Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα, Τετάρτη, στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή για τη Δημόσια Υγεία.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η αποτίμηση της κλαδικής απεργίας στις 4 Νοέμβρη και η προετοιμασία της επόμενης γενικής απεργίας. H παρέμβαση στο ΚΕΠΕΚ για τα σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος». Οι εξελίξεις στα «Folli - Follie». O κίνδυνος πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας.

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Λαϊκό Πάλκο». Ο Αναστάσης Κατσαβός παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη μεγάλη στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μελέτη - «λαγός» για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος

Ρόλο «λαγού» για την προώθηση του μοντέλου των «τριών πυλώνων» και την παραπέρα ενίσχυση των στοιχείων ιδιωτικής ασφάλισης, με παράλληλη εξασφάλιση πόρων για την ανάπτυξη των ιδιωτικών προγραμμάτων, αναλαμβάνει η Ενωση Αναλογιστών Ελλάδας (ΕΑΑ).

Στο πλαίσιο αυτό, εκπόνησε σχετική μελέτη για το Ασφαλιστικό, η οποία, όπως ειπώθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, έχει κατατεθεί «στην πολιτεία και τους κοινωνικούς φορείς», τους οποίους η Ενωση καλεί να πάρουν «άμεσες πρωτοβουλίες» προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν αιωρείται στο κενό: Μετά την ψήφιση του νόμου 4387/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η παραπέρα συρρίκνωση των συντάξεων και η αύξηση των εισφορών σε μεγάλα τμήματα ασφαλισμένων δημιουργούν διαρκώς προϋποθέσεις για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ετσι, μπροστά σε αυτόν τον νέο γύρο επίθεσης, κόμματα και φορείς ακονίζουν και πάλι τα μαχαίρια τους, ενάντια στα συμφέροντα συνταξιούχων και ασφαλισμένων.

Πυρήνας της μελέτης - πρότασης της Ενωσης Αναλογιστών για το μοντέλο των «τριών πυλώνων» είναι η διαμόρφωση ενός 2ου πυλώνα, ο οποίος θα είναι υποχρεωτικός για όλους τους ασφαλισμένους, θα λειτουργεί αμιγώς στη βάση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και θα εξαρτά το ύψος των παροχών από την απόδοση «των επενδύσεων».

Μάλιστα, αυτός ο 2ος πυλώνας θα αναπτύσσεται σε βάρος του 1ου δημόσιου πυλώνα, καθώς σε ορισμένα από τα σενάρια, σε αυτόν θα κατευθύνεται όλο και μεγαλύτερο μέρος των ασφαλιστικών εισφορών. Οπως σημειώνεται στη μελέτη, «η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού πυλώνα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς σημαντικές αλλαγές στη δομή και τη χρηματοδότηση του 1ου πυλώνα. Προκειμένου να κατευθυνθούν πόροι προς την επαγγελματική ασφάλιση, είναι αναγκαίο να περιοριστούν οι εισφορές της βασικής κοινωνικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής, οι οποίες είναι ήδη σήμερα υψηλές και υπερβαίνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι υψηλές υφιστάμενες εισφορές (συνολικά 27%) επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος εργασίας και επιδρούν αρνητικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της αναιμικής εθνικής οικονομίας...».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε ένα από τα σενάρια εξετάζεται η εισφορά στον 2ο πυλώνα να φτάνει στο 11%, όταν στον 1ο πυλώνα της «κοινωνικής σύνταξης» θα περιοριστεί μόλις στο 10%! Συνολικά οι εισφορές στον 1ο και 2ο πυλώνα θα περιοριστούν στο 21% (επί του μισθού ή του εισοδήματος) των ασφαλισμένων, ικανοποιώντας μια βασική αξίωση του κεφαλαίου για μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Ταυτόχρονα, μια τέτοια μείωση των εισφορών θα δώσει τη δυνατότητα ενίσχυσης και της ιδιωτικής ασφάλισης «ιδιαίτερα για αυτούς που ανήκουν στα μεσαία και υψηλότερα οικονομικά κλιμάκια», όπως τονίζει η μελέτη, κάνοντας καθαρό ότι το σύστημα των «τριών πυλώνων» όχι μόνο καταδικάζει στη φτώχεια και την αβεβαιότητα τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, αλλά επιπλέον απευθύνεται στους υψηλά αμειβόμενους, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμπληρώνουν τη σύνταξη των δύο πυλώνων με μια πρόσθετη ιδιωτική σύνταξη.

