Κυριακή 6 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαστρεβλώσεις

«Οι δυνάμεις του χτες» τιτλοφορεί άρθρο της η «Καθημερινή» 3/7/2014, συκοφαντώντας τους εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, γράφοντας: «Ας σκεφθούμε πότε ήταν τα πράγματα καλύτερα για τον Ελληνα πολίτη, όταν ο ημισοβιετικός ΟΤΕ της δεκαετίας του 1980 ταλαιπωρούσε κάθε πελάτη και η κρατική αεροπορική εταιρεία είχε μετονομασθεί από τον λαό σε "Ολυμπιακή Ταλαιπωρία" ή σήμερα; `Η μήπως εμπόδιζε ο δήθεν δημόσιος χαρακτήρας αυτών των εταιρειών τους διάφορους προμηθευτές να συντηρούν τη μικρή και μεγάλη διαπλοκή;». Τι διαστρεβλώνει σκόπιμα η «Καθημερινή»; Οτι και ο ΟΤΕ και η «Ολυμπιακή» και όλες οι άλλες ΔΕΚΟ όταν ανήκαν στο κράτος (το καπιταλιστικό) τα συμφέροντα του κεφαλαίου υπηρετούσαν, με κριτήριο αυτά λειτουργούσαν και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Σε αυτή τη βάση αναπτυσσόταν και η διαπλοκή. Ομως, σε μια προηγούμενη φάση καπιταλιστικής ανάπτυξης είχαν τη δυνατότητα να διατηρούν και ένα καθεστώς ορισμένων παροχών και για λόγους ενσωμάτωσης και χειραγώγησης των εργαζομένων. Βεβαίως, αυτή η φάση πέρασε και προχώρησαν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι απελευθερώσεις. Η κατάσταση δεν καλυτέρευσε, όπως υποστηρίζει η «Καθημερινή», αλλά χειροτέρευσε τόσο όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις στους συγκεκριμένους κλάδους όσο και τις υπηρεσίες προς τους εργαζόμενους. Αλήθεια, ποιος είπε ότι σταμάτησαν οι καθυστερήσεις στις αερογραμμές; Για να δούμε τι γίνεται σε μια σειρά νησιά ή πόσο είναι λυμένα τα ζητήματα ασφαλείας; Τι δείχνει, επίσης, η ευρωπαϊκή πείρα από τις απελευθερώσεις; Παντού οι εργαζόμενοι βγήκαν χαμένοι...

Γιατί ζητά στήριξη

«Μπορεί η κυβέρνηση να μην "κινδυνεύει" με το δημοψήφισμα αυτό - αφού χρειάζεται να εγκριθεί η πρόταση από 180 βουλευτές -, ωστόσο διατρέχει έναν ακόμη σοβαρότερο κίνδυνο: Να φανεί ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, μαζί με τους ανεξάρτητους βουλευτές, βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο να συγκροτήσουν το μπλοκ των 120 βουλευτών που απαιτούνται για να μπλοκάρουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Μ' άλλα λόγια, από την πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα για δημοψήφισμα περί τη ΔΕΗ και από τους υποστηρικτές - βουλευτές που θα συγκεντρώσει, η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει να βρεθεί αντιμέτωπη με την προεξοφλημένη διάλυση της Βουλής, όταν έρθει η ώρα για την εκλογή του Καρ. Παπούλια στην Ηρώδου Αττικού» («Αυγή», 4/7/2014). Είναι καθαρό ότι το θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ΔΕΗ αλλά οι συμμαχίες που θα τον φέρουν στην κυβέρνηση. Γι' αυτό αναζητά στήριξη της πρότασής του για δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», ενώ δεν αμφισβητεί την πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας που την επιβάλλει.

Δε λυπούνται το λαό

«Ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι και ένα εκατομμύριο "αόρατοι" εργαζόμενοι των 400 ευρώ τον μήνα: Το αποτέλεσμα της πρόσθεσης είναι καταθλιπτικό - αλλά και απολύτως διαφωτιστικό για την αγορά εργασίας στη χώρα μας. Η ελληνική εργασιακή ζούγκλα είναι μοναδική περίπτωση σε όλη την Ευρώπη: Λόγω της τεράστιας ανεργίας, οι εργαζόμενοι έχουν γίνει αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης - είναι χαρακτηριστικό ότι δύο στους τρεις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα είναι πλέον "αόρατοι" εργαζόμενοι, χωρίς δικαιώματα και με αμοιβές πείνας. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από την πολιτεία» (απόσπασμα από κύριο άρθρο της εφημερίδας «Τα Νέα»). Αραγε, τους έπιασε ο πόνος τους αστούς για τη δυστυχία και την εξαθλίωση των εργαζομένων; Παρόλο που στηρίζουν την αντιδραστική πολιτική που προκαλεί αυτά τα φαινόμενα; Τους ενδιαφέρει να βρουν τρόπους να διαχειριστούν τέτοια φαινόμενα, που δεν είναι ελληνική εξαίρεση αλλά ισχύουν σε όλη την ΕΕ, έχοντας ταυτόχρονα ως στόχο μια «στοιχειώδη» ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος για να τονωθεί η λαϊκή κατανάλωση και κατά συνέπεια η πώληση εμπορευμάτων, υπηρεσιών κ.λπ. Δεν λυπούνται λοιπόν το λαό.

