Διαγωνισμοί, χορηγίες και βέβαια το περιεχόμενο του σχολείου συνολικά, επιχειρούν να καλλιεργήσουν θετική στάση κι ένα ολόκληρο σύστημα ιδεολογημάτων, που θα ενστερνίζονται στη συνέχεια, ως ενήλικες πλέον εργαζόμενοι. Να ταυτίσουν δηλαδή οι νέοι, ήδη από την παιδική και εφηβική ηλικία, τα συμφέροντά τους με αυτά των καπιταλιστών, υιοθετώντας, από πολύ νωρίς, όλες τις σάπιες και ξεπερασμένες «αξίες» της αστικής τάξης με πρώτη την «ανταγωνιστικότητα» και την «επιχειρηματικότητα», το ανελέητο δηλαδή κυνήγι του κέρδους.
Αυτό το διάστημα στην Ελλάδα τρέχουν μια σειρά διαγωνισμοί που απευθύνονται σε μαθητές και φοιτητές και έχουν στο επίκεντρό τους την άσκηση και μέτρηση επιχειρηματικών δεξιοτήτων. Ενα παράδειγμα είναι το «εκπαιδευτικό πρόγραμμα», με τίτλο «Εικονική Επιχείρηση» που, όπως πληροφορούμαστε από τους διοργανωτές του, έχει αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως «η καλύτερη εφαρμογή πρακτικής στην εκπαίδευση που αφορά στην επιχειρηματικότητα των μαθητών» και «το καινοτόμο και βιωματικό αυτό πρόγραμμα υλοποιείται εντός ή εκτός του ωρολογίου σχολικού προγράμματος, (ή σε συνδυασμό και των δύο) διαρκεί από 12 - 26 βδομάδες ή και περισσότερο, ανάλογα με το πού εντάσσεται». Απευθύνεται σε μαθητές Γ' Γυμνασίου και Α', Β' και Γ' Λυκείου που καλούνται να στήσουν τη δική τους «επιχείρηση» και να μάθουν στην πράξη πώς λειτουργεί με τη συμβολή στελεχών από επιχειρήσεις που στο πλαίσιο του προγράμματος μπαίνουν στη σχολική αίθουσα.
Το πρόγραμμα υλοποιεί το Σωματείο Επιχειρηματικότητα Νέων (ΣΕΝ), μέλος του Διεθνούς Φορέα για την Επιχειρηματικότητα Νέων, Junior Achievement, τον οποίο στηρίζουν επιχειρηματικοί κολοσσοί από όλο τον κόσμο. Στο ΣΕΝ συνεργάζονται μεγάλες επιχειρήσεις από όλους τους τομείς και ο ΣΕΒ ο οποίος είχε πάρει και την πρωτοβουλία να εισάγει στα σχολεία προσαρμοσμένο «εκπαιδευτικό υλικό» με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα, φέρνοντας στα σχολεία θεματικές ενότητες όπως «Η δική μου Επιχείρηση», «Στη σκιά ενός στελέχους», «Εικονική Επιχείρηση», «Τράπεζες σε Δράση» κ.λπ.
Με αντίστοιχο περιεχόμενο, πραγματοποιείται και ο διαγωνισμός «Young Business Talents», ο οποίος πληροφορούμαστε πως «διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη χώρα μας και έχει καθιερωθεί σαν ένα καινοτόμο διδακτικό εργαλείο» με 2.716 εγγραφές μαθητών Λυκείων, από όλη την Ελλάδα. Ο Διεθνής Διαγωνισμός υλοποιείται παράλληλα σε 4 χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία), φτάνοντας φέτος συνολικά τις 18.000 συμμετοχές μαθητών. Στην Ελλάδα, ο Διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) του υπουργείου Παιδείας και στηρίζεται από μία σειρά εταιρείες.
Αντίστοιχες διοργανώσεις έχουν γίνει με επίκεντρο τους μαθητές και τους φοιτητές και τα προηγούμενα χρόνια. Π.χ. ο διαγωνισμός ennovation, με στόχο «να αναδειχθεί η νεανική καινοτομία και επιχειρηματικότητα στους ψηφιακούς χώρους του διαδικτύου, του κινητού κ.λπ.». Παράλληλα, σε διάφορες περιοχές υπάρχει ήδη εμπειρία από τέτοιες πρωτοβουλίες σε περιφερειακό επίπεδο με συνεργασία διευθύνσεων εκπαίδευσης και τοπικών Επιμελητηρίων «με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών και μια πρώτη επαφή τους με την έννοια και την αξία της επιχειρηματικότητας». Αυτό το διάστημα, για προπτυχιακούς φοιτητές τρέχει ο διαγωνισμός Brandstorm υπό την αιγίδα μεγάλης πολυεθνικής φίρμας καλλυντικών, για την οποία αποτελεί «ένα σημαντικό εργαλείο επιλογής ανθρώπινου δυναμικού». Είναι ένας παγκόσμιος φοιτητικός διαγωνισμός επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, «που μέχρι σήμερα έχει προσελκύσει από όλο τον κόσμο πάνω από 80.000 συμμετέχοντες μέσα σε 24 χρόνια».
