Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πολυεργαλεία

«Αυθαίρετα»: Αυτή ήταν η νούμερο 1 αιτία που επικαλούνταν η κυβέρνηση για τα τραγικά αποτελέσματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Μάλιστα, την «αυθαίρετη δόμηση» την αξιοποίησε πολλαπλώς, τόσο για να ξεπλυθεί από τις ευθύνες της για το έγκλημα, όσο και για επικοινωνιακούς λόγους, δείχνοντας μπροστά στις κάμερες ότι «παίρνει μέτρα» με το γκρέμισμα μερικών παράνομων παραλιακών κατασκευών. Από χτες, όμως, διαβάζουμε στον Τύπο τα στοιχεία που προκύπτουν από τις «τακτοποιήσεις αυθαιρέτων» τα τελευταία χρόνια και το χρήμα που έχει εισρεύσει στα κρατικά ταμεία (3 δισ. από το 2009), καθώς αυτές οι «τακτοποιήσεις» αξιοποιούνται ως ένα ακόμα φορομπηχτικό μέτρο από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Μάλιστα, η κυβέρνηση διαφημίζει τις «εκπτώσεις» που κάνει στα τέλη «νομιμοποίησης» των αυθαιρέτων και οι οποίες λήγουν στις 8/10, σαν να λέει στους ιδιοκτήτες να τρέξουν για να μη χάσουν την ευκαιρία! Από τη μία δηλαδή συκοφαντεί και χαρακτηρίζει συλλήβδην «εγκληματίες» όσους μεροκαματιάρηδες έβαλαν όπως - όπως ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, κάτω από την πίεση της ανύπαρκτης κρατικής πρόνοιας για τη στέγη και τη λαϊκή κατοικία, που είναι πανάκριβο εμπόρευμα. Και από την άλλη συντηρεί αυτήν την κατάσταση, αφού αποφέρει έσοδα, κάνοντας μάλιστα και ...εκπτώσεις, για να μαζέψει ακόμα περισσότερα. Χώρια που μέσα στο σωρό των τακτοποιήσεων «νομιμοποιούνται» και αυθαιρεσίες σε βίλες ή σε κατασκευές μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που έτσι κι αλλιώς απολαμβάνουν διάφορες «διευκολύνσεις» στον - κατά τ' άλλα - «ανένδοτο» που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ενάντια στην αυθαίρετη δόμηση.

Κεράκι

Συνεχίζει τις «εξυπναδούλες» η σχολιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» ΝΟ.ΡΑ., αναφορικά με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Νέα Μάκρη, μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, θέλοντας προφανώς να διαφημίσει το ζήλο της στην υπεράσπιση της κυβερνητικής προπαγάνδας. Με νέο σχόλιο στην εφημερίδα της, κάνει πως δεν κατάλαβε αυτά που της γράψαμε προχτές απ' αυτήν εδώ τη στήλη, παραθέτοντας μάλιστα εκτενές απόσπασμα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, για τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα λόγω της εξέλιξης της επιστήμης να προγνωστούν έγκαιρα τα διάφορα καιρικά φαινόμενα και ανάλογα να οργανωθεί η πρόληψη, ή να αξιοποιηθεί η τεχνολογία (π.χ. επιστημονικά μοντέλα πρόβλεψης της πορείας και της εξέλιξης της πυρκαγιάς) για να οργανωθεί αποτελεσματικότερα η καταστολή μια μεγάλης και επικίνδυνης φωτιάς. Αντί να παραδεχτεί την εμπάθειά της (γιατί μειωμένη αντίληψη σ' αυτά που υποτίθεται ότι διαβάζει δεν μπορούμε να της καταλογίσουμε), η συντάκτρια της «ΕφΣυν» επιμένει στην ειρωνεία ότι το ΚΚΕ και ο Δ. Κουτσούμπας «προφανώς γνωρίζει τον ...επιστημονικό τρόπο να "προλαβαίνει και να καταστέλλει ακραία καιρικά φαινόμενα"», ενώ «εμείς και οι επιστήμονες δεν τον γνωρίζουμε». Προφανώς η «ΕφΣυν» και οι δημοσιογράφοι της έχουν την άποψη ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούμε από τις επόμενες φωτιές και πλημμύρες είναι να ...ανάψουμε ένα κεράκι, για να μη μας βρει άλλο κακό, αλλά και για να μακροημερεύσει η ...πολυχρονεμένη μας κυβέρνηση, την οποία προκειμένου να υπερασπίσουν καταφεύγουν σε επιχειρήματα που αγγίζουν τη γελοιότητα...