Ο πρόθυμος στις αθλιότητες

«"Εσύ είσαι ρε αυτός που λέει αυτά για την Αριστερά;" Ποια "αυτά"; Αυτά που γράφει στην "Καθημερινή"; Τα άλλα που γράφει στα βιβλία του για τον Εμφύλιο; Οι αιτίες του φαινομένου είναι σαφώς πολιτικές. Οφείλονται στην πλήρη και άκριτη εξιδανίκευση της Αριστεράς και των "αγώνων" της, κάτι που ξεκίνησε με τη Μεταπολίτευση» (Στ. Κασιμάτης στην «Καθημερινή», 3/7/2014). Οι προβοκάτσιες γίνονται λίπασμα στην επίθεση των αστών ενάντια στο κίνημα, στην ταξική πάλη, σε τελευταία ανάλυση ενάντια στην Ιστορία του ΚΚΕ. Οι πρόθυμοι δημοσιολόγοι τους, σαν τον προαναφερθέντα, μαζί με τις εφημερίδες τους, είναι πάντα σε ετοιμότητα να γράψουν τέτοιες αθλιότητες, ενώ ξέρουν ότι πρόκειται για προβοκάτσια. Και έχουν στόχο: Να περάσουν στην ψυχολογία των εργαζομένων το φόβο και την απέχθεια στους αγώνες, στο εργατικό κίνημα, επομένως την αποστράτευση, τη χειραγώγηση και την υποταγή.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1535 Πεθαίνει ο Αγγλος πολιτικός, φιλόσοφος και συγγραφέας Τόμας Μορ.

1808 Γεννιέται ο Γερμανός ιστορικός Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν.

1827 Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου, που προέβλεπε αυτονομία για τους επαναστατημένους Ελληνες και την επίδοση φόρου υποτέλειας στην οθωμανική αυτοκρατορία. Ωστόσο, ειδικός όρος της Συνθήκης προέβλεπε επίσης τη στρατιωτική επέμβαση των εν λόγω δυνάμεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της μιας ή της άλλης πλευράς στην προτεινόμενη ανακωχή. Στον όρο αυτό βασίστηκε η παρουσία του συμμαχικού στόλου στο Ναυαρίνο και η παρεπόμενη ναυμαχία (Οκτώβρης 1827), που έληξε με τη συντριβή της τουρκοαιγυπτιακής ναυτικής δύναμης.

1854 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικομαθηματικός Γκεόργκ Ζίμον Ομ, ο οποίος διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων. Από αυτόν πήρε το όνομά της η μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης.

1885 Ο Γάλλος χημικός Λουί Παστέρ εμβολιάζει για πρώτη φορά έναν ασθενή κατά της λύσσας. Το εμβόλιο είχε επιτυχία.

1907 Γεννιέται η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο.

1908 Ο Αμερικανός Ρόμπερ Πίρι ξεκινά το ταξίδι του προς «κατάκτηση» του Βόρειου Πόλου.

1918 Στις 6 και 7 Ιούλη ξεσπούν αντεπαναστατικά κινήματα των αριστερών εσέρων στη Μόσχα και σε μια σειρά άλλες πόλεις. Οι αντεπαναστάτες συντρίβονται γρήγορα από τους επαναστατημένους εργάτες.

1921 Ο Κόκκινος Στρατός και ο μογγολικός επαναστατικός στρατός μπαίνουν νικηφόρα στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ούργκα. Στις 10 του μηνός σχηματίζεται επαναστατική κυβέρνηση στη Μογγολία.

1923 Ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

1949 Εκτελείται ο Βασίλης Μαρκεζίνης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

1962 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Ουίλιαμ Φόκνερ (Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1949).

1970 Αρχίζουν στο Εκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας οι δίκες 35 κομμουνιστών με το Α.Ν. 509 και την κατηγορία της αντικαθεστωτικής δράσης. Δώδεκα στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜ καταδικάζονται σε βαριές ποινές φυλάκισης. Μεταξύ αυτών οι Νίκος Καλούδης και Γιάννης Γιάνναρης (μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ), Ζήνωνας Ζορζοβίλης (αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ), οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια.

1971 Το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας καταδικάζει με τον Α.Ν. 509 τους Στρατή Τσαμπή (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜ) και Κώστα Λίτσα (στέλεχος του ΚΚΕ και του ΠΑΜ) σε κάθειρξη 10 και 5 ετών αντίστοιχα.

1974 Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει το προετοιμαζόμενο από τη χούντα πραξικόπημα στην Κύπρο και καλεί τον ελληνικό λαό και τους φαντάρους να ματαιώσουν τα σχέδια της χούντας και των ιμπεριαλιστών.

1988 Ανατινάζεται η πλατφόρμα πετρελαίου «Πάιπερ Αλφα» στο βρετανικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 167 εργαζομένων. Ηταν το σοβαρότερο ανάλογο ατύχημα στον κόσμο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