Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023 - αριθ. φύλλου: 14182

ΣΤΟΝ ΦΑΛΗΡΙΚΟ ΟΡΜΟ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ
Να ξεκουμπιστούν οι ΝΑΤΟικοί από τον Πειραιά και όλη τη χώρα!

Σε συλλαλητήριο αύριο στις 12 μ. στην πλατεία Κοραή καλεί η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ | Ερχεται και γαλλικό αεροπλανοφόρο στις 18/2 στη Σούδα


ΣΕΛ.  5
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ «ΚΡΙΚΟΙ» ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στέλνονται στην Ουκρανία!

Σε πόλεις κοντά στα μέτωπα του πολέμου, για να στελεχώσουν την αντιδραστική ευρωενωσιακή αποστολή «EUAM Ukraine»


ΣΕΛ.  5

Με μια φωνή διεκδικούν αξιοπρεπή δουλειά - αναβάθμιση σπουδών!

Με κλειστούς τους χώρους του Πολιτισμού, κορυφώθηκε χτες η 48ωρη απεργία των καλλιτεχνών, με μαζικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις | Το ΚΚΕ κατήγγειλε και στη Βουλή την τροπολογία που ψηφίστηκε χτες και οδηγεί σε μειώσεις μισθών και σε ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος των καλλιτεχνών για Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις


ΣΕΛ.  12   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκτός ραντάρ

Τις επόμενες 15 μέρες, δύο ΝΑΤΟικά αεροπλανοφόρα θα σταθμεύσουν στον Πειραιά, στη Σούδα, πιθανόν και στην Αλεξανδρούπολη. Οι επισκέψεις αυτές μόνο εθιμοτυπικές δεν είναι.

Παρά το θηριώδες μέγεθός τους, όμως, τα δύο αεροπλανοφόρα περνάνε κάτω από το ραντάρ της προεκλογικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν και προωθούν από κοινού την πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας στον επικίνδυνο αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό.

Η συχνότητα τέτοιων «επισκέψεων» καθώς και οι τακτικές συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις επιβεβαιώνουν τον ρόλο της χώρας ως «αγκυροβολίου» των ΝΑΤΟικών και ως ορμητηρίου πολέμου, ειδικά μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το μεν αμερικανικό «George W. Bush» είχε σταθμεύσει και στη Σούδα τον περασμένο Οκτώβρη. Ανήκει στον 6ο Στόλο που επιχειρεί στη Μεσόγειο, με τα μαχητικά του να κοιτούν προς τη Μαύρη Θάλασσα. Το δε γαλλικό «Charles De Gaulle» επισκέπτεται συχνά την περιοχή, ειδικά της Ανατ. Μεσογείου, όπου ισχυρά γαλλικά μονοπώλια δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Πέρα λοιπόν από την ουσία, ο συμβολισμός των επισκέψεων είναι μεγάλος. Αποτελεί αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, αλλά και στα παζάρια για την Ενέργεια, που οδηγούν τις εξελίξεις - και τις «διευθετήσεις» - στην περιοχή.

Να λοιπόν γιατί δεν αποτελούν «είδηση» για τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν τρελαθεί στις αποκαλύψεις και στις αλληλοκατηγορίες για το ποιος παρακολουθούσε ποιον και ποιος τα έπαιρνε από ποιον. Πόσο μάλλον, δεν αποτελούν ζήτημα αντιπαράθεσης, αφού όλοι μαζί, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, προωθούν:

- Τη μετατροπή της χώρας σε στρατιωτικό κόμβο του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με επίκεντρο τη Σούδα του Νότου και του Βορρά. Ειδικά η Αλεξανδρούπολη αναδεικνύεται στρατηγικό λιμάνι για την προώθηση πολεμικού υλικού στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες (π.χ. Βρετανία, Καναδάς). Η ΝΔ «τρέχει» αυτόν τον σχεδιασμό και ο ΣΥΡΙΖΑ τον στηρίζει, έχοντας πρωταγωνιστήσει ως κυβέρνηση στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟικό λιμάνι.

- Την επέκταση και αναβάθμιση των ΝΑΤΟικών βάσεων σε όλη τη χώρα. Από το πιο νότιο άκρο μέχρι τη Θράκη πολλαπλασιάζεται η παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, στο πλαίσιο του «στρατηγικού διαλόγου» και της «αμυντικής συμφωνίας» με τις ΗΠΑ, που συνυπογράφουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

- Την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας, όχι μόνο με τη διάθεση υποδομών για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, αλλά και με την αποστολή πολεμικού υλικού για τη στήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων επί του πεδίου. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ χειροκροτούσαν μαζί τον Ζελένσκι όταν πριν από περίπου έναν χρόνο ζητούσε μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια από την Ελλάδα και ο πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση θα ανταποκρινόταν άμεσα.

Ετσι κι έγινε: Από τα ...κατασχεμένα τουφέκια, που αποτέλεσαν το πρώτο φορτίο προς την Ουκρανία, φτάσαμε σήμερα να συζητάμε την αποστολή S-300, ακόμα και αρμάτων μάχης «Leopard»! Κανείς δεν άκουσε βέβαια τον ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει αντιρρήσεις σε όλα αυτά ούτε το ΠΑΣΟΚ να ψελλίζει καμιά διαφωνία.

Ολοι μαζί λοιπόν προωθούν την επικίνδυνη πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σε θύτη άλλων λαών και τον λαό μας σε θύμα των ανταγωνισμών, αλλά και σε στόχο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όσο οξύνεται η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας και μεγαλώνει ο κίνδυνος να γενικευθεί.

Η πολιτική αυτή υπηρετεί τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, για αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή και στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, που επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι καμιά σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού, με την ειρήνη και την ασφάλεια όλων των λαών της περιοχής.

Ο καθημερινός αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, η συγκλονιστική συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων στις αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις, για να κλείσουν οι βάσεις, να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από ΝΑΤΟικές αποστολές, να πάψει κάθε διευκόλυνση στους ΝΑΤΟικούς, είναι ώρα να εκφραστούν και στην κάλπη, με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ. Με ψήφο ενίσχυσης της πάλης του λαού και αποδυνάμωσης της όποιας κυβέρνησης αναλάβει να πάει ένα βήμα πιο πέρα την επικίνδυνη εμπλοκή.


RIZOSPASTIS

RIZOSPASTIS

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΓΙΑ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ
Δυνατός ο λαός και το κίνημά του, αδύναμη η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, συμμετείχε σε σύσκεψη και το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση


ΣΕΛ.  8   -   11


ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργούν για τις Συλλογικές Συμβάσεις στις 8 - 9 Φλεβάρη

ΣΕΛ.  6
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν τον αγώνα, δυναμώνουν τα μπλόκα

ΣΕΛ.  14   -   15
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Επικίνδυνες γενικεύσεις και μεγαλύτερος έλεγχος του κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  4
ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΕΚΤ
Τρεις δόσεις περισσότερες τον χρόνο στα στεγαστικά!

ΚΚΕ: Δεν υπάρχει «θαυματουργός λύση» αστικής κρατικής διαχείρισης που να ωφελεί τον λαό


ΣΕΛ.  3

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