Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνελεύσεις συνδικάτων
  • Αύριο Παρασκευή, από το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ (Αριστοτέλους 11-15).
  • Την Κυριακή 10/12 από το Σωματείο Εργαζομένων στη «First Data», στις 11 π.μ., Βίλα Στέλλα (οδοί Γαλήνης και Σοφίας), Ηράκλειο Αττικής.
  • Την Τετάρτη 13/12, από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, εκλογοαπολογιστική συνέλευση στις 4 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου - Σκυλίτση 19).
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία

Στον επιζήμιο ρόλο των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε βάρος των εργαζομένων αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην πανεργατική απεργία στις 14/12.

Με αφορμή την κυβερνητική τροπολογία για το χτύπημα της απεργίας, η Γραμματεία φέρνει σε αντιπαράθεση την άμεση απάντηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και το πώς (δεν) έδρασαν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στις συγκοινωνίες.

«Παρά τα έγκαιρα καλέσματα τις προηγούμενες μέρες της Γραμματείας προς τα σωματεία του χώρου για την οργάνωση της πάλης», σημειώνει, «δεν ίδρωσε κανένα αυτί εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλιστή (παλιών και νέων). Την ώρα της κατάθεσης της τροπολογίας ξανακαλέσαμε τους προέδρους να συγκαλέσουν έκτακτα ΔΣ το ίδιο βράδυ και να παρθούν αποφάσεις για άμεση απεργιακή κινητοποίηση. Κάποιοι δεν σήκωσαν ποτέ το τηλέφωνο, άλλοι περίμεναν τι θα κάνουν οι "άλλοι", και η κοροϊδία πήγαινε κορδόνι. (...) Η κατάσταση δεν αλλάζει ούτε με ευχολόγια, ούτε προσδοκώντας τις καλύτερες μέρες που θα φέρει για το κεφάλαιο η καπιταλιστική ανάπτυξη. Αλλάζει με οργάνωση, αγώνα, πάλη, αντίσταση και αντεπίθεση στην χαμοζωή που μας ετοιμάζουν».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Σωματεία: Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη

-- Εργαζόμενοι στο Εμπόριο: Πρωτοβουλίες οργάνωσης απέναντι στην ένταση της εκμετάλλευσης

-- «Ευέλικτοι» εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία: Οργάνωση της πάλης για μόνιμη και σταθερή δουλειά

-- Μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι: Συνεχίζονται οι περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη

Το αγωνιστικό κάλεσμα ώστε στις 14 Δεκέμβρη να πάρουν τη θέση τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι, από κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, απευθύνουν με καθημερινές πρωτοβουλίες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Εχοντας ήδη δώσει, με τις προχτεσινές μαχητικές κινητοποιήσεις, μια πρώτη απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να χτυπήσει το απεργιακό δικαίωμα με την τροπολογία που κατέθεσε στα μουλωχτά και απέσυρε, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις εντείνουν την παρέμβασή τους για την κλιμάκωση της πάλης.

Η σκυτάλη περνά στις επόμενες παρεμβάσεις: Στις εξορμήσεις και τις περιοδείες στους χώρους δουλειάς για την ενημέρωση για τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που προωθούν κυβέρνηση - κουαρτέτο, για τον ταξικό τους χαρακτήρα. Στις συνελεύσεις και τις συσκέψεις για την οργάνωση της απεργιακής μάχης. Στις κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρους, για την επιστροφή απολυμένων στη δουλειά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που αλλάζουν χέρια, για τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων, για να καταβληθούν δεδουλευμένα, να τηρηθεί το ωράριο, να χορηγηθούν τα ρεπό των εργαζομένων. Στην προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων όλες αυτές οι αγωνιστικές παρεμβάσεις να ενώνονται σε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στη στρατηγική του κεφαλαίου και των δυνάμεων που το υπηρετούν.

Το ΠΑΜΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, προγραμματίζουν απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου, στον Πειραιά στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Η 48ωρη απεργία στον ΟΤΕ να συνδυαστεί με τον αγώνα όλης της εργατικής τάξης

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ, στις 13 και 14 Δεκέμβρη.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ καλεί σε συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ τη δεύτερη μέρα της, που είναι παράλληλα και μέρα πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ο αγώνας στον όμιλο για μια ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους πρέπει «να συνδυαστεί και να κορυφωθεί με την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 14/12. Στο πλαίσιο που καταθέσαμε, επαναδιατυπώσαμε το πάγιο αίτημά μας για διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων σε κάθε χώρο δουλειάς και τη δημιουργία απεργιακών επιτροπών, ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να καθορίσουν τις μορφές και τις δράσεις με τις οποίες θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας.

Το πλαίσιό μας στοχεύει η κλιμάκωση του αγώνα μας στον όμιλο ΟΤΕ να συνδυαστεί με τον αγώνα ολόκληρης της εργατικής τάξης κόντρα στο πανηγυρικό κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το παραμύθι της "δίκαιης ανάπτυξης", το οποίο δεν εμπεριέχει τίποτα θετικό για τον εργαζόμενο λαό».

Ταυτόχρονα, η ΕΣΚ καταγγέλλει τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που εδώ και χρόνια απαξιώνουν τις πανεργατικές απεργίες, κάτι που έκαναν και στην προηγούμενη 48ωρη απεργία στον όμιλο. Είναι, επισημαίνει, «μια τακτική που ακολουθούν εδώ και χρόνια, διασπώντας την ενότητα της εργατικής τάξης, καλλιεργώντας το συντεχνιασμό και την αυταπάτη ότι η λύση των προβλημάτων των εργαζομένων μπορεί να δοθεί στα στενά πλαίσια μιας επιχείρησης, αρνούμενοι να αμφισβητήσουν τη στρατηγική των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, των κυβερνήσεων και της ΕΕ, και να δώσουν τη μάχη με το σύνολο της εργατικής τάξης».

Βήμα κλιμάκωσης της δραστηριότητας στους κλάδους

Η προετοιμασία της απεργίας συζητήθηκε στη συνεδρίαση της κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, στην οποία συμμετείχαν τα παραρτήματα του Συνδικάτου και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, την περασμένη Δευτέρα.