Καταλύτης

Ως «καταλύτη των εξελίξεων» βλέπει η Φώφη Γεννηματά το κόμμα της, εννοώντας την πιθανότητα συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ, στην οποία φιλοδοξεί να παίξει ρόλο το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ). Καμιά εντύπωση δεν προκαλεί, αφού κάθε τέτοιο «προξενιό» ανάμεσα στους δύο πόλους χρειάζεται και τον «καταλύτη» ή την «προξενήτρα» του, ρόλο που τα προηγούμενα χρόνια έφεραν σε πέρας το ΛΑΟΣ και η ΔΗΜΑΡ, στις συγκυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που τσάκισαν το λαό. Μάλιστα, η τοποθέτηση αυτή της Φ. Γεννηματά δεν προκάλεσε ιδιαίτερες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως είχε γίνει και με προηγούμενες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ (π.χ. Κύρτσος), ότι δεν είναι απίθανο το σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, που διακινούν αξιωματούχοι της ΕΕ. Αυτό που επιβεβαιώνει η όλη συζήτηση, είναι ότι το έδαφος για την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων ανάμεσα στα αστικά κόμματα είναι υπαρκτό και δεν είναι άλλο από την πολιτική στήριξης και ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας που όλοι μαζί υπηρετούν, προωθώντας μεταξύ άλλων και τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Το αστείο της υπόθεσης είναι οι «όροι» που βάζει η Φ. Γεννηματά για να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο, μεταξύ των οποίων είναι και η «αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου», γιατί όπως λέει «οι νέες συντάξεις είναι φιλοδωρήματα...». Ε, να τα λέει αυτά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που έκανε καθημερινή συνήθεια τις μειώσεις στις συντάξεις μετατρέποντάς τες σε χαρτζιλίκι, είναι τουλάχιστον πρόκληση και δείχνει τη φτώχεια που υπάρχει σε δήθεν «εναλλακτικά σχέδια» από τα κόμματα της αστικής τάξης.

Πρακτικά

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών από τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια έδωσαν τροφή στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη ΝΔ, για το ποιος υπερασπίζεται καλύτερα τα λεγόμενα «εθνικά συμφέροντα». Πέρα από ορισμένες ενδιαφέρουσες πλευρές που προκύπτουν από τα πρακτικά, για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης διαχρονικά, το βασικό συμπέρασμα είναι ετούτο: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπήκε στη διαπραγμάτευση αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία, υπηρετώντας το ευρωΝΑΤΟικό σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλους. Γι' αυτό σε διάφορες φάσεις της διαπραγμάτευσης εμφανίζεται να προσφέρει εγγυήσεις για βέβαιη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ακόμα κι αν καθυστερούσε κάπως η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Αλλωστε, και η πλευρά της ΠΓΔΜ αναγνωρίζει ότι το «βαρύ χαρτί» της ελληνικής πλευράς ήταν ότι κρατούσε στα χέρια της το «κλειδί» για την ένταξη της γείτονος χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αντίστοιχα, όπως προκύπτει από τα ίδια πρακτικά, η ΝΔ ποτέ δεν διαφωνούσε με αυτόν τον σχεδιασμό (αντίθετα τον υπηρέτησε και με το παραπάνω ως κυβέρνηση), ενώ γι' αυτήν καθ' αυτήν τη διαπραγμάτευση αυτό που φαινόταν να την απασχολεί περισσότερο ήταν να αποτρέψει διαρροές ψηφοφόρων προς τους ΑΝΕΛ ή άλλες εθνικιστικές δυνάμεις. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι στο διά ταύτα ο καβγάς είναι για το πάπλωμα... Και, βέβαια, δεν χρειάζονταν τα πρακτικά των πολιτικών συσκέψεων στην ΠΓΔΜ για να το καταλάβουμε.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1853 Ξεκινά ο Κριμαϊκός Πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Ο πόλεμος έληξε το Φλεβάρη του 1856 με ήττα της Ρωσίας.

