένει ακόμα ζητούμενο.

Οπως έγινε γνωστό, το πρωί της Δευτέρας, στην Καλαμαριά κινδύνεψαν παιδιά στο 25ο Νηπιαγωγείο από καπνούς και αναθυμιάσεις, λόγω της κακής λειτουργίας του λέβητα πετρελαίου. Στην προσπάθειά του να απαντήσει, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γ. Δαρδαμανέλης, αρχικά επικαλέστηκε «παραπληροφόρηση», λέγοντας ότι δεν υπήρξε πρόβλημα στον λέβητα, αλλά τελικά παραδέχθηκε ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα, που όπως είπε «δημιουργήθηκε από νερό που βρέθηκε μέσα στο πετρέλαιο, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και γι' αυτό τον λόγο υπήρξε κακή καύση του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να βγει έντονος καπνός από την καμινάδα του σχολείου». Η Ενωση Γονέων Καλαμαριάς με ανακοίνωσή της ζητά «άμεσα να πραγματοποιηθούν έλεγχοι από πραγματογνώμονες του δήμου στα συστήματα θέρμανσης κάθε σχολικής μονάδας, όλων των βαθμίδων, στα συστήματα πυρασφάλειας, καθώς και έλεγχοι αντισεισμικής θωράκισης» και να της κοινοποιηθούν τα πιστοποιητικά καταλληλότητας όλων των σχολικών κτιρίων.

Ακόμα ένα περιστατικό προστίθεται από το 20ό Νηπιαγωγείο Αθηνών, όπου χτες σε ώρα λειτουργίας του σχολείου εμφανίστηκε εργολάβος για να ολοκληρώσει εργασίες στο κτίριο σε ώρα λειτουργίας του Νηπιαγωγείου (!), κάτι που αποτράπηκε μόνο χάρη στην παρέμβαση της διευθύντριας και των γονιών. Από την αρχή της χρονιάς το σχολείο γνωστοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου πρόβλημα υγρασίας στα ταβάνια των αιθουσών. Μετά από πολλαπλές παρεμβάσεις, συνεργείο επισκέφθηκε το σχολείο και απομάκρυνε τα κομμάτια της οροφής που είχαν φουσκώσει πάνω από τα κεφάλια μαθητών και εκπαιδευτικών, αφήνοντας το ταβάνι με τρύπες. Οι συνθήκες μέσα στις αίθουσες επιβαρύνονται παραπάνω, αφού την ώρα του μαθήματος χρησιμοποιούνται οι μισές λάμπες προς αποφυγή βραχυκυκλώματος, αφού το πρόβλημα της υγρασίας παραμένει. Χρειάστηκε νέα παρέμβαση από τους γονείς, ώστε να εμφανιστεί και πάλι ο εργολάβος ο οποίος ενημέρωσε ότι θα προβεί σε εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες όμως θα πραγματοποιηθούν ημέρες και ώρες λειτουργίας του σχολείου! «Φαίνεται δυστυχώς ότι ο θάνατος του μικρού μαθητή στις Σέρρες και ο τραυματισμός των 2 συμμαθητών του δεν ήταν τυχαία. Ηταν αποτέλεσμα της πάγιας τακτικής που ακολουθείται στους δήμους όλης της χώρας», σχολιάζει η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 7ης Δημ. Κοινότητας δήμου Αθηναίων, που ζητά άμεσο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για εργασίες αποκατάστασης σε μέρες και ώρες που δεν λειτουργεί το σχολείο, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους μαθητές.

Επίσης κλειστό έμεινε χτες το σχολικό συγκρότημα της Παιδαγωγικής Ακαδημίας στη Ρόδο, καθώς μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε στο σχολικό συγκρότημα από μηχανικούς του δήμου, λόγω πτώσης σοβάδων, αποφασίστηκε να ανασταλεί η λειτουργία του. Προκειμένου να αποφασίσει πώς θα λειτουργήσουν τα τέσσερα σχολεία του συγκροτήματος, σε περίπτωση που απαιτηθεί αρκετός χρόνος για τις παρεμβάσεις, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αναμένει την έκθεση των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, ενώ οι Σύλλογοι Γονέων έκαναν χτες συγκέντρωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο, καταγγέλλοντας ότι από τον Ιούνη στέλνουν συνεχώς επείγοντα έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς να αναλαμβάνει εγγράφως κανείς την ευθύνη αποκατάστασης ή της διαβεβαίωσης για την επικινδυνότητα ή μη της κατάστασης. «Είναι εξοργιστικό στο νησί των εκατοντάδων πολυτελών και καλοσυντηρημένων ξενοδοχείων και των δισεκατομμυρίων εσόδων, οι σοβάδες να πέφτουν από τις οροφές των σχολείων και να κινδυνεύουν παιδιά και εκπαιδευτικοί», τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Ρόδου.