Τη σημασία ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων έχει επισημάνει πάμπολλες φορές η ΕΕ μέσα από τα κείμενα και όργανά της, παρουσιάζοντάς την ούτε λίγο ούτε πολύ σαν ύψιστη αξία που πρέπει να διαπνέει την εκπαίδευση, σαν μονόδρομο για έξοδο από την κρίση. Στη σύνοδο υπουργών Παιδείας πέρσι, όπου το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο, αποφασίστηκε επίσης μεταξύ άλλων να διερευνηθεί η χρήση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ «Entrepreneurship360» ως εργαλείου στήριξης των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα - «εργαλείο» περιλαμβάνει την ανταλλαγή «καλών πρακτικών» από τα πάμπολλα προγράμματα και πρωτοβουλίες που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο και βάζουν τους μαθητές να αγοράζουν και να πουλάνε, σε ηλικίες που θα έπρεπε να μαθαίνουν τον κόσμο που τους περιβάλλει μέσα από στέρεες γνώσεις, βασισμένες στην πρόοδο της επιστήμης. Για τον ΟΟΣΑ, είναι αναγκαίο η επιχειρηματικότητα να αποτελεί διδακτικό αντικείμενο και διδακτικό στόχο, αλλά και να μαθαίνεται μέσα από την πρακτική άσκηση και ανταλλαγή εμπειριών. Γι' αυτό και στις περιπτώσεις «καλών πρακτικών» που προκρίνει ο Οργανισμός, θα βρει κανείς σχολεία όλων των βαθμίδων από διάφορες χώρες, οι μαθητές των οποίων φτιάχνουν εικονικές επιχειρήσεις, αναπτύσσουν σχέσεις με τοπικές επιχειρήσεις όπου απασχολούνται και οι γονείς τους, ή ακόμα και διοχετεύουν δικά τους προϊόντα προς πώληση.
Ως ένωση του κεφαλαίου, η ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια, μέσα και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση με το οποίο χρηματοδοτούσε και την εκπαίδευση, έκανε λόγο για «μια αλλαγή στάσης ζωής και μια υιοθέτηση νοοτροπίας επιχειρηματικότητας και συμμετοχής μέσα από την ανταγωνιστική αξιοποίηση της ουσιαστικής πληροφόρησης, της γνώσης και της καινοτομίας», διευκρινίζοντας ότι δεν απευθύνεται μόνο σε μελλοντικούς επιχειρηματίες.
Βέβαια, η παρέμβαση των επιχειρηματιών, η προσπάθεια καλλιέργειας στους μαθητές απέναντι στο σύστημα, δεν ξεκινά ούτε σταματά μέσα από διαγωνισμούς και μελέτες. Διαπνέει όλο το περιεχόμενο του σχολείου και αποθεώνεται ανοιχτά όπως π.χ. στο βιβλίο Πολιτικής Παιδείας Β΄ Λυκείου όπου διαβάζουμε πως «χρειάζεται μια νέα νοοτροπία και κουλτούρα επιχειρηματικότητας» και δίνει ένα καλό παράδειγμα για το τι σημαίνει οι νέοι να θεωρούν δικά τους τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, αφού διδάσκονται στην ίδια σελίδα πως «η υψηλή φορολογία» είναι ένας από τους παράγοντες που την περιορίζουν.
Το νέο σχολείο, το οποίο συνεχίζει να οικοδομεί η κυβέρνηση, είναι προσανατολισμένο στην καλλιέργεια των απαραίτητων για αυτό δεξιοτήτων και συμπεριφορών, με τις εταιρείες να παίζουν ενεργό ρόλο, εμφανιζόμενες σαν σωτήρες σε ένα έδαφος υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης και σε ένα ευνοϊκό για αυτές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από την εκπαιδευτική πολιτική εδώ και χρόνια. Πρόσφατα (8 Δεκέμβρη) στην τελετή βράβευσης των αριστούχων μαθητών από τον όμιλο Eurobank, στο πλαίσιο του προγράμματος χορηγιών προς αριστούχους «η μεγάλη στιγμή για την παιδεία», ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, δήλωνε σε αυτό το κλίμα, πως η προσπάθεια της Πολιτείας έχει ως στόχο την αναβάθμιση της Παιδείας και «στη συλλογική αυτή προσπάθεια, θέλουμε να είναι αρωγοί όλοι και ο ιδιωτικός τομέας»...
