Πέμπτη 6 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συλλαλητήρια σε 60 πόλεις

Αθήνα, 6.30 μ.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 6.30 μ.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Πάτρα, 7 μ.μ., πλατεία Γεωργίου

Αγρίνιο, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο

Αλιβέρι, 7.30 μ.μ., πλατεία Λιγνιτωρύχου

Αμφισσα, 7.30 μ.μ., πλατεία Λαού

Αργος, 7 μ.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Αργοστόλι, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 7 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου

Bόλος, 7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 7 μ.μ., Δημαρχείο

Γιαννιτσά, 7 μ.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 7 μ.μ., πλατεία Μικρών Καταρρακτών

Ελασσόνα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ελευσίνα, 6.30 μ.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 7.30 μ.μ., πρώην Νομαρχία

Ηγουμενίτσα, 7 μ.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα, 6.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Καρδίτσα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 7 μ.μ., απέναντι από την παλιά Νομαρχία

Κατερίνη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 7.30 μ.μ., πλατεία Σαρόκο

Κιλκίς, 6.30 μ.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 7 μ.μ., Περιβολάκια

Κως, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 7 μ.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 7 μ.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Λευκάδα, 7 μ.μ., μπροστά από την Εθνική Τράπεζα

Λιβαδειά, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 7 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Πρέβεζα, 7.30 μ.μ., στη Θεοφάνειο

Πτολεμαΐδα, 5.30 μ.μ., παλιό πάρκο

Πύργος, 7.30 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ

Ρέθυμνο, 7 μ.μ., Δημαρχείο

Σάμος, 7 μ.μ., πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ

Σέρρες, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σκιάθος, 6.30 μ.μ., Μπούρτζι

Σκόπελος, 7.30 μ.μ., παραλία

Σπάρτη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, 7.30 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη, 7 μ.μ., πλατεία Πετρινού

Φάρσαλα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 7 μ.μ., πλατεία Αγοράς

Χανιά, 7 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Χίος, 6.30 μ.μ., Απλωταριά

  • Το Σάββατο 8 Απρίλη:

Αρτα, 11 π.μ., πλατεία Κιλκίς

Ικαρία, 8 μ.μ., Εύδηλος

Ο Δ. Κουτσούμπας στην Ομόνοια

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί και θα κάνει δηλώσεις, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις συνδικάτων, μαζικών φορέων και Λαϊκών Επιτροπών για το συλλαλητήριο στις 7 Απρίλη στην Ομόνοια έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Βάθης: Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού - Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, ΕΥΔΑΠ, Αστικών Συγκοινωνιών, ΟΣΕ, μισθωτών οδηγών ταξί, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, ΕΛΤΑ και Ταχυμεταφορών.

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Μισθωτών - Τεχνικών, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών-στριών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Δημοσίου, ΟΤΑ, Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, Δικηγόρων, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς του Κεντρικού Τομέα Αθήνας, της Ανατολικής Αθήνας από την περιοχή των Μεσογείων, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Α' Αθήνας και τα κλαδικά σωματεία, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων - ΕΒΕ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Φοιτητικοί - Σπουδαστικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικής Αθήνας και Βόρειου Τομέα Αθήνας.

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Συνταξιουχικές Οργανώσεις, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς του Νότιου Τομέα Αθήνας.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Σωματεία - Εργατικά Κέντρα - Ομοσπονδίες: Με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία των αυριανών συλλαλητηρίων

-- Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας»: Με τα Σωματεία και τις Επιτροπές τους οργανώνονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους

-- Στοιχεία ΙΚΑ: Επιβεβαιώνουν τη συνεχή μείωση των μισθών και τη μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόλησης

-- Υγειονομικοί - Σωματεία Εργαζομένων Θεσσαλονίκης: Πρωτοβουλίες για το συντονισμό του αγώνα για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που να καλύπτει τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία των αυριανών συλλαλητηρίων

Να δοθεί απάντηση σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, ώθηση στην προετοιμασία γενικής πανεργατικής απεργίας!

Περιοδεία στα εργοτάξια στο Ηράκλειο
Περιοδεία στα εργοτάξια στο Ηράκλειο
«Κάτω τα μέτρα και τα αντίμετρα κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Το σύνθημα αυτό ετοιμάζονται να διαδηλώσουν αύριο Παρασκευή σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, στα συλλαλητήρια που οργανώνουν σε 60 πόλεις της χώρας, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Με εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις, τα συνδικάτα προετοιμάζουν τα συλλαλητήρια, ώστε η επιτυχία τους να δώσει απάντηση σε κυβέρνηση και κουαρτέτο που θα διαβουλεύονται την ίδια μέρα στο Γιούρογκρουπ γύρω από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου. Παράλληλα, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις θέτουν στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης και της δράσης την προετοιμασία για γενική απεργιακή απάντηση στον νέο γύρο επίθεσης.

Στην Αθήνα, το αυριανό συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια απευθύνουν, επίσης, η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ, ενώ το «παρών» στα συλλαλητήρια στις περιοχές τους δηλώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας και Λέσβου.

Στα αυριανά συλλαλητήρια καλεί επίσης το ΜΑΣ, ενώ αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση στην Ομόνοια έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Φυσικού, Οδοντιατρικής, ΝΦΕΕΜΠ και ΦΕΑ.