Τέλος, δεν κρύβουν ότι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος σύμφωνα με το μοντέλο των «τριών πυλώνων» έχει ως στόχο «να περιοριστεί σε βάθος χρόνου η ανάγκη χρηματοδότησης» του 1ου πυλώνα (ο οποίος κατά τη γνώμη των μελετητών έχει ελλείμματα) και ο κρατικός προϋπολογισμός να τον χρηματοδοτεί «σε πολύ χαμηλά ποσοστά (χαμηλότερα του 4%)» του ΑΕΠ! Επιδιώκεται δηλαδή παραπέρα περιορισμός της - μειωμένης έτσι και αλλιώς - κρατικής χρηματοδότησης στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε οι μονοπωλιακοί όμιλοι να εξασφαλίσουν αυτούς τους πόρους για λογαριασμό τους.

Απεργία στην «Τροφοδοτική Αιγαίου ΑΕ»

Απεργία πραγματοποιήθηκε χτες στην «Τροφοδοτική Αιγαίου ΑΕ» με απόφαση του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής διεκδικώντας την ανάκληση των απολύσεων τριών εργαζομένων που έγιναν στις 31/10.

Από το πρωί δυνάμεις του κλαδικού Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων στην απεργιακή περιφρούρηση. Το Συνδικάτο έκανε παρέμβαση σε εκπρόσωπο της εργοδοσίας, τονίζοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί αν δεν ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως οι απολύσεις γίνονται «για περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους» και καλεί τους εργαζόμενους να μην αφήσουν να περάσουν, «γιατί η εργοδοσία θα εντείνει την επιθετικότητά της (...) με μόνο στόχο την αύξηση των υπερκερδών της. Απαιτούμε τώρα την επαναπρόσληψη των συναδέλφων και παράλληλα να σταματήσουν οι παρατυπίες της εταιρείας στους εργαζόμενους στη διακίνηση, στην αποθήκη και το ψυγείο». Ακόμα, απαιτεί την αυστηρή εφαρμογή του ωραρίου και των ημερών εργασίας, των μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες

Συνεχίζονται έως την Κυριακή 11/11 οι αρχαιρεσίες στην Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν με βάση το ακόλουθο πρόγραμμα: Στα γραφεία της Ενωσης (Κάνιγγος 27): Σήμερα Τετάρτη, αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή 9/11 (1 μ.μ. έως 9 μ.μ.), το Σάββατο 10/11 και την Κυριακή 11/11 (11 π.μ. έως 7 μ.μ.). Στο Παράρτημα Πειραιά, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Ομ. Σκυλίτση 19): Αύριο Πέμπτη (1 μ.μ. έως 9 μ.μ.) και το Σάββατο 10/11 (10.30 π.μ. έως 6.30 μ.μ.). Στον Πειραιά, κάλπη θα στηθεί και στη Νίκαια (Κύπρου και Ηλιουπόλεως 100) την Παρασκευή 9/11 (1 μ.μ. έως 9 μ.μ.).

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Μαζικό συλλαλητήριο στη Λέσβο

Από το χτεσινό μαζικό παλλεσβιακό συλλαλητήριο
Από το χτεσινό μαζικό παλλεσβιακό συλλαλητήριο
Μαζικό παλλεσβιακό συλλαλητήριο στον κόμβο της Λάρσου οργάνωσε, χτες Τρίτη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου μίλησε ο γγ της Ομοσπονδίας, Στρατής Κόμβος, ο οποίος αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις για άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, καθώς λόγω του δάκου η φετινή παραγωγή έχει υποστεί ολική καταστροφή, και για εγγυημένες τιμές παραγωγού σε λάδι, γάλα και κρέας, έτσι ώστε να μπορούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι να ζήσουν στα χωριά τους.

Αμέσως μετά, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με μηχανοκίνητη πορεία στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου μέσω τηλεδιάσκεψης αντιπροσωπεία τους έθεσε τα αιτήματά τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτη.