Στο σημερινό τετρασέλιδο μπορείτε να διαβάσετε:
Η ανάγκη των καπιταλιστών για υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό με ευρύτερη γνώση της παραγωγικής διαδικασίας
Είναι ενδεικτικό πως στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Σεπτέμβρη 2015 «σχετικά με την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης», το Ευρωκοινοβούλιο «παρότρυνε» την Κομισιόν «να συμπεριλάβει μέτρα σχετικά με την επιχειρηματική εκπαίδευση στους δείκτες αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, αρχής γενομένης από το 2016».
Κατά μία έννοια, η σύσταση αυτή ηχεί λίγο περίεργη, αν σκεφτεί κανείς ότι το «ευρωπαϊκό εξάμηνο» και οι δείκτες του αποτελούν ένα «στρατηγικό εργαλείο» που έχουν από πέρυσι στα χέρια τους οι καπιταλιστές της Ευρώπης, εργαλείο συνεχούς «αξιολόγησης» των κρατών - μελών γύρω από τα πιο επείγοντα και «χοντρά» ζητήματα. Με βάση αυτό π.χ. εφαρμόζεται η λεγόμενη «αυτόματη δημοσιονομική προσαρμογή», το «αυτόματο τσεκούρι» στις κοινωνικές δαπάνες, όπως και τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα, που περνάνε ενιαία και βήμα - βήμα σε όλη την ΕΕ και στην Ελλάδα, με στόχο τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Η μία πλευρά - κατά μια έννοια η πιο οφθαλμοφανής, αν κανείς προσπεράσει τις διαβεβαιώσεις του Ευρωκοινοβουλίου ότι η «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας» (όπως και τόσα άλλα) γίνεται «για τη μείωση της ανεργίας» που βεβαίως απασχολεί τους καπιταλιστές - είναι ότι το ζήτημα αυτό αφορά μια καθαυτό ιδεολογική παρέμβαση με στόχο, όπως ομολογούν, οι νέοι εργαζόμενοι «να μάθουν να κατανοούν καλύτερα τη συμπεριφορά και τις ανάγκες των πιθανών εργοδοτών τους». Τη διαμόρφωση, δηλαδή, ενός εργατικού δυναμικού που θα ταυτίζει τα συμφέροντά του με αυτά του καπιταλιστή. Που θα θεωρεί πως ό,τι είναι καλό για το αφεντικό είναι και για τον ίδιο, που θα «νιώθει» το αφεντικό του και τις «αγωνίες» του, στην ανελέητη μάχη του ανταγωνισμού. Μάχη που φυσικά σαν πρώτο και μόνιμο θύμα έχει τον ίδιο τον εργαζόμενο που πρέπει να συμπιέζει τις ανάγκες και τα δικαιώματά του όλο και παρακάτω, αφού αυτός είναι και ο πρώτος και βασικός όρος, ώστε η καπιταλιστική επιχείρηση να θριαμβεύει στο κυνήγι του κέρδους.
Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά, ίσως όχι τόσο ορατή, που αφορά τη συνολική αναπαραγωγή του κοινωνικού κεφαλαίου και τις ανάγκες των καπιταλιστών. Αυτήν την πλευρά έρχεται να αποκαλύψει μια πιο προσεκτική ανάγνωση των διάφορων ντοκουμέντων της ΕΕ.
Ενα από αυτά τα ντοκουμέντα είναι και το κείμενο της Κομισιόν με το φιλόδοξο τίτλο «Για μια ευρωπαϊκή βιομηχανική αναγέννηση» του Γενάρη του 2014. Το κείμενο που καθορίζει τη βιομηχανική πολιτική της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, εξειδικεύοντας τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», ενσωματώνει τα σχέδια αλλά και τις ανησυχίες των καπιταλιστών από τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στη βιομηχανία, αλλά και την αγωνία τους για να μη χαθεί έδαφος στο διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με αυτό, ένας από τους βασικούς παράγοντες που απειλούν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών της ΕΕ είναι η «δυσκολία πρόσβασης στους συντελεστές παραγωγής», όπου πέρα από τις πρώτες ύλες και τα «κεφάλαια με ευνοϊκούς όρους», εντάσσεται και το «εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό».
