Πέμπτη 6 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρωτοβουλίες και συντονισμός του αγώνα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Από παλιότερη κινητοποίηση για την Υγεία στη Θεσσαλονίκη
Από παλιότερη κινητοποίηση για την Υγεία στη Θεσσαλονίκη
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 28/3, στη Θεσσαλονίκη, σύσκεψη με στόχο τον συντονισμό του αγώνα με αιχμή τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τις επιπτώσεις στον εργαζόμενο λαό. Η σύσκεψη οργανώθηκε με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων στο «Ιπποκράτειο», στο «Θεαγένειο», στη Γενική Κλινική και του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας.

Στη σύσκεψη, εγκρίθηκε ψήφισμα αιτημάτων, με βάση το οποίο το επόμενο διάστημα αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα Κέντρα Υγείας Τούμπας και Ευόσμου, καθώς και άλλες δράσεις που θα προσδιοριστούν στη συνέχεια, με κεντρικό άξονα τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Υγείας - Πρόνοιας, πλήρους εξοπλισμού και στελέχωσης όλων των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από την πλειοψηφία των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων που κάλεσαν στη σύσκεψη, καθώς και των σωματείων: Επισιτισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Λογιστών Θεσσαλονίκης, Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Μαρινόπουλου Βόρειας Ελλάδας, Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΠΘ, Εργαζομένων ΥΜΑΘ, νοσοκομείων «Παπαγεωργίου», «Παπανικολάου», «Αγίου Παύλου», «Αγίου Δημητρίου», «ΑΧΕΠΑ», Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Γ' ΕΛΜΕ, καθώς και ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης.

Σοβαρά προβλήματα στην ΠΦΥ από την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας

Εισηγητικά καθώς και στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των σωματείων αναδείχτηκε ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την Υγεία, η οποία θεωρείται «μοχλός της οικονομίας και της αγοράς», προωθείται ολοένα και περισσότερο η εμπορευματοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις κρατικές δομές, στη λογική «κόστους - οφέλους» και ενισχύεται παραπέρα ο ιδιωτικός τομέας.

Αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στην ΠΦΥ και την Πρόληψη η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που ενιαία προωθούν την εν λόγω στρατηγική.

Οπως αναφέρθηκε, η κατάσταση στο χώρο της ΠΦΥ (ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία) επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς μονάδες του ΠΕΔΥ που έκλεισαν το 2013 δεν ξανάνοιξαν, ενώ αυτές που υπάρχουν λειτουργούν με προβλήματα.

Πανελλαδικά, το προσωπικό των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) έχει μειωθεί κατά 782 και αντίστοιχα στις μονάδες Υγείας (πρώην ΕΟΠΥΥ) κατά 619. Στην πρόληψη, πάρα πολλές εξετάσεις, όπως οστικής πυκνότητας που σχετίζεται με την οστεοπόρωση, εξετάσεις του θυρεοειδούς, τεστ ΠΑΠ, κολονοσκόπηση (που πρέπει να είναι υποχρεωτική για ηλικίες άνω των 50), προγενετικός έλεγχος, δεν γίνονται στις δομές της ΠΦΥ.

Στη Θεσσαλονίκη, υπήρχε μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας στο ιατρείο της Ιωνος Δραγούμη, με το κλείσιμο του οποίου μεταφέρθηκε στο Ψυχιατρείο και δεν λειτούργησε ποτέ.

Στο ΠΕΔΥ της Τούμπας, ο υπέρηχος έχει χαλάσει, με αποτέλεσμα να γίνονται μόνο οι εξετάσεις άνω και κάτω κοιλίας, ενώ δεν μπορούν να γίνουν υπέρηχοι θυρεοειδούς και μαστού. Υπάρχει μαστογράφος, δεν υπάρχει όμως χειριστής. Ενδεικτικό είναι ότι στην 4η ΥΠΕ έχουν μείνει μόνο 4 χειριστές.

Στο ΚΥ Θέρμης, το ακτινολογικό μηχάνημα δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο ΚΥ Ζαγκλιβερίου το ακτινολογικό μηχάνημα είναι χαλασμένο και δεν επισκευάζεται. Στην Τριανδρία το Κέντρο Προστασίας Μάνας και Παιδιού που διενεργούσε εμβολιασμούς έκλεισε.