Σε θέση μάχης τα Εργατικά Κέντρα

Από τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΕΠΑ
Από τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΕΠΑ
Σε θέση μάχης βρίσκονται τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργάνωσε προχτές σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων και των αντιπροσώπων των σωματείων της δύναμής του. Τη συζήτηση απασχόλησαν η δράση για την επιτυχία της αυριανής συγκέντρωσης, αλλά και οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα. Στην εισήγησή του ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, αφού αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, λόγω της κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης, στάθηκε στην ανάγκη ο προγραμματισμός δράσης του ΕΚΛ να δημιουργεί «δυνατότητες ανάπτυξης αγώνων με τη συσπείρωση όσων περισσότερων εργαζομένων με το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ», να υπηρετεί την οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία, τη βελτίωση της λειτουργίας και δράσης κάθε σωματείου.

Στις παρεμβάσεις τους, εκπρόσωποι σωματείων επεσήμαναν ότι ξεκινούν άμεσα οι συνεδριάσεις ΔΣ, Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς, με στόχο να υιοθετηθεί από τους εργαζόμενους το πλαίσιο πάλης του ΕΚΛ, αλλά και να λαμβάνονται αποφάσεις για 24ωρη πανεργατική απεργία, όπως έχει ήδη αποφασίσει το Εργατικό Κέντρο. Οπως τονίστηκε στην εισήγηση και στις παρεμβάσεις, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα ζητήματα των Συλλογικών Συμβάσεων, της ανεργίας, της Υγείας - Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ ξεχωριστή σημασία στο πρόγραμμα δράσης δίνεται στην προετοιμασία της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Το ΕΚΛ και τα σωματεία σχεδιάζουν σειρά πολύμορφων πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, καθώς και συζητήσεις με κύριο περιεχόμενο τη στάση της εργατικής τάξης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι δράσεις αυτές θα κορυφωθούν με την πρωτομαγιάτικη απεργία και συγκέντρωση.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, με το συλλαλητήριο που οργανώνει αύριο, δίπλα στην καταδίκη των νέων αντιλαϊκών μέτρων, προτάσσει την πάλη για τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου του νησιού, σε συνέχεια της μαζικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο στις 15/3. «Η τεράστια συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και την απεργία απέδειξε ότι η μαζικότητα, οι αποφάσεις μέσα από τα συλλογικά όργανα, η οργάνωση στα σωματεία, η πλατιά ενημέρωση είναι ο δρόμος για την κατάκτηση των δίκαιων αιτημάτων μας και παρακαταθήκη για τους αυριανούς αγώνες», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του.

Πρόγραμμα δράσης μπροστά στο συλλαλητήριο της Παρασκευής υλοποιεί και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, ενώ έχει ήδη αποφασίσει κλιμάκωση με απεργία όταν κατατεθεί το νέο αντιλαϊκό πακέτο. Οι δράσεις για την επιτυχία του συλλαλητηρίου συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή, με εξορμήσεις στα «hot spot», σε σούπερ μάρκετ, σε εμπορικά καταστήματα και στο αεροδρόμιο. Παράλληλα, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την περασμένη Κυριακή, αποφάσισε την οργάνωση καμπάνιας νέων εγγραφών στο σωματείο.

Περιοδείες, συνελεύσεις και συσκέψεις

Περιοδεία σε εργοτάξια και οικοδομοτεχνικά έργα πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων ν. Ηρακλείου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Μιλώντας σε μαζική συγκέντρωση εργαζομένων των εργοταξίων, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου σε Ασφάλιση και Εργασιακά, κάλεσε σε οργάνωση του αγώνα στους τόπους δουλειάς, ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και των νέων βάρβαρων μέτρων που δρομολογούνται. Οι οικοδόμοι κάλεσαν τους συναδέλφους τους στο αυριανό συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας.

Μια από τις πιο μαζικές συνελεύσεις των τελευταίων ετών έκανε η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) την περασμένη Τρίτη, με επίκεντρο τη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στο αυριανό συλλαλητήριο. Το σωματείο αποφάσισε να ετοιμάσει σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ και να το διακινήσει πλατιά σε όλες τις ελεγκτικές εταιρείες, τις λογιστικές εταιρείες, τα λογιστικά γραφεία και τα λογιστήρια εταιρειών, με στόχο την ενημέρωση και τη συζήτηση με τους συναδέλφους. Στη συνέλευση τέθηκαν, επίσης, οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζει το σωματείο για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Μαζική σύσκεψη διοργάνωσαν χτες τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, στα γραφεία της Ενωσης Μηχανικών, για την καλύτερη προετοιμασία των αυριανών συλλαλητηρίων, αλλά και της απεργίας της Πρωτομαγιάς. Στη συζήτηση αναδείχτηκε η ανάγκη να ενταθεί η δράση που αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις, ώστε μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με συσκέψεις, εξορμήσεις, περιοδείες στα καράβια, στα στέκια των ανέργων, να «ανοίξει για τα καλά» η συζήτηση με τους ναυτεργάτες, για την ανάγκη οργάνωσης και κλιμάκωσης της πάλης.

