Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας Ομοσπονδιών του Δημοσίου

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, σήμερα, στις 10 π.μ., προχωράνε 7 Ομοσπονδίες Εργαζομένων στο Δημόσιο ενάντια στη μεγαλύτερη παρουσία ιδιωτών σε όλο το φάσμα παραγωγής δημόσιων έργων, στη γενίκευση των συνεργιών δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, στις απευθείας αναθέσεις, ζητήματα που προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή. Την παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Αιρετών Περιφερειών, Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα, Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για ζητήματα που «καίνε» τους βιοπαλαιστές αγρότες

Από παλιότερες κινητοποιήσεις των αγροτών

Eurokinissi

Από παλιότερες κινητοποιήσεις των αγροτών
Με πολύμορφες δραστηριότητες οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας συνεχίζουν να αναδεικνύουν τα οξυμένα προβλήματα και να προβάλλουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Μετά τις ανεπαρκείς αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον «Ιανό» τον περασμένο Σεπτέμβρη, την καθυστέρηση υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και το κατεστραμμένο αρδευτικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι δυσκολίες μπροστά στη νέα καλλιεργητική περίοδο, αναστάτωση έχει προκαλέσει στους αγρότες της Καρδίτσας η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας να ακυρώσει την απαλλαγή ή μείωση των τελών άρδευσης του 2020 για τους αγρότες της περιοχής, που είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά.

Μετά από σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων του ευρύτερου δήμου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο Παλαμά, ενώ αύριο θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σημείωσε πως «σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, που προσπαθούμε να αντέξουμε τα απανωτά χτυπήματα της πανδημίας και του "Ιανού", αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που οξύνουν οι πολιτικές της κυβέρνησης, έρχεται και αυτή η απόφαση να δυσκολέψει κι άλλο τη ζωή μας. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξάντλησε την αυστηρότητά της απέναντι σε μια σωστή απόφαση, που θα ανακούφιζε σημαντικά τους πληγέντες καλλιεργητές. Την καλούμε να πάρει πίσω την απόφασή της».

Αμεσες και επαρκείς αποζημιώσεις από τον παγετό

Την άμεση και στο 100% αποζημίωση από τον παγετό στις 17 Φλεβάρη διεκδικεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, με την κινητοποίηση που οργανώνει σήμερα στις 11 π.μ. στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, την ώρα μάλιστα που οι αγρότες του δήμου περιμένουν ακόμα τα χρήματα του περσινού παγετού, στις 17 Μάρτη!

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για «δίκαιες αποζημιώσεις», οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου πραγματοποιούν αυτές τις μέρες περιοδείες σε χωριά, αναδεικνύοντας πως το πρόβλημα με τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις είναι διαχρονικό και επισημαίνοντας ότι «κάθε φορά που το χαλάζι, η πλημμύρα, ο παγετός μάς καταστρέφει τη σοδειά, έχουμε απέναντί μας τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ και τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση».

Καλούν τους βιοπαλαιστές αγρότες σε οργανωμένη διεκδίκηση, για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση, για επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ και για έργα υποδομής και προστασίας της παραγωγής.

Εκβιασμοί με τους δασικούς χάρτες στα Χανιά

Αγωνιστικό κάλεσμα στους βιοπαλαιστές αγρότες του νομού Χανίων, για να συμμετάσχουν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στην κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη στις 11 π.μ. στον κόμβο των Μουρνιών, απευθύνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Χανίων, καθώς και ο Αγροτικός Σύλλογος πρώην δήμου Αρμένων, με αιχμή τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία, «η κυβέρνηση μαζί με όλα τα χαράτσια και την αντιαγροτική πολιτική της έρχεται να μας βάλει το πιστόλι στον κρόταφο, να μας ξαναχαρατσώσει, ζητώντας να αποδείξουμε σε διάστημα τριών μηνών ότι τα χωράφια μας μας ανήκουν και δεν είναι καταπατημένες δασικές εκτάσεις, και αν δεν έχουμε τα χρήματα να προχωρήσουμε τη διαδικασία κινδυνεύουμε να τα χάσουμε».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η Ομοσπονδία διεκδικεί μεταξύ άλλων, για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα, να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου ενστάσεων - αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών στέκεται η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η στόχευση του κράτους είναι πολλαπλή, αφού παράλληλα με τη διευκόλυνση του ξεκαθαρίσματος της ιδιοκτησιακής κατάστασης και των χρήσεων γης προχωράνε στη συγκέντρωση της γης στο κράτος, για παραπέρα αξιοποίηση από το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς του Τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στόχος είναι η επιτάχυνση διαφόρων διαδικασιών στο πλαίσιο επενδυτικών δραστηριοτήτων. Προϋπόθεση για αυτό είναι η ύπαρξη κυρωμένων δασικών χαρτών και κτηματολογίου, ως "μεγάλων αναπτυξιακών εργαλείων" που θα επιτρέψουν να γίνει το ξεκαθάρισμα της ιδιοκτησίας (ποιος είναι ο ιδιοκτήτης) και ποιος ο χαρακτήρας και η χρήση της γης (γεωργική έκταση, δάσος, δασική έκταση κλπ.)».