Συνολικά τα ακτινοσκοπικά μηχανήματα είναι χαλασμένα, αποκλείοντας έτσι πολλούς ασθενείς να κάνουν ακτινοσκόπηση στομάχου, διάβαση εντέρου, πυελογραφίες κ.λπ.

Δεν υπάρχουν ειδικότητες γαστρεντερολόγου και ενδοκρινολόγου. Οσοι χειρουργοί έχουν μείνει κάνουν μικρές αλλαγές, χωρίς να μπορούν να κάνουν μικροεπεμβάσεις, γιατί λείπουν τα απαραίτητα εργαλεία.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στην οδοντιατρική πρόληψη. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν μεν οδοντίατροι, δεν υπάρχουν όμως υλικά για να δουλέψουν. Στο ορθοδοντικό τμήμα του Φοίνικα που αναφέρεται σε παιδιά, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού με 2 ορθοδοντικούς και 2 οδοντοτεχνίτες. Σε πολλά ΚΥ της περιφέρειας υπάρχουν οδοντιατρικά μηχανήματα όπως και μηχανήματα μικροβιολογικού, τα οποία σκουριάζουν.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την οδοντιατρική περίθαλψη αφορά τον έλεγχο των μαθητών μέχρι τα 18 και την προληπτική αποκατάσταση ή θεραπεία στα ΚΥ ή τα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει πρόθεση να προσληφθεί προσωπικό (οδοντίατροι) ούτε για τον έλεγχο, ούτε για την αποκατάσταση, ούτε έχει γίνει σχεδιασμός με τα απαραίτητα υλικά.

Το κυβερνητικό σχέδιο έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση για το λαό

Εισηγητικά, η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, σημείωσε ότι η ΠΦΥ έχει μεγάλη σημασία για την ατομική αλλά και τη δημόσια υγεία και πρέπει να καλύπτει μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της υγείας, που αφορούν όλους τους ανθρώπους - και τους υγιείς - σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά και τις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας και αποκατάστασης για όσους πάσχουν.

Παρουσιάζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια, στάθηκε στην διαρκώς κλιμακούμενη υποχρηματοδότηση των μονάδων ΠΕΔΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, που έχει ως αποτέλεσμα τα Κέντρα Υγείας να «στενάζουν» υπό το βάρος των τεράστιων ελλείψεων σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό, σε αντιδραστήρια κ.λπ. Οπως είπε, «αυτό οδηγεί σε απόλυτη επιδείνωση της ήδη άσχημης κατάστασης των μονάδων του ΠΕΔΥ και κατά συνέπεια στη χειροτέρευση των όρων παροχής Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στο λαό. Την ίδια στιγμή, τα ίδια έσοδα των μονάδων ΠΕΔΥ (δηλαδή οι απευθείας πληρωμές των ασθενών) αυξήθηκαν, από 20 εκατομμύρια ευρώ το 2016 σε 21 εκατομμύρια ευρώ το 2017».

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΦΥ και τις λεγόμενες «Τοπικές Ομάδας Υγείας» (ΤΟΜΥ), τόνισε ότι «δεν πρόκειται για ένα σύστημα ΠΦΥ αλλά για ένα σκορποχώρι τοπικών "σημείων" Υγείας που θα παρέχουν ορισμένες υπηρεσίες τύπου ΠΦΥ, μόνο από κάποιους γενικούς γιατρούς ή παθολόγους και παιδιάτρους και όχι από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και μόνο για ορισμένες ώρες την ημέρα».