Εισηγητικά, ο α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, ενημέρωσε επίσης τους συγκεντρωμένους για την απόρριψη της πρότασης των ταξικών δυνάμεων για απεργιακή κινητοποίηση, από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, τη στιγμή που η νέα επίθεση που εξαπολύει το κεφάλαιο δεν αφήνει τίποτα όρθιο από τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στεριάς και θάλασσας. Ενδεικτικά για τους ναυτεργάτες, παράλληλα με το χτύπημα των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, οι Συλλογικές Συμβάσεις έχουν να ανανεωθούν από το 2010, ενώ τώρα οι εφοπλιστές με τις αξιώσεις τους για «μείωση του λειτουργικού κόστους» και επιβολή των «διεθνών κρατούντων», αξιώνουν την επέκταση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Αέρα στην επιθετικότητά τους δίνει η κυβέρνηση, με τις δηλώσεις περί «ανταγωνιστικής ναυτιλίας».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΑΜΟΙΒΕΣ
Αυξάνεται συνεχώς η «ευελιξία», μειώνονται σταθερά οι μισθοί

Η σταθερή μείωση των μισθών και η μεγάλη αύξηση της υποαπασχόλησης καταγράφονται και στα στοιχεία του ΙΚΑ για το μήνα Ιούνη του 2016.

Επιβεβαιώνεται, και μέσα από τα στοιχεία αυτά, ότι η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, η συνεχής επίθεση στο εισόδημα της εργατικής τάξης, συνολικά ο εργασιακός μεσαίωνας που... «δεν ψηφίζει» τάχα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι μόνο είναι ήδη εδώ, αλλά βαθαίνει και επί των ημερών της, ακριβώς γιατί αυτό απαιτούν οι ανάγκες του κεφαλαίου που υπηρετεί με την πολιτική της.

Μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόλησης

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για τον περασμένο Ιούνη που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις προς το ΙΚΑ, η μερική απασχόληση στους μισθωτούς έχει φτάσει το 29%, από 18% το 2011. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι ένα μέρος της πλήρους απασχόλησης, όπως την καταγράφουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, περιέχει συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή μισθωτούς που αν και δουλεύουν πλήρες ωράριο, εργάζονται μόλις μερικές μέρες τη βδομάδα, προκύπτει το συμπέρασμα πως στις σημερινές συνθήκες, τουλάχιστον ένας στους τρεις εργαζόμενους υποαπασχολείται. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως με βάση τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», περίπου το 15% των νέων συμβάσεων μισθωτής εργασίας είναι με εκ περιτροπής εργασία.


Ετσι, και τα στοιχεία του Ιούνη του 2016 επιβεβαιώνουν πως η αύξηση της απασχόλησης που καταγράφεται στις επίσημες στατιστικές, κατά κύριο λόγο προέρχεται από την τρομακτική αύξηση της μερικής απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, με έτος βάσης το 2011 (μήνας Ιούνης), η συνολική απασχόληση εμφανίζεται αυξημένη κατά 300.000 θέσεις: Από τους 1.776.740 μισθωτούς τον Ιούνη του 2011, στους 2.076.773 μισθωτούς τον Ιούνη του 2016. Το ίδιο διάστημα, ωστόσο, η μερική απασχόληση, από 320.507 θέσεις τον Ιούνη του 2011, εκτοξεύτηκε στις 601.869 θέσεις τον Ιούνη του 2016.

Δηλαδή, έχουμε μια αύξηση της μερικής απασχόλησης κατά 281.362 θέσεις, ποσοστό 87,7%! Με άλλα λόγια, σχεδόν 9 στις 10 θέσεις εργασίας που «προστέθηκαν», είναι θέσεις μερικής απασχόλησης.

Ιδια εικόνα υπάρχει και όταν εξετάζεται το διάστημα μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην αστική διακυβέρνηση: Συγκρίνοντας την απασχόληση τον Ιούνη του 2015 με τον Ιούνη του 2016, προκύπτει ότι ενώ η απασχόληση αυξήθηκε κατά 75.000 θέσεις, οι 60.000 απ' αυτές τις θέσεις είναι μερικής απασχόλησης.

Συνεχής η μείωση των μισθών

Η μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόλησης και το σταθερά υψηλό ποσοστό της στο σύνολο της απασχόλησης, σε συνδυασμό με όλα τα αντεργατικά μέτρα που έχουν παρθεί το προηγούμενο διάστημα και ενισχύονται συνεχώς, επηρεάζει και τη διαμόρφωση των μισθών, ειδικά σε ό,τι αφορά στο μέσο μισθό.

Ετσι, ενώ ο μέσος μισθός τον Ιούνη του 2011 στον ιδιωτικό τομέα ανερχόταν στα 1.230,53 ευρώ μεικτά, τον Ιούνη του 2016 ο μέσος μισθός συρρικνώθηκε στα 940,17 ευρώ μεικτά, μείωση κατά 290,36 ευρώ ή 23,6% σε ποσοστό. Η τάση αυτή είναι σταθερά καθοδική τα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα από την εναλλαγή των αστικών κυβερνήσεων, επιβεβαιώνοντας ότι όλες τους συνέβαλαν στο χτύπημα του εργατικού εισοδήματος προς όφελος του κεφαλαίου. Ειδικότερα, ο μέσος μισθός το 2013 διαμορφώθηκε στα 1.096,96 ευρώ μεικτά, το 2014 στα 983,86 ευρώ μεικτά, το 2015 - πρώτο έτος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - μειώθηκε περαιτέρω στα 953,81 ευρώ μεικτά και πέρυσι στα 940,17 ευρώ μεικτά.