1910 Στην Πορτογαλία ξεσπά αστικοδημοκρατική εξέγερση, η οποία ανατρέπει τη μοναρχία.

1917 Γεννιέται η Χιλιανή κομμουνίστρια μουσικός Βιολέτα Πάρα.

1918 Εν μέσω επαναστατικών ζυμώσεων και αναβρασμού, συγκροτείται η κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ στη Γερμανία, στην οποία μετείχε για πρώτη φορά με δύο στελέχη του και το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Φ. Σάιντεμαν και Γκ. Μπάουερ). Οι κυρίαρχες τάξεις δεν μπορούσαν πια να κυβερνούν τη χώρα χωρίς να υποστηρίζονται ανοιχτά από τους ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας. Με τη σειρά τους, οι ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος συνασπίστηκαν πρόθυμα με τα αστικά κόμματα, δηλώνοντας πως αυτό είναι αναγκαίο για το συμφέρον της «εθνικής ενότητας». Το στέλεχος του κόμματος Ε. Νόσκε θα γράψει αργότερα: «Το παλαιό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν ήθελε την επανάσταση. Οταν η στρατιωτική συντριβή έγινε αναπόφευκτη, το κόμμα αυτό έστειλε τους ηγέτες του στην κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ του Μπάντεν για να προσπαθήσουν να σώσουν την κατάσταση».

1927 Αρχίζει τις εργασίες της η Επιτροπή Καταπολέμησης του Κομμουνισμού, την οποία συγκρότησε η ελληνική κυβέρνηση. Ως πρώτο μέτρο αποφασίζεται «η εκκαθάριση των δημοσίων υπηρεσιών από τα κομμουνιστικά στοιχεία». Μελετάται επίσης «η διάλυση των κομμουνιστικών σωματείων».

1934 Ο μετέπειτα δικτάτορας Ι. Μεταξάς δηλώνει ανοιχτά από το βήμα της Βουλής: «Απεκτήσαμεν την πεποίθησιν (...) ότι η λύσις του πολύπλοκου πολιτικού και κοινωνικού προβλήματος ουδόλως δύναται να επιτευχθεί διά της συνεχίσεως των κοινοβουλευτικών μεθόδων».

1934 Στην Ισπανία κηρύσσεται γενική πολιτική απεργία, στην οποία παίρνουν μέρος ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι. Στις μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις σκοτώνονται σχεδόν 3.000 εργάτες, ενώ συλλαμβάνονται πάνω από 30.000.

1943 Σε ομιλία του στο Πόζναν της Πολωνίας, ο Χάινριχ Χίμλερ ξετυλίγει το σχέδιο μαζικής εξόντωσης των Εβραίων.

1947 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ (Μαξ Πλανκ), ο οποίος εισήγαγε τη θεωρία των κβάντα (βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 1918).

1955 Πεθαίνει ο στρατάρχης και πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος.

1957 Συνέρχεται το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συνδικάτων στη Λειψία.

1957 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει τον πρώτο στον κόσμο τεχνητό δορυφόρο της Γης («Σπούτνικ-1»).

1970 Πεθαίνει η Αμερικανίδα μουσικός Τζάνις Τζόπλιν.

1974 Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια προειδοποιούν ότι το στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα θα μειωθεί κατά 10% μέχρι το 1990 και κατά 40% μέχρι το 2014, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org