«Το προσωπικό που θα προσληφθεί», πρόσθεσε, «θα είναι με δίχρονες συμβάσεις εργασίας, δηλαδή με μειωμένα δικαιώματα και όχι σταθερή δουλειά, απαξιωμένο ως εξειδικευμένο και επιστημονικό προσωπικό». Επιπλέον, «μετά το πέρας της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ (4 χρόνια), στρώνεται το έδαφος για να λειτουργούν οι μονάδες αυτές ανταποδοτικά, με δεδομένη την ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση. Τοπική Διοίκηση, ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ θα αποτελέσουν το όχημα για τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Και υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση με τη λεγόμενη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) επιδιώκει "ανάπτυξη" των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ με το ελάχιστο δυνατό κρατικό κόστος, που η λειτουργία τους θα εξαρτάται από τα έσοδα που θα έχουν από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις άμεσες πληρωμές των ασθενών. Η προσπάθεια που κάνουν κάποιοι δήμαρχοι να οργανώσουν υπηρεσίες ΠΦΥ στρώνει το έδαφος για την εξαπάτηση των δημοτών, ότι τάχα μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη ΠΦΥ από τους δήμους. Αυτό που κάνουν στην ουσία είναι να φορτώνουν στις πλάτες των δημοτών την παροχή υπηρεσιών υγείας, βγάζοντας έτσι λάδι την κυβέρνηση».

Τέλος, παρουσιάζοντας την πρόταση των σωματείων για την ΠΦΥ, σημείωσε:

«Διεκδικούμε ένα αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα ΠΦΥ ενταγμένο στο ενιαίο κρατικό σύστημα υγείας.

Το σύστημα ΠΦΥ περιλαμβάνει τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία. Η ανάπτυξή τους παίρνει υπόψη τον πληθυσμό, τη σύνθεσή του, την επιδημιολογία, την ύπαρξη βιομηχανικής, αγροτικής παραγωγής, τον παιδικό πληθυσμό, τα σχολεία, τις σχολές, τον ηλικιωμένο πληθυσμό, τον γυναικείο πληθυσμό, τα ΑμεΑ, τους μετανάστες, τους Ρομά κ.λπ.

Είναι στελεχωμένο με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, με νοσηλευτικό προσωπικό και μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας, ψυχολόγους και άλλους υγειονομικούς, υποστηρικτικό και διοικητικό προσωπικό.

Διαθέτει πλήρη εργαστηριακό, διαγνωστικό εξοπλισμό, φυσικοθεραπευτήριο, οδοντιατρείο, φαρμακείο. Λειτουργεί καθημερινά και σε 24ωρη βάση.

Κριτήριο όλων των παραπάνω, είναι να επιτελούνται όλες οι εργασίες της ΠΦΥ με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη, αλλά και θεραπεία και αποκατάσταση. Επίσης να καλύπτονται πλήρως οι γενικές και ειδικές ανάγκες σε υπηρεσίες ΠΦΥ όλου του πληθυσμού».

Το ψήφισμα της σύσκεψης

Στο ψήφισμα της σύσκεψης αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, προωθεί παραπέρα την εμπορευματοποίηση της Υγείας με τη μείωση των κρατικών δαπανών και τη λειτουργία των μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, κάνει λόγο για ανάπτυξη της ΠΦΥ. Ο σχεδιασμός τους περιλαμβάνει ΠΦΥ που θα στηρίζεται σε προσωρινούς και αποσπασματικούς πόρους του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, στις απευθείας πληρωμές των ασθενών, στους έμμεσους φόρους και στη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης που θα προέρχονται από την αύξηση των δημοτικών τελών. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες τους, τα αποκεντρωμένα ιατρεία στα αστικά κέντρα θα καλύπτουν μόνο το 30% πληθυσμού. Τα παραπάνω θα έχουν άμεση συνέπεια ο λαός να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο σχεδιασμός αυτός είναι συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα της αντίληψης και της πρακτικής που θέλει την Υγεία «μοχλό της οικονομίας και της αγοράς» και που έχει δημιουργήσει μια κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή της λαϊκής οικογένειας.

Τα σωματεία πρωτοστατούμε, οργανώνουμε την πάλη των εργαζόμενων για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους. Για υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας, που θα παρέχονται δωρεάν και αποκλειστικά από το κράτος σε όλους.

Παλεύουμε για να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Υγεία, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να αποκατασταθούν όλες οι απώλειες των εργαζομένων. Πλήρης κρατική χρηματοδότηση. Ο λαός να έχει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Πλήρης εξοπλισμός και στελέχωση όλων των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