Τα σωματεία δουλεύουν για την απεργία με στόχο να διαμορφωθεί κλίμα ζωντανής συζήτησης μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, κλίμα διεκδίκησης, ενίσχυσης των γραμμών τους. Ιδιαίτερα σε χώρους όπου οι εργαζόμενοι ήδη βρίσκονται σε διαδικασία συνελεύσεων με θέμα τη διεκδίκηση επιχειρησιακών συμβάσεων, τον περιορισμό των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, την απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας, όπως στα ξενοδοχεία «Metropolitan», «Zafolia», «Royal Olympic» και στο catering «Newrest», η απεργία αποτελεί βήμα κλιμάκωσης της δραστηριότητας που έχουν αναπτύξει.

Ανάμεσα στους στόχους που τέθηκαν από το Συνδικάτο είναι μπροστά στην απεργία να συνεχιστεί η παρέμβαση στις σχολές κατάρτισης και να οργανωθεί κοινή σύσκεψη της Επιτροπής Νέων και του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, για τα προβλήματα στις σχολές.

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο προετοιμάζει ανακοινώσεις για την απεργία σε άλλες γλώσσες, προκειμένου να απευθυνθεί στους μετανάστες που δουλεύουν στον κλάδο, να μετρήσει νέες εγγραφές και να θέσει τις βάσεις για να συγκροτηθεί Επιτροπή Μεταναστών.

Την ανάγκη να γίνει η επιτυχία της απεργίας υπόθεση του κάθε σωματείου και εργαζόμενου αναδεικνύει η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου.«Να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δυναμώσουν οι εστίες αντίστασης και στον κλάδο μας, εκεί που είχαμε κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην απληρωσιά και τις απολύσεις, την αυξανόμενη δράση των εργολάβων, εκεί που δόθηκε η μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ. Να μη συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα και τη φτώχεια, με τη λογική ότι δεν γίνεται τίποτα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Αλλες πρωτοβουλίες

Με καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, κλαδικές συσκέψεις, συνελεύσεις σωματείων, οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη έχουν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας.

Στο πλαίσιο της πανεξόρμησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, προγραμματίζονται και κάποιες πιο κεντρικές δράσεις, όπως:

-- Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, διήμερο δράσης στη ΒΙΠΕ Σίνδου για την προπαγάνδιση της απεργίας.

-- Το Σαββατο 9/12, περιοδεία στις λαϊκές αγορές, ανατολικά (Βούλγαρη) και δυτικά (Ξηροκρήνη).

-- Την Τρίτη 12/12, πικετοφορίες στις γειτονιές, ανατολικά, κέντρο και δυτικά.

Στον Πειραιά, θα γίνει πικετοφορία τη Δευτέρα 11/12, στις 11 π.μ. (από πλατεία Ιπποδαμείας), από τα συνταξιουχικά σωματεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΠΕΣ ΝΑΤ. Την Τρίτη 12/12, σωματεία και φορείς θα κάνουν μηχανοκίνητη πορεία στις 6 μ.μ. στους δρόμους του Πειραιά, με αφετηρία το Πέραμα.

Σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας οργανώνει σήμερα Πέμπτη η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας.

Κάλεσμα από την ΟΓΕ

«Στο νέο χτύπημα της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας απαντάμε με τη μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 14 Δεκέμβρη», αναφέρει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Επιστρέφουμε ως απαράδεκτες τις προκλητικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα τελειώνουν... Η διαρκής αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης με τα μνημόνια και τις απανωτές "αξιολογήσεις" δεν έχει τέλος», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Δίπλα στα μέτρα, καλεί τις γυναίκες να απορρίψουν και την κοροϊδία της κυβέρνησης: «Καμιά μας να μην πέσει στη "φάκα" της κυβέρνησης για τα οικογενειακά επιδόματα. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση κόβει τα επιδόματα από χιλιάδες λαϊκές οικογένειες για να δώσει ορισμένα ψίχουλα στις πιο εξαθλιωμένες. Αυτά δεν φτάνουν ούτε για το κολατσιό των παιδιών στα σχολεία».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη με θέμα την κλαδική Συλλογική Σύμβαση

Σε σύσκεψη με θέμα την αναγκαιότητα οργάνωσης της πάλης για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης καλεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την Κυριακή 10/12, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως), επιχειρησιακά, κλαδικά σωματεία και Επιτροπές Αγώνα.

Η πρωτοβουλία αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. Η συνέλευση αποφάσισε επίσης την οργάνωση παρεμβάσεων τόσο στις εργοδοτικές οργανώσεις (ΕΣΕΕ και ΣΕΛΠΕ) όσο και σε μεμονωμένους εργοδότες για το ζήτημα των ΣΣΕ. Παράλληλα, το βάρος πέφτει στους χώρους δουλειάς, στην προσπάθεια να οργανωθούν συνελεύσεις και συσκέψεις σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκεί που υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία.

Το γεγονός ότι στον κλάδο δεν υπάρχει Συλλογική Σύμβαση από τον Ιούλη του 2013, έχει οδηγήσει στο αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις στις οποίες ενσωματώνονται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό οι όροι των εργοδοτών, από τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου μέχρι τις μειώσεις που περιορίζουν τις αποδοχές των εργαζομένων στα ψίχουλα του βασικού μισθού και βαφτίζουν οτιδήποτε πάνω από αυτά «οικειοθελή παροχή» που δίνεται από τον εργοδότη.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στην κατεύθυνση αυτή, διεκδικεί ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του προετοιμάζει τη συμμετοχή του στην πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Ατελείωτη εκμετάλλευση, χωρίς ωράριο, ρεπό, Κυριακές και αργίες...

