Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Καμία εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!

Ο χαιρετισμός του Ν. Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, στο 18ο Συνέδριο της ΕΔΟΝ

Ο Ν. Αμπατιέλος στο βήμα απευθύνει χαιρετισμό
Ο Ν. Αμπατιέλος στο βήμα απευθύνει χαιρετισμό
Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, αποτελούμενη από τους Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ, επισκέφτηκε την Κύπρο, για να συμμετάσχει στο 18ο Παγκύπριο Συνέδριο (2-4 Γενάρη) της ΕΔΟΝ, με τίτλο «Οργάνωση - Αντεπίθεση παντού με την ΕΔΟΝ για το δίκιο του λαού».

Ο Ν. Αμπατιέλος απηύθυνε χαιρετισμό την Κυριακή 3 Γενάρη στο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, ενώ η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ είχε συναντήσεις με την ηγεσία της ΕΔΟΝ και με άλλες Οργανώσεις Νεολαίας που συμμετείχαν στο Συνέδριό της. Πραγματοποιήθηκε, επίσης, διεθνές σεμινάριο με τίτλο «70 χρόνια Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών: Οι προκλήσεις της Ομοσπονδίας σήμερα».

Κατά την ολοκλήρωση του 18ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΟΝ, εκλέχτηκε το νέο ΚΣ της ΕΔΟΝ, ενώ ΓΓ του ΚΣ επανεκλέχτηκε ο Χρ. Χριστόφιας.

Αναλυτικά, ο χαιρετισμός του Ν. Αμπατιέλου στο Συνέδριο της ΕΔΟΝ έχει ως εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, μεταφέρουμε στους αντιπροσώπους του 18ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΟΝ θερμούς χαιρετισμούς από τους νεολαίους κομμουνιστές στην Ελλάδα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών σε όλη την Κύπρο.

Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά τη θέση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Στεκόμαστε στο πλάι του κυπριακού λαού και των παιδιών του, στην πάλη τους για να ανοίξει ο δρόμος για λύση του κυπριακού προβλήματος που θα ακυρώνει τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής και θα αποκλείει συνομοσπονδιακές, διχοτομικές περιπέτειες.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι εξελίξεις στη γειτονιά μας αλλά και διεθνώς μυρίζουν μπαρούτι. Τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος δεν μπορούν να αφήνουν ούτε την ελληνική ούτε την κυπριακή νεολαία αδιάφορες.

Η επέμβαση στη Συρία από ΗΠΑ, ΕΕ, Τουρκία και μοναρχίες του Κόλπου που εκτυλίσσεται από το 2011, η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας από τον περασμένο Σεπτέμβρη, η μετατροπή της Μεσογείου σε θάλασσα νεκρών προσφυγόπουλων, η αντιπαράθεση Ρωσίας - Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, η στήριξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ με αποστολή πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών της συμμαχίας, οι πολύνεκρες εγκληματικές επιθέσεις όπως αυτή στο Παρίσι, σηματοδοτούν την παραπέρα όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ο κίνδυνος να πνιγεί η Ανατολική Μεσόγειος στο αίμα είναι μεγάλος.

Στην ευρύτερη περιοχή συγκρούονται ιμπεριαλιστικά κέντρα και δυνάμεις για τον έλεγχο και το ξαναμοίρασμα εδαφών και αγορών, ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων. Η αστική τάξη κάθε χώρας μπλέκεται σε αυτόν το διαρκή ανταγωνισμό ανάλογα με τα συμφέροντά της και την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική της δύναμη, εμπλοκή που οξύνθηκε σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.

Είναι η "μήτρα" του καπιταλισμού, που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά και φτώχεια για τους πολλούς, για να κερδίζουν οι εκμεταλλευτές.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παράλληλα με τον πόλεμο που έχει κηρύξει στο εσωτερικό απέναντι στο λαό (3ο μνημόνιο, Ασφαλιστικό, φοροαφαίμαξη κ.λπ.), ακολουθεί το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων και στην εξωτερική πολιτική, υπηρετώντας τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης για την αναβάθμιση της θέσης της στην περιοχή, συμμετέχει στις προετοιμασίες πολέμου, ιδιαίτερα μέσω διευκολύνσεων που μπορούν να παρέχουν σε μία επέμβαση στην περιοχή οι ΝΑΤΟικές βάσεις, όπως αυτή της Σούδας. Ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και τη δημιουργία νέας βάσης στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή, όπως και σε άλλες χώρες, γίνεται προσπάθεια από το σύστημα να δηλητηριαστεί η νεολαία με την ξενοφοβία, το ρατσισμό, ώστε να συρθεί στη συνέχεια στη σφαγή για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους.

Οι εξελίξεις δείχνουν ξεκάθαρα το ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τα στηρίζουν. Δείχνουν ότι οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον από τη συμμετοχή των χωρών τους στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Γι' αυτό βροντοφωνάζουμε: Καμία εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!

Με πίστη στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης, προσπαθούμε να βρισκόμαστε μαζί με τους λαούς και τις νεολαίες που δοκιμάζονται από τη στρατηγική των μονοπωλίων και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Η κοινή δράση ενάντια στον καπιταλισμό, που βρίσκεται στο ανώτατό του στάδιο, τον ιμπεριαλισμό, έχει όλο και μεγαλύτερη σημασία.

Πολύ περισσότερο σήμερα, με τις πάρα πολύ επικίνδυνες εξελίξεις στη γειτονιά μας, είναι αναγκαία η ανάπτυξη της ταξικής φιλίας και αλληλεγγύης των λαών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Οι νέοι των χωρών μας μπορούν να είναι μια μαχητική δύναμη, που θα δυναμώσουν τη λαϊκή πάλη και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χύσουν το αίμα τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζονται. Πιστεύουμε ότι αντικειμενικά μεγαλώνουν οι ευθύνες για τους κομμουνιστές, για τους αγωνιστές, ώστε να μη χύσουν το αίμα τους οι λαοί, ιδιαίτερα οι νέοι, για τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Πριν από λίγες μέρες έκλεισε ένας χρόνος από το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ με σύνθημα "Πρωτοπόρα νεολαία του ΚΚΕ, μαχητικά στο δρόμο για το σοσιαλιστικό αύριο, χωρίς κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση". Οι στόχοι που βάλαμε είναι υψηλοί και ιδιαίτερα απαιτητικοί, καθώς το 2018, χρονιά διεξαγωγής του 12ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, είναι και χρονιά συμπλήρωσης 100 χρόνων ζωής, δράσης και θυσιών του ΚΚΕ αλλά και των 50 χρόνων της ΚΝΕ.

Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια... Ομως, πιστεύουμε ότι ο σημερινός συσχετισμός δεν μπορεί και δε θα είναι αναλλοίωτος. Δίνουμε στην πάλη προοπτική. Αναδεικνύουμε τις πραγματικές δυνατότητες που έχει σήμερα η κοινωνία του 21ου αιώνα από τον πλούτο που βγαίνει με μόχθο και αίμα, από τα χέρια και το μυαλό της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων όλου του κόσμου. Η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση είναι αυτή για μια άλλη κοινωνία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Κι αυτήν την εξέλιξη δεν μπορεί τίποτα και κανείς να τη σταματήσει. Οι νέοι και οι νέες τις δικές μας μεγάλες μάχες δεν τις έχουμε δώσει ακόμα.

Με αυτές τις σκέψεις, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του 18ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΟΝ και οι αποφάσεις του να αποτελέσουν όπλο στην πάλη της νεολαίας της Κύπρου για τη ζωή που της αξίζει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