Αντίστοιχα, ο μέσος μισθός των 601.869 μισθωτών σε καθεστώς μερικής απασχόλησης είναι μόλις 392,53 ευρώ μεικτά, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 41,7% του μέσου μισθού και στο 33,8% (!) του μέσου μισθού των μισθωτών που εργάζονται με πλήρη απασχόληση.

Μέσα σε συνθήκες συνολικής χειροτέρευσης της θέσης των μισθωτών, ανδρών και γυναικών, ακόμα χειρότερη είναι η θέση της εργαζόμενης γυναίκας. Ετσι, ο μέσος μισθός του συνόλου των εργαζόμενων γυναικών διαμορφώνεται στα 829,55 ευρώ μεικτά, ποσό που αντιστοιχεί στα 4/5 του μέσου μισθού των ανδρών. Γεγονός που συνδέεται βέβαια και με το ότι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης εργάζεται μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών.

Τη συνεχή επέκταση της «ευελιξίας» επιβεβαιώνει και η «Εργάνη»

Το υψηλό ποσοστό εργασιακής «ευελιξίας» καταγράφεται και στα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις ροές απασχόλησης του μήνα Μάρτη του 2017, όπως αυτά αποτυπώνονται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Σύμφωνα με αυτά, στις προσλήψεις που έγιναν τον περασμένο μήνα, λιγότερες από τις μισές, το 49,14% είναι συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, ενώ στο 37,41% φτάνουν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και στο 13,45% οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.

Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο του 2017, από τις νέες προσλήψεις που έγιναν, μόνο το 46,5% ήταν συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, ενώ οι «ευέλικτες» συμβάσεις ανέρχονται στο 53,5%: Το 38,68% αφορούν συμβάσεις με μερική απασχόληση και το 14,82% με εκ περιτροπής εργασία.

Στους αριθμούς αυτούς πρέπει να προστεθεί και ένας αριθμός μερικών χιλιάδων συμβάσεων (το Μάρτη ανήλθαν σε 3.816 συμβάσεις), οι οποίες από πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο το βαθμό «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον, και εδώ ένας αριθμός συμβάσεων με πλήρη απασχόληση, δηλαδή με ολόκληρο ωράριο, είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που σημαίνει ότι έχουν εκ των προτέρων συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.

Ως εκ τούτου, μόνο για... πανηγυρισμούς δεν είναι για τους εργαζόμενους τα στοιχεία της «Εργάνης» για το μήνα Μάρτη, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται το υπουργείο Εργασίας με τη σχετική χτεσινή του ανακοίνωση. Πολύ περισσότερο που η αύξηση των προσλήψεων τον περασμένο μήνα και συνολικά το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων συνδέεται με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αφού όπως δείχνουν τα στοιχεία, το θετικό ισοζύγιο των προσλήψεων σημειώνεται σε ειδικότητες που συνδέονται με τον τουριστικό κλάδο και ως εκ τούτου έχουν εποχικό χαρακτήρα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Με οργάνωση στα Σωματεία και τις Επιτροπές τους διεκδικούν τα δικαιώματά τους

Την πάλη για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα...
Την πάλη για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα...
Επιτροπή Αγώνα εξέλεξαν στα μέσα Μάρτη οι οικοδόμοι που δουλεύουν στο οχτάμηνο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» στο δήμο Αχαρνών. Η Επιτροπή δημιουργήθηκε μέσα από συνέλευση που έκαναν οι εργαζόμενοι, συζητώντας για τα προβλήματά τους και την ανάγκη να παλέψουν συλλογικά και οργανωμένα για τα δικαιώματά τους. Την προσπάθεια αυτή στήριξαν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, σωματεία με σημαντική συμβολή και πείρα από την οργάνωση αγωνιστικών παρεμβάσεων για τα προβλήματα των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» τα προηγούμενα χρόνια.

Στόχος των δύο σωματείων είναι η προσπάθεια αυτή να ενταθεί και να γενικευτεί, καθώς χιλιάδες άνεργοι δουλεύουν μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» σε όλους τους δήμους της χώρας. Χαρακτηριστικά, μόνο στο δήμο Αχαρνών που συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αγώνα των Οικοδόμων, οι εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» ξεπερνούν τα 350 άτομα.

Μετά το πρώτο βήμα που έγινε στην οργάνωση των οικοδόμων, η Επιτροπή στο δήμο Αχαρνών σχεδιάζει να απευθυνθεί στους συναδέλφους στις άλλες ειδικότητες. Στην κατεύθυνση αυτή, ο στόχος είναι το επόμενο διάστημα να γίνει νέα συνέλευση, στην οποία να πάρουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στο πρόγραμμα.

...και την προστασία των ανέργων προτάσσουν τα σωματεία
...και την προστασία των ανέργων προτάσσουν τα σωματεία
Τα προβλήματα, που ήταν γνωστά από τους προηγούμενους γύρους υλοποίησης της «κοινωφελούς εργασίας», κάνουν την εμφάνισή τους και σήμερα. Ο πρώτοι οικοδόμοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ξεκίνησαν να δουλεύουν στο δήμο Αχαρνών μέσα στο Γενάρη. Οπως καταγγέλλουν, δεν τους έχουν χορηγηθεί μέσα ατομικής εργασίας, ρούχα και παπούτσια κατάλληλα για τις εργασίες που εκτελούν. Αντίστοιχα, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας τους. Ενδεικτικά, τα δεδουλευμένα για το μήνα Φλεβάρη καταβλήθηκαν στις 23 Μάρτη.