Ατελείωτα ωράρια, συνεχόμενες μέρες δουλειάς στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Κυριακές, «κομμένα» ρεπό, εντατικοί ρυθμοί που δεν αφήνουν χρόνο ούτε για μια ανάσα. Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων, που ξεκινά τις επόμενες μέρες, μοιάζει για τους εμποροϋπαλλήλους με... χριστουγεννιάτικο εφιάλτη. Πολύ περισσότερο, το εφιαλτικό εργασιακό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο του Εμπορίου δεν αρχίζει ούτε τελειώνει την περίοδο των γιορτών, αλλά αφορά όλες τις μέρες του χρόνου.

Τα ωράρια - λάστιχο, τα οποία οι εμπορικές επιχειρήσεις τεντώνουν ακόμα περισσότερο την περίοδο των γιορτών, είναι στοιχείο της καθημερινότητας των εμποροϋπαλλήλων. Για όλο και μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων σε καταστήματα, σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα και αποθήκες, δεν υπάρχει σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος. Το 8ωρο έχει βρεθεί για τα καλά στο στόχαστρο των εργοδοτών, ενώ η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο και όλες οι μορφές της «ευελιξίας» κερδίζουν έδαφος.

Ειδικά την περίοδο των γιορτών πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των εργαζομένων που δουλεύουν ως «ενοικιαζόμενοι», μέσα από γραφεία εύρεσης εργασίας.

Το ωράριο που υποτίθεται ότι προβλέπει η σύμβαση κάθε εργαζόμενου, στην πράξη απέχει πολύ από τις ώρες που καλείται πραγματικά να δουλέψει. Ετσι, ο ίδιος εργαζόμενος μπορεί στα χαρτιά να είναι τετράωρος και στην πράξη να δουλεύει τη μια μέρα τέσσερις ώρες, την επόμενη έξι ώρες, οχτώ ώρες ή ακόμα περισσότερο τις μέρες που η εμπορική κίνηση είναι αυξημένη.


Στο παραπάνω αποτέλεσμα οδηγεί η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας που εφαρμόζουν οι εργοδότες, επιδιώκοντας σε πολλές περιπτώσεις να τη συμπεριλάβουν και στις ατομικές συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι, και κυρίως όσοι εργάζονται ως ωρομίσθιοι, δουλεύουν παραπάνω ώρες από το προβλεπόμενο ωράριο. Η υπερωριακή απασχόληση δεν αμείβεται ως τέτοια, αλλά οι ώρες της αθροίζονται μέχρι κάποια στιγμή, υποτίθεται, να χορηγηθούν τα αντίστοιχα ρεπό. Τελικά οι υπερωρίες ούτε πληρώνονται, ούτε γίνονται ρεπό, αλλά αποτελούν απλήρωτη δουλειά που γεμίζει τα ταμεία των επιχειρήσεων και παράλληλα εξαντλεί τους εργαζόμενους...

Επιπλέον, κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν φροντίσει να έχει η βδομάδα επτά εργάσιμες μέρες, εξαπολύοντας επίθεση στην κυριακάτικη αργία. Στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου προβλέπονται τρεις Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα, στις 17, τις 24 και τις 31 Δεκέμβρη. Οι εμποροϋπάλληλοι, που θα ακούσουν τα κάλαντα στη δουλειά, έχουν ήδη φορτωθεί στην πλάτη τη δουλειά για αρκετές από τις 32 Κυριακές του διαστήματος από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, ως αποτέλεσμα της ουσιαστικής κατάργησης της κυριακάτικης αργίας που νομοθέτησε η κυβέρνηση, σε περιοχές που χαρακτηρίστηκαν «τουριστικές». Η τακτική των εργοδοτών, μάλιστα, να δηλώνουν στα χαρτιά το ωράριο των εργαζομένων ως πεντάωρο τις Κυριακές, στερεί από τους εμποροϋπαλλήλους το πρόσθετο ρεπό που δικαιούνται όταν δουλεύουν Κυριακή, αφού αυτό χορηγείται μόνο όταν οι ώρες εργασίας ξεπεράσουν τις πέντε.

Εκτός από τις Κυριακές, στο στόχαστρο έχουν μπει και οι «κατ' έθιμον» αργίες, με μια σειρά επιχειρήσεις να έχουν ήδη ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους να λειτουργήσουν στις 26 Δεκέμβρη και στις 2 Γενάρη.

«Δεν πάει άλλο...»

«Κάτι πρέπει να γίνει», «δεν πάει άλλο», «δεν μπορεί να συνεχίζεται η κατάσταση αυτή». Στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (19 Νοέμβρη) πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο. Αρκετοί από αυτούς, νέοι σε ηλικία, έκαναν για πρώτη φορά το βήμα και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου τους. Μίλησαν για την πραγματικότητα που βιώνουν και την αγανάκτηση που νιώθουν.

«Στο ένα χέρι το κουλούρι, στο άλλο το κομπιουτεράκι». Ετσι κάνει... διάλειμμα εργαζόμενη μέσα από πρόγραμμα voucher σε μεγάλο κατάστημα γνωστής εμπορικής αλυσίδας. Οπως είπε, μιλώντας στους συναδέλφους της στη συνέλευση, οι νέοι που δουλεύουν μέσα από αντίστοιχα προγράμματα γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στους εργοδότες και τον ΟΑΕΔ σε κάθε προσπάθειά τους να διεκδικήσουν το μισθό, το διάλειμμα, την άδεια και μια σειρά στοιχειώδη δικαιώματα.

Στις συνθήκες δουλειάς που φθείρουν την υγεία τους αναφέρθηκαν άλλοι εμποροϋπάλληλοι σε τοποθετήσεις τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των εργαζομένων στα «Praktiker», για την οποία το Σωματείο έκανε καταγγελία και ζήτησε έλεγχο από το ΚΕΠΕΚ. Ειδικά οι ταμίες αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα, καθώς δουλεύουν σε θέσεις χωρίς εργονομικό σχεδιασμό και είναι υποχρεωμένες να μετακινούν με τα χέρια μεγάλα σε όγκο και βαριά αντικείμενα. Η κυλιόμενη ταινία που υπήρχε στα ταμεία έχει αφαιρεθεί, ενώ πλέον δεν προβλέπεται βοηθός ταμείου, όπως συνέβαινε μερικά χρόνια πριν. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλους χώρους δουλειάς, με τους εργαζόμενους να σηκώνουν και να κουβαλούν και βάρη.