Η ΤΕ Χανίων προσθέτει ότι «για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους δημιουργείται επίσης θέμα με την αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν καλλιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Η μη ακριβής αποτύπωσή τους θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής ή της επιλεξιμότητας βοσκήσιμων εκτάσεων, με αποτέλεσμα αγρότες να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και θα τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων - επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν. Ταυτόχρονα επιταχύνεται η συγκέντρωση της γεωργικής γης και παραγωγής εις βάρος πολλών αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος της διαδικασίας αντιρρήσεων - ενστάσεων και έτσι θα αναγκαστούν να παρατήσουν τη γη τους».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Μεθοδεύσεις για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες

Τις ενέργειες των κυβερνητικών συνδικαλιστών στην ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις στο κίνημα των συνταξιούχων μηχανικών, καθώς με πρόσχημα την πανδημία χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να ελέγξουν τη διαδικασία της τακτικής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, τις ψηφοφορίες και αρχαιρεσίες των εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων.

Αξιοποιούν το εφεύρημα της διαδικτυακής «διαρκούς Γενικής Συνέλευσης» ώστε να στερήσουν το λόγο από τις ταξικές δυνάμεις, ενώ μεθοδεύουν διαδικτυακή ψηφοφορία «αόρατων ψηφοφόρων», που μόνο οι έχοντες τα «κλειδιά» ξέρουν ποιος, πότε και τι ψήφισε, χωρίς να διασφαλίζεται το αδιάβλητο του αποτελέσματος.

Μεθοδεύουν την οριστική κατάργηση των καταστατικών διαδικασιών για τη λειτουργία του ΔΣ και του κυρίαρχου οργάνου, της Γενικής Συνέλευσης, που παίρνει όλες τις αποφάσεις με τη διά ζώσης παρουσία, είτε με ανάταση χειρός είτε με χρήση κάλπης για τις αρχαιρεσίες.

Η «Πανεπιστημονική» καλεί τα μέλη της ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ να μη συμμετάσχουν σε αυτήν την παρωδία συνέλευσης, να μη δώσουν άλλοθι στην κατάργηση συνδικαλιστικών κατακτήσεων, να συμμετάσχουν στους μαζικούς διεκδικητικούς αγώνες που αυτήν την περίοδο εκφράζονται και με συλλογή υπογραφών, για τις αιχμές των προβλημάτων των συνταξιούχων.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Εισπράττει τέλη που έχει αναστείλει για επαγγελματίες

Καταγγελία του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων δήμου Αθήνας

Τον εμπαιγμό της δημοτικής αρχής απέναντι σε χιλιάδες μικροκαταστηματάρχες της πόλης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων του δήμου Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική αρχή θεώρησε αρκετή την απόφασή της να απαλλάξει από τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας τις πληττόμενες επιχειρήσεις κατά το πρώτο lockdown, όπως και την πλήρη απαλλαγή που αποφάσισε για τις κλειστές κατά το δεύτερο lockdown.

Οπως εξηγεί ο Σύλλογος, από τις 120.000 επιχειρήσεις του δήμου που δυνητικά δικαιούνται την παραπάνω στήριξη, μόνο οι 8.500 έχουν υποβάλει αίτηση, αφού οι περισσότεροι καταστηματάρχες δεν έχουν ενημερωθεί για τις σχετικές αποφάσεις. Ο δήμος όμως συνεχίζει κανονικά να εισπράττει τα παραπάνω τέλη!

Ειδικά για τις επιχειρήσεις του χώρου της εστίασης, σημειώνει ο Σύλλογος, η δημοτική αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε απαλλαγή από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου μόνο για το χρονικό διάστημα που ήταν κλειστές, «λες και η υπόλοιπη περίοδος ήταν φυσιολογική, δεν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα και οι συνάδελφοι μικροεπαγγελματίες του κλάδου δούλευαν όπως τα προηγούμενα χρόνια».

Αποδεικνύεται ότι η δημοτική αρχή «θα συνεχίσει το άρμεγμα των μικροεπαγγελματιών προκειμένου να εισπράττει "ζεστό" χρήμα και θα συνεχίσει να αφήνει στο απυρόβλητο τις μεγάλες επιχειρήσεις που θησαυρίζουν μέσα στην πανδημία (σούπερ μάρκετ, αλυσίδες εμπορίας ρουχισμού και υπόδησης)», σημειώνει ο Σύλλογος.

Καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να παλέψουν για πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Επίσης, να απαιτήσουν απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστά με κρατική απόφαση και για τις επιχειρήσεις εστίασης να υπάρξει απαλλαγή και από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για όλο το διάστημα που αυτές ήταν κλειστές.

Κινητοποίηση σήμερα των αυτοκινητιστών ταξί

Σε συγκέντρωση με τα οχήματά τους σήμερα Πέμπτη στις 9.30 π.μ., στη λεωφόρο Καβάλας και Σπ. Πάτση καλούν τους αυτοκινητιστές οι Επιτροπές Αγώνα στα ταξί, απ' όπου στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν αυτοκινητοπομπή μέχρι το υπ. Οικονομικών απαιτώντας για ακόμη μια φορά μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Φλεβάρη είχε πραγματοποιηθεί ξανά κινητοποίηση των ταξιτζήδων με πρωτοβουλία των Επιτροπών Αγώνα και συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία έθεσαν τα άμεσα αιτήματα επιβίωσης του κλάδου.

Την ίδια μέρα είχε πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ), στην οποία η «Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία» κατέθεσε πρόταση για πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας για σήμερα Πέμπτη, με πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Η πρόταση απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (9 κατά, 7 υπέρ) και τελικά αποφασίστηκε η σημερινή κινητοποίηση.

Οι Επιτροπές Αγώνα καλούν τους συναδέλφους να συμμετάσχουν και να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων, άμεση ένταξη όλων των ταξιτζήδων στο επίδομα ειδικού σκοπού 1.000 ευρώ, διαγραφή τμήματος των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες, η επιστρεπτέα προκαταβολή να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα κ.ά.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org