Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Με νέα συλλαλητήρια απαιτούν απόσυρση του νομοσχεδίου
  • ΑΘΗΝΑ: Στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου
  • Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Με συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις κλιμακώνονται σήμερα οι κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια δίνουν ραντεβού φοιτητικοί σύλλογοι μετά από έναν σχεδόν μήνα αγωνιστικών διεργασιών, με παρεμβάσεις σε σχολές, δράσεις ενημέρωσης και συλλογικής διεκδίκησης. Σε συνέχεια των πολύμορφων δράσεων και των μεγάλων διαδηλώσεων των προηγούμενων βδομάδων ενάντια στα σχέδια για αστυνομία στις σχολές, πειθαρχικά και διαγραφές φοιτητών, όρια σπουδών, νέα εμπόδια στη μόρφωση, σήμερα διεκδικούν ακόμα πιο αποφασιστικά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και παράλληλα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για λειτουργία με ασφάλεια σχολείων και σχολών.

Στα συλλαλητήρια καλεί η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που κηρύσσει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου και καλεί το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ σε μαζική απεργιακή απάντηση τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, διεκδικώντας να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο με το οποίο μεταξύ άλλων προωθούνται αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια πέντε μήνες πριν τις εξετάσεις και σε μία χρονιά ιδιαίτερης πίεσης για τους μαθητές, να μην εφαρμοστεί η «τράπεζα θεμάτων», να παρθούν τα μέτρα εκείνα που οι μαθητές από την αρχή της χρονιάς διεκδικούν μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς, για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία.

Το «παρών» δίνουν και οι γονείς με κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής. «Η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, που με μια φωνή καταδικάζει το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που εν μέσω πανδημίας φέρνει για ψήφιση στη Βουλή. Κάνει πως δεν ακούει τη φωνή χιλιάδων γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών που αγωνιούν για το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας απέναντι στον ιό. Δική μας απάντηση πρέπει να είναι το δυνάμωμα της πάλης απέναντι σε αυτή την ανάλγητη πολιτική», τονίζει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία. Συμμετέχει επίσης η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Τα συλλαλητήρια στηρίζουν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ που κηρύσσουν στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Στο συλλαλητήριο καλεί και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ), ενώνοντας τη φωνή του με τους φοιτητικούς συλλόγους και μαθητές στο αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά και να ανοίξουν άμεσα οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας σπουδαστών και εκπαιδευτών, τουλάχιστον να πραγματοποιηθούν διά ζώσης τα εργαστηριακά μαθήματα.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στο συλλαλητήριο καλούν οι Σύλλογοι Φοιτητών Αρχιτεκτονικής, Ιατρικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Μαθηματικού, Μουσικού, Πληροφορικής, Πολιτικών Επιστημών, ΣΟΦΕΘ, Φιλολογικού, Ψυχολογικού, Βιολογικού, Γαλλικού, Γεωλογικού, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Κινηματογράφου, Κτηνιατρικής, Νομικής, Παιδαγωγικού, Φαρμακευτικής του ΑΠΘ. Επίσης συμμετέχουν η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης που έχουν και τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών.

Στην Κατερίνη, η Επιτροπή Φοιτητών Πιερίας καλεί φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς της Πιερίας στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Στην Πτολεμαΐδα, σε συγκέντρωση καλεί η Επιτροπή Φοιτητών Πτολεμαΐδας στην κεντρική πλατεία, στις 12 το μεσημέρι.

Στην Κομοτηνή, σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία καλούν ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης.

Στην Καβάλα, ο Σύλλογος Εστιαζόμενων Φοιτητών ΔΙΠΑΕ Καβάλας θα πραγματοποιήσει στις 2 μ.μ. συγκέντρωση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας.

Στην Ξάνθη, σε συγκέντρωση καλούν οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Φοιτητών και Φοιτητών Ξάνθης στη 1 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στη Λάρισα φοιτητές, εργαζόμενοι, μαθητές δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στη 1.30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου. Με αποφάσεις τους καλούν στην κινητοποίηση οι Σύλλογοι Φοιτητών Εστίας, ΣΕΥΠ, Τεχνολογίας, οι Σύλλογοι ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικού Προσωπικού και Συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών.