Για όλα τα παραπάνω, η Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τη δημοτική αρχή. Παράλληλα, η ανάγκη να «απλωθεί» η Επιτροπή ώστε να συμπεριλάβει εργαζόμενους σε άλλες ειδικότητες έχει ήδη φανεί. Για παράδειγμα, εργαζόμενοι στην καθαριότητα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ωράριό τους, αφού καλούνται να δουλέψουν πέρα από τις προβλεπόμενες μέρες. Η διεύρυνση της Επιτροπής με εργαζόμενους από κάθε ειδικότητα είναι όρος προκειμένου να έχει καλή γνώση των προβλημάτων και να σχεδιάζει ανάλογα τις πρωτοβουλίες της.

Γερά τα «θεμέλια» του Συνδικάτου στους οικοδόμους

Η ανταπόκριση που συνάντησε το κάλεσμα για συνέλευση και δημιουργία Επιτροπής στους «οχταμηνίτες» οικοδόμους, αντανακλά τη σταθερή και επίμονη δράση του Συνδικάτου Οικοδόμων και του παραρτήματός του.

Από τις πρώτες μέρες που οι οικοδόμοι έπιασαν δουλειά, το Παράρτημα Μενιδίου συζήτησε μαζί τους και στα τρία εργοτάξια που απασχολούνται. Στις εξορμήσεις που οργάνωσε, η συζήτηση περιστράφηκε τόσο γύρω από τα προβλήματα του κλάδου, όσο και γύρω από την ανάγκη να οργανώσουν τον αγώνα τους ως εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το Συνδικάτο ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις κατακτήσεις που είχαν οι αγώνες των συναδέλφων τους τις προηγούμενες χρονιές. Για παράδειγμα, οι άδειες, τα μέσα προστασίας, τα μέτρα ασφαλείας, είναι μια σειρά δικαιώματα που κατακτήθηκαν, ωστόσο δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Αντίστοιχα, η Ασφάλιση με οικοδομικά και όχι με απλά ένσημα ήταν ένα αίτημα που διεκδίκησαν και πέτυχαν οι άνεργοι οικοδόμοι που δούλεψαν σε προηγούμενα προγράμματα. Παρ' όλα αυτά, η κατάκτηση αυτή δεν εφαρμόζεται σε όλους τους δήμους και το Συνδικάτο τονίζει πως είναι στο χέρι των σημερινών εργαζομένων να παλέψουν για να την επιβάλουν.

Μέσα από τις εξορμήσεις αποδείχθηκε ότι πολλοί από τους οικοδόμους στην «κοινωφελή εργασία» γνώριζαν το Συνδικάτο. Ανάμεσα σε αυτούς μεγαλύτεροι σε ηλικία οικοδόμοι, άνεργοι προς τις οικογένειες των οποίων το παράρτημα του Συνδικάτου είχε εκφράσει την αλληλεγγύη του, εργαζόμενοι που είχαν ξαναδουλέψει σε προγράμματα και είχαν πείρα από προηγούμενες κινητοποιήσεις και τα αποτελέσματά τους. Οι εργαζόμενοι αυτοί έδωσαν απάντηση και σε συναδέλφους που αρχικά αντιμετώπισαν με διάθεση παραίτησης και απογοήτευσης, με τη λογική «ας δουλέψουμε τώρα, έστω και με αυτούς τους όρους», το κάλεσμα του Συνδικάτου για οργάνωση και αγώνα.

«Παλεύουμε για κάτι που θα το βρούμε έτσι κι αλλιώς μπροστά μας», λένε οι εργαζόμενοι. Οπως εξηγούν, η ανεργία που τσακίζει τον κλάδο στρέφει αναγκαστικά όλο και περισσότερους οικοδόμους στην αναζήτηση μιας προσωρινής θέσης εργασίας, μέσα από προγράμματα που «μπαλώνουν» τα κενά των δήμων σε προσωπικό και παράλληλα ανακυκλώνουν την ανεργία.

Το Συνδικάτο καλεί τους οικοδόμους και μέσα σε αυτά τα προγράμματα να μη συμβιβαστούν με τους μισθούς - ψίχουλα, τις καθυστερήσεις στην πληρωμή, την έλλειψη μέτρων ασφάλειας, αλλά να οργανωθούν και να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

Αντίστοιχη προσπάθεια από τα σωματεία των δήμων

Σημαντική πείρα από την προσπάθεια για οργάνωση και δράση από κοινού με τους εργαζόμενους στην «κοινωφελή εργασία» έχει αποκτήσει και το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

Με τη βοήθεια του κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ, το Σωματείο θέτει στην ημερήσια διάταξη της δράσης του τα προβλήματα των εργαζομένων που δουλεύουν μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα, αιτήματα και πρωτοβουλίες σχετικές με αυτά. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής είναι η δημιουργία και η λειτουργία Επιτροπής Εργαζομένων από τα πρώτα χρόνια κιόλας που εφαρμόστηκαν τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας».