  • Φωτιά εκδηλώθηκε χτες το πρωί σε λεωφορείο ιδιωτικού σχολείου, μετά από μηχανική βλάβη, ενώ βρισκόταν εν κινήσει, στην Περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς δυτικά, στο ύψος του Επταπυργίου. Ο οδηγός διατήρησε την ψυχραιμία του και στάθμευσε το όχημα στα δεξιά και παρά την αναστάτωση, τα επτά παιδάκια που μετέφερε, κατέβηκαν από το λεωφορείο χωρίς να τραυματιστούν.
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
«Απάντηση ο αγώνας για μόρφωση - ζωή»
  • Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις
  • «Στον θάνατο και την καταστολή καμία ανοχή», κατήγγειλαν αντιδρώντας στον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό και τον θάνατο του 11χρονου στο σχολείο του

«Στη βία του συστήματος και την καταστολή, απάντηση ο ΑΓΩΝΑΣ για ΜΟΡΦΩΣΗ - ΖΩΗ». Αυτό ήταν το μήνυμα μαθητών και φοιτητών, που διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην κρατική βία που πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική, τις συνέπειες της οποίας βιώνουν στα σπίτια, στα σχολεία, στις σχολές. Με την κινητοποίηση δόθηκε μία πρώτη απάντηση στα όσα με κομμένη την ανάσα παρακολουθήσαμε όλοι την προηγούμενη μέρα, που ξημέρωσε με έναν 16χρονο να χαροπαλεύει πυροβολημένος στο κεφάλι από όπλο αστυνομικού και συνεχίστηκε με ένα 11χρονο παιδί να πέφτει νεκρό στην αυλή του σχολείου του και άλλα δύο να τραυματίζονται... Μια μέρα πριν τη συμπλήρωση 14 χρόνων από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

«Σχολεία επικίνδυνα για κάθε μαθητή, του κράτους η αμέλεια δολοφονεί», φώναξαν καταγγέλλοντας με όλη τη δύναμη της φωνής τους ότι υπάρχουν ευθύνες για τον νεκρό μαθητή στις Σέρρες, «το όπλο του συστήματος δολοφονεί, στη βία του κράτους καμία ανοχή», ήταν συνθήματα που κυριάρχησαν. «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία», δήλωναν, αναφερόμενοι στη μεγάλη παρουσία της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας, γύρω από την κινητοποίηση. «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά», ότι «στο σάπιο σύστημά σας σάπια και η Παιδεία, εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία», δήλωναν στη μαχητική διαδρομή τους από τα Προπύλαια προς το Σύνταγμα φοιτητές που βρέθηκαν εκεί με αποφάσεις των συλλόγων τους και μαθητές από σχολεία της Αθήνας, στα οποία παράλληλα ξεδιπλωνόταν από το πρωί μία πλατιά δραστηριότητα, μέσα από την οποία εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, μετά και από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας. Η δυναμική πορεία κατέληξε και πάλι στα Προπύλαια, με μαθητές και φοιτητές να καλούν σε συνέχεια και δυνάμωμα του αγώνα για μόρφωση - ζωή.

Σε δεκάδες σχολεία στην Αττική και σε όλη τη χώρα, ξεδιπλώθηκαν χτες πολύμορφες δράσεις. Οι μαθητές προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις και αποχές, σχημάτισαν συνθήματα με τις τσάντες τους στα προαύλια καταγγέλλοντας τη βία, έγραψαν ανακοινώσεις και κρέμασαν πανό στα κάγκελα των σχολείων τους δηλώνοντας ότι στη φτώχεια, στο κρύο στον θάνατο και την καταστολή δεν πρόκειται να δείξουν καμία ανοχή!

Σε άλλες πόλεις

Αντίστοιχα και στην Πάτρα, με συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου και πορεία στους δρόμους της πόλης Φοιτητικοί Σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών έστειλαν μήνυμα χτες το πρωί ενάντια στην τρομοκρατία, απαίτησαν επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα σχολεία, με αφορμή και τα δύο τραγικά περιστατικά σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Η/Υ, Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Πολιτικών Μηχανικών, ΣΕΑΠΥ, Εστίας Πανεπιστημίου Πάτρας, ΤΕΠΕΚΕ, Σχολής Μηχανικών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚΠ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Δημήτρη Μαρμούτα.