Μέχρι τις 10 και τις 11 το βράδυ είναι υποχρεωμένοι να μένουν στη δουλειά οι εργαζόμενοι στο «εκπτωτικό χωριό» που λειτουργεί στην περιοχή των Σπάτων. Οπως οι ίδιοι περιέγραψαν, οι εγκαταστάσεις κλείνουν στις 9 το βράδυ, αυτοί όμως συνεχίζουν να εργάζονται, προετοιμάζοντας τα καταστήματα για την επόμενη μέρα. Αναγκάζονται να φεύγουν πηδώντας πάνω από μάντρες και φράχτες, αναζητώντας τρόπο και μέσο για να επιστρέψουν στο σπίτι τους από μια περιοχή στην οποία η καθημερινή μετακίνηση από και προς στη δουλειά είναι δύσκολη και ακριβή.

Πάλη για ΣΣΕ, ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα και την προσπάθεια χειραγώγησης

Οπως εξηγεί η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στο Εμπόριο υπάρχει πανσπερμία συμβάσεων και εργασιακών σχέσεων, με κύριο στοιχείο την γενίκευση της «ευελιξίας»: «Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι 4ωροι. Με τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας, πολλοί αναγκάζονται να δουλεύουν για μέρες, 12ωρα, χωρίς ρεπό, με δουλειά και τις Κυριακές. Στα πολυκαταστήματα οι συνάδελφοι δουλεύουν όπως και όσο θέλει η εργοδοσία, η οποία αξιοποιεί το "διευθυντικό δικαίωμα", τους εσωτερικούς κανονισμούς και την "αξιολόγηση". Οι εργοδότες αξιώνουν την πλήρη διάλυση του σταθερού εργάσιμου χρόνου. Με τη γενίκευση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης επιχειρούν μέσα σε λιγότερο χρόνο οι εργαζόμενοι να βγάζουν περισσότερη δουλειά, με χαμηλότερο μισθό».

Οπως επισημαίνει η Ντ. Γκογκάκη, η οργάνωση και η πάλη των εργαζομένων για Συλλογικές Συμβάσεις μπορεί να δώσει απάντηση και στην προσπάθεια χειραγώγησης. «Αν έχουν αυτές τις μέρες δουλειά και κέρδη οι επιχειρήσεις, θα έχει δουλειά και ο εργαζόμενος»: Αυτό είναι το παραμύθι που σερβίρει η εργοδοσία στους εμποροϋπαλλήλους, το οποίο συνοδεύεται από την προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η «ευελιξία», αφού «δεν γίνεται να είμαστε όλοι 8ωροι», «αν γίνουμε όλοι 8ωροι κάποιοι θα απολυθούν», «χρειάζονται και οι εργολαβικοί για να γίνονται "μπαλώματα"» σε περιόδους όπως αυτή του εορταστικού ωραρίου.

Οι εργαζόμενοι, τονίζει η πρόεδρος του Σωματείου, χρειάζεται να έχουν ανοιχτό μέτωπο και με τους ανθρώπους της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό κίνημα, με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΙΥΕ), «τους εργατοπατέρες που κάθονται στα τραπέζια του κοινωνικού διαλόγου και της συναίνεσης, που δικαιολογούν τη σφαγή δικαιωμάτων και κατακτήσεων στο όνομα του "μικρότερου κακού", στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και των επιχειρήσεων».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στον κλάδο, με τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη. «Δεν συμβιβαζόμαστε με την πληθώρα των διαφορετικών συμβάσεων, την εκ περιτροπής εργασία, τα voucher, τα δουλεμπορικά, την ενοικίαση εργαζομένων. Δίνουμε συνέχεια στην πάλη για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, αντιπαλεύοντας συνολικά τα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη υλοποιούνται και μας έχουν γονατίσει. Τα δικαιώματά μας, οι μισθοί μας, όλα όσα μας έχουν ξηλώσει για την στήριξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, για εμάς δεν μπορούν να θεωρούνται περασμένα - ξεχασμένα», τονίζει η Ντ. Γκογκάκη και προσθέτει πως «σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα

Κινητοποίηση στις 12 Δεκέμβρη στη Βουλή, απέναντι στις απολύσεις και τον κυβερνητικό εμπαιγμό

14.000 εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης (φωτ. από παλιότερη συνέλευση εργολαβικών στον «Ευαγγελισμό»)
14.000 εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης (φωτ. από παλιότερη συνέλευση εργολαβικών στον «Ευαγγελισμό»)
Ηδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την απόλυση περίπου 14.000 εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία, καλύπτοντας πάγιες, διαρκείς και ζωτικές για τον λαό ανάγκες.

Συγκεκριμένα, το πλάνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προβλέπει μέχρι το τέλος του 2018 να απολυθούν διαδοχικά από τα δημόσια νοσοκομεία: 7.000 εργολαβικοί εργάτες. Περίπου 3.000 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ (στην πλειοψηφία τους τραυματιοφορείς), 2.100 επικουρικοί γιατροί (τμήμα των οποίων διανύει το δεύτερο μήνα απληρωσιάς), 1.000 επικουρικοί νοσηλευτές, παρασκευαστές κ.ά.

Η φάμπρικα των απολύσεων έχει ήδη πάρει μπροστά: Την προηγούμενη Τετάρτη κλήθηκαν δύο επικουρικές εργαζόμενες στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας να υπογράψουν την απόλυσή τους. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, κατά τη διάρκεια της οποίας, σε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Π. Πολάκη και έπειτα από επικοινωνία του με το υπουργείο Αμυνας, τους δόθηκε η δέσμευση ότι «το θέμα θα λυθεί, οι συμβάσεις θα παραταθούν». Την επομένη όμως, που οι δύο εργαζόμενες παρουσιάστηκαν κανονικά στη δουλειά τους, οι υπηρεσίες τούς δήλωσαν ότι ήδη ανήγγειλαν αμετάκλητα την απόλυσή τους και μάλιστα ειδοποίησαν την ασφάλεια του νοσοκομείου να τις πετάξει έξω...