Καθόλου τυχαία, αφού όπως εντοπίζεται στο ίδιο κείμενο, στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του κεφαλαίου και της όλο και μεγαλύτερης αλληλεξάρτησης των καπιταλιστικών οικονομιών «οι βιομηχανικές δραστηριότητες είναι ενσωματωμένες σε όλο και πιο πλούσιες και πολύπλοκες αλυσίδες αξίας, συνδέοντας εμβληματικούς ομίλους επιχειρήσεων και μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) σε όλους τους τομείς και τις χώρες», ενσωμάτωση που «είναι καθοριστικής σημασίας για την αύξηση της παραγωγικότητας».
Ακριβώς αυτές οι «πλούσιες και πολύπλοκες αλυσίδες αξίας» που απλώνονται παγκόσμια με επίκεντρο τα μονοπώλια απαιτούν όχι μόνο ένα φτηνό, ευέλικτο και εύκολα προσαρμόσιμο εργατικό δυναμικό, αλλά και ένα μεγαλύτερο σε σχέση με πριν ποσοστό μισθωτών που θα έχουν συνολικότερη αντίληψη και ρόλο στην ίδια την καπιταλιστική παραγωγή, φυσικά για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Απαιτούν, δηλαδή, ένα εργατικό δυναμικό που, πέρα από την ιδεολογική στράτευσή του στους στόχους του κεφαλαίου, θα έχει και την ικανότητα να υπηρετήσει τους στόχους αυτούς από πιο «κομβικές» επιτελικές θέσεις.
Γι' αυτό και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου ως προς τις δεξιότητες που έχει ανάγκη το κεφάλαιο αναφέρει την «ικανότητα σχεδιασμού και διαχείρισης έργων», τη «σημασία των δεξιοτήτων οργανωτικής παρακολούθησης και λογιστικού ελέγχου», τονίζει ότι το μελλοντικό εργατικό δυναμικό πρέπει να γνωρίζει «βασικά θέματα χρηματοοικονομίας, οικονομικών και επιχειρηματικού περιβάλλοντος», καθώς και να έχει αυξημένες ικανότητες «στον τομέα των μέσων και των ψηφιακών δεξιοτήτων». Αλλά και το κείμενο της Κομισιόν παραθέτει ολόκληρο το οπλοστάσιο που έχουν στα χέρια τους οι καπιταλιστές, ώστε η Παιδεία να ενταχθεί ακόμα πιο αποτελεσματικά στο μηχανισμό αναπαραγωγής των καπιταλιστικών κερδών: «Οι δεξιότητες αποτελούν βασικό στοιχείο της πολιτικής στο πλαίσιο της στρατηγικής "Ευρώπη 2020". Η Επιτροπή έχει θεσπίσει μια συνολική στρατηγική για τη βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, μέσω της πρόβλεψης και της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό με την υποστήριξη των χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ, καθώς και εργαλεία για την παρακολούθηση των αναγκών και των τάσεων όσον αφορά τις δεξιότητες και την κατάρτιση και ειδικές πρωτοβουλίες για την από κοινού δράση των σχετικών συντελεστών που ασχολούνται με τις περιόδους μαθητείας, ιδιαίτερα όσων διαθέτουν καθοριστικής σημασίας πληροφορίες και δεξιότητες στις τεχνολογίες της επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών εταίρων».