Για το ζήτημα της δακοκτονίας ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι αυτή θα ξεκινά στην προβλεπόμενη περίοδο, με την αντιπροσωπεία των αγροτών να απαιτεί να γίνεται από κρατικές υπηρεσίες, επανδρωμένες με το απαραίτητο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Σχετικά με την κτηνοτροφία ο Στ. Αραχωβίτης ανάφερε ότι θα δοθεί ενίσχυση 5 ευρώ ανά κεφάλι προβάτου, στις αρχές Δεκέμβρη. Ωστόσο, για τις τιμές του γάλακτος σημείωσε ότι... δεν μπορεί να κάνει τίποτε, παρά μόνο κάποιους ελέγχους στις εισαγωγές και τις αναμείξεις.

Οπως αποφασίστηκε στο τέλος του συλλαλητηρίου, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει νέες κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Κλιμακώνουν την πάλη ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις

Με δύο μεγάλες συγκεντρώσεις, στις 19/11 στη Θεσσαλονίκη και στις 20/11 στην Αθήνα

Νέες πανελλαδικές πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις οργανώνουν στις 19 και 20 Νοέμβρη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, απέναντι στις παλιές και τις νέες περικοπές στις συντάξεις, αλλά και στον συνεχιζόμενο εμπαιγμό από την κυβέρνηση με αφορμή και το ζήτημα των αναδρομικών.

Οι συγκεντρώσεις που προγραμματίζουν θα γίνουν:

-- Στην Αθήνα στις 20 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, για τους συνταξιούχους από Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά.

-- Στη Θεσσαλονίκη στις 19 Νοέμβρη, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, για τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν τους συνταξιούχους «να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να επιβάλει τις νέες θανατηφόρες περικοπές του ν. 4387/2016. Να διεκδικήσουμε ό,τι μας έχουν αφαιρέσει όλες οι κυβερνήσεις. Να καταδικάσουμε τη δημαγωγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει τον ίδιο στόχο στο Ασφαλιστικό. Να απορρίψουμε την ψεύτικη προπαγάνδα της κυβέρνησης, τα ψέματα και τις μισές αλήθειες, που καλλιεργεί τον εφησυχασμό έχοντας κατά νου τις εκλογές. Την κάλπικη, ψεύτικη αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα που προηγουμένως κυβέρνησαν και όλοι μαζί μάς έχουν τσακίσει».

Οι συνταξιούχοι αντιπαλεύουν το κυβερνητικό σχέδιο για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, με τον οποίο παγιώνονται όλες οι περικοπές στις συντάξεις από το 2010, απαιτούν να μην εφαρμοστεί η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», την κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), διεκδικούν να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, να οριστεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ κ.ά.

Η «βιωσιμότητα» που τσακίζει τις συντάξεις...

Ταυτόχρονα, οι κινητοποιήσεις των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων δίνουν απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης, τόσο γύρω από το ζήτημα της «προσωπικής διαφοράς» όσο και σχετικά με τα αναδρομικά.

Με χτεσινές δηλώσεις της, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, επιχειρώντας να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής και εφησυχασμού, επανέλαβε για μια ακόμα φορά πως στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές «βρισκόμαστε σε εξαιρετικά καλό σημείο. Διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι συναινέσεις που χρειαζόμασταν για να μπορέσουμε να αποφύγουμε το μέτρο. Οι εταίροι έχουν αποδεχτεί ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικά αναγκαίο, ότι δηλαδή δεν είναι αναγκαίο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος...».

Αυτό που δεν λέει η υπουργός, βέβαια, είναι πως η περιβόητη «βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος» που επικαλείται είναι το μόνιμο «σλόγκαν» που χρησιμοποιούν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου για την επίθεση διαρκείας στο Ασφαλιστικό.

Αυτήν τη «βιωσιμότητα» υπερασπίζονται το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ με τις εφέσεις που ασκούν σε δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών, «ξεπλένοντας» όλες τις μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις, και γι' αυτήν ακριβώς τη «βιωσιμότητα» ο νόμος Κατρούγκαλου, τον οποίο διαφημίζει και σήμερα η κυβέρνηση, μονιμοποίησε όλες τις περικοπές από το 2010 και μετά!
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org