Δυο μέρες αργότερα απολύθηκαν άλλοι τρεις επικουρικοί από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να απολυθούν 34 ακόμη επικουρικοί υγειονομικοί που υπηρετούν στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Στόχος η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς οικονομικές μονάδες»

Ενας από τους βασικούς στόχους της εξελισσόμενης επίθεσης από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του είναι να αποδεσμευτεί σταδιακά η μισθοδοσία όλου του προσωπικού από τον κρατικό προϋπολογισμό, και οι εργαζόμενοι - με την οποιαδήποτε εργασιακή σχέση - να πληρώνονται από τα έσοδα του νοσοκομείου. Αυτό σημαίνει ότι το εργασιακό τους μέλλον και η μισθοδοσία τους θα εξαρτάται από το πόσο συνεισφέρουν στην προσέλκυση εσόδων, ώστε να κάνουν το τμήμα τους «βιώσιμο». Αυτό είναι το νόημα της δέσμευσης της κυβέρνησης να μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία σε «αυτοτελείς οικονομικά μονάδες», δηλαδή σε επιχειρήσεις. Τμήματα που εξασφαλίζουν χρηματοδότηση και έσοδα, είτε απευθείας από τους ασθενείς είτε από χορηγίες κλπ., θα αναπτύσσονται, αν όχι θα συγχωνεύονται ή θα κλείνουν, ανεξάρτητα από επιστημονικά κριτήρια και από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Αυτό σηματοδοτείται και από την περαιτέρω μείωση των κρατικών κονδυλίων για την Υγεία και τη σταδιακή μετατροπή των νοσοκομείων σε αμιγείς επιχειρήσεις, ώστε από το 2020 και μετά, σε εναρμόνιση με τους στόχους της ΕΕ, τα νοσοκομεία να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, με δυνατότητα αμελητέας επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ηδη στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 αποτυπώνεται νέα μείωση, κατά 360 εκατ. ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία, και κατά 280 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ.

Eμπαιγμός δίχως τέλος, με σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και το λαό

Σήμερα, ακόμα και με τα ισχύοντα οργανογράμματα, που είναι ανεπαρκή για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, τα νοσοκομεία δουλεύουν με τις κενές οργανικές θέσεις να φτάνουν στο 35%. Οι προωθούμενες απολύσεις των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, το νέο πετσόκομμα του κρατικού προϋπολογισμού, θα έχουν ακόμα πιο σοβαρές και επικίνδυνες επιπτώσεις και στην υγεία του λαού, ανοίγοντας το δρόμο για την παραπέρα εμπορευματοποίησή τους, αλλά και για ιδιωτικοποιήσεις τμημάτων.

Επιπλέον, η πανσπερμία «ευέλικτων» σχέσεων εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία (ΟΑΕΔ, επικουρικοί, ΕΣΠΑ, ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί κ.ά.) αξιοποιείται από την κυβέρνηση για να διασπά τους εργαζόμενους (με τις πλάτες πρώην και νυν κυβερνητικών συνδικαλιστών), να πετάει τις ευθύνες για τα λειψά δικαιώματα, την απληρωσιά και οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει, από τον ένα φορέα στον άλλο (υπουργείο Υγείας, Εργασίας, ΟΑΕΔ, Ελεγκτικό Συνέδριο κ.ο.κ.).

Τους τελευταίους μήνες είναι «στον αέρα» η μισθοδοσία περίπου 500 επικουρικών γιατρών, των οποίων τα εντάλματα πληρωμής μισθών και εφημεριών επιστρέφονται αθεώρητα από Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι συγκεκριμένοι επικουρικοί εργάζονται για πάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση, οπότε οι Επίτροποι, με βάση την αντεργατική νομοθεσία, θεωρούν μη σύννομες τις ανανεώσεις των συμβάσεών τους. Αντίστοιχο πρόβλημα, σύμφωνα με την παραδοχή του ίδιου του υπουργείου, αντιμετωπίζουν τουλάχιστον 450 ακόμα εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων, που εργάζονται ως επικουρικό προσωπικό.

Η «υπόσχεση» του υπουργού Υγείας περιορίζεται στο ότι «το θέμα των επικουρικών πρόκειται να συζητηθεί στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ενώ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει με τους «καλούς και κακούς πάρεδρους» και κάθε είδους νομικά τερτίπια, αποκρύπτοντας ότι η γιγάντωση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, οι απολύσεις και η απληρωσιά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αντιλαϊκής στρατηγικής του κεφαλαίου στην Υγεία. Το έδαφος, εξάλλου, για τη λήψη αρνητικής απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ήδη στρωθεί, καθώς έχει προηγηθεί συνεδρίαση κλιμακίου του τμήματος στη Θεσσαλονίκη, που ήταν απορριπτική.

Αν η κυβέρνηση ήθελε να δώσει πραγματικά λύση, θα μπορούσε να φέρει τροπολογία με την οποία θα μονιμοποιούνταν οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που έτσι κι αλλιώς είναι γνωστό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (επιτακτικές, μάλιστα, τις χαρακτηρίζει η αιτιολόγηση της πρόσληψής τους), έχουν προσληφθεί με τα ίδια κριτήρια των μόνιμων υπαλλήλων και έχουν δώσει όλα αυτά τα χρόνια εξετάσεις για την αξία τους, στηρίζοντας τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο κάνει λόγο για «χιλιάδες προσλήψεις», που ακόμα κι αν υλοποιηθούν αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων και των απολύσεων. Συγκεκριμένα, σε επίπεδο προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για το 2017 έχουν προκηρυχθεί από το Φλεβάρη 1.200 διορισμοί γιατρών και δεν έχουν προσληφθεί ούτε 400. Για το 2018 έχουν εξαγγελθεί άλλες 1.500 προσλήψεις. Για όσους δεν είναι γιατροί, η μόνη πανελλαδική προκήρυξη έγινε στις αρχές του 2017 για 1.650 άτομα, που ακόμη δεν έχουν προσληφθεί και λένε ότι θα προκηρυχθούν άλλες 3.000 για το 2018.