«Καμία ανοχή στην κρατική βία. Οργάνωση και αγώνας η μόνη επιλογή» δήλωσαν και στα Γιάννενα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Χημικού, ΒΕΤ, Ιατρικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού και του Παιδαγωγικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην κινητοποίηση που έκαναν χτες το απόγευμα στο κέντρο της πόλης, δίνοντας απάντηση στην κρατική βία και την καταστολή. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην «Ακαδημία», καταδικάζοντας τα δύο εγκλήματα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες και παράλληλα τίμησαν τον αδικοχαμένο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν και στήριξαν μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και άλλων φορέων της πόλης.

«Ηρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα!»

Κάλεσμα για την ανάγκη ανασύστασης της ΕΦΕΕ

Στις σημαντικές αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνάντησης ξεχωρίζει η έγκριση καλέσματος του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες όλης της χώρας για την ανάγκη ανασύστασης της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας. Πρόκειται για το πανελλαδικό όργανο των φοιτητικών συλλόγων που η διάλυσή του το 1995, οπότε πραγματοποιήθηκε και το τελευταίο Πανσπουδαστικό Συνέδριο, ενίσχυσε μια πορεία υποχώρησης και εκφυλισμού πολλών φοιτητικών συλλόγων. Στην απόφαση - κάλεσμα τονίζεται:

«Καλούμε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους να προχωρήσουν στην ανασύσταση της ΕΦΕΕ μέσα από τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια! Με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς και νοθείες.

Η ανασύσταση της ΕΦΕΕ μπορεί να συμβάλει:

  • Να αποκτήσουν οι αγώνες και τα αιτήματα των φοιτητών και των φοιτητριών πανελλαδικό χαρακτήρα, να δυναμώσει ο συντονισμός.
  • Να αποκρουστεί η προσπάθεια των κυβερνήσεων να παρέμβουν στις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών, να υπονομεύσουν τους συλλόγους, να συκοφαντήσουν το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών.
  • Να δυναμώσει η συζήτηση ανάμεσα στους φοιτητές και στις φοιτήτριες, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την κατεύθυνση, τις διεκδικήσεις, τους στόχους και τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος.
  • Να ακουστεί δυνατά και καθαρά η φωνή των φοιτητών για όλα όσα μας αφορούν χωρίς να μπορεί κανείς να την παρερμηνεύσει, να την αλλοιώσει, να τη φέρει στα μέτρα του!
  • Να ενισχυθούν το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών στις διαδικασίες των συλλόγων, στις Γενικές Συνελεύσεις, στις φοιτητικές εκλογές, αντιλαμβανόμενοι ότι η γνώμη και η θέση τους μετράνε σε ένα πανελλαδικά οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, ότι έχουν ουσιαστικό ρόλο στο να ελέγχουν, να προτείνουν, να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν τις θέσεις της ΕΦΕΕ.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να ανοίξει η συζήτηση αυτή σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, μαζί με την προσπάθεια να δυναμώσει η διεκδίκηση σε κάθε Τμήμα και έτος. Σε κάθε Σύλλογο να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση για να πάρει θέση».

Οργάνωση της πάλης στη βάση των κοινών διεκδικήσεων

Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Συνάντησης του ΜΑΣ πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις Φοιτητικών Συλλόγων «καθηγητικών» σχολών, των Σχολών Ιατρικής και Υγείας και των Συλλόγων Οικοτρόφων, διαμορφώνοντας κοινές ανακοινώσεις και πλαίσιο αιτημάτων.

***

Κάλεσμα συντονισμού της δράσης απηύθυναν Φοιτητικοί Σύλλογοι «καθηγητικών» σχολών με κεντρικό ζήτημα να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο και ένα γενικότερο πλαίσιο που αφορά τις σπουδές, τα πτυχία, την άσκηση του παιδαγωγικού έργου ως εκπαιδευτικοί. Οι Σύλλογοι θυμίζουν ότι μέσα από μεγάλους αγώνες που έδωσαν οι φοιτητές των «καθηγητικών» σχολών ακυρώθηκαν τα αντίστοιχα σχέδια της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και καλούν πανελλαδικά όλους τους φοιτητές και τους συλλόγους να πραγματοποιήσουν: Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις σε έτη και Τμήματα για να ενημερωθούν όλοι για τις αλλαγές και την οργάνωση της πάλης, κινητοποιήσεις στις πρυτανικές αρχές και τις διοικήσεις των Τμημάτων, πανελλαδική μέρα ενημέρωσης και δράσης όλων των «καθηγητικών» σχολών, πανελλαδική συλλογή υπογραφών προκειμένου να κατατεθούν στη Βουλή μέσα στον Φλεβάρη με αίτημα να καταργηθεί η διάταξη απόσπασης της παιδαγωγικής επάρκειας.