Αντίστοιχη δράση αναπτύσσει και τώρα, μαζί με τους εργαζόμενους που από το περασμένο φθινόπωρο έχουν τοποθετηθεί μέσω του προγράμματος σε υπηρεσίες του δήμου. Σε μαζική σύσκεψη που έγινε στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη, μετά από κάλεσμα του Σωματείου, εκλέχτηκε Επιτροπή των Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία». Είχαν προηγηθεί εξορμήσεις του Σωματείου για την ενημέρωση των εργαζομένων για τους αγώνες που έδωσαν οι συνάδελφοί τους, που δούλεψαν μέσω του προγράμματος προηγούμενες χρονιές, για την ανάγκη οι διεκδικήσεις να συνεχιστούν.

Η σταθερή δράση για τα προβλήματα των εργαζομένων αποτυπώνεται και στη συμμετοχή σημαντικού αριθμού εργαζομένων από την «κοινωφελή εργασία» στις Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου. Παράλληλα, στους εργαζόμενους στα τεχνικά συνεργεία απευθύνεται σταθερά και το τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Δύο πρόσφατα παραδείγματα

Ανά τακτά διαστήματα οργανώνονται κοινές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού και της Επιτροπής των Εργαζομένων της «κοινωφελούς εργασίας», στις οποίες συζητούνται τα προβλήματα που προκύπτουν και αποφασίζονται ανάλογες πρωτοβουλίες.

Δύο πρόσφατα παραδείγματα από τη δράση Σωματείου και Επιτροπής αποτελούν οι παρεμβάσεις που οργανώθηκαν με αφορμή ζητήματα σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία».

Στην πρώτη περίπτωση, στο επίκεντρο βρέθηκε το πρόβλημα των εργαζομένων που στερούνταν ασφαλιστικής ικανότητας, καθώς δεν πληρούσαν την προϋπόθεση των 50 ενσήμων. Το πρόβλημα εμφανίστηκε με οξύ τρόπο σε περιπτώσεις εργαζομένων που χρειάστηκε να νοσηλευτούν ή που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας. Οι δυσκολίες επιτείνονται από το γεγονός ότι για τη συμπλήρωση 50 ενσήμων δεν συνυπολογίζονται τα ένσημα των δύο τελευταίων μηνών, με αποτέλεσμα να πρέπει να περάσουν τέσσερις και πλέον μήνες για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα. Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι έκαναν παρέμβαση στις αρμόδιες ασφαλιστικές υπηρεσίες, διεκδικώντας να επιταχυνθεί η διαδικασία οριστικοποίησης των ενσήμων και να μη μένει κανένας εργαζόμενος χωρίς κάλυψη, τόσο ο ίδιος όσο και τα παιδιά του. Αποτέλεσμα της κινητοποίησης είναι τα βιβλιάρια των εργαζομένων να ανανεώνονται άμεσα, με την προσκόμιση μιας βεβαίωσης από το δήμο.

Το δεύτερο παράδειγμα είναι οι κινητοποιήσεις που έγιναν πριν έναν περίπου μήνα, με αφορμή τις συνθήκες δουλειάς στο Τμήμα Πρασίνου. Στη συγκεκριμένη υπηρεσία οι εργαζόμενοι, αν και έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις βοηθητικού προσωπικού, υποχρεώνονται να δουλεύουν με μηχανήματα. Το Σωματείο και η Επιτροπή κατήγγειλαν τους κινδύνους που δημιουργούνται για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων και οργάνωσαν παρεμβάσεις στη δημοτική αρχή, προκειμένου να μπει τέρμα στην πρακτική να χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι σε εργασίες που δεν περιλαμβάνονται στην ειδικότητά τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρωτοβουλίες και συντονισμός του αγώνα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Από παλιότερη κινητοποίηση για την Υγεία στη Θεσσαλονίκη
Από παλιότερη κινητοποίηση για την Υγεία στη Θεσσαλονίκη
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 28/3, στη Θεσσαλονίκη, σύσκεψη με στόχο τον συντονισμό του αγώνα με αιχμή τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τις επιπτώσεις στον εργαζόμενο λαό. Η σύσκεψη οργανώθηκε με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων στο «Ιπποκράτειο», στο «Θεαγένειο», στη Γενική Κλινική και του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας.

Στη σύσκεψη, εγκρίθηκε ψήφισμα αιτημάτων, με βάση το οποίο το επόμενο διάστημα αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα Κέντρα Υγείας Τούμπας και Ευόσμου, καθώς και άλλες δράσεις που θα προσδιοριστούν στη συνέχεια, με κεντρικό άξονα τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Υγείας - Πρόνοιας, πλήρους εξοπλισμού και στελέχωσης όλων των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από την πλειοψηφία των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων που κάλεσαν στη σύσκεψη, καθώς και των σωματείων: Επισιτισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Λογιστών Θεσσαλονίκης, Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Μαρινόπουλου Βόρειας Ελλάδας, Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ, Εργαζομένων ΥΜΑΘ, νοσοκομείων «Παπαγεωργίου», «Παπανικολάου», «Αγίου Παύλου», «Αγίου Δημητρίου», «ΑΧΕΠΑ», Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Γ' ΕΛΜΕ, καθώς και ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης.