Σε πάνω από 30.000 υπολογίζονται τα κενά των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία, ακόμη και μετά το πετσόκομμα των οργανισμών τους, που αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει καταθέσει σχέδιο νόμου για την «αναμόρφωση των Οργανισμών των δημόσιων νοσοκομείων». Παράλληλα, συνεχίζονται κατά εκατοντάδες κάθε χρόνο οι αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού για λόγους συνταξιοδότησης.

Ακόμα κι αυτοί οι αριθμοί που εξαγγέλλονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επιβεβαιώνουν ότι το μεγάλο μέρος των προσλήψεων αφορά συμβάσεις κάθε είδους, που αντικαθιστούν άλλους συμβασιούχους που απολύονται. Ακόμα κι αν έρθει νέο προσωπικό, θα είναι με ημερομηνία λήξης, θα πρέπει να εκπαιδευτεί στα νέα του καθήκοντα και μέχρι να τα εμπεδώσει θα πρέπει να ξαναφύγει. Αυτή η κατάσταση έχει προφανώς αντανάκλαση τόσο στην υγεία και ασφάλεια των ασθενών, όσο και σε αυτή των εξουθενωμένων υγειονομικών που παραμένουν, καλύπτοντας τα τεράστια κενά και τον ασύλληπτο όγκο δουλειάς.

Ενιαία αντίσταση και οργάνωση της πάλης για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Το σύνολο της κυβερνητικής προπαγάνδας αποδομήθηκε κατά τη διάρκεια της μαζικής σύσκεψης επικουρικών και συμβασιούχων του ΟΑΕΔ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στον «Ευαγγελισμό», με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από περίπου 20 νοσοκομεία και προνοιακά ιδρύματα πήραν μέρος στη σύσκεψη, συζήτησαν για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία και ανέδειξαν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να συντονίσουν τα βήματά τους ανεξάρτητα από σχέση εργασίας.

«Οι απαντήσεις που ως τώρα έχουν δοθεί από τους αρμόδιους υπουργούς είναι αρνητικές για τη μονιμοποίηση και αόριστες όσον αφορά την πληρωμή των δεδουλευμένων. Στο πλαίσιο της τρίτης "αξιολόγησης" που συμφώνησε η κυβέρνηση με το κουαρτέτο, είναι και η διαιώνιση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μπαίνει επιτακτικά το ζήτημα ενιαίας αντίστασης και διεκδίκησης. Να οργανώσουμε με τη συμβολή των σωματείων μια ενιαία κινητοποίηση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΝΕ, Ηλίας Σιώρας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 12/12, στις 4 μ.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή. Προσυγκέντρωση θα γίνει στις 3 μ.μ. στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του «Ευαγγελισμού». Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης είναι τα εξής: Να μη γίνει καμία απόλυση. Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα και να εξασφαλιστεί ομαλή ροή μισθοδοσίας. Να υπάρξει τροπολογία για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η κινητοποίηση δουλεύεται σε κάθε χώρο δουλειάς, κόντρα στα εμπόδια που βάζουν συνδικαλιστικές δυνάμεις που εμποδίζουν την εγγραφή των συμβασιούχων στα πρωτοβάθμια σωματεία στα νοσοκομεία, χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα. Στόχος είναι η συγκεκριμένη κινητοποίηση να αποτελέσει ακόμη ένα βήμα για τη μαζική συμμετοχή των υγειονομικών στην πανελλαδική απεργία στις 14/12.

Τα προβλήματα θα γίνουν πιο εκρηκτικά για τον κόσμο που υποφέρει

Η Μ.Λ. είναι επικουρικός γιατρός εδώ και 7 χρόνια. «Κρινόμαστε καθημερινά στη δουλειά μας», τονίζει, «οι διευθυντές κάθε χρόνο υπογράφουν τις συμβάσεις μας και εκφράζουν τη συμφωνία τους για την παραμονή μας. Μετά από 7 χρόνια δουλειάς δικαιούμαστε μόνιμη θέση εργασίας, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει αθρόα αποχώρηση γιατρών από το ΕΣΥ λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς να προκηρύσσονται θέσεις επιμελητών. Ακόμη κι αν προκηρυχθούν, πολλοί από μας δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τα χαρτιά μας και να διεκδικήσουμε μια μόνιμη θέση. Αρκετοί έχουμε υπερβεί τα 50 και 55 έτη, αν σκεφτείς ότι είχαμε πολλά χρόνια ανεργίας και άλλα 7 χρόνια στο Δημόσιο...».

Η Ελένη Μπάγια, επικουρική παθολόγος στον «Ευαγγελισμό», όπου μαζί με άλλους 9 εργαζόμενους στελεχώνει το ΤΕΠ, λέει στον «Ριζοσπάστη»: «Δεχόμαστε δεκάδες περιστατικά τη μέρα, υπάρχει φόρτος εργασίας, είμαστε όμηροι - συμβασιούχοι χωρίς προοπτική μονιμοποίησης. Στελεχώνουμε τα τμήματα του Νοσοκομείου και δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες του λαού και για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, και η απάντηση που δίνουν τα επιτελεία της κυβέρνησης είναι ότι θα είμαστε σε μια διαρκή ανακύκλωση εργασίας - ανεργίας και δεν πρόκειται να καλυφθούν οι μόνιμες ανάγκες με μόνιμο προσωπικό. Αν απολυθούμε π.χ. από το ΤΕΠ, η περίθαλψη των ασθενών θα μείνει πίσω. Ο κόσμος ασφυκτιά. Δεν έχει Κέντρα Υγείας, δεν έχει γιατρούς ειδικοτήτων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και έρχονται σε δευτεροβάθμιο για να βρουν μια άμεση λύση για το πρόβλημά τους. Τα προβλήματα θα γίνουν ακόμη πιο εκρηκτικά για τον κόσμο που υποφέρει. Και οι ασθενείς και ο λαός, κάθε εργαζόμενος και άνεργος, πρέπει να καταλάβουμε ότι τα προβλήματα είναι κοινά. Σήμερα μπορεί να είναι εργαζόμενοι, αύριο να είναι ασθενείς. Να παλέψουμε για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και πλήρη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από εργαζόμενους που δεν θα συνθλίβονται στις μυλόπετρες των ελαστικών σχέσεων εργασίας».