***

Τον σταθερό και πανελλαδικό συντονισμό της δράσης τους με κοινές πρωτοβουλίες και πλαίσιο πάλης αποφάσισαν οι Σύλλογοι Οικοτρόφων. Δηλώνοντας «δεν συμβιβαζόμαστε με την τραγική κατάσταση στις εστίες μας», απευθύνονται στους 13.000 εστιακούς φοιτητές της χώρας. Τους καλούν να διεκδικήσουν από κοινού βελτίωση των εστιών, με συντονισμό της δράσης στη βάση των κοινών προβλημάτων, προβάλλοντας ένα διεκδικητικό πλαίσιο για τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών, για τα κτιριακά ζητήματα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις μεταφορές, τη στέγαση των συμφοιτητών τους που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.

***

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες από τις σχολές Υγείας όλης της χώρας, συζητώντας πάνω στα ζητήματα που τους απασχολούν για τις σπουδές, την εργασία και το επιστημονικό αντικείμενο, καλούν κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να μη συμβιβαστεί με τον πρόσφατο νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που φέρνει τα πάνω κάτω στο εργασιακό τους μέλλον και υπονομεύει τη δημόσια Υγεία, με τη διαιώνιση των προβλημάτων και της υποχρηματοδότησης της Παιδείας, να συμβάλει με την άποψη, με τη συμμετοχή του στη συλλογική διεκδίκηση. Κατά τη συνάντηση προτάθηκε πανελλαδική μέρα δράσης των φοιτητών και φοιτητριών σχολών Υγείας στις 13 Δεκέμβρη και διαδικτυακή εκδήλωση των Συλλόγων τους με την ΟΕΝΓΕ στις 16 Δεκέμβρη.

  • Εκτενέστερη παρουσίαση των παραπάνω ανακοινώσεων θα γίνει σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Για το ζωντάνεμα των συλλόγων και την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος

Αποσπάσματα από την εισήγηση του Παντελή Αρζόγλου, εκ μέρους της απερχόμενης Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

Ελπιδοφόρο μήνυμα για τη δυνατότητα να μετρηθούν βήματα στην ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος έδωσε η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που έγινε το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή ρεκόρ 122 φοιτητικών συλλόγων, 8 επιτροπών αγώνα και 5 επιτροπών ετών από όλη τη χώρα.

Η κατάσταση που βιώνουν οι φοιτητές και φοιτήτριες σήμερα σε συνθήκες δύσκολες για τον λαό και με την προσπάθεια έντασης της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, τα όσα μπαίνουν εμπόδιο για την ικανοποίησή τους, η αποτίμηση της πρωτοπόρας δράσης των Συλλόγων που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, τα χαρακτηριστικά εκείνα που χρειάζεται το κίνημα προκειμένου να ανοίξει νέους δρόμους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης. Ζητήματα που τέθηκαν μεταξύ άλλων και στην εισήγηση που παρουσιάστηκε από τον Παντελή Αρζόγλου εκ μέρους της απερχόμενης Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ. Σήμερα παρουσιάζουμε εκτενή αποσπάσματά της:

***

(...) «Είναι κοινός τόπος ότι οι νέοι σήμερα σπουδάζουμε "στη χειρότερη εποχή", με την ακρίβεια, τα νοίκια και τους λογαριασμούς "στον θεό". Αλλιώς τα περιμέναμε και αλλιώς τα βρήκαμε στη φοιτητική μας ζωή! Τι απαντάνε στο αδιέξοδο των φοιτητών, με το κόστος ζωής να είναι απαγορευτικό από τη μία, και από την άλλη οι ελάχιστες φοιτητικές εστίες να μην καλύπτουν ούτε το 9% όσων σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, να βρίσκονται παρατημένες; Απαντάνε με αυξήσεις - κοροϊδία στο στεγαστικό επίδομα, πολύ πίσω από την αύξηση των ενοικίων. Απαντάνε με επιβολή ενοικίων, ΣΔΙΤ και στις εστίες, δηλαδή και πάλι οι φοιτητές να βάζουμε το χέρι στην τσέπη! Η παράδοση των φοιτητικών εστιών σε επιχειρηματίες θα μας φέρει αντιμέτωπους με την ίδια κατάσταση που βλέπουμε όπου μπαίνουν εργολάβοι στις σχολές μας. Υποβαθμισμένες υποδομές και τριπλάσιο κόστος για τις οικογένειές μας, αφού ο επιχειρηματίας κοστολογεί το έργο όσο θέλει για να κερδίσει, εκμεταλλεύεται δωρεάν δημόσιες εκτάσεις, επιβάλλει τα ενοίκια που θέλει σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς. Το παράδειγμα των τελευταίων ημερών με τον συνάδελφο από τη Θεσσαλία είναι αποκαλυπτικό για το τι ετοιμάζουν! Τα πανεπιστήμιά μας θα μας στραγγίζουν και από το τελευταίο ευρώ, με "ενέχυρο" το πτυχίο μας!