Στα Γιάννενα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, ΒΕΤ και Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καλούν σε συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι, στην Περιφέρεια Ηπείρου. Αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα της Ιατρικής Ιωαννίνων, διοργανώνεται σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων, για τον προγραμματισμό δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΝΝΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΕΠ
Θα αγωνιστούμε με καθε πρόσφορο τρόπο ενάντια στο νομοσχέδιο

Θα αγωνιστούμε με όλους τους πρόσφορους τρόπους ενάντια στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, με κλειστές τις σχολές και με μηδαμινό, προσχηματικό διάλογο, που θα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτό διαμήνυσαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο εκπρόσωποι εννιά Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού από ιδρύματα όλης της χώρας, που παραχώρησαν χτες συνέντευξη Τύπου.

Στο κοινό τους κείμενο που συνυπογράφουν οι Σύλλογοι Μελών ΔΕΠ: Παντείου Πανεπιστημίου, Πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Δυτικής Αττικής, Αιγαίου, Πατρών, Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και οι Σύλλογοι της ΣΕΦΑΑ και του Παδαγωγικού (ΠΤΔΕ) του ΕΚΠΑ, σημειώνουν μεταξύ άλλων σε σχέση με το νομοσχέδιο ότι:

«Οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στο δημόσιο πανεπιστήμιο θα εντείνουν την κατηγοριοποίηση και θα οδηγήσουν περιφερειακά ΑΕΙ σε συρρίκνωση και υποβάθμιση, πυροδοτώντας ενδεχομένως νέο γύρο κλεισιμάτων και συγχωνεύσεων. Επιστημονικά αντικείμενα και ειδικεύσεις κινδυνεύουν με αφανισμό καθώς εγκαταλείπονται στους "νόμους" της προσφοράς και της ζήτησης. Οι συνέπειες αυτού του μέτρου μεταφράζονται σε προσφορά σταθερής "πελατείας" στα κάθε λογής εκπαιδευτήρια/κολέγια, όπου μοναδικό κριτήριο εισαγωγής αποτελούν οι οικονομικές δυνατότητες των υποψηφίων. Ετσι, οι αλλαγές αυτές συναντιούνται με τις προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις σε σχέση με την τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση και την ισοτίμηση κολεγίων - πανεπιστημίων.

Οι Σύλλογοι Μελών ΔΕΠ θεωρούν πως τα πανεπιστήμια δεν έχουν την ανάγκη σωμάτων καταστολής. Εχουν ανάγκη από νέες θέσεις μόνιμου διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, προσωπικού φύλαξης και καθαριότητας, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών για φοιτητική μέριμνα, διδασκαλία και έρευνα. Το ν/σ της κυβέρνησης δεν είναι σε αυτήν την κατεύθυνση και οι προβλέψεις του υποβαθμίζουν τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας και θίγουν καίρια τόσο τα μορφωτικά δικαιώματα όσο και δημοκρατικές ελευθερίες της νεολαίας και του λαού μας».

Είμαστε στην αρχή του αγώνα και των διεκδικήσεων!

«Η ελεύθερη αναζήτηση της γνώσης δεν μπορεί να γίνει με την επιτήρηση της αστυνομίας και την παρακολούθηση με ηλεκτρονικά μέσα όπως προβλέπει το νομοσχέδιο», είπαν χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης. Παρουσίασαν στοιχεία για το πλούσιο ερευνητικό έργο που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια, παρά την έντονη υποχρηματοδότηση και είπαν χαρακτηριστικά ότι αυτά δεν προβάλλονται, αλλά αν πετάξει κανείς μια πέτρα σε ένα κτίριο γίνεται πρωτοσέλιδο... Και σχολίασαν με νόημα ότι η αριστεία δεν επιτυγχάνεται με την καταστολή και την παρακολούθηση, αλλά με προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση.