Εντείνονται οι προετοιμασίες στη Θεσσαλία

Εντείνονται οι αγωνιστικές προετοιμασίες των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, ενόψει της πανελλαδικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη και της πανελλαδικής σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την οργάνωση και τον συντονισμό της πάλης, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΔΕΥΑΛ στη Λάρισα.

Στις 11 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στον Παλαμά Καρδίτσας, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των ΔΣ των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, καθώς και των Αγροτικών Συλλόγων της Μαγνησίας, στην οποία θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για την καλύτερη οργάνωση της συμμετοχής του αγροτικού κινήματος της περιοχής και στην πανελλαδική απεργία και στην πανελλαδική αγροτική σύσκεψη.

Ηδη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, στην πρόσφατη εκλογοαπολογιστική της συνέλευση, πήρε απόφαση για συμμετοχή με τρακτέρ στο απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 14/12 στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, όπου οι μικρομεσαίοι αγρότες, μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, θα αγωνιστούν για τα κοινά τους αιτήματα, ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται από την κυβέρνηση και την ΕΕ.

Αντίστοιχα, στα Τρίκαλα, την περασμένη Κυριακή, σε κοινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη» με τα ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων του νομού, αποφασίστηκε οι αγροτοκτηνοτρόφοι να πάρουν μέρος, με τα τρακτέρ, στο απεργιακό συλλαλητήριο το οποίο οργανώνουν τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων. Αποφασίστηκε, επίσης, στις 11 Δεκέμβρη, να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Τρικάλων ενάντια στη φοροληστεία και στα χαράτσια.

Για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων οι Αγροτικοί Σύλλογοι οργανώνουν συσκέψεις σε χωριά και συγκεκριμένα:

-- Σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Μεγαλοχώρι, στο καφενείο του μπαρμπα Μιχάλη, όπου θα συμμετάσχουν αγρότες από τα χωριά των πρώην δήμων Εστιαιώτιδας και Πελλιναίων.

-- Αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Κεφαλόβρυσο, στο καφενείο του Ντιντή, όπου θα συμμετάσχουν αγρότες από τα χωριά του πρώην δήμου Φαλώρειας.

-- Μεθαύριο, Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., στη Φαρκαδόνα, στο καφενείο του Νάτσινα, όπου θα συμμετάσχουν αγρότες από τα χωριά του δήμου Φαρκαδόνας.

Στη Λάρισα, ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου οργανώνει σύσκεψη αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο, ενώ σύσκεψη για τις 12 Δεκέμβρη στην Αγιά προγραμματίζουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι των χωριών του δήμου Αγιάς.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Συνεχίζονται με σημαντική συμμετοχή σε όλη τη χώρα

Η διαδικασία κορυφώνεται με την πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα στις 17 Δεκέμβρη

Σε συνέχεια του πρόσφατου συνεδρίου της (φωτ.) η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας φιλοξένησε και την περιφερειακή αγροτική σύσκεψη της Ηπείρου
Σε συνέχεια του πρόσφατου συνεδρίου της (φωτ.) η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας φιλοξένησε και την περιφερειακή αγροτική σύσκεψη της Ηπείρου
Με σημαντική συμμετοχή Αγροτικών Συλλόγων, μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων συνεχίζονται οι περιφερειακές αγροτικές συσκέψεις, στο πλαίσιο της απόφασης που είχε λάβει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με στόχο το συντονισμό του κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και την αγωνιστική προετοιμασία.

Μετά τις συσκέψεις που έγιναν σε Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Δυτική Μακεδονία, τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ηπειρο (στον Ωρωπό Πρέβεζας) και στην Ανατολική Στερεά - Εύβοια (στην Ανθήλη Φθιώτιδας).

Χτες πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, ακολουθούν οι συσκέψεις στην Κρήτη, ενώ η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται με την πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, την Κυριακή 17/12, στην οποία θα οριστικοποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων και το χρονοδιάγραμμα των συντονισμένων πανελλαδικά κινητοποιήσεων.

Μέσα από όλες τις περιφερειακές συσκέψεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αναδεικνύονται τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, με την αύξηση του κόστους παραγωγής, τη μείωση των τιμών παραγωγού, το διαρκές «κουτσούρεμα» των αγροτικών επιδοτήσεων, την αντιλαϊκή φοροληστεία, τα χρέη προς τις τράπεζες και την εφορία, όπως επίσης και τον αντιαγροτικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που ουσιαστικά αφήνει απροστάτευτους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους απέναντι στις ασθένειες και την κακοκαιρία.

Στην Ανατολική Στερεά - Εύβοια

Στην ανοιχτή σύσκεψη της Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας που πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοέμβρη στην Ανθήλη Φθιώτιδας έπειτα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας (ΟΑΣΦ) και σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Ανθήλης, Μακρακώμης, Δομοκού, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας, Φωκίδας και αγρότες απ' όλο το νομό.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε εκ μέρους της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ο Ρίζος Μαρούδας.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΑΣΦ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναδείχτηκε έντονα η ανάγκη ενίσχυσης της οργάνωσης των μικρομεσαίων αγροτών, η ανάγκη «να μαζικοποιηθούν Αγροτικοί Σύλλογοι και να δημιουργήσουμε νέους εκεί που δεν υπάρχουν, αφού αυτοί αποτελούν τον πυρήνα αντίστασης απέναντι σε καθετί που μας οδηγεί στην εξαθλίωση, όπως αποδείχτηκε και με το πρόσφατο σταμάτημα κατάσχεσης που καταφέραμε σε σπίτι και χωράφι συνάδελφου αγρότη».

