Σάββατο 4 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 5 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στρακαστρούκες

«Δεν θα συμμετέχουμε στη Βουλή καθόλου αυτήν την εβδομάδα. Θα καταγγείλουμε τη διαδικασία και θα αποχωρήσουμε. Δεν θα μπούμε στο κάδρο μίας απονομιμοποιημένης Βουλής, η οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να ανοίξει και ανοίγει μόνο για διευθετήσεις. Να τις κάνουν χωρίς εμάς». Ποιος τα έλεγε αυτά; Ο Κυρ. Μητσοτάκης, τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στις 3 Ιούνη 2019. Δηλαδή, έναν περίπου μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές εκείνης της χρονιάς και λίγες μέρες πριν κλείσει η Βουλή. Τι έλεγε τις προάλλες ο Αλ. Τσίπρας, κατ' αναλογία το ίδιο ακριβώς διάστημα πριν από τις εκλογές; «Ο κύριος Μητσοτάκης κατάφερε να μετατρέψει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε όργανο της εκτροπής (...) Δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή (...) Από εδώ και στο εξής (...) θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή». Οι ομοιότητες της σημερινής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνη της ΝΔ σε αντίστροφους ρόλους βγάζουν μάτι! Δεν είναι ίδιοι μόνο στην πολιτική που υπηρετούν ενάντια στον λαό αλλά και στις ...στρακαστρούκες που χρησιμοποιούν προεκλογικά για να κρύψουν την ταύτισή τους! Να τους γυρίσει την πλάτη ο λαός για τα παιχνίδια που παίζουν σε βάρος του. Ισχυρό ΚΚΕ για να «απονομιμοποιηθεί» το θράσος και να τους κοπεί το γέλιο!

Βουτιά - ρεκόρ

Το φως ανάβει ...με το ρολόι, με τα λεπτά μετριέται ο θερμοσίφωνας, κυνήγι στις πρίζες και περιορισμός χρήσης σε άλλες συσκευές. Αυτή είναι η εικόνα που έγινε ...συνήθεια, ειδικά τους τελευταίους μήνες που η ενεργειακή φτώχεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον περασμένο Δεκέμβρη καταγράφουν μάλιστα «βουτιά» ρεκόρ στην κατανάλωση των νοικοκυριών, κατά 13,69% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι! Αυτό το «ψαλίδι» είναι το μεγαλύτερο που έχουν δει ποτέ τα λαϊκά νοικοκυριά και δεν αφορά βέβαια τις βιομηχανίες, εκ των οποίων οι ενεργοβόρες περιόρισαν τη ζήτηση κατά μόλις 1,51%! Λόγω των τιμολογίων - φωτιά, λοιπόν, οι εργαζόμενοι εν έτει 2023 βυθίζονται όλο και πιο πολύ στο σκοτάδι και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση τους εμπαίζει, διαφημίζοντας τα διάφορα pass... Σύμφωνα μάλιστα με όλες τις σχετικές αναλύσεις, μόνο προσωρινή δεν είναι αυτή η κατάσταση. Αντίθετα, οι τιμές θα συνεχίσουν να ταλαντώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το 2030, κάτι για το οποίο προειδοποιεί και το «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα». Οσο λοιπόν κυβερνήσεις και ενεργειακοί όμιλοι βυθίζουν τους εργαζόμενους στο σκοτάδι, τόσο αυξάνονται οι λόγοι γι' αυτούς να τους προκαλέσουν ένα γερό ...ηλεκτροσόκ, δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ, καταδικάζοντας και με την ψήφο τους την πολιτική της ενεργειακής φτώχειας, διεκδικώντας ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό.