«Αποτυχημένη επιλογή που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία θα λύσει», χαρακτήρισαν οι πανεπιστημιακοί τη θεσμοθέτηση αστυνομικού σώματος στα Ιδρύματα, προσθέτοντας ότι «η αστυνομία θα εντείνει το συγκρουσιακό κλίμα μέσα στα ΑΕΙ»... «Θα δημιουργήσει συνθήκες φόβου και επιτήρησης σε έναν χώρο που πρέπει να δημιουργεί ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες και αυτό κάνει. Λυπάμαι πάρα πολύ για τους φοιτητές που δεν έχουν γνωρίσει το πανεπιστήμιο, τις βιβλιοθήκες και τους προσφέρει η κυβέρνηση επιτήρηση και αστυνομία»... «Υπάρχουν εργαλεία και επιτροπές για να ερευνούν και να επιβάλλουν ποινές, δεν χρειαζόμαστε κάποιους άλλους να έρθουν και να κάνουν τη δουλειά μας που την κάνουμε καλά».

«Είμαστε το πιο κοντινό πανεπιστημιακό τμήμα στα δαιμονοποιημένα Εξάρχεια. Δεν είχαμε κανένα περιστατικό βίας, ακόμα και μικροκλοπών τα τελευταία χρόνια», ειπώθηκε από τον εκπρόσωπο του Παιδαγωγικού Τμήματος, για να συμπληρωθεί από άλλους συναδέλφους του με στοιχεία ότι η εγκληματικότητα που καταγράφεται στα πανεπιστήμια δεν είναι παρά ένα ελάχιστο υποπολλαπλάσιο της εγκληματικότητας στο σύνολο της κοινωνίας, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας.

Καλούμενοι να σχολιάσουν τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας και συναδέλφου τους Α. Συρίγου, που επικαλείται συχνά επίθεση που δέχτηκε ο ίδιος για να ισχυριστεί ότι επικρατεί φόβος στα ΑΕΙ, εκπρόσωποι του Συλλόγου ΔΕΠ Παντείου ξεκαθάρισαν ότι «η παντειακή κοινότητα δεν αισθάνεται ανασφαλής», η επίθεση στον Α. Συρίγο ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό που θα μπορούσε να είχε συμβεί οπουδήποτε και καταδικάστηκε. «Είναι κρίμα αυτό να γίνεται σημαία για το τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια. Δεν είναι αυτό που κάνουμε στο πανεπιστήμιο που μας αντιπροσωπεύει. Εμείς παρακαλάμε να ξανανοίξουν τα πανεπιστήμια και να ξαναβρεθούμε με τους φοιτητές μας στους διαδρόμους και στα αμφιθέατρα», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Και άλλοι πανεπιστημιακοί συμπλήρωσαν: «Είμαστε 200 μέλη ΔΕΠ στο Πάντειο. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει δεύτερος να υποστηρίξει αυτό που υποστηρίζει ο κ. Συρίγος για αυτολογοκρισία». «Αν δεχτούμε ότι ο κύριος Συρίγος έχει ένα κλάσμα δικαίου στην άποψή του, οι κάμερες, οι καταγραφές εικόνας και οι παρουσία αστυνομικών που προτείνει ως λύση θα περιορίσουν ή θα αυξήσουν την υποτιθέμενη "αυτολογοκρισία";»

Παρουσίασαν, ακόμα, εκτιμήσεις για τη μείωση των φοιτητών που θα φέρει η αλλαγή στον τρόπο πρόσβασης, λέγοντας ότι 139 από 418 Τμήματα θα χάσουν εισακτέους και 6 τμήματα δεν θα έχουν καθόλου, κάποια ΑΕΙ θα έχουν απώλειες έως και 50% των τμημάτων τους, ενώ όλα αυτά θα πλήξουν περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους υποψηφίους και θα ενισχύσουν τα ιδιωτικά κολέγια, το επίπεδο των οποίων είναι πολύ χαμηλό, όπως εξήγησαν και στηλίτευσαν την απόδοση επαγγελματικής ισοτιμίας στα πτυχία τους.

Οι πανεπιστημιακοί έκαναν αναφορές σε πάμπολλες αποφάσεις που υπάρχουν από συλλογικά όργανα ιδρυμάτων ενάντια στο νομοσχέδιο και σημείωσαν ότι όπως έχει γίνει και στο παρελθόν (π.χ. νόμοι 815, Διαμαντοπούλου κ.ά.), έχουν δείξει ότι ακόμα και αν ψηφιστεί μπορούν με την αποφασιστικότητά τους και με τους αγώνες όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας να το καταστήσουν ανενεργό. «Ετσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση είμαστε στην αρχή των διεκδικήσεων και του αγώνα», είπαν χαρακτηριστικά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