Παράλληλα, υπήρξε συζήτηση για τις δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από την Εφορία, την αδυναμία μεγάλης μερίδας των αγροτών να ανταποκριθούν στις εισφορές του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να μένουν ανασφάλιστες ολόκληρες οικογένειες, στην απαξίωση του ΕΛΓΑ που παρόλο που εισπράττει 175 εκατ. ευρώ από τους αγρότες το χρόνο, το κράτος δεν δίνει την καθορισμένη 20% συμμετοχή του, γεγονός που σε συνδυασμό με τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, αφήνει στην ουσία ανασφάλιστη την παραγωγή.

Ειδικά για το θέμα του ΕΛΓΑ, τονίστηκε η μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες του νομού από τη χαλαζόπτωση, ιδιαίτερα στην ελαιοκαλλιέργεια, ενώ οι έλεγχοι κινούνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, εξαιτίας και της μεγάλης έλλειψης μόνιμου προσωπικού στον οργανισμό. Εγιναν επίσης παρεμβάσεις αναφορικά με το πρόβλημα των μειούμενων χρόνο με το χρόνο επιδοτήσεων, υπό το πρόσχημα της «ενίσχυσης των νέων αγροτών», αφού η κυβέρνηση, αντί να διεκδικήσει επιπλέον κονδύλια από την ΕΕ ή να λάβει μέτρα πραγματικής στήριξης των αγροτών για την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, «επιλέγει να μοιράσει τη φτώχεια, όπως έκανε πέρσι με την εξισωτική στους κτηνοτρόφους, όπως κάνει σε όλο το λαό με το "κοινωνικό μέρισμα"».

Τα έργα υποδομής, όπως η αγροτική οδοποιία, αλλά και αρδευτικά και αποστραγγιστικά έργα, βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη στην ευρύτερη περιοχή από το κράτος και την Περιφέρεια, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να προκαλούνται μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες από τις πλημμύρες, ιδίως στην περιοχή της Σπερχειάδας. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η έλλειψη τέτοιων υποδομών «καταστρέφει την παραγωγή αλλά και απειλεί τις ίδιες μας τις ζωές. Στην ουσία τζογάρουν πάνω στη ζωή του μεροκαματιάρη εργαζόμενου και αγρότη, αφήνοντάς μας απροστάτευτους, με κίνδυνο να γίνει ό,τι έγινε στη Μάνδρα».

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της ΟΑΣ Φθιώτιδας, Βαγγέλης Τσολίσος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των «ανοιχτών τιμών» (δηλαδή στην παράδοση της σοδειάς στους εμπόρους δίχως συγκεκριμένη τιμή) και στα «κανόνια» που ρίχνουν στους αγρότες μεγαλέμποροι, όπως χαρακτηριστικά έγινε και στην Ανθήλη με γνωστό χονδρέμπορα, ο οποίος «φέσωσε» την τοπική ομάδα παραγωγών ρυζιού. Το χρέος, σημειώνει, αφορά την περσινή παραγωγή περίπου 1.000 τόνων, για την οποία οι αγρότες έχουν κόψει τιμολόγια, πλήρωσαν ΦΠΑ, ενώ επιπλέον θα κληθούν να καταβάλλουν και φόρο εισοδήματος και ΕΦΚΑ...

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κινητοποίησης στην Εφορία Λαμίας, αύριο Παρασκευή, στις 10 π.μ., με αιτήματα: Ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού στις 12.000 ευρώ και 3.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί, ακατάσχετο των επιδοτήσεων, να μην υπολογίζονται ανεξόφλητα τιμολόγια στο φόρο εισοδήματος, επιστροφή ΦΠΑ στα ανεξόφλητα τιμολόγια, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες.

Παράλληλα, αποφασίστηκε οι Αγροτικοί Σύλλογοι να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια στις 14/12, μαζί με τα εργατικά σωματεία.

Στην Ηπειρο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε επίσης η περιφερειακή σύσκεψη στον Ωρωπό Πρέβεζας στις 19/11, με τη συμμετοχή των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, Αρτας, Κέρκυρας και του Αγροτικού Συλλόγου Ζίτσας Ιωαννίνων. Εκ μέρους της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων παρευρέθηκε ο Βαγγέλης Μπούτας.

Η άγρια φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, οι εξευτελιστικές τιμές στις οποίες αξιώνουν οι μεγαλέμποροι να προμηθεύονται τα αγροτικά προϊόντα, το Ασφαλιστικό, η αύξηση του κόστους παραγωγούς, αποτέλεσαν και σε αυτήν τη σύσκεψη τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μείωση της τιμής στο γάλα, το οποίο φέτος οι κτηνοτρόφοι καλούνται να το παραδώσουν περίπου στα 85 λεπτά το κιλό, από 98 ευρώ πέρσι, ενώ «μεγάλη αγανάκτηση επικρατεί για την ουσιαστική απουσία μηχανισμού προστασίας και αποζημίωσης της αγροτικής παραγωγής», όπως δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, Σπύρος Κλινάκης.

Πλημμύρες που πλήττουν την παραγωγή - όπως έγινε και πριν λίγες μέρες - καιρικά φαινόμενα όπως το χαλάζι, ή ακόμη και η ανομβρία, δεν αποζημιώνονται ή αποζημιώνονται «λειψά» κι έπειτα από χρονοβόρες διαδικασίες μέσω των ΠΣΕΑ, συνθέτουν μια ακόμη αιτία για τη μείωση του εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, για το σπρώξιμο εντέλει του μικρομεσαίου αγρότη εκτός παραγωγής, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΟΑΣ Πρέβεζας.

Το επόμενο διάστημα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες που συμμετείχαν στη σύσκεψη θα συνεχίσουν τις δράσεις ενημέρωσης των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, μέσω εξορμήσεων και συσκέψεων, ενώ προετοιμάζονται για την πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα.

Σήμερα και αύριο οι συσκέψεις στην Κρήτη

Δύο περιφερειακές συσκέψεις πραγματοποιούνται στην Κρήτη:

-- Σήμερα, Πέμπτη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων καλεί σε σύσκεψη στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

-- Αύριο, Παρασκευή, Αγροτικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Κρήτης οργανώνουν σύσκεψη στις 6.30 μ.μ. στα Πεζά Ηρακλείου (αίθουσα Πολιτισμού, δημαρχείο). Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