Αντιμέτωποι με πολύπλευρη επίθεση


(...) Ηδη μέσα στις σχολές μας αντιμετωπίζουμε την προσπάθεια υπουργείου και διοικήσεων να εφαρμοστεί ο νέος νόμος - πλαίσιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Η ατζέντα έχει απ' όλα: Απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, περαιτέρω εξίσωση πτυχίων με αυτά των κολεγίων, περικοπές στη φοιτητική μέριμνα, γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, εμπορική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ιδρυμάτων, κατάργηση - συγχώνευση τμημάτων, ίδρυση για πρώτη φορά Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών που θα δίνουν 3ετή πτυχία, κλείσιμο πανεπιστημιακών λεσχών, ίδρυση συμβουλίων διοίκησης με συμμετοχή επιχειρηματιών.

Οι φοιτητές πήραμε ήδη την πρώτη γεύση για το τι σημαίνει ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων μας. Αποδείχθηκε ότι όχι απλά δεν ανοίγουν "νέους ορίζοντες" για τους φοιτητές, αλλά τους κλείνουν και τις όποιες πόρτες διατηρούνταν ανοιχτές σε μορφωτικά δικαιώματα. Γιατί πόρτες κλειστές βρήκαν οι φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στο ΑΠΘ, που τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο μάθημα επειδή τα μεταπτυχιακά τους παραμένουν δωρεάν! Γιατί εργαστήρια κλειδωμένα βρίσκουν οι φοιτητές όταν αυτά παραχωρούνται εξολοκλήρου σε εταιρείες για την δική τους έρευνα. Γιατί ανοιχτά είναι μόνο τα παράθυρα από όπου έπεσε ο συμφοιτητής μας στο ΑΠΘ λόγω συνωστισμού στο αμφιθέατρο!

Το πανεπιστήμιο των "ευκαιριών" που διαφημίζουν, αποδυναμώνει τα πτυχία μας, το μόνο διαπραγματευτικό χαρτί που έχουμε για να διεκδικήσουμε μια θέση εργασίας! Αλήθεια, αν θέλουν να μας δώσουν "ευκαιρίες" για να μπούμε στην αγορά εργασίας, γιατί αποσπούν την παιδαγωγική επάρκεια, γιατί ακόμα "παζαρεύουν" τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων 60 τουλάχιστον τμημάτων, γιατί εξισώνουν τα πτυχία μας με όσους έχουν να πληρώσουν ένα κολέγιο; Γιατί "απεγκλωβίζουν", όπως προκλητικά δήλωνε η Κεραμέως, χιλιάδες φοιτητές από τα ΑΕΙ;

Μας απασχολεί το μέλλον μας μετά τις σπουδές, πώς θα βρούμε δουλειά στο αντικείμενό μας και με τι συνθήκες. Και η πραγματικότητα γύρω μας μας κάνει να ανησυχούμε πιο πολύ!

Ενίσχυση της κερδοφορίας σε βάρος των αναγκών

(...) Τελικά, αποδεικνύεται ότι η ενίσχυση από το κράτος με όλους τους τρόπους της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων βάζει σε τελευταία μοίρα τις δικές μας αγωνίες, τις ανάγκες του λαού.

Μια ματιά στο "πού πάνε τα λεφτά" και για τα πανεπιστήμια πείθει και τους πιο δύσπιστους! Η κυβέρνηση παίρνει από τις οικογένειές μας 57 δισ. σε φόρους και γυρίζει ψίχουλα με pass και επιδόματα! Τα τελευταία 13 χρόνια η χρηματοδότηση για την Παιδεία μειώθηκε κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ κατά 70%. Οι διοικήσεις των σχολών ήδη δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν έστω και βασικές λειτουργικές δαπάνες όπως η θέρμανση. Και όμως: 604 εκατ. δίνονται στην επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ. 50 εκατ. για πανεπιστημιακή αστυνομία, 20 εκατ. για τη διαφήμιση των ξενόγλωσσων προπτυχιακών με δίδακτρα, 13 εκατ. για να αποσπάσουν την παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία μας, 25 εκατ. για τους managers των σχολών μας! Τελικά... λεφτά υπάρχουν μόνο για τις business τους, τους εργολάβους και την καταστολή!