Σοβαρά προβλήματα στην ΠΦΥ από την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας

Εισηγητικά καθώς και στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των σωματείων αναδείχτηκε ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την Υγεία, η οποία θεωρείται «μοχλός της οικονομίας και της αγοράς», προωθείται ολοένα και περισσότερο η εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις κρατικές δομές, στη λογική «κόστους - οφέλους» και ενισχύεται παραπέρα ο ιδιωτικός τομέας.

Αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στην ΠΦΥ και την Πρόληψη η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που ενιαία προωθούν την εν λόγω στρατηγική.

Οπως αναφέρθηκε, η κατάσταση στο χώρο της ΠΦΥ (ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία) επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς μονάδες του ΠΕΔΥ που έκλεισαν το 2013 δεν ξανάνοιξαν, ενώ αυτές που υπάρχουν λειτουργούν με προβλήματα.

Πανελλαδικά, το προσωπικό των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) έχει μειωθεί κατά 782 και αντίστοιχα στις μονάδες Υγείας (πρώην ΕΟΠΥΥ) κατά 619. Στην πρόληψη, πάρα πολλές εξετάσεις, όπως οστικής πυκνότητας που σχετίζεται με την οστεοπόρωση, εξετάσεις του θυρεοειδούς, τεστ ΠΑΠ, κολονοσκόπηση (που πρέπει να είναι υποχρεωτική για ηλικίες άνω των 50), προγενετικός έλεγχος, δεν γίνονται στις δομές της ΠΦΥ.

Στη Θεσσαλονίκη, υπήρχε μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας στο ιατρείο της Ιωνος Δραγούμη, με το κλείσιμο του οποίου μεταφέρθηκε στο Ψυχιατρείο και δεν λειτούργησε ποτέ.

Στο ΠΕΔΥ της Τούμπας, ο υπέρηχος έχει χαλάσει, με αποτέλεσμα να γίνονται μόνο οι εξετάσεις άνω και κάτω κοιλίας, ενώ δεν μπορούν να γίνουν υπέρηχοι θυρεοειδούς και μαστού. Υπάρχει μαστογράφος, δεν υπάρχει όμως χειριστής. Ενδεικτικό είναι ότι στην 4η ΥΠΕ έχουν μείνει μόνο 4 χειριστές.

Στο ΚΥ Θέρμης, το ακτινολογικό μηχάνημα δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο ΚΥ Ζαγκλιβερίου το ακτινολογικό μηχάνημα είναι χαλασμένο και δεν επισκευάζεται. Στην Τριανδρία το Κέντρο Προστασίας Μάνας και Παιδιού που διενεργούσε εμβολιασμούς έκλεισε.

Συνολικά τα ακτινοσκοπικά μηχανήματα είναι χαλασμένα, αποκλείοντας έτσι πολλούς ασθενείς να κάνουν ακτινοσκόπηση στομάχου, διάβαση εντέρου, πυελογραφίες κ.λπ.

Δεν υπάρχουν ειδικότητες γαστρεντερολόγου και ενδοκρινολόγου. Οσοι χειρουργοί έχουν μείνει κάνουν μικρές αλλαγές, χωρίς να μπορούν να κάνουν μικροεπεμβάσεις, γιατί λείπουν τα απαραίτητα εργαλεία.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στην οδοντιατρική πρόληψη. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν μεν οδοντίατροι, δεν υπάρχουν όμως υλικά για να δουλέψουν. Στο ορθοδοντικό τμήμα του Φοίνικα που αναφέρεται σε παιδιά, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού με 2 ορθοδοντικούς και 2 οδοντοτεχνίτες. Σε πολλά ΚΥ της περιφέρειας υπάρχουν οδοντιατρικά μηχανήματα όπως και μηχανήματα μικροβιολογικού, τα οποία σκουριάζουν.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την οδοντιατρική περίθαλψη αφορά τον έλεγχο των μαθητών μέχρι τα 18 και την προληπτική αποκατάσταση ή θεραπεία στα ΚΥ ή τα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει πρόθεση να προσληφθεί προσωπικό (οδοντίατροι) ούτε για τον έλεγχο, ούτε για την αποκατάσταση, ούτε έχει γίνει σχεδιασμός με τα απαραίτητα υλικά.

Το κυβερνητικό σχέδιο έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση για το λαό

Εισηγητικά, η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, σημείωσε ότι η ΠΦΥ έχει μεγάλη σημασία για την ατομική αλλά και τη δημόσια υγεία και πρέπει να καλύπτει μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της υγείας, που αφορούν όλους τους ανθρώπους - και τους υγιείς - σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά και τις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας και αποκατάστασης για όσους πάσχουν.

Παρουσιάζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια, στάθηκε στην διαρκώς κλιμακούμενη υποχρηματοδότηση των μονάδων ΠΕΔΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, που έχει ως αποτέλεσμα τα Κέντρα Υγείας να «στενάζουν» υπό το βάρος των τεράστιων ελλείψεων σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό, σε αντιδραστήρια κ.λπ. Οπως είπε, «αυτό οδηγεί σε απόλυτη επιδείνωση της ήδη άσχημης κατάστασης των μονάδων του ΠΕΔΥ και κατά συνέπεια στη χειροτέρευση των όρων παροχής Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στο λαό. Την ίδια στιγμή, τα ίδια έσοδα των μονάδων ΠΕΔΥ (δηλαδή οι απευθείας πληρωμές των ασθενών) αυξήθηκαν, από 20 εκατομμύρια ευρώ το 2016 σε 21 εκατομμύρια ευρώ το 2017».