Ο Μαρξ στην εποχή του σημείωνε οτι «μαζί με την αύξηση των διαστάσεων των μέσων παραγωγής, που ορθώνονται απέναντι στον εργάτη σαν ξένη ιδιοκτησία αυξάνει και η ανάγκη ελέγχου πάνω στη σκόπιμη χρησιμοποίησή τους. (...) Οπως ο κεφαλαιοκράτης απαλλάσσεται στην αρχή από τη χειρωνακτική εργασία, μόλις το κεφάλαιό του φτάσει το ελάχιστο εκείνο μέγεθος (...) έτσι παραχωρεί τώρα τη λειτουργία της άμεσης και συνεχούς επίβλεψης των ξεχωριστών εργατών και εργατικών ομάδων σε μια ειδική κατηγορία μισθωτών εργατών. Οπως ένας στρατός χρειάζεται στρατιωτικούς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, έτσι και μια μάζα εργατών που συνεργάζονται κάτω από το πρόσταγμα του ίδιου κεφαλαίου χρειάζεται αξιωματικούς (διευθυντές, διαχειριστές) και υπαξιωματικούς της βιομηχανίας (επιστάτες, foremen, overlookers, contremaitres) που στη διάρκεια του προτσές εργασίας διοικούν εξ ονόματος του κεφαλαίου».1
Βεβαίως, σήμερα η έγνοια του κεφαλαίου οι εργαζόμενοι σε σύγχρονες παραγωγικές επιχειρήσεις και κλάδους να αποκτήσουν «επιχειρηματική συνείδηση» δεν αφορά το γεγονός ότι προορίζονται για επιστάτες ή διευθυντές (τουλάχιστον η μεγάλη μάζα τους). Η ευρεία ομως αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, σύγχρονων και σύνθετων μέσων παραγωγής απαιτεί ένα πιο ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, πιο ειδικευμένους μισθωτούς εργαζόμενους και στοιχείο της ειδίκευσης και της κατάρτισής τους αποτελεί και η αφομοίωση των όρων λειτουργίας της καπιταλιστικής επιχείρησης, των μεταβολών στην οργάνωση της εργασίας, η κατανόηση των στόχων του κεφαλαίου.
Πρόκειται για στοιχεία που ανεβάζουν την παραγωγικότητα της εργασίας, που βέβαια στον καπιταλισμό λειτουργεί αντικειμενικά για την απόσπαση μεγαλύτερου ποσοστού κέρδους, τη «ζωογόνο δύναμη του κεφαλαίου», αντί να καλύπτει τις αυξανόμενες ανάγκες των εργαζομένων. Αντίθετα, γι' αυτούς η αύξηση της παραγωγικότητας μετατρέπεται σε «κατάρα», με αύξηση της εκμετάλλευσης και του υπερπληθυσμού (των άνεργων), εντατικοποίηση της εργασίας και τόσα άλλα.
Αυτά τα τμήματα εργαζομένων με αυτά τα χαρακτηριστικά προβάλλονται λοιπόν, ως η «δύναμη κρούσης» του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στο διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό, εκεί όπου άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις και καπιταλιστικά κράτη έχουν να αντιπαραθέσουν τη μαζική και πάμφθηνη εργατική δύναμη. Ο στόχος αυτός περιγράφεται εξάλλου γλαφυρά από την Κομισιόν: «Με λιγοστούς φυσικούς και ενεργειακούς πόρους, (...) οι επιχειρήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με χαμηλές τιμές και με προϊόντα χαμηλής ποιότητας. Πρέπει να στραφούν στην καινοτομία, στην παραγωγικότητα, στην αποδοτικότητα των πόρων και σε υψηλή προστιθέμενη αξία, για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό στις παγκόσμιες αγορές. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό συνεπάγεται, επίσης, την αποτελεσματική διαχείριση των αλυσίδων αξίας και την πρόσβαση στις αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο. Συνεπώς, η πρόοδος στην καινοτομία και στην τεχνολογία θα παραμείνει η κύρια πηγή ανταγωνιστικότητας για τη βιομηχανία της ΕΕ. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου της στρατηγικής "Eυρώπη 2020" δαπάνης 3% του ΑΕΠ για την έρευνα και την ανάπτυξη (Ε&Α)».
Και, βέβαια, ένα τέτοιο υψηλής διανοητικής εργασίας εργατικό δυναμικό δεν μπορεί παρά να είναι το ζητούμενο, όταν «...οι ψηφιακές τεχνολογίες βρίσκονται στο επίκεντρο της αύξησης της παραγωγικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας» και «η ψηφιακή μετάβαση είναι υπό εξέλιξη σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία και οι ανάγκες βιομηχανικής πολιτικής πρέπει να ενσωματώσουν νέες τεχνολογικές δυνατότητες, όπως το υπολογιστικό νέφος (cloud computing), η εξέλιξη όσον αφορά τα μαζικά δεδομένα και τις αλυσίδες αξίας δεδομένων, οι νέες βιομηχανικές εφαρμογές του διαδικτύου, τα έξυπνα εργοστάσια, η ρομποτική, η τρισδιάστατη (3-D) εκτύπωση και ο σχεδιασμός».
Ούτε, βέβαια, είναι τυχαίο ότι αυτό το πολύ υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό γίνεται το ίδιο «αντικείμενο ανταγωνισμού» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, όπως μαρτυρούν και πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για το «κυνήγι» μεγάλων αμερικανικών κεφαλαίων όπως η «Sequoia Capital» σε χώρες της ΕΕ.