Η κυβέρνηση, το υπουργείο, οι διοικήσεις των σχολών θέλουν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν ότι η βιτρίνα του πανεπιστημίου - επιχείρηση θα μένει ατσαλάκωτη, δεν θα διαταράσσεται από τις διεκδικήσεις μας. Ξέρουν καλά ότι οι φοιτητές δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια απέναντι στα αδιέξοδα, την αδικία! Γι' αυτό παίρνουν μέτρα, ενισχύουν από τη μία την καταστολή και από την άλλη την προσπάθεια να φέρουν την οργάνωση των φοιτητών στα μέτρα τους, να μας κάνουν συνένοχους στο έγκλημα απέναντι στις σπουδές μας! Οι φοιτητές έχουμε πείρα, δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε την κρατική καταστολή, από αυτή ή και προηγούμενες κυβερνήσεις! Η ΟΠΠΙ "πήγε κουβά" και έτσι θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις απειλές, τις συνδικαλιστικές διώξεις, τις απαγορεύσεις και τον περιορισμό των διαδηλώσεων, τις αύρες και τα χημικά που αγόρασαν οι προηγούμενοι για να μας κεράσουν οι σημερινοί κυβερνώντες!

(...) Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρέμβει στους συλλόγους μας, στο δικαίωμά μας να συζητάμε, να παλεύουμε συλλογικά. Είναι ανοικτή υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων η διάταξη στον νόμο - πλαίσιο για κατασκευασμένα "συμβούλια φοιτητών" που θα εκλέγονται με ηλεκτρονικές εκλογές και με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Τα ψέματα της κυβέρνησης για "δικαίωμα των ανένταχτων και άξιων φοιτητών να εκλέγονται", για "δημοκρατικές εκλογές και άνοδο της συμμετοχής" κατέρρευσαν με την πρώτη εφαρμογή του νόμου! Στο Πολυτεχνείο της Κρήτης στις ηλεκτρονικές εκλογές η αποχή ξεπέρασε το 90%, και όσο για το αποτέλεσμα ...δεν πέσαμε από τα σύννεφα όταν μάθαμε ότι όλοι οι εκπρόσωποι που εκλέχθηκαν ήταν στελέχη της κυβερνητικής παράταξης! Αφού δεν τους έκατσαν οι φοιτητικές εκλογές, είπαν να κάνουν τις δικές τους! Ομως οι φοιτητές τούς έχουν πάρει χαμπάρι και δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθεί αυτή η παρωδία και σε άλλες σχολές!

Δράση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

(...) Τα πανεπιστήμιά μας, η έρευνα μπλέκεται όλο και πιο βαθιά στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ, μπροστά και στην κλιμάκωση της σύγκρουσής του με τη Ρωσία στην Ουκρανία. Μερικά μόνο παραδείγματα αποτελούν τα προγράμματα που βρίσκονται άμεσα στην ευθύνη του ΝΑΤΟ για πρακτική άσκηση, η έρευνα για ΝΑΤΟικά οπλικά συστήματα ή την κυβερνοασφάλεια, τα σεμινάρια για την αντιμετώπιση των fake news από την αμερικάνικη πρεσβεία, δηλαδή από αυτούς που οργάνωσαν ολόκληρους πολέμους διαδίδοντας fake news όπως τα χημικά όπλα στο Ιράκ κ.ά. Χαρακτηριστικά, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, ο "Δημόκριτος", είναι "μισθωμένο" για την ανάπτυξη καινοτομίας στην πολεμική βιομηχανία του ΝΑΤΟ, για τη σφαγή των λαών!

Η αγωνία μας μπροστά στις εξελίξεις, την κλιμάκωση του πολέμου και των ανταγωνισμών, μπορεί να εκφραστεί στον αγώνα για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, να μη συμμετέχουμε στις κυρώσεις προς τη Ρωσία, να πάψει κάθε κοινή δραστηριότητα των σχολών μας με το ΝΑΤΟ, να δοθούν λεφτά για την Παιδεία και όχι 7 δισ. για τη φονική μηχανή του ΝΑΤΟ. Να μη δεχτούμε κανένας νέος επιστήμονας να χαρίσει τις γνώσεις, το έργο του, την αγάπη για το αντικείμενό του στις μηχανές του πολέμου, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Κανένας νέος στρατευμένος να μην δεχτεί να συμμετάσχει σε αποστολές εκτός συνόρων! Είμαστε στο πλευρό των συμφοιτητών μας που υπηρετούν τη θητεία τους και εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στον πόλεμο παρά τις απειλές και τις διώξεις των κυβερνητικών επιτελείων και διοικήσεων! Είμαστε περήφανοι για την αντίδραση των φοιτητών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην εμπλοκή της χώρας μας, για την επιλογή να είμαστε με τους λαούς και όχι με τα στρατόπεδα ληστών, για το μπλοκάρισμα ερευνητικών προγραμμάτων για πολεμικούς σκοπούς, όπως στο ΕΜΠ το 2019. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, αντιπαλεύοντας την πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ.