Can't breathe

Στα τέλη Γενάρη ένας ακόμα Αφροαμερικανός έχανε τη ζωή του μετά τον άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη από αστυνομικούς, στη διάρκεια ενός τυχαίου ελέγχου. Λίγες μέρες αργότερα, ένας ανάπηρος σε αμαξίδιο, ο οποίος θεωρήθηκε ύποπτος για επίθεση με μαχαίρι, πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς που προσπάθησαν να τον συλλάβουν. Προφανώς κρίθηκε ...επικίνδυνος να αναπτύξει αστρονομικές ταχύτητες με το αμαξίδιο και να διαφύγει. Τα πρόσφατα αυτά περιστατικά αστυνομικής αγριότητας και βίας είναι δύο από τα πολλά που καταγράφονται κάθε χρόνο σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, όπου ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις 20/5/2020 είχε γίνει κεντρικό θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον απερχόμενο Τραμπ και στον ανερχόμενο Μπάιντεν. Ο υποψήφιος τότε των Δημοκρατικών είχε επενδύσει πολλά στην προεκλογική αξιοποίηση των δίκαιων και μαζικών αντιδράσεων του αμερικανικού λαού, που είχε συγκλονιστεί - όπως και όλος ο κόσμος - από τη στυγερή και μαρτυρική δολοφονία του Τζ. Φλόιντ. Παρά τις διακηρύξεις και το σχέδιο για «μεταρρύθμιση της αστυνομίας», που έφερε μάλιστα το όνομα του δολοφονημένου Αφροαμερικανού, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Μπάιντεν απέδειξε πολύ γρήγορα ότι είναι «μια απ' τα ίδια» και ότι «το κράτος έχει συνέχεια» και στις δολοφονίες από τις δυνάμεις καταστολής. Σήμερα, περισσότεροι από τρεις άνθρωποι συνεχίζουν να δολοφονούνται κάθε μέρα στις ΗΠΑ από πυρά αστυνομικών. Μάλιστα το 2022 καταγράφηκε νέο μακάβριο ρεκόρ, με 1.176 επίσημα δολοφονημένους ανθρώπους, επιβεβαιώνοντας το συνταρακτικό σύνθημα της ΚΝΕ μετά τη δολοφονία του Φλόιντ: «Capitalism means "I can't breathe"!» (Καπιταλισμός σημαίνει «δεν μπορώ να αναπνεύσω»!).

Ομολογία ενοχής

«Με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω» είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ. Ετσι, μετά τη μνημειώδη δήλωση Κατρούγκαλου ότι «δεν διερευνήσαμε καταγγελίες για υποκλοπές (στο ΚΚΕ) επί ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία», ήρθε ο Δ. Βίτσας να προσθέσει μια άλλη εκδοχή στο «σίκουελ» της συγκάλυψης αυτής της σκοτεινής υπόθεσης. Είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Το ΚΚΕ δέχεται ότι οι υποκλοπές έγιναν από το εξωτερικό, δεν έγιναν δηλαδή από την Ελλάδα. Στο βαθμό που χρειάζεται ακόμα παραπέρα να διευρυνθεί η μελέτη, η επεξεργασία, η έρευνα για το τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού, νομίζουμε όλοι ότι πρέπει αυτό να γίνει με ένα επίσημο αίτημα»! Δηλαδή: Επί ΣΥΡΙΖΑ η έρευνα πήγαινε με ρυθμούς χελώνας (όπως και επί ΝΔ) και χάθηκαν πολύτιμος χρόνος και στοιχεία, παρά τις συγκεκριμένες καταγγελίες και τις αποκαλύψεις που έκανε το ΚΚΕ. Κι όταν τα στοιχεία και οι «διασυνδέσεις» τους έγιναν πλέον συντριπτικά, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη συγκάλυψη από τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση, το τροπάρι άλλαξε, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει τώρα ότι δεν φταίει αυτός, αλλά κάποιοι από το εξωτερικό! Και ότι αν θέλει το ΚΚΕ περαιτέρω διερεύνηση, να καταθέσει επίσημο αίτημα! Μιλάμε δηλαδή για κοροϊδία στο τετράγωνο, που μόνο ως ομολογία ενοχής μπορεί να εκληφθεί απ' όσους έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση και τις σοβαρές αποκαλύψεις του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