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΦΥ και τις λεγόμενες «Τοπικές Ομάδας Υγείας» (ΤΟΜΥ), τόνισε ότι «δεν πρόκειται για ένα σύστημα ΠΦΥ αλλά για ένα σκορποχώρι τοπικών "σημείων" Υγείας που θα παρέχουν ορισμένες υπηρεσίες τύπου ΠΦΥ, μόνο από κάποιους γενικούς γιατρούς ή παθολόγους και παιδιάτρους και όχι από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και μόνο για ορισμένες ώρες την ημέρα».

«Το προσωπικό που θα προσληφθεί», πρόσθεσε, «θα είναι με δίχρονες συμβάσεις εργασίας, δηλαδή με μειωμένα δικαιώματα και όχι σταθερή δουλειά, απαξιωμένο ως εξειδικευμένο και επιστημονικό προσωπικό». Επιπλέον, «μετά το πέρας της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ (4 χρόνια), στρώνεται το έδαφος για να λειτουργούν οι μονάδες αυτές ανταποδοτικά, με δεδομένη την ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση. Τοπική Διοίκηση, ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ θα αποτελέσουν το όχημα για τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Και υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση με τη λεγόμενη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) επιδιώκει "ανάπτυξη" των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ με το ελάχιστο δυνατό κρατικό κόστος, που η λειτουργία τους θα εξαρτάται από τα έσοδα που θα έχουν από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις άμεσες πληρωμές των ασθενών. Η προσπάθεια που κάνουν κάποιοι δήμαρχοι να οργανώσουν υπηρεσίες ΠΦΥ στρώνει το έδαφος για την εξαπάτηση των δημοτών, ότι τάχα μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη ΠΦΥ από τους δήμους. Αυτό που κάνουν στην ουσία είναι να φορτώνουν στις πλάτες των δημοτών την παροχή υπηρεσιών υγείας, βγάζοντας έτσι λάδι την κυβέρνηση».

Τέλος, παρουσιάζοντας την πρόταση των σωματείων για την ΠΦΥ, σημείωσε:

«Διεκδικούμε ένα αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα ΠΦΥ ενταγμένο στο ενιαίο κρατικό σύστημα υγείας.

Το σύστημα ΠΦΥ περιλαμβάνει τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία. Η ανάπτυξή τους παίρνει υπόψη τον πληθυσμό, τη σύνθεσή του, την επιδημιολογία, την ύπαρξη βιομηχανικής, αγροτικής παραγωγής, τον παιδικό πληθυσμό, τα σχολεία, τις σχολές, τον ηλικιωμένο πληθυσμό, τον γυναικείο πληθυσμό, τα ΑμεΑ, τους μετανάστες, τους Ρομά κ.λπ.

Είναι στελεχωμένο με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, με νοσηλευτικό προσωπικό και μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας, ψυχολόγους και άλλους υγειονομικούς, υποστηρικτικό και διοικητικό προσωπικό.

Διαθέτει πλήρη εργαστηριακό, διαγνωστικό εξοπλισμό, φυσικοθεραπευτήριο, οδοντιατρείο, φαρμακείο. Λειτουργεί καθημερινά και σε 24ωρη βάση.

Κριτήριο όλων των παραπάνω, είναι να επιτελούνται όλες οι εργασίες της ΠΦΥ με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη, αλλά και θεραπεία και αποκατάσταση. Επίσης να καλύπτονται πλήρως οι γενικές και ειδικές ανάγκες σε υπηρεσίες ΠΦΥ όλου του πληθυσμού».

Το ψήφισμα της σύσκεψης

Στο ψήφισμα της σύσκεψης αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, προωθεί παραπέρα την εμπορευματοποίηση της Υγείας με τη μείωση των κρατικών δαπανών και τη λειτουργία των μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, κάνει λόγο για ανάπτυξη της ΠΦΥ. Ο σχεδιασμός τους περιλαμβάνει ΠΦΥ που θα στηρίζεται σε προσωρινούς και αποσπασματικούς πόρους του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, στις απευθείας πληρωμές των ασθενών, στους έμμεσους φόρους και στη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης που θα προέρχονται από την αύξηση των δημοτικών τελών. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες τους, τα αποκεντρωμένα ιατρεία στα αστικά κέντρα θα καλύπτουν μόνο το 30% πληθυσμού. Τα παραπάνω θα έχουν άμεση συνέπεια ο λαός να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο σχεδιασμός αυτός είναι συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα της αντίληψης και της πρακτικής που θέλει την Υγεία «μοχλό της οικονομίας και της αγοράς» και που έχει δημιουργήσει μια κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή της λαϊκής οικογένειας.

Τα σωματεία πρωτοστατούμε, οργανώνουμε την πάλη των εργαζόμενων για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους. Για υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας, που θα παρέχονται δωρεάν και αποκλειστικά από το κράτος σε όλους.

Παλεύουμε για να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Υγεία, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να αποκατασταθούν όλες οι απώλειες των εργαζομένων. Πλήρης κρατική χρηματοδότηση. Ο λαός να έχει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Πλήρης εξοπλισμός και στελέχωση όλων των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