Το φοιτητικό κίνημα μπορεί και πρέπει να δυναμώσει

(...) Αν λοιπόν προκύπτει ένα συμπέρασμα είναι πως: Οι αγώνες, το ίδιο το φοιτητικό κίνημα πρέπει και μπορεί να δυναμώσει! Να σκεφτούμε τι κίνημα χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, για να περάσουμε στην αντεπίθεση! Σήμερα χρειάζεται:

Κίνημα που θα βάζει στο στόχαστρο την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων που διαχρονικά στοχεύει τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, τσακίζει τα όνειρά μας. Για να έχει το κίνημα διάρκεια, προοπτική και όχι ημερομηνία λήξης τις επόμενες εκλογές ή τον επόμενο "Μεσσία". Γιατί δεν έχουν κανέναν λόγο να υποχωρήσουν στα αιτήματά μας αν δεν νιώθουν ότι μπορεί να χάσουν πολύ περισσότερα από τους αγώνες μας!

Κίνημα με πανελλαδικό συντονισμό της δράσης, για να είναι πιο δυνατές οι διεκδικήσεις και οι αγώνες μας. Με ένα στόμα - μια φωνή χιλιάδες φοιτητές μπορούμε να σπάσουμε τη σιωπή, την αδιαφορία, το κουκούλωμα των προβλημάτων, να τους ξεκουφάνουμε, να απαιτήσουμε απαντήσεις! Αντίθετα ο καθένας μόνος του, κλεισμένος στους 4 τοίχους της σχολής ή της πόλης του, είναι αδύναμος, εύκολος αντίπαλος!

Κίνημα που θα βάζει μπροστά τη διεκδίκηση των σύγχρονων όρων σπουδών, μόρφωσης, εργασίας, ζωής με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας. Σπουδάζοντας γνωρίζουμε τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, συγκρίνουμε τη σημερινή κατάσταση με το πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την οπισθοδρόμηση, με τη μερική γνώση της επιστήμης μας, με τις τραγικές ελλείψεις, με την εργασιακή ζούγκλα. Δεν λέμε μόνο ΟΧΙ στον έναν ή τον άλλο αντιεκπαιδευτικό νόμο που ψηφίζεται, έχουμε τις δικές μας προτάσεις και αιτήματα για τις σπουδές μας! Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συσπειρώνουμε περισσότερες δυνάμεις και στον αγώνα για να εμποδίσουμε την εφαρμογή αντιδραστικών μέτρων. Να περνάμε από την άμυνα στην επίθεση για να σκοράρουμε τελικά εμείς, να κερδίσουμε στον αγώνα της μόρφωσης και της ζωής! Στόχος μας είναι να κατακτήσουμε νέα δικαιώματα για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, όπως: Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, να φτιαχτούν νέες εστίες δημόσιες και δωρεάν για να καλύπτονται οι ανάγκες, το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση κάθε επαγγέλματος, οι μεταπτυχιακές σπουδές να παρέχονται δωρεάν, να προσληφθεί το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό, να διαμορφωθούν οι απαραίτητες υποδομές, αίθουσες, εξοπλισμένα εργαστήρια, βιβλιοθήκες για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας κ.ά.

Κίνημα μαζικό και ζωντανό μέσα από τη συμμετοχή των ίδιων των φοιτητών και φοιτητριών στην οργάνωση της πάλης, στις Γενικές Συνελεύσεις, στη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων, στις επιτροπές ετών. Τέτοια προσπάθεια έγινε φέτος σε δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους που γύρισαν σελίδα, ξεπέρασαν τον εκφυλισμό και τη διάλυση που επέβαλλαν διάφορες δυνάμεις που στηρίζουν και χειροκροτούν την αντιεκπαιδευτική πολιτική. Σε αρκετά τμήματα η συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών στην οργάνωση της πάλης άνοιξε τον δρόμο, ώστε να γίνει δική τους υπόθεση η ίδρυση νέων συλλόγων κόντρα στο απόστημα του εκφυλισμού και την τρομοκρατία όπως στο ΔΙΠΑΕ.