Αντικειμενικά, σήμερα, η ίδια η εξέλιξη των παραγωγικών δυνάμεων, οι νέες μέθοδοι παραγωγής γεννάνε την ανάγκη και διαμορφώνουν μια εργατική δύναμη με σύγχρονα χαρακτηριστικά, ικανή ως σύνολο να «δώσει ζωή» και να κινητοποιήσει γιγάντιες δυνάμεις ικανές να ικανοποιήσουν όλες τις σύγχρονες, συνεχώς διευρυνόμενες κοινωνικές ανάγκες.
Το μεγάλο εμπόδιο προς το στόχο αυτό είναι ακριβώς οι ξεπερασμένες καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής που κυριολεκτικά πνίγουν τις δυνατότητες αυτές, αφού η ένταξή τους στην παραγωγή γίνεται με κριτήριο το πού το κεφάλαιο εξασφαλίζει κάθε φορά το μέγιστο ποσοστό κέρδους. Σκορπώντας έτσι στο ανελέητο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους την αναρχία και το χάος στην παραγωγή, την τεράστια ανισομετρία κλάδων - περιοχών και χωρών, την κατασπατάληση και καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων με πρώτη την εργατική δύναμη, ειδικευμένη και μη, οδηγώντας στη μαζική ανεργία, στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αυτές τις ξεπερασμένες κοινωνικές σχέσεις είναι που πρέπει να τσακίσει η εργατική τάξη, κοινωνικοποιώντας τα βασικά μέσα παραγωγής, οικοδομώντας την εργατική - λαϊκή εξουσία που θα βασίζεται στις νέες, ανώτερες, κοινωνικές σχέσεις, στον κεντρικό σχεδιασμό, στον εργατικό έλεγχο κ.ο.κ.
Αυτό αποτελεί προϋπόθεση, ώστε όλη η σύγχρονη εργατική δύναμη, η υψηλά ειδικευμένη εργασία να κατανέμεται, οργανώνεται και κινητοποιείται στην κατεύθυνση ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών και όχι για το κέρδος μιας χούφτας κοινωνικών παράσιτων.
Σχετικά με αυτό, το Πρόγραμμα του ΚΚΕ αναφέρει: «Ο καταμερισμός εργασίας στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής γίνεται με βάση τον Κεντρικό Σχεδιασμό που οργανώνει την παραγωγή και τις κοινωνικές υπηρεσίες και προσδιορίζει τις αναλογίες της, κατανέμει τα προϊόντα, δηλαδή τις αξίες χρήσης, με στόχο την ικανοποίηση των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών. Είναι κεντρικά σχεδιασμένος καταμερισμός της κοινωνικής εργασίας και εντάσσει άμεσα - όχι μέσω της αγοράς - την ατομική εργασία, ως μέρος, στη συνολική κοινωνική εργασία». Και παρακάτω: «Ο Κεντρικός Σχεδιασμός σε μακροπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βάση στοχεύει στη γενικευμένη ανάπτυξη της ικανότητας για εξειδικευμένη εργασία, αλλά και εναλλαγών στον τεχνικό καταμερισμό εργασίας, στη γενικευμένη ανάπτυξη της παραγωγικότητας της εργασίας και στη μείωση του εργάσιμου χρόνου, στην προοπτική εξάλειψης της διαφοράς μεταξύ της εκτελεστικής και επιτελικής εργασίας, μεταξύ της χειρωνακτικής και πνευματικής».
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την ανάγκη του κεφαλαίου για εργατικό δυναμικό με αυτά τα χαρακτηριστικά και σε αντιστοιχία με τις απαιτήσεις της καπιταλιστικής ανάκαμψης είναι το «σύμφωνο συνεργασίας για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού» που υπέγραψαν από κοινού στις 21 Δεκέμβρη το Τεχνικό Επιμελητήριο με τη ΓΣΕΒΕΕ και τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ.
Το σύμφωνο, που ως στρατηγικές επιδιώξεις αναφέρει ατόφιους τους στόχους των καπιταλιστών για «ανάκαμψη», «βελτίωση της παραγωγικότητας», «ενθάρρυνση της επαγγελματικής κινητικότητας», «επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία», έχει ως στόχο να συντονίσει τις ενέργειες των τριών με στόχο «την αναβάθμιση των δεξιοτήτων στην κατεύθυνση και των νέων επαγγελματικών περιγραμμάτων, την ανάπτυξη νέων ειδικοτήτων και προσόντων απασχόλησης συμβατών με τον προσανατολισμό του νέου παραγωγικού υποδείγματος». Εχει, δηλαδή, ως στόχο ακριβώς τη δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού «συμβατού» με το νέο προσανατολισμό που απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι (βλέπε απαιτήσεις ΣΕΒ μέσα στο Δεκέμβρη).