Σήμερα χρειάζεται κίνημα που θα συναντιέται με τους αγώνες των εργαζομένων, με τη δράση των σωματείων, ώστε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να γνωρίζουν τα επαγγελματικά και εργασιακά τους δικαιώματα, τους αυριανούς συναδέλφους τους, τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. Αυτόν τον δρόμο έδειξε η μαζική συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών και φοιτητριών στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 9 Νοέμβρη και θα το επιβεβαιώσει η ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 17/12 και σε άλλες πόλεις.

Βάζουμε στο επίκεντρο τη λειτουργία των συλλόγων...

Για να τα καταφέρουμε είναι ανάγκη να δυναμώσει η συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών στους συλλόγους, η οργάνωση σε κάθε έτος και Τμήμα, η αλληλεγγύη σε όποιον έχει ανάγκη! Περισσότεροι συνάδελφοί μας να έρθουν σε επαφή με τους φοιτητικούς τους συλλόγους, να συμβάλουν και αυτοί με τις ιδέες τους, την ενεργή συμμετοχή τους. Μέρα με τη μέρα να αυξάνεται η οργάνωση στους φοιτητικούς συλλόγους, ο κάθε Σύλλογος να γίνεται κύτταρο αγώνα, να αποκτά μάτια και αυτιά μέσα στα έτη και εργαστήρια με τη συγκρότηση επιτροπών. Να αναπτύσσει πολύπλευρη και πολύμορφη δραστηριότητα για το σύνολο των αναγκών των νέων που σπουδάζουν και με αυτόν τον τρόπο να φέρνει μέσα στους συλλόγους εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες.

Στο επίκεντρο χρειάζεται να μπαίνει η καλή δράση και λειτουργία των συλλόγων μας. Εχουμε θετικά παραδείγματα, όμως χρειάζεται να εντείνουμε την προσπάθεια έτσι ώστε όλο και περισσότεροι σύλλογοι να βάζουν στο σχέδιο δράσης τους την ενασχόληση με όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Την ενασχόληση δηλαδή με την επιστήμη μας, τους όρους με τους οποίους μορφωνόμαστε, το περιεχόμενο των σπουδών μας (...). Είναι θετική η πείρα που βγαίνει από αρκετούς συλλόγους, οι οποίοι πραγματοποίησαν κοινές συσκέψεις, εκδηλώσεις με σωματεία εργαζομένων του επαγγέλματός τους. Είναι μαζική η συμμετοχή των φοιτητών σε επιστημονικές εκδηλώσεις ή επιτροπές που συγκροτούν σύλλογοι σε όλη τη χώρα.

Αντίστοιχα στο μέτωπο του αθλητισμού και του πολιτισμού με τη δημιουργία αθλητικών, θεατρικών, κινηματογραφικών ομάδων, με τη διοργάνωση αθλητικών τουρνουά, συναυλιών, επισκέψεων σε θεατρικές παραστάσεις κ.ά. (...) Είναι πολύτιμη η πείρα από τη δημιουργία Στεκιού των συλλόγων στην Καβάλα και παλιότερα στα Γιάννενα με την εθελοντική συμβολή δεκάδων φοιτητών που πρέπει να γενικευτεί, ειδικά σε επαρχιακά ιδρύματα που λείπει από τους φοιτητές ακόμα και η στοιχειώδης πρόσβαση στον πολιτισμό, τον αθλητισμό.

Μαζί με τα παραπάνω, χρειάζεται να αναπτυχθούν τα εξής δύο στοιχεία:

Το δυνάμωμα της αλληλεγγύης, με οργανωμένο τρόπο ειδικά αυτόν τον δύσκολο για τον λαό χειμώνα και με όλους τους τρόπους. Να πρωτοστατήσουν οι σύλλογοι, οι εστιακοί, να συγκροτηθούν επιτροπές αλληλεγγύης, να έρθουν σε επαφή με την επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς. (...)

Κάθε αγωνιστική δράση να αφήνει μια πιο σταθερή μορφή οργάνωσης, π.χ. επιτροπές ετών, επιτροπή φοιτητών για τη στέγαση, για την πρακτική, κ.ο.κ. Ειδικά οι σύλλογοι που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ χρειάζεται να οργανώσουν τη συγκρότηση ακόμα και την εκλογή επιτροπών σε κάθε έτος, για να αναπτύσσεται ένα δίκτυο πρωτοπόρων φοιτητών που κάνουν δική τους υπόθεση την ενημέρωση και τη δράση των φοιτητών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