Εξίσου χαρακτηριστική είναι η αιτιολόγηση της εν λόγω πρωτοβουλίας, όπως παρουσιάζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΤΕΕ:
«Από τη συνεξέταση των ραγδαίων και αρνητικών εξελίξεων των τελευταίων ετών, αλλά και των μελετών που έχουν στα χέρια τους οι τρεις φορείς και τη στάθμισή τους με τις ραγδαία συντελούμενες επιστημονικές, τεχνολογικές, οικονομικές, κοινωνικές και δημογραφικές εξελίξεις, τις παραγωγικές μεταβολές (νέα τεχνολογία σε μηχανήματα και εργαλεία, νέες μεθοδολογίες εργασίας και κατασκευής κ.ά.), καθώς και τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για τη χώρα μας (π.χ. εξοικονόμηση Ενέργειας στις κτιριακές εγκαταστάσεις κ.λπ.) προκύπτουν - ως γενικές αρχές και παραδοχές - τα εξής παρακάτω:
Με δυο λόγια, το ΤΕΕ και οι εργατοπατέρες περιγράφουν ακριβώς μια αντικειμενική τάση που γεννάει η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, ανησυχώντας βέβαια ως πιστοί του κεφαλαίου για το πώς αυτή - διά μέσου του (επανα)προσανατολισμού όπως λένε του εργατικού δυναμικού - θα αντιστοιχηθεί στους νέους προσανατολισμούς των καπιταλιστών, και στο νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας που είναι στα σκαριά.
Παραπομπή:
1. Κ. Μαρξ, Το Κεφάλαιο, τ. 1, σ. 346 - 347.
Ο χαιρετισμός του Ν. Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, στο 18ο Συνέδριο της ΕΔΟΝ
Ο Ν. Αμπατιέλος απηύθυνε χαιρετισμό την Κυριακή 3 Γενάρη στο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, ενώ η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ είχε συναντήσεις με την ηγεσία της ΕΔΟΝ και με άλλες Οργανώσεις Νεολαίας που συμμετείχαν στο Συνέδριό της. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, διεθνές σεμινάριο με τίτλο «70 χρόνια Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών: Οι προκλήσεις της Ομοσπονδίας σήμερα».
Κατά την ολοκλήρωση του 18ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΟΝ, εκλέχτηκε το νέο ΚΣ της ΕΔΟΝ, ενώ ΓΓ του ΚΣ επανεκλέχτηκε ο Χρ. Χριστόφιας.
Αναλυτικά, ο χαιρετισμός του Ν. Αμπατιέλου στο Συνέδριο της ΕΔΟΝ έχει ως εξής:
«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,
Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, μεταφέρουμε στους αντιπροσώπους του 18ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΟΝ θερμούς χαιρετισμούς από τους νεολαίους κομμουνιστές στην Ελλάδα.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών σε όλη την Κύπρο.
Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά τη θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
Στεκόμαστε στο πλάι του κυπριακού λαού και των παιδιών του, στην πάλη τους για να ανοίξει ο δρόμος για λύση του κυπριακού προβλήματος που θα ακυρώνει τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής και θα αποκλείει συνομοσπονδιακές, διχοτομικές περιπέτειες.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Οι εξελίξεις στη γειτονιά μας αλλά και διεθνώς μυρίζουν μπαρούτι. Τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος δεν μπορούν να αφήνουν ούτε την ελληνική ούτε την κυπριακή νεολαία αδιάφορες.
Η επέμβαση στη Συρία από ΗΠΑ, ΕΕ, Τουρκία και μοναρχίες του Κόλπου που εκτυλίσσεται από το 2011, η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας από τον περασμένο Σεπτέμβρη, η μετατροπή της Μεσογείου σε θάλασσα νεκρών προσφυγόπουλων, η αντιπαράθεση Ρωσίας - Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, η στήριξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ με αποστολή πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών της συμμαχίας, οι πολύνεκρες εγκληματικές επιθέσεις όπως αυτή στο Παρίσι, σηματοδοτούν την παραπέρα όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ο κίνδυνος να πνιγεί η Ανατολική Μεσόγειος στο αίμα είναι μεγάλος.
Στην ευρύτερη περιοχή συγκρούονται ιμπεριαλιστικά κέντρα και δυνάμεις για τον έλεγχο και το ξαναμοίρασμα εδαφών και αγορών, ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων. Η αστική τάξη κάθε χώρας μπλέκεται σε αυτόν το διαρκή ανταγωνισμό ανάλογα με τα συμφέροντά της και την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική της δύναμη, εμπλοκή που οξύνθηκε σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.
Είναι η "μήτρα" του καπιταλισμού, που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά και φτώχεια για τους πολλούς, για να κερδίζουν οι εκμεταλλευτές.
Στη χώρα μας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παράλληλα με τον πόλεμο που έχει κηρύξει στο εσωτερικό απέναντι στο λαό (3ο μνημόνιο, Ασφαλιστικό, φοροαφαίμαξη κ.λπ.), ακολουθεί το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων και στην εξωτερική πολιτική, υπηρετώντας τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης για την αναβάθμιση της θέσης της στην περιοχή, συμμετέχει στις προετοιμασίες πολέμου, ιδιαίτερα μέσω διευκολύνσεων που μπορούν να παρέχουν σε μία επέμβαση στην περιοχή οι ΝΑΤΟικές βάσεις, όπως αυτή της Σούδας. Ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και τη δημιουργία νέας βάσης στο Αιγαίο.
Την ίδια στιγμή, όπως και σε άλλες χώρες, γίνεται προσπάθεια από το σύστημα να δηλητηριαστεί η νεολαία με την ξενοφοβία, το ρατσισμό, ώστε να συρθεί στη συνέχεια στη σφαγή για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους.
Οι εξελίξεις δείχνουν ξεκάθαρα το ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τα στηρίζουν. Δείχνουν ότι οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον από τη συμμετοχή των χωρών τους στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Γι' αυτό βροντοφωνάζουμε: Καμία εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!
Με πίστη στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης, προσπαθούμε να βρισκόμαστε μαζί με τους λαούς και τις νεολαίες που δοκιμάζονται από τη στρατηγική των μονοπωλίων και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Η κοινή δράση ενάντια στον καπιταλισμό, που βρίσκεται στο ανώτατό του στάδιο, τον ιμπεριαλισμό, έχει όλο και μεγαλύτερη σημασία.
Πολύ περισσότερο σήμερα, με τις πάρα πολύ επικίνδυνες εξελίξεις στη γειτονιά μας, είναι αναγκαία η ανάπτυξη της ταξικής φιλίας και αλληλεγγύης των λαών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Οι νέοι των χωρών μας μπορούν να είναι μια μαχητική δύναμη, που θα δυναμώσουν τη λαϊκή πάλη και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χύσουν το αίμα τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζονται. Πιστεύουμε ότι αντικειμενικά μεγαλώνουν οι ευθύνες για τους κομμουνιστές, για τους αγωνιστές, ώστε να μη χύσουν το αίμα τους οι λαοί, ιδιαίτερα οι νέοι, για τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Πριν από λίγες μέρες έκλεισε ένας χρόνος από το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ με σύνθημα "Πρωτοπόρα νεολαία του ΚΚΕ, μαχητικά στο δρόμο για το σοσιαλιστικό αύριο, χωρίς κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση". Οι στόχοι που βάλαμε είναι υψηλοί και ιδιαίτερα απαιτητικοί, καθώς το 2018, χρονιά διεξαγωγής του 12ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, είναι και χρονιά συμπλήρωσης 100 χρόνων ζωής, δράσης και θυσιών του ΚΚΕ αλλά και των 50 χρόνων της ΚΝΕ.
Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια... Ομως, πιστεύουμε ότι ο σημερινός συσχετισμός δεν μπορεί και δε θα είναι αναλλοίωτος. Δίνουμε στην πάλη προοπτική. Αναδεικνύουμε τις πραγματικές δυνατότητες που έχει σήμερα η κοινωνία του 21ου αιώνα από τον πλούτο που βγαίνει με μόχθο και αίμα, από τα χέρια και το μυαλό της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων όλου του κόσμου. Η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση είναι αυτή για μια άλλη κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Κι αυτήν την εξέλιξη δεν μπορεί τίποτα και κανείς να τη σταματήσει. Οι νέοι και οι νέες τις δικές μας μεγάλες μάχες δεν τις έχουμε δώσει ακόμα.
Με αυτές τις σκέψεις, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του 18ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΟΝ και οι αποφάσεις του να αποτελέσουν όπλο στην πάλη της νεολαίας της Κύπρου για τη ζωή που της αξίζει».